yenidoğanda sarılık sık karşılanılan bir şeydir. ama özellikle prematüre bebeklerde olması daha yüksek bir oranda. benim yiğenim de prematüre doğdu, sarılık oldu, tedavi gördü şimdi de turp gibi cimcime.
sarılığın olmasının bazı sebepleri vardır.
birincisi fizyolojik sarılık denen sebeptir. genellikle doğumdan sonraki 2.veya 3. günde ortaya çıkar. Karaciğerin henüz olgunlaşmaması ve yeterince bilirubin atamamasına bağlı olarak sarılık oluşur. Genellikle ilk bir-iki hafta içinde kendiliğinden kaybolur.
ikincisi yetersiz anne sütü alımına bağlı sarılıktır, tedavisi anne sütü miktarını arttırmaktır Bebek daha sık emzirilir. Uyuyan bebeğin de 4 saatlik aralarla uyandırılıp beslenmesi faydalı olacaktır. Böylece mide barsak sisteminin hareketliliği arttırılır ve bilirubinin dışkı ile vücuttan daha çabuk atılır.
üçüncüsü kan grubu uyuşmazlığında görülenidir. Rh (-) bir kadının bebeği Rh (+) ise olur. bebek annenin karnındayken hiçbir şekilde annenin kani ile bebeğin kanı karışmaz. (allahım sen çok büyüksün yüce rabbim) ama doun sırasında kanlar annenin kanında oluşan antikorlar bebeğin kanını yabancı madde olarak algılar ve eritrositlerini parçalar. Eritrositlerin parçalanması ile bol miktarda bilirubin oluşur ve bu da sarılığa sebep olur. Sarılık fizyolojik sarılıktan farklı olarak ilk 24 saatte başlar. Çok ağır tablolara sebep olabilir. Ancak ilk yapılan doğum veya düşükten sonraki 72 saat içinde RhoGam enjeksiyonunun yapılması daha sonra doğurulacak bebeklerin yaşamını tehlikeye atacak antikorların oluşmasını engelleyebilir.
Bu komplikasyonlar fototerapi uygulanarak önlenebilir. Mavi ışık deride biriken bilirubini parçalar ve bilirubin düzeylerini düşürür.
çok geçmiş olsun diyorum canıma.s. ama gerçekten toplumda sık karşılanılan bir hastalık ve çabuk geçiyor.