Yaşar Erdinç'in yorumları..

KARAR SONRASINDA, PİYASA SATRANCININ HAMLELERİ

Anayasa mahkemesinin kararını şu ana kadar herhalde duymayanınız kalmamıştır. Bir önceki köşe yazımızda şu an yaşanan sürecin 28 Şubat sürecine göre daha hafif olduğunu belirtmiş ve tarihin tekerrür edeceğini, bu nedenle yatırımcının aşırı dalgalanma olabilecek piyasalarda hareketsiz kalmasını önermiştik. Aslında Anayasa mahkemesi kararı tersine çıkmış olsaydı bile dün bu beklentiye sahip olanlar zaten satmışlardı ve bugün piyasalar açıldığında yeni bir dip daha gördükten sonra endeks yeniden yukarı dönerdi. Çünkü, Anayasa mahkemesinin "367 zorunlu değildir" şeklindeki bir kararı zaten dünkü fiyatlara yansımıştı. Unutmayınız ki yabancı malda yakalanmıştı ve karar ne olursa olsun endeksi yukarı çekmek zorundaydılar. Bu yüzden ben karar ne olursa olsun endeksin yine yukarı döneceğini düşünüyordum. Fakat sadece bir fark olacaktı. Eğer mahkeme CHP'nin başvurusunu reddetseydi önce sert düşüp sonra yükselecektik, fakat şimdi piyasalar açıldığı anda sert yükselişler göreceğiz. Geriye baktığımızda ise, en geç bu hafta sonu itibariyle endeksin düşmeye başladığı 46.800 veya 47 bin seviyelerine kadar yükseldiğini göreceğimizi düşünüyorum.

Piyasalar satranç gibidir. Tabi ki herkes bir hamle sonrasını tahmin edebiliyor. Yani bugün herhalde düşüş olacak diyen yoktur. Fakat birkaç hamle sonrası ne olacaktır? Şunu hemen belirteyim ki, son iki günde ciddi korku yaşamış olan ve pozisyondaki yabancı yatırımcılardan hala panik durumda olanlar, bugün endeks yüksek bir seviyeden açıldığında (takriben 45 bin veya 45.500 civarından açıldığında) fırsat bu fırsat diyerek satmayı deneyeceklerdir. Fakat bu satışların karşılanacağını düşünüyorum. Yani birinci hamle yükseliş, ikinci hamle satış baskısı ve üçüncü hamle daha güçlü alımlarla yükseliş şeklinde kendini gösterebilir. Üçüncü hamledeki yükseliş takriben bu hafta sonuna kadar devam edebilir ama bu süreçte zayıf hacimli geri çekilmeler olur. Asıl bilinmesi gereken hamle dördüncü hamle ve sonraki hamlelerdir. Tahminimce endeksin görebileceği en yüksek seviye 47.000 veya 47.500 aralığı olacaktır. Dolayısıyla endeksin 46.800 seviyesini geçmesi ve bu seviyenin üzerine gelmesinden sonra (belki de bu seviyeleri hafta sonuna doğru görebilir veya bugün de bu seviyelere ulaşabilir. sabırlı olmak lazım) piyasanın 46 bin ile 47.500 gibi 1500 puanlık bir aralıkta kanal oluşturduğunu ve bu kanal içinde aşağı yukarı hareketler yapmaya başladığını görebiliriz. Bu tür bir hareket ise, eğer dış piyasa koşullarında şok bir değişiklik olmazsa veya içeride yeniden şok eden gelişmeler olmazsa bir hafta veya 10 gün süresince devam edebilir.

Asıl kritik olan süreç, yukarıda söylediğim kanal sürecidir. Yabancıların Türk siyasetine bakış açısı değişmiş durumdadır. Bunu yazdıkları raporlarda çok net bir şekilde görüyoruz. Birçok dersime ve seminerlerime katılanlar çok iyi biliyorlar ki; şu ana kadar siyasi istikrar kelimesine hep içten içe karşı çıkmıştım. İngiltere'deki gibi bir demokrasinin yerleşmesi, bir partinin iktidara gelip 4 yıl iktidarda kalmasıyla pekişmez. Bu ülkede hükümetlerin ömrü ortalama 2.7 yıl olmuştur. AK Parti iktidarı dönemini görüp artık Türkiye'de siyaset istikrara kavuşmuştur diyenlere hep karşı çıkmışımdır. İşte bu karşı çıkma nedeniyle de, siz yatırımcılara orta ve uzun vade öneri yaparken, seçime kadar olan süreç içinde borsanın 1.5-2 dolar seviyelerine kadar gerileyebileceğini belirtiyordum. Çünkü Türkiye'de siyasi istikrarın devam edeceğine inanmıyordum. Herkesin izlediği ve devletin en üst zirvesindeki güç çatışmasının bir gün, bir şekilde su yüzüne çıkacağını tahmin ediyordum. Cumhurbaşkanı'nın aynı partiden olması ve yeniden AKP'nin tek başına iktidara gelmesi denklemini kafam almıyordu. Fakat yabancılar raporlarında sürekli bunu vurguladıkça ve buna göre pozisyon aldıkça, "bir bildikleri herhalde var, mutlaka onlara bir şeyler fısıldanmıştır" diye düşünerek bunu yazılarımda çok açıkça vurgulamıyordum ama sadece "seçimler olup bitene kadar borsada orta ve uzun vadeli pozisyon alınmamalı, endeks 1.5-2 dolar seviyelerine kadar gerileyebilir" demekle yetiniyordum.

İLGİNÇ BİR DURUM: Astrolojiye veya fala inanır mısınız bilmiyorum. Fakat benim bunlarla pek ilgim olmaz. Fakat son birkaç olay ve gelişme bu konuya olan ilgimi de artırdı. Zeynep adında bir arkadaşım var. Kendisi astrolog. Ben astrolojiden anlamam. sadece Kova burcu olduğumu biliyorum. Fakat bundan aylar öncesinden, Zeynep Nisan ayının son haftalarında çok gerginlik olacağını söylemişti. Hatta söylemekle kalmayıp birçok astroloğun bir araya gelip kurduğu bir web sitesinde bunu aylar önce yazmışlardı. Sadece bu gelişme değil, daha önce başka gelişmeleri de tahmin etmişlerdi. Bu durum bana çok ilginç geldi. Hatta Amerika'da finans astrolojisi diye bir konu bile olduğunu öğrendim. Doğal olarak bu konuya merakım arttı. Belki aranızda konuya ilgi duyanlar olabilir. Bakın 19 Şubat 2007 tarihinde bu sitede 2007 Öngörüleri başlığı ile neler yazmışlar (yazının kısa bir bölümü)

2007 Nisan'ında etkili olacak gergin açılar, özellikle borsa ve benzeri spekülatif yatırım araçları üzerinde olumsuz etki yaratacak. Cumhurbaşkanlığı adaylık sürecinin başlangıç zamanlarının tam da Nisan ayına denk geliyor olması da ilginç tabii. Bu dönemde ekonomik zorluklar var. Tayyip Erdoğan, özellikle Nisan ayında kendi adaylığıyla ilgili önemli konuşmalar yapabilir. Bu anlamda 15-19 Nisan tarihleri dikkat çekiyor. 17 Nisan'da haritasının tepe noktasında gerçekleşecek yeniay, bu tarihten itibaren kendisini ve fikirlerini açıkça ortaya koyacağını gösteriyor. Bu dönemde sert tartışmalara da açık gözüküyor. Zira bu dönemde transit Mars, haritasındaki Güneş-Mars karesini tetikliyor olacak.

Bu yazının tümünü okumak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz. Bu konularda ayrıntılı bilgi almak isteyen veya kendi doğum haritasını merak edenler ]mail adresine mail atabilirler (Kendisinden izin aldım).

Şimdi hakkımda çıkacak yazıları tahmin edebiliyorum. "Yaşar Erdinç yorumlarını fala bakarak yapıyormuş". Aslında keşke Zeynep'e inanıp Nisan sonunda çok büyük bir siyasi sıkıntı olacak diye yazsaymışım hiç fena olmazmış. Neyse arkadaşlar bu konu bana ilginç geldi ben de yazdım. Borsa tahminlerimi bundan sonra astroloji ile yapmayacağım ama bu sabah bu yazıyı yazmadan önce bir kahve içip fal baktırdım ve borsanın 3 vakte kadar düşmeye başladığı seviyeye geri yükseleceğini söylüyordu. Bu yazıyı gönderdikten sonra bir de çay falı bakmayı düşünüyorum. Kalın sağlıcakla...

Son düzenleyen: Moderatör:
Wednesday, 02 May 2007
YÜKSEK BİR AÇILIŞ YAŞANDI

$07ocak317.jpg
Endeks %3.5'luk bir yükselişle 45000 seviyesinden açıldı. Daha sonra 45300'e kadar yükseldik ancak günlük yorumda da bahsettiğimiz gibi 2. hamle olan ilk satış hareketi burada gerçekleşti. İlk tepkinin ardından bu satışların gelmesi normal. Dolayısı 44500'ü destek yaparak bir süre denge oluşturacağız. Para çıkışı 20 milyon ytl. Dolar ise 1.3580 ytl'den işlem görüyor. Piyasanın dengeye oturduktan sonra tekrar yukarı doğru hareketlenmesi gerekir. Ancak bu dengelenme sürecinde piyasa yarın açıklanacak enflasyon rakamlarını bekleyecektir. İto'nun açıkladığı rakamların yüksek çıkması bir miktar tedirginlik yaratıyor. Bir sonraki yorum saat 11.45'de..

POSTED BY: AT 11:06 am

Wednesday, 02 May 2007
44500 DESTEĞİNE GERİLEDİK

Şu anda para çıkışı 30 milyon ytl'ye yükseldi. Endeks ise 44500 seviyesindeki desteğine geriledi. Bu aşamadan sonra 44500 altına daha fazla bir gerileme yapmayarak destek oluşturacağımızı söyleyebiliriz.. Eğer 44500 altına bir sarkma yaşanırsa o bölgede satış baskısının sona erip piyasanın alışa geçebileceğini düşünüyorum.Şu an için piyasalar açıklanacak enflasyon rakamını fiyatlıyor. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: AT 11:43 am

Wednesday, 02 May 2007
ENDEKS 44500'DE TUTUNMAYA ÇALIŞIYOR

$07ocak320.jpg
Piyasa, 2. seansta gelen satışları karşılamaya çalışıyor ancak az da olsa 44500 desteği altına sarktık. Artık bu aşamadan sonra 44500 altında bir kapanış yapmamak lazım. Şu anki satışlar muhtemelen yabancıları dünkü satış ordinolarının devamı ve stop-loss satışları. Bu satışlar karşılandıktan sonra yeni bir yukarı deneme olabilir. Bugün ve yarın enflasyon rakamları beklenecektir. Para çıkışı hala 27 milyon ytl'de. Dolar ise 1.3580'e geriledi. Bir sonraki yorum saat 16:00'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 03:03 pm

Wednesday, 02 May 2007
SATIŞLARLA 44500 SEVİYESİNİN ALTINA İNDİ

$07ocak321.jpg
Endeks isctr ve garantiye gelen satışlara daha fazla dayamadı ve 44500 seviyesinin altına geldi. Bu son gelen satışlar beklenenden fazla oldu. Ancak bir şekilde varolan tüm gelişmler fiyatlanarak dip oluşumu tamamlandıktan sonra endeks daha güçlü bir tepki başlatabilir. Şu zamanda olabilecek en kötü durum yurt dışı borsalarının kötüleşmesi olabilir. Para çıkışı 40 milyon ytl'ye yükseldi. Dolarda ise 1.3620 seviyesine doğru bir hareket görüldü.

POSTED BY: AT 04:00 pm

Thursday, 03 May 2007
YUKARI AÇILIŞIN ARDINDAN SATIŞ GELDİ.

$07ocak322.jpg
Dow jones'ın %0.58'lik yükselişi ile güne 44500 üzerinde başladık ve 44800'e kadar yükseldik ancak hemen ardından satışlar geldi. Bear Sterns, yatırımcılar Türkiye'ye yönelik yatırımlar azaltılmalı dedi. Gerekçe olarak ise finans piyasasındaki gerginliğin devam etmesini beklediğini belirtti. Geçen gün de Citigroup benzer bir tavsiyede bulunmuştu. Bugün ayrıca 16.30'da Nisan ayı enflasyon rakamları açıklancak. İto'nun yüksek rakamlarından sonra piyasada bir tedirginlik oluştu. Ancak endeksin çok düştüğü ve tüm olumsuz gelişmlerin de fiyatlandığı unutulmamalıdır. 44500 üzerinde kalabilirsek bu önümüzdeki günler için çok olumlu bir sinyal olacaktır. Daha çok yatay bir seyir beklenebilir. Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 10:31 am

Thursday, 03 May 2007
ENDEKS TEKRAR 45BİN SEVİYESİNDE

$07ocak324.jpg
Endeks 2. seansta tekrar 45bine seviyesine yükseldi. Akşam açıklanacak enflasyon rakamı tedirginliğine rağmen yukarı yönlü seyir, piyasanın yukarı gitme niyetinde olduğunun sinyalini veriyor. Saat 15.30'da Abd'de ilk çeyrek verimlilik rakamları ve işsizlik başvuruları açıklanacak. Önemli sayılabilcek bu veriler piyasa tarafından takip edilcektir.Para çıkış rakamı 14 milyon ytl oldu. Bir sonraki yorum saat 16.00'da..

POSTED BY: AT 03:00 pm

Thursday, 03 May 2007
ABD VERİLERİ OLUMLU GELDİ

$07ocak325.jpg
Endeksin 45bin üzerinde kalabilmesi çok olumlu. Piyasanın enflasyon riskini çok fazla önemsemediğini görüyoruz. Düşük fiyatlar daha cazip bir hal almış gibi görünüyor. Abd verileri olumlu geldi. İşgücü maliyetleri beklenenin altında verimlik ise beklenin üstünde geldi. Avrupa borsaları eksiden artıya geçtiler. Seans sonuna kadar endeksin 44800-44900 üzerinde kalmaya çalışacaktır. Eğer 45bin seviyelerinde kapatmayı başarırsak enflasyon rakamı yüksek gelse bile yarın düşüşten sonra toplanma olabileceğini düşünüyorum.

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 04:05 pm

Friday, 04 May 2007
TEKNİK SORUN
TEKNİK SORUNLAR NEDENİYLE BUGÜN SEANS İÇİ YORUM VERİLMEYECEKTİR
POSTED BY: AT 11:21 am

HAFTAYA BAŞLARKEN

Bu haftaya başlarken siyasette yeni gelimeler var. Bu gelişmelerin piyasalar üzerindeki etklilerinin ne yönde olabileceğini soran birçok mail aldım. En son söyleyeceğimi hemen şimdi söyleyeyim. Sayın Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesi sonrasında yeniden seçim tarihi üzerine tartışmalar başladı. Buarada Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Acilen seçim yapılması için YSK'ya başvuracağını açıkladı fakat bu aşamadan sonra seçim tarihi YSK'nın elinde olacaktır. Bu konu çok net. Fakat dün AK Parti'nin meclise verdiği bir önerge ile iki sandıklı seçime istemesi olur mu olamaz mı bilemiyoruz ve bunu zaman gösterecek. Fakat görünen o ki Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi konusu oldukça çetrefilli ve karmaşık bir görünüm sergiliyor.

Sonuç olarak şu an sadece seçim olacağını biliyoruz, fakat Cumhurbaşkanı'nı kimin nasıl seçeceğini bilemiyoruz. Bir görüşe göre halk seçecek, diğer bir görüşe göre genel seçimlerden sonra parlamento seçecek. Bunlardan hangisinin olacağını kestirmek güç. Fakat yabancı yatırımcıların raporlarına baktığımızda genel olarak eski mutlu sesleri duyamıyoruz. Bu arada JP morgan'ın son raporunda "Başkent Stratejik ve Sosyal Çalışmalar Merkezi'nin" 28 Nisan ile 1 Mayıs arasında yaptığı seçim anketi sonuçları verilmiş ve bu sonuçlar şöyle;

3 MART 28 Nisan - 1 Mayıs

AKP 28.4 29.7

CHP 14.0 15.4

DYP 12.8 12.7

MHP 7.9 7.1

ANAP 3.8 3.2

Kararsız. 13.1 10.3

Bu sonuçlar Ap Parti'Nin oyunun bir miktar arttığını gösteriyor. CHP'de de hafif bir artış var. Fakat seçime kadar daha çok anket göreceğiz ve bu anketlerin birçoğunun sonuçları birbirlerinden de çok farklı olabilecektir. Ben en çok sayın YAVUZ DONAT'ın tahminlerine değer veriyorum. Son dört genel seçimde sayın DONAT seçim sonuçlarını çok düşük hata paylarıyla yakalamıştı. Bu sefer de aynısının olacağını düşünüyorum. Çünkü sayın DONAT yazılarını oturup ofisinden yazmıyor.Halkın arasına çıkıyor, birçok seçim mitingine katılıyor ve engin bir tecrübesi var.

Bu aşamada yabancı yatırımcının tek ilgilendiği konu istikrarlı bir hükümetin iş başına gelip gelmeyeceğidir. Şu an yabancılar bekleme modundalar. Bu arada panik olup satıp çıkmayı düşünenler de oluyor ve bu da borsada satışları da beraberinde getiriyor. Fakat yabancının tavrının ne olduğunu daha çoık hazine ihalelerinde anlayacağız. Eğer TL bazlı kağıtlara ilgileri azalır ve dövize endeksli kağıt istemeye başlarlarsa bu durum iyi bir haber olmayacaktır.

Önümüzdeki günlerde daha birçok ani siyasi gelişme ve olaylar görebiliriz. Bu nedenle portföyleri bir sepet şeklinde oluşturmanızı öneriyorum. Seçim bitene kadar her yatırım aracından portföye dahil etmek gerekiyor. Bu aşamada bir portföy önerisi veremiyorum çünkü her yatırımcının risk algılaması farklıdır. Fakat normal bir risk yapısına sahip bir yatırımcı için yüzde 25 dövize endeksli kağıt veya dövize endeksli fon, yüzde 40-45 vadesine en fazla 6 ay kalmış tahvil veya bono, yüzde 10 likit fon, yüzde 10 borsaya endeksli fon veya hisse, yüzde 10 altına endeksli fon önerilebilir.

Bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle iyi haftalar diliyorum.

NOT: BU hafta AKLILLI TV'DE Programımız olup olmayacağını bilmiyoruz çünkü geçen hafta başından bu yana çok ciddi bir teknik problem nedeniyle bütün tartışma ve açık oturum tipi programlar durdurulmuştu. Eğer programımız olursa sizlere haber vereceğim.

Sunday, 06 May 2007
TEKNİK GÖRÜNÜM
Borsa geçen haftanın son gününde oldukça dalgalı bir seyir izledi. 45.250 seviyelerini görerek açıldıktan sonra 44.250 seviyelerine kadar geriledi. Ben bu seviyeye kadar gerileme beklemiyordum ve gerilemenin 44.750 seviyesinde durabileceğini düşünüyordum. Endeks 44.250 seviyelerine kadar geriledikten sonra 44.818 seviyesinden kapanarak 44.750'Nin üzerinde kalmayı başardı.

Bu haftaya başlarken, dış piyasalardaki olumlu havanın da etkisiyle 45 bine doğru hareket yapsa da bu seviyede oluşan bir direnç var ve ilk hamlede bu direnci kıramayabilir. Fakat 44.750 seviyesinin altına fazla gevşeme yapmadan bu seviyeyi ilk 1 saatte destek yapabilirse, 45.250'yi yukarı kırmak için güç toplamış olacaktır. Bu durumda daha sağlıklı bir yukarı hareket görebiliriz.

Alında orta vade açısından pek olumlu düşünmüyorum ama kısa vadede eğer endeks özellikle çarşamba gününe kadar 45.250 seviyesini yukarı kıramazsa, bu durum endeksin sert düşüşler yapabileceğinin bir sinyali olacaktır. Fakat şu an teknik göstegeler veya teknik analiz araçları çok net bir yön belirtmiyor. Bu haftanın ilk iki günü bu açıdan önemli olacaktır. Bu aşamada kısa vadeli yeni risk almak yerine yükselişleri izlemek ve kara geçilen noktalarda kar realize etmek anlamlı olabailir. Bu aşamada en kritik seviye 46.500 seviyesidir. Bu seviyenin yuakrı geçilmesi şimdilik zor görünüyor. Dolayısıyla 45.250'Nin yukarı kırılması durumunda 45.500 ile 46.500 aralığında oluaşacak bir kanal hisse oranlarını azaltmak amacıyla kullanılabilir.

Seans içi yorumlarda görüşmek dileğiyle...

Bu yorum 6 Mayıs 23:55 itibariyle yapılmıştır.

Monday, 07 May 2007
PİYASA GÜNE OLUMLU BAŞLADI

$07ocak327.jpg
Geçen hafta halka arzı için talep toplanan Halkbank'a 10 kat'a yakın talep gelmesi piyasaya açılışta moral verdi. Ancak halka arza yerli yatırımcıdan yalnızca 3 kat talep geldi. Bu verilere bakılırsa son dönemde yaşanan gelişmelerden yerli yatırımcılar yabancılara göre daha olumsuz etkilenmiş. 45000 seviyesinin üzerine çıkan endeks tekrar 44800'e doğru geriledi. Endeksin bir süre 44750 seviyesini destek yaparak 44750-45200 aralığında yataya girmesi beklenebilir. Ancak eğer bugün 44500'ün altına bir gerileme yaşanırsa görünüm olumsuza dönmeye başlayacaktır. 9 milyon ytl para çıkışı var. Dolar ve faizde önemli düşüşler var. Dolar 1,3410, faiz ise 18,86 seviyesinde.Bir sonraki yorum saat 11.30'da..

POSTED BY: AT 10:34 am

Monday, 07 May 2007
ENDEKSTE OLUMLU BİR SEYİR VAR

$07ocak329.jpg
2. seansta 45300'ü gördük ancak orası daha önce de bahsettiğimiz gibi önemli bir referans bölgesiydi. Dolayısı ile ilk denemede geçilemedi. Şimdilik 45000 üzerinde kalmamız olumlu. İlerleyen dakikalarda da bu seviyeyi destek yaparak 45250'nin üzerine çıkma çabası olacaktır. Henüz para girişi yaşanmadı. İlk seansta olduğu gibi 10 milyon ytl para çıkışı var. Ancak dolar 1.3380'e , faiz ise 18,82'ye gevşedi. Bugün Abd'de açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor. Bir sonraki yorum saat 16.00'da..

POSTED BY: AT 03:02 pm

Monday, 07 May 2007
SON YARIM SAATTE SERT BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI

$07ocak330.jpg
Döviz ve faizde önemli bir değişiklik yok fakat borsaya son yarım saatte sert satışlar geldi. 45bin desteğinin altına gelmemizle birlikte 44600'e kadar sert bir düşüş yaşandı. Herhangi bir haber olmaksızın gelen satışlar dikkat çekici. Ancak daha da dikkat çeken bir durum, gün boyunca 10 milyon ytl civarındaki para çıkışının bu satışlardan sonra sıfırlanarak 2 milyon ytl artıya geçmesi oldu. Önceki yorumlarda nasıl 45250'nin bir referans noktası olduğunu belirttiysek, aşağıda da 44500 bir diğer referans noktası. Eğer 44500 desteği aşağı kırılırsa görünüm olumsuza dönecek. Şimdilik o seviyenin kırılacağına dair bir sinyal yok. Döviz ve faiz tarafı da bu düşüşü desteklemiyor. Eğer bireysel bir satış ise yeniden gün sonuna doğru bir toparlanma yaşamamız gerekiyor. Başka yorum yorum verilmeyecektir.

POSTED BY: AT 04:04 pm

BORSA YİNE AYNI DİRENCE TAKILDI
Sevgili Yatırımcılar,

Dün borsa açılış sonrasında bir miktar geriledikten sonra, artan hacimle yükselmeye başlayark yine bir önceki direnç noktası olan 45.250 seviyesine kadar yükseldi. Fakat özellikle saat 15:20'de artan satışlar vardı. Satışların artmasıyla birlikte işlem hacminin de arttığını gördük. Endeks bu sefr üçüncü defa 45.250 direncini geçemeyerek 44.500 seviyeleirne kadar yeniden geriledi. Teknik olarak bakıldığında aslında video yorumumda da çok açıkça belirttiğim üzere, çok net bir kanal oluşmuş durumda. Daha önceki yazılarımı ve yorumlarımı izleyenler hatırlayacaklardır, yabancıların bir kanal oluşturarak bu kanal içinde dalgalar yaratıp mal çıkabileceklerini veya mal çıkmaya hazırlık yapabileceklerini belirtmiştim. Fakat bu kanalın çok daha yukarıda ve 46.000 ile 47.00 aralığında olmasını bekliyordum. Şu an için endeks adeta 44.250 ile 45.250 aralığındaki 1000 puanlık bölgede kanal oluşturmuş görünüyor ve piyasanın son 3-5 günde yaptığı hareketlere bakarak, 27 Nisan sonrasında karar vermekte zorlandığını görüyoruz. Piyasada eskiden yabancılar daha çok birlikte hareket ederken, şu an farklılaştıklarını ve birileri alırken diğerlerinin sattığını görüyoruz. Anlaşılan o ki Halkbank'a olan talep öncesinde diğer bankalarda satışlar yapılmış ve yabancı hiç olmazsa "özelleştirme" hikayesi olacak olan Halkbank'a büyük ilgi göstermişler.

Yalnız şunu da belirteyim ki; Halkbank başta blok olarak satılacaktı. Fakat kamuoyu baskısı nedeniyle halka arz yöntemi seçildi ve oldukça iyi bir talep geldi. Tabi ki bunun arkası gelecektir. Şu an alım yapan yabancıların sadece yüzde 25'lik halka açık olacak kısmın, yüzde 70'ini almak için girdiklerini zannetmiyorum. Büyük olasılıkla aldıklarını ellerinde tutacak ve diğer kısımların blok satışını veya halka arzını bekleyeceklerdir. fakat buan daha çok var. Halkbank'ın piyasada işlem görmeye başlaması sonrasında iyi prim yapabileceğini söylemek mümkün.

Sonuca gelirsek, dün gece Dow Jones'da yeni bir rekor vardı ve DOw Jones yüzde 0.32 artışla günü kapattı. Bugün piyasalarımız açıldığında havanın yeniden olumluya dönmeye başlayacağını düşünüyorum. Tahminen yarın öğleden sonra itibariyle 44.250-45.250 kanalından çıkmış oluruz. Bu kanalı aşağı kırararsak 43 bine kadar gideriz. Eğer yukarı kırarsak hedef önce 45.800 sonra da 46.500 olacaktır. Bu aşamada kanalın aşağıo kırılması olasılığını yüzde 25-30 yukarı kırılması olasılığını ise yüzde 70-75 olarak vermek mümkün.

NOT: Bugün video yorum bölümünde Borsa, Altın, Dolar ve Euro-DOlar paritesi yorumlarımı izleyebilirsiniz. AKILLI TV'DEKİ programımızı büyük olasılıkla cağız. Şu an yurt dışından yeni teknik cihazların beklemekte olduğu bana bildirildi.

Bu yorum 8 Mayıs saat 02:50 itibariyle yapılmıştır.

Tuesday, 08 May 2007
ENDEKS YATAY SEYREDİYOR

$07ocak332.jpg
Endeks dün dow jones'ta yaşanan yeni bir zirve rakamının yarattığı olumlu etki ile 45000 seviyesinden açıldı. Ancak daha sonra bir miktar geri çekilerek hacimsiz bir seyire girdi. Faiz ve dolarda önemli bir değişiklik gözlenmiyor. Para girişi 2,5 milyon ytl düzeyinde bulunuyor. Endeks 44500-45200 arasında bant içinden çıkmadığı sürece belli bir yön belirtmeyecektir. Bu gün için 45200 yine geçilmesi zor önemli bir direnç olacaktır. Bir sonraki yorum saat 15.00'da..

POSTED BY: Gökhan Mısırlıoğlu AT 11:27 am

Tuesday, 08 May 2007
DAX DÜŞÜŞE GEÇİNCE İMKB'YE SATIŞ GELDİ.

$07ocak333.jpg
Seans arasında Dax'taki düşüş %1'in üzerine çıkınca 2. seansa satış baskısıyla başladık. İlk etapta 44750 seviyesine gerileyen endeks daha sonra Dax'taki düşüş %1.4'e ulaşınca 44500'e kadar düştü. Dow jones future rakamı da %0.3 ekside.Şimdilik 44500'de bulunan destek seviyesinin çalıştığını söyleyebiliriz. Faiz ve dolarda hafif bir yükseliş yaşandı. Ancak bu düşüş sırasında para girişinin azalmaması olumlu oldu. Para girişi 12,5 milyon ytl düzeyinde bulunuyor. Bir sonraki yorum saat 16.00'da..

POSTED BY: AT 03:00 pm

Tuesday, 08 May 2007
YATAY SEYİR SÜRÜYOR

$07ocak334.jpg
Endeks beklendiği gibi 44500 desteğinde tutunmayı başardı. Ancak hacimsiz ve yönsüz bir seans yaşıyoruz.2. seansta 44500-44750 arasına sıkıştık. Ancak para girişi 15 milyon ytl seviyesine kadar yükseldi. Dolar ve faizde sakin seyrediyor. Endeks şu anda net bir yön belirtmiyor. 45200 ya da 44500 seviyelerinden birinin kırılması halinde endeks yönünü belirleyebilir. Dow future'ları ekside seyrediyor. Eğer bugün orada bir realizasyon yaşanırsa yarın biz de eksi açılabiliriz. Başka yorum verilmeyecektir.

POSTED BY: AT 04:01 pm

KANAL İÇİ HAREKET DEVAM EDİYOR AMA KIRILMA YAKIN...
Endeks dün de 44 bin ile 45.250 kanalı içinde kaldı. Video yorumda ayrıntılı olarak gösterdiğim üzere ilk seansta adeta yaprak kımıldamadı ve 44.800 ile 44.900 aralığında işlem oldu. Seans sonuna doğru endeks 44.900'ün üzerine kendini attı. Öğleden sonra DAX'taki düşüşle biz de düştük ve bir ara 44.500 seviyesinin altındaki seviyeler görüldü. Yine de 44 bin 45 bin aralığında kalan endeks 44.700 civarından kapanış yaptı. Fakat artık bu dar bant hareketi çok uzadı ve kırılmaya yakın olduğunu düşünüyorum.

Dünkü yorumumda da belirttiğim üzere olasılık olarak yukarı kırılma olasılığının yüzde 65-70 aşağı kırılma olasılığının ize yüzde 30-35 olduğunu düşünüyorum. Yukarı kırılma durumunda ilk güçlü direnç 45.800 ile 46 bin aralığı olacaktır. Aşağı kırılma durumunda ise 43.100 seviyesi ilk destek noktasıdıır ve bu seviyeye kadar düşerse bu seviyede tutunma olasılığı zayıflar ve 42 binkadar gerileyebilir. Bu nedenle şu anki ortamda endeksin kırdığı yönde hareketi hızlanır.

Aşağıo mı kırar yukarı mı kırar sorusuna net cevap vermek zor ve yukarıda verdiğim olasılıklar geçerlidir. Burada teknik dinamikler yukarı kırılma olasılığını yüksek gösterse de aşağı kırılma olasılığı da az değildir. Dün gece ABD borsası çok sert düşüşle açılıp yüzde 0.55'ten fazla geriledikten sonra, hızla toparlandı ve bir önceki rekor seviyenin sadece yüzde 0.03 altından kapandı.

Biraz daha orta vadeli baktığımızda ise orta vade görüşüm değişmiş değil. Yukarı yöndeki yükselişler ve özellikle de endeksin 46 bin ile 46.500 seviyelerine gelmesi durumunda hisse oranları azaltılabilir. Seçime kadar olan dönem birço belirsiliği de beraberinde getiriyor. Şu an siyasewtte gördüğümüz hava her han değişime gebe duruyor ve bu da yabancı yatırımcıları rahatsız ediyor. Fakat kısa vadeli bir yükseliş çabası, özellikle halkbank'ın borsada işleme başlamasıyla birlikte net bir şekilde ortaya çıkabilir. Halbank kağıdı endeksi önemli ölçüde etkileyecektir.

Sonuç olarak kısa vadede yükseliş, orta vadede aşağı eğimli borsa bekliyorum...

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ

Wednesday, 09 May 2007
45000 SEVİYESİNDEN AÇILDIK

$07ocak335.jpg
Dün Dax'taki düşüşten sonra Dow jones'un düşüş yaşayacağı beklentisi ile satışlar gelmişti. Ancak Dow jones %0.6 eksiyi gördükten toparlayarak sıfır noktasından kapattı ve gücünü koruduğunu gösterdi. O nedenle güne dünkü satışları telafi ederek başladık. Dolar da 1.336'ya kadar düştü. Genelkurmay açıklaması öncesi 1.3350 kapatan dolar tekrar aynı seviyeye gelmiş oldu. Ancak daha borsada benzer bir toplarlanma olmadı. 45200 seviyesinin yukarı kırılmasıyla tepki hızlanabilir. Ancak henüz o seviyeyi geçeceğimize dair bir sinyal yok. Bir süre 45000-45300 aralığında seyredebiliriz. Para girişi henüz oluşmadı. Bir sonraki yorum saat 11.40'da..

POSTED BY: AT 11:00 am

X