DOĞACI - VAROLUSÇU ZEKA: ( Doğa, çevre ve canlı zekası)
0-6 yaş çocuk ve zeka
Doğadaki tüm canlıları tanıma, araştırma ve canlıların yaratılışları üzerine düşünme becerisidir.
Arastirmalar yapmayi sever. Doğadaki canlıları incelemekten hoşlanır. Insanin varolusunun nedenlerini ve kendi varoluşunu düşünür. Doğadaki hemen her canlının yaşamına ilgi duyarlar. Farklı canlı türlerinin isimlerine karşı dikkatlidirler, çiçek türleri hayvan türleri onlar için çok çekicidir. Seyahat etmeyi, belgeseller izlemeyi severken, doğa ve gezi dergilerini incelemekten hoşlanırlar. Kendilerine özgü out-door etkinlikler düzenlerler doğayla her şeyi paylaşırlar. Doğadaki bitki türlerine karşıi duyarlıdırlar. Doğanın insanlar üzerindeki ya da insanın doğa üzerindeki etkisi ile ilgilenirler.
Ailede başlayan zihinsel tercihler ileriki okul yaşlarında ilgi duydukları alanlarda başarı sağlamaları 0-6 yaşta ailerin tutumu ile ilgilidir. Anne ve babalar çocuktaki “öğrenme” ve “merak” güdüsünü değerlendirmelidir.Bunu, çocukların sorduğu sorular ile ölçmek mümkün. Küçük yaşlarda çocukların soru sorması beklenmeden gerekli ilgi alanları oluşturulabileceği gibi yeni ilgi alanları için motive edici tutum sergilemek anne-baba olmanın vermiş olduğu sorumluk duygusuna karşı atılmış önemli bir adımdır.
Çocukların konuşmaya, kendilerini ifade etmeye ve merak ettikleri konular ile ilgili soru sormaya ihtiyaçları vardır. Anne ve babalar için yoğun bir günün ardından çocuklarını dinlemek ve onlara zaman ayırmak oldukça güç gelebilir. Ancak çocuklara ayrılacak etkili yarım saat bile, onun bu ihtiyacını karşılamasına yeterli olabilir. 0-6 yaş çocuk ve zeka
0-6 yaş çocuk ve zeka
Çocuğun araştırmaktan, keşfetmekten keyif almasını sağlamak da zihinsel gelişim için önemlidir. Birlikte araştıracağınız bir konu veya yeni öğrendiği bir bilgiyle ilgili yapacağınız bir aktivite (birlikte fotoğraf çekmek vb.) ve yeni öğrendiği konu hakkında vereceğiniz olumlu geribildirim, çocuğun öğrenme isteğini arttıracaktır.
Çocukların internet aracılığı ile bir şeyler araştırması kadar, kitap okuma alışkanlığını kazanması da çok önemlidir. Çocuğunuzla birlikte kitapçıları gezebilir, kendine kitap seçmesi için fırsat tanıyabilirsiniz. Okuduğu bir kitabı size anlatmasını isteyebilir, siz de okuduğunuz kısa hikayeleri ya da kitapları onunla paylaşabilirsiniz. Evde anne babanın kitap okumaya zaman ayırdığını görmek çocuğa kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için etkili bir yoldur.
0-6 yaş çocuk ve zeka
Tüm bu çocuk eğitimini bilmekten daha önemlisi; dengeli eğitim ve yönlendirmede, anne babanın kendi aralarındaki söz ve davranış birliği içinde olmalarıdır.
Bununla beraber, çocuğa karşı aşırı hoşgörü veya aşırı disiplin uygulamalarından kaçınmaları, olaylar ve ilerleyen süreç içerisinde çocuğa yansıyan davranışlar olarak tutarlı olmaları ve zaman aşımından dolayı farklı farklı tepki vermemeleri, çocuğa tepkilerinin yersiz ve abartılı olmaması, güzel ve faydalı şeylerde çocuğun davranışlarının onaylanması, hatalı durumlarda uygun bir şekilde cezalandırılmaları, Yapılan yanlışları sonucunda sadece kızmak değil nedenini mantık çerçevesinde açıklamaları ve ona doğru olan hedefi vermeleri , onlara her yönüyle değer vermeleri,
Kişilik yapılarına saygılı olmaları, onlara söz hakkı tanımaları, sevildiklerini hissettirmeleri, onlara güven duygusunu aşılamaları, sosyal ve psikolojik gelişimini yakından takip etmeleri, gösterilen davranış problemlerine karşı duyarlı olmaları, zamanında ve erken müdahaleyi sağlamaları , kendi psikolojik sıkıntılarını çocuklara yansıtmamaları, onlardan gelişim ve kapasitelerinin üzerinde beklentiye girmemeleri, onlara yeterince zaman ayırmaları, onların sosyal çevrelerinin farkında olmaları şeklinde özetlenebilir.
Unutmayalım ki; çocuklar bizi model almaktadırlar…
Kaynak:
Tuncel Altınköprü; 0-6 yaş çocuk ve zeka Çocuğun başarısı nasıl sağlanır
Dr.Fatih Kalkınç;0-6 yaş çocuk ve zeka Okul evde başlar
Haluk Yavuzer; 00-6 yaş çocuk ve zeka -6 yaş çocuk ve zeka Ana-Baba Okulu,
Hluk Yavuzer; 0-6 yaş çocuk ve zeka Ana-Baba Ve Çocuk,
Haluk Yavuzer; 0-6 yaş çocuk ve zeka Çocuğu Tanımak ve Anlamak
ALINTI
sevgili anneler 0 - 6 yaş aralığını "bebektir küçüktür anlamaz birşey" diyerek lütfen küçümsemeyin.
Sevgiler...