Yaşar Erdinç'in yorumları..

Tuesday, 24 April 2007
47000 SEVİYELERİNDE YATAY BİR SEYİR OLUŞTU

$07ocak297.jpg
Endeks 47bin seviyelerinde yeni bir denge oluşturmaya çalışıyor. 46500'e doğru gerilemelerde alımlar artabilir. Ancak piyasa Abdullah Gül'ün tüm muhalefet liderleri ile yapacağı görüşmelere odaklanacaktır. Eğer bu görüşmeler sonucunda 367 tartışmalarını sona erdirecek bir gelişme yaşanırsa endeks denge sürecinin ardından yeni bir yukarı hareket yapabilir. Para girişi 4 milyon ytl'ye yükseldi. Endeks de 47bin seviyesinde tutunmaya çalışacaktır. Artık yurtdışı borsalara bağlı olan hareketimiz bir miktar daha artabilir.Bir sonraki yorum 16.15'de..

POSTED BY: AT 03:35 pm

Tuesday, 24 April 2007
SEANS SONUNA DOĞRU 47BİN SEVİYESİNİN ALTINA GELDİK

$07ocak298.jpg
Seans sonuna doğru bir miktar satış gelmeye başladı. Bovespa yatay açıldı. Yine Dow jones için de yatay br açılış beklentisi var. Ancak Abd'de saat 17.00'da tüketici güven endeksi ve ikinci el konut satışları verisi açıklanacak. Para girişi 9 milyon ytl'ye yükseldi.Yarın için belirleyici olan Abdullah Gül'ün görüşmlerinden çıkacak sonuç ve yurtdışı borsa kapanışları olacaktır.

POSTED BY: AT 04:12 pm

PİYASANIN YENİ KARARI NE OLACAK?

Piyasa dün Abdullah Gül'ün adaylığı sonrasında pek reaksiyon göstermedi. karar açıklandığı anda borsada yaklaşık 500 puanlık bir düşüş oldu ve sonrasında bu düşüşün bir kısmını geri aldı ama seans sonuna doğru 47 binin altıdna seyretti ve 47 binin üzerinde kapanış yaptı.

Sayın Abdullah Gül'ün adaylığı açıklandıktan sonra gelen yabancı raporların hepsinde, bunun AKP açısından önemli bir artı olduğu ve Sayın Gül'ün Cumhurbaşkanı olana kadar geçecek süreçte pek bir sorun beklemediklerinden bahsedildi. Yani 367 sayısından bhaseden yabancı rapor görmedim. Yani yabancılar sayın Baykal'ın bu süreci durdurabileceğine inanmıyorlar ve herkes AKP'nin genel seçimlerde alacağı oya gözünü dikmiş durumda. Sadece erken genel seçim olur mu? olursa AKP koalisyona ihtiyaç duymadan yeniden tek başına iktidar olur mu? sorusunu soruyor. Şu an için bu soruya olumlu cevap veriyorlar. Fakat bu onuda çok iyimser olduklarını düşünüyorum.

Çünkü kamuoyu anketlerinin şu an genelde yanıltıcı olduğunu ve tarım kesimi ile üretim ve esnaf kesiminden oy kaybına uğrayacaklarını zannediyorum. Daha da önemlisi DYP ve ANAP'ın birlikteliği ve MHP'nin de meclise girmesi durumunda AK Parti yüzde 35 oy alsa bile sandalye sayısı meclis çoğunluğunu sağlayamayabilir. Aslında şu an yabancı raporlar koalisyon olasılığından bile rahatsız değiller. Çünkü Türkiye'de çok ciddi pozisyonları var. Bu aşamadan sonra genel olarak olumlu haberleri görmeyi yeğleyeceklerdir.

Şu an için piyasalar Cumhurbaşkanlığı konusundaki belirsizlik sona erince rahatladı ve artık yine dış piyasalara odaklanacağız. Burada kritik nokta Deniz Baykal'ın ataklarının sonuçsuz kalacağını düşünen bir piyasa bakış açısı hakim olduğu için, Deniz Baykal'ın girişimleri ciddiye alınmaya başlanırsa ve sonuç doğurabileceği endişesi hakim olursa piyasalar hızla bozulabilir ama konuştuğum uzmanlar bunun neredeyse imkansız olduğunu belirtiyorlar. Yani fiyatların içinde cumhurbaşkanlığı sürecinin sekteye uğraması beklentisi yok. Bu nedenle artık dış piyasalar ve seçim anketleri piyasalar üzerinde etkili olmaya başlayacaktır. Bu aşamada piyasanın biraz durup gözlem yapması süreci aşlayabilir ve bu durum birkaç gün sürebilir. Fakat özellikle borsa açısından olaya bakıldığında dış piyasalardaki olumlu havaının da etkisiyle ikinci bir yükseliş dalgası başlayarak endeksi 48.500 seviyelerine kadar çekebilir. Bu dalgayıtehlikeli görüyorum. Şu an kime sorarsanız sorun, AKP tek başına iktidar olur ve piyasalar 60 bine gider görüşü hakim ve birçok yabancı kuruluş da bu yönde düşünüyor. Eğer herkes aynı şekilde düşünüyorsa bunun olasılığı azalır. Herkes diğerinin ne yaptığına bakmaya başlar. Bir anda yukarı yönlü bir hareket başlayabilir ve herkes alıma geçebilir. Fakat bugün veya yarın başlayacak yukarı bir hareket eğer dış piyasalarla desteklenmezse uzun soluklu olmayabilir. Bu nedenle piyasanın yapacağı ikinci bir yükseli dalgasına katılmayı riskli buluyorum. İkinci yükseliş dalgası hacimli olabilir. Bu hacim eğer çok güçlü olursa dikkat etmek gerekir. Endeksin şu anki teknik dinamikleri bir ayı-boğa savaşının yaşanacağını gösteriyor. Yani satmak siteyenlerle almak isteyenlerin güçleri çarpışacak ve bir taraf diğer tarafı çekmeye başlayacaktır. Bugün için bu savaşı 46.500 ile 47.500 aralığında göreceğimizi düşünüyorum. Bakalım kim kazancak?

Dövize gelince, dolar dün en düşük 1.337 seviyesini görerek 1.339 seviyesinden kapandı. Hala 1.320 seviyelerini görme olasılığı var ama en azından bir iki gün 1.335 seviyesinin üzerinde kalıp 1.345 seviyesini şimdilik yukarı geçmesini beklemiyorum. Piyasa kendine net bir yön belirlerken şimdi yeni beklentiler oluşturmaya başlayacaktır ve bugün en azından ilk seans bitene kadar büyük olasılıkla bu şartlar altında yeni beklenti başlıklarının neler olduğunu öğrenebileceğiz.

Bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum. Bugün günlük yorum verilmemiştir. Seans içi yorumlarda görüşmek dileğiyle...

Wednesday, 25 April 2007
YATAY BİR AÇILIŞ OLDU

$07ocak299.jpg
Dün Abd'de açıklanan ve beklenenden çok düşük gelen konut satışları verisine rağmen dow jones günü %0.27 artış ile kapattı. Dow jones yeni zirve rakamları test ediyor ve güçlü bir görünüm arz ediyor. İmkb ise güne dengeli başladı.Cuma gününe kadar mecliste 367 sayısının sağlanıp sağlanmayacağını bekleyecektir. Bugün ve yarın Anap ve Dyp'den gelen açıklamalar önemli olacak. Bu bekleme sürecinde Avrupa ve Amerika borsalarına daha fazla odaklanabiliriz. Borsada ilk yarım saat itibariyle 11 milyon ytl para çıkışı oluştu. Yatay bir seyir olacağını düşünüyorum. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: AT 10:29 am

Wednesday, 25 April 2007
ENDEKS SABAHA GÖRE DAHA OLUMLU

$07ocak300.jpg
Yatay seyir devam ediyor. Piyasa beklemeye geçti diyebiliriz. Endeks cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki gelişmelere göre hareket edeceği için önemli bir haber gelene kadar yönsüz bir seyir izleyeceğimizi düşünüyorum. Para çıkışı 6 milyon ytl'ye geriledi. Dax ise %0.6 yukarıda bulunuyor. Bugün Abd'de saat 15.30'da dayanıklı tüketim malları siparişi verisi açıklanacak. Saat 17.00'da ise yeni ev satış rakamları gelecek. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: AT 11:31 am

Wednesday, 25 April 2007
ENDEKS ZİRVE SEVİYELERİNDE

$07ocak301.jpg
Dolar ve faizde çok önemli gerilemeler yaşandı. Faiz %1.56'lık düşüşle 18.25'e, dolar ise 1.3290'a kadar düştü. Borsa'da ise daha olumlu bir hava oluştu. Endeks şu sıralarda 47600'e kadar yükseldi. Tarihi zirvelere yakın yerledeyiz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde pürüz çıkmayacağı haberi gelirse bir anda 48bin üzerine çıkabiliriz.Ancak orada bir netleşme olmadan tarihi zirvenin geçilmesi zor. Endeksteki yükselişe rağmen para girişi artıya geçemedi. 2 milyon ytl para çıkışı var. Bir sonraki yorum saat 16.00'da..

POSTED BY: AT 03:04 pm

Wednesday, 25 April 2007
ENDEKS 48000'E YÜKSELDİ

$07ocak302.jpg
Endeks sonunda faiz ve dolardaki düşüşe tepki verdi. Banka ve holdingler öncülüğünde bir alım dalgası geldi.Endeks de 48bin seviyesine yükseldi. Bu esnada para girişi de 17 milyon ytl'ye ulaştı. 48200 seviyesindeki tarihi zirveye çok yaklaştık. 48000-48200 bölgesinde volatilite fazlasıyla artabilir. Ancak genel görünüm olumlu. Cumhurbaşkanlığı ile ilgili bir pürüz çıkmazsa yeni zirve rakamları göreceğiz gibi gözüküyor.Dax'taki prim %1'e yükseldi. Dow jones'un da yükselerek açılması bekleniyor. Ancak Dow jones çok sert bir yükseliş yaptığı için orada bir realizasyon ihtimali de var. Ancak bu aşamadan sonra endeksin ara ara realizasyonlar gelse de yeni zirvelere yükseleceğini düşünüyorum. Olası gerilemelerde ise 47000-47250 bandı önemli bir destek seviyesi olacaktır.

POSTED BY: AT 04:10 pm

Thursday, 26 April 2007
ENDEKS OLUMLU BAŞLADI

$07ocak303.jpg
Dün Dow jones %1 yükseldi. Dünyadaki tüm borsalar yükselişte. O nedenle piyasa 367 tartışmaları ve stresini göz ardı edebiliyor. Açılışta 48500' kadar yükseldik. Günlük ve video yorumda zaten o seviyelerden bir satış gelebilceğinden bahsetmiştik.Oradan başlayan geri çekilme 48bin desteğine kadar sürdü ancak o seviyede alımların arttığını gördük. Endeks bir süre 47750-48000 bandı üzerindeki hareketini güçlendirmeye çalışacaktır. Herhangi bir olumsuzluk yok. Yarın Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur oylaması yapılacak. O ana kadar 367 hesapları piyasayı meşgul edecektir ve daha çok dış piyasalara bağlı hareketler gelişecektir Para girişi 2 milyon ytl düzeyinde bulnuyor. Var olan pozsiyonlar korunabilir.48bin seviyesinin altına gelmediğimiz sürece piyasada fazla bir sıkıntı olmayacaktır. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: AT 10:37 am

Thursday, 26 April 2007
ENDEKS 48BİN SEVİYESİ ÜZERİNDE SEYREDİYOR

$07ocak304.jpg
Endeks 48bin seviyesi üzerinde bir denge oluşturdu. Bir süre daha 48000-48500 aralığında hareketin devam edeceğini düşünüyorum. Dolar ve faizde bir miktar daha yükseliş oldu. Dolar 1.3300 ve faiz ise 18.48 seviyesinden işlem görüyor. Para girişi de 11 milyon ytl düzeyine yükselmiş durumda. Bugün saat 15.30'da Abd'de işsizlik başvuruları açıklanacak. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 11:31 am

Thursday, 26 April 2007
ENDEKS 48BİN SEVİYESİNİN ALTINI GÖRÜNCE SATIŞLAR ARTTI

$07ocak305.jpg
Endeks 2. seansta 48bin seviyesinin altına geldi. Bu seviyenin altında endeksin bir miktar sıkıntıya gireceğini belirtmiştik. Özellikle Kchol ve isctr'deki satışlar piyasayı olumsuz etkiledi. Bu aşamadan sonra 47500 seviyesi test edilebilir ancak yarınki oylamaya kadar bekleme havası devam edecektir. Şu anda ilk turda 367 sayısının sağlanamayacağı ve dolayısı ile işin Anayasa mahkemesine götürüleceği beklentisi biraz daha ağır bamaya başladı. Son gelen satışların bu düşünceyle yapılmış olma ihtimali yüksek.Dolar 1.3330 seviyesine yükseldi. Ancak para girişinin satışlar esnasında 41 milyon ytl'ye çıkmış olması olumlu kabul edilebilir. Saat 15.30'da Abd'de işsizlik başvuruları verisi açıklanacak. Piyasaya sınırlı da olsa bir etki yapabilir. Bir sonrai yorum saat 16.00'da..

NOT: Yaşar Erdinç saat 15.20'de TRT2'de canlı yayında günün gelişmelerini değerlendirecektir. Ayrıca yine saat 16.30'da TRT Radyo1 95.6 frekansında "Ekonomi Gündeminden" adlı programı sunacaktır.

POSTED BY: AT 03:05 pm

Thursday, 26 April 2007
SATIŞLAR VAR ANCAK PARA GİRİŞİ ARTIYOR

$07ocak306.jpg
Endeks 47500-48000 aralığında hareket ediyor. Seans sonuna kadar da bu seyirin devam edeceğini düşünüyorum. Yarınki 1.tur oylamasına kadar bu seyir devam edebilir. Daha sonrasında 367 sağlanamazsa bir kez daha satış gelebilir ancak 47250-47500 aralığına kadar bir gerileme kabul edilebilir sınırlar içinde olacaktır. Para girişi 52 milyon ytl'ye yükseldi.

NOT: Yaşar Erdinç saat 15.20'de TRT2'de canlı yayında günün gelişmelerini değerlendirecektir. Ayrıca yine saat 16.30'da TRT Radyo1 95.6 frekansında "Ekonomi Gündeminden" adlı programı sunacaktır.

POSTED BY: AT 04:02 pm

367
Evet piyasa yukarıdaki sayıya kilitlendi. Bugünkü video yorumda sizlere Meclis 367 ile toplanırsa ne olur? toplanmazsa ne olur? sorularını cevaplarını vermeye çalıştım. Bu yüzden bugün burada uzatmayacağım. Kısaca maddeler halinde yazacağım.

1. Eğer 367 sayısı bulunur veya bulunacağına dair güçlü sinyaller gelirse, örneğin ANAP'ın katlacağı duyulursa, piyasa hiç zorlanmadan 48.500'ü geçer ve çok çılgın bir yükseliş olur.

2. İlk toplantıya doğru kulislere ANAP'ın da katılmayacağı bilgisi gelirse veya eğer toplantıda 367 kişi yoksa piyasa önce 47 bin sonra da 46.500'e kadar düşer ve CHP'nin aksiyonunu ve anayasa mahkemesi kararını beklemeye başlar.

3. Eğer yukarıdaki ikinci seçenek gerçekleşir ve ardından Anayasa mahkemesinin kararı da olumsuz çıkarsa, bu durum piyasalarda çok ciddi türbülanslara sebep olur. Çünkü mecburen seçime gidilmesi gerekir. Ama seçimden sonra AKP iktidar olsa bile Cumhurbaşkanını tek başına belirleyecek kadar milletvekilini bulması çok zor olabilir. Tabi ki bu durum dolar yatırımcılarının işine yarar. İlk defa iyi paralar kazanabilirler. Yani bu senaryo ciddi bir spazm senaryosudur.

Başka söyleyecek bir şeyim yok. Hangi senaryoya güçlü olasılık veriyorsanız pozisyonunuzu ona göre ayarlayın. Çünkü en azından önümüzdeki birkaç gün içinde piyasanın yönünü siyaset belirleyecektir ve ben siyasetin piyasalardan çok daha oynak olduğunu bildiğim için kalkıp bir de siyaseti tahmin etmeye çalışmayacağım.

Friday, 27 April 2007
ENDEKS YATAY HAREKET EDİYOR

$07ocak307.jpg
Dün dow jones yine artı kapattı. Bovespa ise %1.2 düştü. Endeks ise güne daha çok bugünkü oylama ile ilgili beklentilerle başladı. Eksi açılmamıza rağmen gelen alımlarla yeniden toparlanarak 48bin seviyesine geldik. Her ne kadar Erkan Mumcu oylamaya katılmayacağına dair sinyaller vermiş olsa da piyasa hala son dakikada olumlu bir gelişme olcacağı beklentisi taşıyor. Gün boyunca haber akışı takip edilcektir. Ancak piyasa oyuncularının bir takım gelişmeleri çok daha hızlı öğreneceği unutulmamalıdır. O nedenle hızlı yukarı yada aşağı hareketler 367'nin sağlanıp sağlanamayacağı ile ilgili önemli sinyaller verebilir. Para girişi 6 milyon ytl düzeyinde bulnuyor. Endeks yurtdışından bağımsız olarak gözü kulağı mecliste olacaktır. Şu an şüphe yokki Akp ve Anap arasında sıkı bir telefon diyaloğu devam etmektedir. Her an her açıklama gelebilir. Saat 14.00'da Anap ve Dyp'nin ortak bir basın toplantısı olacaktır. Dolayısı ile bu saate kadar piyasalar düşük hacimle 47500-48000 aralığında dalgalanmaya devam edebilir. Bir sonraki yorum saat 11.30'da.

POSTED BY: Yaşar Erdinç AT 10:40 am

Friday, 27 April 2007
ANAP VE DYP'NİN KARARI SATIŞ GETİRDİ

$07ocak308.jpg
Önce Dyp, ardından da Anap meclisteki 1. tur oylamaya katılmayacaklarını açıkladılar. İlk olartak Dyp kararını açıkladığında gelen kısmi satışlar karşılanmıştı. Anap kararını açıkladığında ise satışlar biraz daha sert oldu. Şu anda endeks 47250'ye kadar geriledi. Ancak Akp bireysel olarak belli bir sayıda milletvekilini meclise girmek için ikna etmiş olabilir. Kesin durumu oylama başladığında anlayabileceğiz.Ayrıca Akp ile Anap arasında pazarlığın devam edeceğini söylemek mümkün.Anap daha sonraki oturumlara katılma kararı alırsa piyasalar hızla düzelebilir. Bu aşamada Anap'ın ve Dyp'nin Akp'yi köşeye sıkıştırmak istediğini düşünüyorum. Bugün 367 sayısı sağlanamayınca Chp'nin başvurusunu bir sonraki oturuma kadar karara bağlayacağını açıklayan Anayasa mahkemesi, bu konudaki kararını açıkladıktan sonra Anap ve Dyp'nin eli çok güçlenecek ve seçim öncesinde koparmak istediği bütün tavizleri Akp'den koparabileceklerdir. Bundan dolayı Anayasa mahkemesi kararını görmek istemiş olabilirler. Fakat Anayasa mahkemesini kararı olumlu gelirse Akp'nin eli güçlenecek, böylelikle Cumhurbaşkanlığı seçimi sonlandırılabilecektir. Dolayısı ile piyasa hala Anap ve Dyp'nin diğer oturumlara katıabileceği beklentisinde olduğuna işaret eden bir harelet içinde bulnuyor. Böyle olmasaydı piyasanın çok daha fazla sert reaksiyon vermesi beklenebilirdi. Endeksin önümüzdeki 1 saat içinde 47250-47500 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz. Bir sonraki yorum saat 16.00'da..

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 02:50 pm

Friday, 27 April 2007
ENDEKS 47000 SEVİYESİNİN ALTINA İNDİ
$07ocak309.jpg

Mecliste Cumhurbaşkanlığı oylamasına geçildi ve toplam 361 milletvekili katıldı. Artık Chp Anayasa mahkemesine gidecek. 367 rakamının sağlanamadıktan sonra endekse bir satış daha geldi. Saat 15.30'da ise Abd 1. çeyrek GSYİH verisinin %1.8 artması beklenirken %1.3 olarak gerçekleşti.Beklenenin altında gelen bu rakam Avrupa borsalarına da satış getirdi. O nedenle imkb bir de bu verinin etkisiyle 47bin seviyesinin altını gördü. Şu anda yeniden 47bin üzerine çıkma çabası var. Ancak bir süre Anayasa mahkemesinin kararını beklenecektir ve bir miktar daha stresli bir borsa izleyebiliriz. 4 milyon ytl para çıkışı var.

POSTED BY: AT 04:06 pm

27 NİSAN 2007 MUHTIRASI - TARİH TEKERRÜR EDİYOR

Sevgili yatırımcılar, bu aşamaya kadar olan gelişmeleri sizler sıcağı sıcağına biliyorsunuz. Bu nedenle burada son gelişmeleri yukarıdaki gibi ayrıntılı aktarmayacağım. Fakat kısa bir özet vereceğim. Bu özet, analitik bir özet olacak;

1. TSK açıklaması direkt olarak Cumhurbaşkanı seçimi sürecindeki rahatsızlığı yansıtmaktadır. Ordu açısından bakıldığında Abdullah Gül ismi, önüne gelecek atamaları geri çevirmeyecek ve imzalayacak bir isimdir. Bunun anlamı ise; AK Parti'nin en azından seçime kadar olan dönemde kilit atamaları yapabilmesi demektir. AKP'nin şu anki oy potansiyeli ve kamuoyu yoklamaları da göz önünde bulundurulduğunda, AKP'nin yeniden iktidara gelmesi durumunda, Genel Kurmay Başkanı, Anayasa mahkemesi başkanı, YÖK başkanı gibi kritik atamaların hepsini yeni AKP'li Cumhurbaşkanı imzalayacaktır. Rahatsızlığın temeli budur. Sayın Yaşar Büyükanıt, Harp Akademileri'nde yaptığı bir konuşmada "İrtica var mı? diye soruyorlar, şu atamalara bir bakın bu atamalar irtica değildir de nedir?" sorusunu sormuştur. Dolayısıyla ordu AKP atamalarını irticanın bir parçası olarak görmekte ve algılamaktadır (dikkat ediniz burada kendi görüşümü değil var olan bakış açısını anlatıyorum. Ordu'nun bu bakış açısını istediğiniz kadar haklıdır veya değildir diye tartışabilirsiniz. Ben tartışmıyor ve olan durumu sizlere aktarıyorum.)

2. TSK'dan gelen bu açıklama sonrasında AKP'nin takındığı tutum ve gelişmeler, 28 Şubat sürecinde Refah Partisi'nin reflekslerini yansıtmaktadır. Yani TSK açıklamasını bir yumruk olarak değerlendirirsek, AKP bu yumruğa karşılık olarak savunmaya geçmek yerine yumruk atmayı tercih etmiştir (bunun da doğru ya da yanlış olduğunu tartışmıyorum). İlk olarak, Bakanlar Kurulu toplantısından çıkan sonuç sert reaksiyonu net bir şekilde göstermiştir. İkinci adım olarak Abdullah Gül adaylıktan çekilmeyeceğini açıkladı. Bunun bu şekilde olacağını tahmin ediyordum çünkü 28 Şubat sürecinde de aynı refleksler söz konusuydu. AKP milletvekili Kutlu'nun "Genel Kurmay Başkanı'nın görevden alınması" yönündeki açıklamalara benzer açıklamalar 28 Şubat sürecinde de olmuştu. Çevik Bir'in divan-ı Harbe gönderilmesini savunanların olduğu gibi.

3. TSK'nın açıklaması dikkatle okunursa Ordu'nun bundan sonraki süreçte çok daha müdahaleci olacağı ortadadır. Çünkü TSK laiklik konusunda taraf olduğunu ve Cumhuriyet ilkelerini korumak konusunda kesin kararlı olduğunu söylüyor. Dolayısıyla yumruklaşmanın devam etmesi olasılığı yüksektir.

4. 28 Şubat süreci ile 27 Nisan süreci arasındaki en önemli farklılık, seçime kalan süredir. Refah partisi 19995 yılında iktidara gelmişti ve 28 Şubat muhtırası geldiğinde seçimlere daha 3 yıl vardı ve o süreç şu anki süreçten çok daha belirsiz bir ortamdı. Yani hükümetin devamlılığı ve ekonomik programın sürdürülebilme riski tehlikeye girmişti. Nitekim Erbakan daha sonra istifasını Cumhurbaşkanı Demirel'e sunduğunda herkes Tansu Çiller'i göreve beklerken Mesut Yılmaz hükümeti kurulmuştu. Şu anki süreç çok daha farklıdır. Zaten seçime yaklaşmıştık ve görünen o ki, ne olursa olsun genel seçimler Kasım ayına kalmayacaktır.

5. Yukarıda 28 Şubat sürecinde borsanın nasıl hareket ettiğini verdim. Muhtıra sonrasında borsa yüzde 17.8 düşmüş ve bu düşüşün tamamını Erbakan'ın MGK kararlarını imzalamasıyla izleyen 12 günde geri almıştır. Şu an yine benzer şeyler olacak mıdır? Hiç şüpheniz olmasın ki benzer gelişmeleri göreceğiz. Hatta şu anki sürecin 28 Şubat sürecine göre çok daha hafif atlatılabileceğini düşünüyorum. Bunun gerekçelerini aşağıda iki senaryo boyutunda vereceğim ve bu senaryolarımı ve tahminlerimi sizlerin takdirine bırakacağım.

Geçen Cuma gününe kadar "Eğer Anayasa mahkemesi ilk oylamayı iptal edip 367 şartını getirirse herşey allak bullak olur" diyorduk. Piyasada kime sorsanız bu şekilde düşünüyordu. Şimdi ise "Anayasa mahkemesi 367 şartını aramaz ve ilk turun anayasa uygun olduğunu söylerse herşey allak bullak olabilir" diye düşünüyorum. Bunun gerekçesini şimdi açıklayacağım.

TSK'nın Cuma gecesi açıklama yapmasının ve bu zamanlamanın bence birincil sebebi, Anayasa mahkemesinden sinyal almış olma olasılığının yüksek olmasıdır. Çok büyük bir olasılıkla Anayasa mahkemesi 367 şartını aramayacaktı. Bunu gören TSK Anayasa Mahkemesi kararı öncesinde son çare olarak bu açıklamayı yapmak durumunda kalmıştır. Çünkü az önce belirttiğim üzere Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olması, TSK açısından "irticanın" boyutlarını inanılmaz biçimde geliştirecek ve büyütecek bir hamledir ve birçok atama imza beklemektedir.

EN KRİTİK NOKTA; TSK veya AKP'DEN GELECEK AÇIKLAMALAR DEĞİLDİR, ANAYASA MAHKEMESİ KARARI ÇOK DAHA KRİTİK BİR NOKTADIR

SENARYO-1: Bu aşamada gözler Anayasa Mahkemesine çevrilecektir. Eğer Anayasa mahkemesi "ilk tur oylamada 367 sayısı zorunludur" derse sorun kendiliğinden hallolur. Çünkü bu durumda Cumhurbaşkanını seçme imkanı tümüyle ortadan kalkacak ve seçime gidilecektir. Konuştuğum AKP kurmayları da bu sonuca hazırlıklı olduklarını belirtiyor ve bu sonucu bekliyorlar. Yabancı yatırımcılar bu tür bir sonucu tercih edeceklerdir. Çünkü Genel seçimler sonucunda AKP'nin tekrar tek başına iktidar olacağı beklentisi içindeydiler. Bu beklenti nedeniyle genel seçimlere kadar Cumhurbaşkanlığı sorunu ortadan kalkmış olur, ekonomik programda değişiklik olmaz ve kamuoyu anketleri AKP'yi tek başına iktidar gösterdiği sürece, ekonomide çok büyük hasarlar yaratmaz. Fakat şunu da hemen belirteyim ki Anayasa mahkemesinin kararı bu yönde olursa piyasaların vereceği ilk reaksiyon olumsuz olacak ama bu durum geçici olacaktır. Dolayısıyla çok düşük fiyatlardan alım yapma fırsatı doğar.

SENARYO-2: Anayasa mahkemesi eğer "367'ye gerek yok" kararı verirse piyasaların ilk reaksiyonu çok olumlu olacaktır. Bu durum çok iyi bir satış fırsatı yaratır. Alım yapmamak gerekir. Çünkü 28 Şubat sürecinde net bir şekilde görüldüğü üzere, TSK'nın oturup süreci izleyeceğini ve Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasına izin vereceğini zannetmiyorum. MGK'yı olağanüstü toplayabilirler. İşte bu tür bir senaryonun sonu Cumhurbaşkanı seçim sürecinin kesintiye uğraması ve seçimlerin erkene alınmasıdır. Elbette ki bu süreç sonunda Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olarak seçilebilir. Sonuç olarak yine birinci senaryo'nun sonucuna ulaşırız ama gecikmeli olarak ulaşacağımız için borsa ilk gördüğü diplerden ve yukarı yönlü tepki hareketlerinden sonra yeni dipler görebilir.

YABANCI YATIRIMCILAR NE YAPAR, PİYASA HAFTAYA NASIL BAŞLAR?

Yabancılar açısından bakış açısı sunalım. Çünkü hisse senedi piyasasının yüzde 70'i (İMKB30'Un yüzde 90'ı) ve tahvil ve bono piyasasının yüzde 50'si yabancıların ellerinde bulunuyor. Şimdi şu noktaları vurgulayalım;

1. Yabancılar pozisyonda yakalandılar

2. Gelişmelerin hep olumlu yönüne bakmak isteyecekler ve olası olumlu gelişmeleri fiyatlara yansıtacaklardır.

3. Bu sabah (30 Nisan) piyasalar açıldığında ilk refleks olarak satışa geçeceklerdir. Fakat bu gelişmeler sonrasında her şeylerini satma imkanı bulamayacaklarını biliyorlar. Dolayısıyla işlem hacmi belirgin bir şekilde düşecektir. Sadece portföy yatırımcıları değil, doğrudan yatırım yapanlar da tedirgin olmuş olacaklardır.

4. 1997 yılında da hisselerdeki yabancı oranı yüzde 57 seviyesindeydi Yani o kadar da düşük değildi.

5. Hiç bir yatırımcı bu sabah "satış" kelimesine odaklanmamalı. Siz sabah satmış olsanız ve fiyatlar siz sattıktan sonra yüzde 5-10 daha düşmüş olsa bile yeniden alım yapma imkanınız yoktur. Ayrıca şu kuralı unutmayınız, herkese ulaşmış bilgi ile para kazanamazsınız. Şu an herkese ulaşmış bilgi "SAAAATTT!" diyor. O zaman bu bilgiye şu an için itibar etmeyin. Yani herkes satarken siz satmayın. Piyasa profesyonelleri de bunu çok iyi biliyorlar. Bundan dolayı da açılış sonrasında deli gibi satmayacaklardır. Fiyatlar elbette ki düşecektir. Fakat bu düşüş, satış nedeniyle değil, alıcı olmaması nedeniyle olacaktır. Piyasa bakacak ki, cuma kapanışının beş kademe altında bile alıcı yok, bu sefer altıncı veya yedinci kademeye aktif satış yapacaktır. İlk yarım saat dolduktan sonra hacim iyice azalacak ve kötümser senaryoların bini bir para olacaktır. Bu sırada piyasa yukarı dönecektir. Fakat bu yukarı dönüş çok cılız olacak ve hacimle desteklenmeyecektir. Bunun ardından daha güçlü bir satış dalgası gelecektir. O sırada ekrandaki düşüşe odaklanan yatırımcının bu tür ikinci bir dalgada satmaması mucize olur. Zaten bu aşamadan sonra ipin ucu kaçar ve yatırımcıyı artık yönlendiren tek şey fiyat hareketleri olur. Fiyatlar yukarı gitmeye ve hacim artmaya başladığında veya olumlu bir haber geldiğinde alışlar artar ve tepede alır. Ardından satışlar geldiğinde bu sefer tepede aldığını yine dibe yakın yerlerde satar. 28 Şubat sürecinde bunların hepsini yatırımcılar yaşadılar. Ama süreç başladıktan yaklaşık 20-25 gün sonra piyasalar düşmeye başladığı yere kadar yükselmişti. Dolayısıyla o süre içinde sürekli alıp satanlar ve her habere odaklananlar hem çok işlem yaparak komisyon ödediler, hem de hep yanlış yerlerde alım satım yaptılar.

6. Şu an yabancılar da dahil olmak üzere herkes bu sürecin en kötü olasılığını düşünüyor. Dolayısıyla bu sabah haftaya başlarken en kötü olasılık fiyatlanacaktır. En kötü olasılık ise; cumhurbaşkanının seçilememesi ve genel seçime gidilmesi ve genel seçimlerden de ikili veya üçlü bir koalisyon hükümeti çıkmasıdır. Fakat en kötü olarak verilen bu olasılığın henüz koalisyon kısmı çok fazla fiyatlanmayacak, bunun fiyatlanması zannedersem Haziran aylarına sarkacaktır.

7. Açılış sonrasında yaklaşık 44-45 bin seviyelerine kadar gerileme bekliyorum. Bu seviyeye kadar bir gerileme olmazsa, piyasanın beklediğimden daha olumlu olduğunu düşüneceğim. Açılış sonrasındaki ilk yarım saat içinde dip seviyeler görülmüş olacaktır. Fakat bu arada diğer gelişmekte olan ülkeler de bizden etkileneceklerdir. O'nların etkisiyle de hemen ciddi bir toparlanma olmaz. Anayasa Mahkemesi kararı öncesinde yani salı öğleden sonra piyasalar artık bütün kötü ve en olumsuz beklentileri fiyatlara yansıtmış olur. Anayasa mahkemesi kararı öncesinde TSK'dan yeni bir açıklama beklemiyorum. Eğer Anayasa mahkemesi kararı 367 sayısını zorunlu kılarsa yani ilk turu iptal ederse, piyasalar ilk anda satış yese de çok hızlı bir şekilde ve en az bin veya iki bin puan yükselebilir. Eğer Anayasa mahkemesi "367'ye gerek yok, 184 yeterlidir" derse piyasalar çok olumlu davranır ve yine hızlı yükselişler olabilir. Fakat bu tür bir yükselişi satış fırsatı olarak kullanmak gerekir. Çünkü bu aşamadan sonra TSK'ya gözler çevrilecektir. Tahmine 16 Mayıs sonrasında endeks yeniden 46-47 bin seviyelerinde olacaktır. Bu yüzden bu süreci ölü taklidi yaparak geçiriniz. Etrafınızda işlem yapmaya çalışıp, alıp satanların nasıl zarar ettiğini sizler sadece izleyiniz ve kendinize çok önemli dersler çıkarınız.

DÖVİZ NE OLACAK?

Bu soruya çok kısa cevap vereyim. İlk göreceği yerler 1.420-1.440 seviyeleri olabilir. Bu seviyelerde döviz satışı yapılabilir. Yeniden alım yeri ise 1.390-1.400 aralığı olabilir. Bu tür bir zamanda hızla yükselmiş bulunan dolara saldırmak çok sakıncalıdır. Siz aldıktan sonra belki 15-20 bin lira daha yükselebilir ama bunu satış fırsatı olarak kullanmak gerekir. Çünkü bu ülkede bir seçim olacak ve bu süreci noktalayacaktır.

Unutmayınız herkes sizler gibi pozisyonda yakalanmışlardır. Panik yapanlar ve pozisyonunu bozup dalgalı sulara atlayanlar boğulacaklardır. Borsada satış yapmak gerektiğini veya dövizde alım gerektiğini düşündüğümde bunu sizlerle paylaşacağım. Geçen hafta sonu "Yatırımcı Psikolojisi" eğitimime katılanlar her gün yaptıkları işlemleri bana gönderiyorlar. O'nlarla 2-3 ay sonra ücretsiz bir eğitim daha yapacağız. Bu türbülansı nasıl atlatacaklarını merak ediyorum. Eminim en az kayıpla atlatacaklardır. Çünkü bilinçaltlarına müdahale ettik ve bu süreci en rahat onlar geçirecektir.

Sağlıcakla kalınız... "paranız sağlığınızı bozmasın"

NOT: BUGÜN (30 NİSAN PAZARTESİ) SAAT 09:00'DAN İTİBAREN BUSINESS CHANNEL'DA CANLI YAYINDA OLACAĞIM. AŞAĞIDA GENİŞ BİR YORUM YAZDIM AMA DAHA AYRINTILI OLARAK GÖRÜŞLERİMİ İZLEYEBİLİRSİNİZ: SABAH SAATLERİNDE SİZLERE BORSANIN GÖREBİLECEĞİ DİPLERE İLİŞKİN DAHA NET BİLGİ AKTARABİLİRİM. ÇÜNKÜ O SAATELERDE FAİZ ve DÖVİZ PİYASASI DA AÇILMIŞ OLACAKTIR.

Monday, 30 April 2007
TABAN FİYATLARA YAKIN BİR AÇILIŞIN ARDINDAN TEPKİ GÖZLENİYOR

$07ocak310.jpg
Hafta sonu yaşanan gelişmlerle kötü bir açılış yapacağımız bekleniyordu. Ancak açılışta görülen %8'lik düşüş abartılı oldu. Muhtemelen aktiften satış veren irili ufaklı bir çok yatırımcı alış taraflarının boş olmasıyla taban fiyatları kendileri yaratmış oldular. Çünkü açılış öncesinde Vob sözleşmesi yalnızca %4 aşağıdaydı ve dolar 1.390'ı gördükten sonra 1.3770'ye gerilemişti. Piyasa şimdi fazla olan düşüşü düzeltecektir. Artık tüm kötü beklentiler açılışt satılmış oldu. Bu aşamadan sonra 44600-45000 bölgesine doğru bir yükseliş yaşanabilir. Ardından yeniden satış gelme ihtimali yüksek. Piyasalar daha sonra Anayasa mahkemesinin kararını bekleyeceklerdir. Bu saatten sonra cumhurbaşkanlığı seçiminin iptali hem ülke hem de sermaye piyasaları açısından daha hayırlı olacaktır. Faiz 19.55'i görüdkten sonra 19.25'e geriledi. Dolar ise 1.3770 seviyesinde bulnuyor. Para çıkışı 13 milyon ytl oldu. Yatırımcıların şu an için beklemede kalması daha doğru olacaktır.Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: AT 10:33 am

Monday, 30 April 2007
TEPKİ SÜRÜYOR
$07ocak311.jpg

Endeks aşırı düşüşü beklediğimiz gibi kısmen de olsa düzeltti. 44500'e kadar bir tepki yaşandı. Özellikle dolar'daki gevşeme moral veriyor. 1.3930 seviyesini gören dolar 1.3670'ye kadar gerilemiş durumda. Faiz ise 19.17 seviyesine geldi. Borsanın bir süre 43750-44500 aralığında kalması beklenebilir. Çünkü ilk tepkinin ardından bir satış gelmesi normal. Özellikle akşam Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ulusa sesleniş konuşmasında ılımlı mesaj vermesi piyasaları bir nebze daha rahatlatabilir. Ancak muhtemelen bu konuşmanın içeriği piyasa tarafından biliniyordur. Çünkü konuşmanın çekimi cumartesi günü yapıldı. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: AT 11:29 am

Monday, 30 April 2007
ENDEKS YATAY BİR BANTTA BEKLEMEYE GEÇTİ

$07ocak312.jpg
Endeks önceki yorumda da belirttiğimiz gibi yatay bir bantta beklemeye geçti. Yarın yada çarşamba günü Anayasa Mahkemesinden bir karar çıkması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi iptal olursa gerginlik bir nebze de olsa azalacaktır. Endeksin 44bin seviyesi civarında hareketine devam etmesi beklenebilir. Dolar serbest piyasada 1.3550 seviyesine kadar geriledi ki bu çok olumlu bir sinyal. Faiz ise düne göre %4'lük bir yükselişle 19.12 seviyesinden işlem görüyor. Bir sonraki yorum saat 16.00'da..

POSTED BY: AT 03:09 pm

Monday, 30 April 2007
ENDEKS DİP OLUŞTURMA ÇABASI İÇERİSİNDE

$07ocak313.jpg
Seans sonuna doğru bir miktar alım hareketi oluştu. Akp Myk'nın bugün saat 18:00'da toplanacağı açıklandı. Bu toplantı Anayasa mahkemesinin verebileceği her iki kararda da nasıl bir strateji izleneceğinin karalaştırılacağı bir toplantı olacaktır. 2. senasta gelen yabancı satışı görünümündeki satışlar karşılandı. Bir dip oluşturma çabası olduğu görülüyor. Eğer Anayasa mahkemesinden bir iptal kararı çıkarsa bu olumlu algılanacaktır.

Not: Yaşar ERDİNÇ saat 16:15'de piyasa yorumları ile Habertürk'te canlı yayında olacaktır.

POSTED BY: AT 04:07 pm

X