Yapay Zeka

Mayflower75

Never give up.!!
Pro Üye
1 Şubat 2016
9.242
34.204
Birleşmiş Milletler (BM), yapay zekayla ilgili gelişmeleri ve yaratabileceği tehditleri incelemek için Hollanda'nın Lahey kentinde bir merkez kurdu.
'de yayınlanan Guardian gazetesinin haberine göre, Yapay Zeka ve Robotlar adıyla kurulan bu merkezde, otonom robotlar konusundaki teknolojik ilerlemelerden kitlesel işsizliğe, olası riskler araştırılacak.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Hollanda gazetesi de Telegraaf'a konuşan Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü'nden strateji danışmanı Irakli Beridze, "toplumlar gelişmelere hızla adapte olmazsa, bunun istikrarsızlık yaratabileceğini" söyledi.

Yapay zekâ bazıları için insanlığın kurtuluş yolu, kimilerine göreyse insan ırkının sonuna giden yolun başlangıcı.

'Otonom silahlanma yarışı'

Kısa süre önce dünyanın önde gelen 100 robot uzmanı, BM'ye yazdıkları mektupta şu uyarıyı yapıyordu:
"Pandora'nın kutusu açıldıktan sonra kapatması zor olur"

Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve Google'ın satın aldığı yapay zeka şirketi DeepMind'ın kurucusu Mustafa Süleyman'ın da aralarında olduğu imzacılar, öldürme yeteneği olan robotların geliştirilmesinin ve kullanılmasının yasaklanmasını talep ederek, bu robotların yeni bir silahlanma yarışı çıkarabileceğini söylüyordu.

Kitleler işsiz mi kalacak?

Yapay zekanın insanlığı 3. Dünya Savaşı'na kadar götürebileceği tartışılan bu günlerde, istihdam konusunda da teknolojinin bir nimet değil tehdit olabileceği endişesi artıyor.

BM tarafından kurulan bu merkez de, robotların farklı iş türlerinin ve çalışanların yerini alması ihtimalini masaya yatıracak.

BM Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü'nden Beridze, örgütün sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda somut projeler hedeflediklerini, "sohbet kulübünden" ibaret olmayacaklarını belirtti. Merkezde sivil toplum kuruluşları, hükümetler, düşünce kuruluşları ve iş dünyasından isimlerden destek alınacak.

'Varoluşsal tehlike'

Dünya Ekonomik Forumu'na göre, önümüzdeki yıllarda işgücü piyasasında 7.1 milyon iş tarihe gömülebilir. PwC araştırma şirketinin raporunda da, yapay zekanın İngiltere'deki işlerin yüzde 30'unu ortadan kaldırabileceği belirtiliyor.

Nitekim Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın CEO'su John Cryan, yapay zekâ ve otomasyon geliştikçe robotların 'abaküs görevi gören' bazı çalışanların yerine geçebileceğini söylemişti.

Cryan, "Bankalarımızda mekanik işler yaparak robotlar gibi davranan çalışanlarımız var. Yarın bir gün, insanlar gibi davranan robotlarımız da olabilir" demişti.

Kısacası, teknoloji uzmanı Elon Musk'ın uyardığı gibi, "yapay zeka karşımızdaki en büyük varoluşsal tehlike" olabilir.

Stephen Hawking'in şu sözleri de akıllarda:

"Yapay zeka insanlığın başına gelen en iyi şey de olabilir, en kötü şeyde..

Arkadaslar bu konu beni son gunlerde gercekten rahatsiz etmeye basladi.
Sizler bu konuda neler dusunuyorsunuz merak ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu konuda yakın zamanda iki şey beni çok etkiledi
Biri killer drones.

Bu bir senaryo ama yapılmış bir şeyin senaryosu.
Dolayisi ile yapılması demek kullanılması demek.

İkincisi de, hic satranc bilmeyen bir yapay zeka ile karşılıklı bir insan satranc oynuyor.
Yanlış hatırlamıyorsam 20 el sonra yapay zeka bir daha asla yenilmiyor.
Öğrenebilir olması bana da korkutucu geliyor.

Bir de eğer izlemediyseniz ve bu konudaki paranoyanizi arttırmak istiyorsaniz
Black mirror tavsiye ederim :)

Facebook 2 yapay zekanın fişini çekti son zamanlarda kendi aralarında bir dil geliştirip insanları öldürmek hakkında konuştuklarından diye biliyorum yanlış duymadıysam
Zaten bu kadar filmler yapıliyor hepsi hayal ürünü olamaz bence elbet biyerden çıkıyor bunlar mesela eskiden androidler vardı robot şimdi işletim sistemimiz android ateyizler bunuda açıklasın

Black mirroru izledim ben devamı gelmedi severim öyle dizileri bilim kurgu ama değişik gerçekten

Iste bu beni kotkutan..kendi iradeleri ve surekli ogrenme yetenegine sahip muthis bir zekalari var.Bu yok etme uzerinede gelisebilir demek ki..hatta gecenlerde meshur yapay zeka Sophia"insanligi yok edeceğim"demis sonrada bunun espri oldugunu soylemisti..
Black miroru izlemedim ama izleyecegim.paranoyam artsin ki bakis acim degisebilsin.Belki endisem son bulur kimbilir))

Evet onu izlemistim.Hatta anlamsiz cunleler kurmuslar bize gore ama kendi aralarinda bir dil oldugu sonradan anlasilmis.
Valla bence dunyayi bekleyen en buyuk tehlike olacak bu robotlar.insanlarin is hacmide dusecek ustelik..cok fena cok..ateyizler bile aciklayamaz bunu)))

Peki yapay zeka korkulduğu kadar güçlenirse neden insanoğlunu hedef alsın?

Korkuyoruz evet, çümkü insan besin zincirinde en üste çıkarken bir hayli kıyım yaptı, hala daha da diğer türleri kendi kölesi görüyor. O yüzden bir başka tür yerimizi alırsa bizi köleleştirecek diyoruz.

Belki de öyle olmaz , ama olursa da,
Olmuşla ölmüşe çare yok,
Olduğu kadar olmadığı kader
Deriz

yapay zekanın kısa vadede insanlığı ele geçirmesi mümkün değil. ben şuan için okulumuzda bulunan bir merkezden gelişmeleri anlık sayılabilecek bir hızla takip edebiliyorum.

yapay zeka ürünlerinin insanlığa son vermesi beklenen bir son. şuan için her yerde fotoğraf ve videoları gezen yapay zekalarda vicdan özelliği yok. yanlış hatırlamıyorsam Türk bir kadın ekleyecek vicdan algoritmasını. Yavaş yavaş bütün yapay zekalar bütün insani özellikleri alacak. Bunun için yüzlerce yıl gerekli.

Dünya için bir insandan daha tehlikeli olacağını düşünmüyorum. İnsan bir yarar sağlamadığı gibi yok edebilen bir varlık ama bu oluşumların insanlara zarar verebilmesi için önce büyük oranda yarar sağlaması gerekiyor,tasarlanma amaçları budur.

İnsanoglunu hedef alacagi zaten insanin aklina gelmezdi. Yani benim gelmezdi. Ama bu tur ilgili filmlerde oyle gosteriliyor o yuzden

Bilim kurgu filmlerine dahi yaklasimim
'Eger bir sey hayal ediliyorsa, oluru var'
Şeklinde. Dolayisi ile dünyayı ele geçiren veya yoketmeye çalışan robotlar fikri bana uzak değil.
Sadece dünyayı yok edeceğine inanmıyorum ama insanlığa zarar verme ve bunun büyük kitleleri oluşturacak olması kuvvetle muhtemel.
Önüne geçilebilir mi? Hayır.
Zaman artık bunu getirdi ve geri dönüşü yok.
Araba icat edildikten sonra atlara geri donmedigimiz gibi, bu da böyle gidecek.
Ve çok çok faydası da olacak bazı alanlarda.
Korkupta haklarını da yemeyelim :)

Aslında tam da bu yüzden korkutucu hale geliyor
İnsani özellikler eklenirse diye.
Öğrenme gibi. Vicdan gibi.
Her insani özelliği olan iyi olmuyor malesef.

Guclendigi icin insanligi ister istemez hedef alacak.Iradesi ve zekasi ile biz insan turu köle olacagiz.su anda bile hangimiz telefon numaralarini ezbere biliyoruz mesela?Telefona kaydediyoruz hopp ariyoruz..teknoliji bir anlamda bizim dusmanimiz.Zekamiz geriliyor belkide..
Iste ben bunun icin yuzlerce yil gerekli oldugunu dusunmuyorum..onumuzdeki 100 yil icinde olmasi muhtemel..Yararlari olacak elbette ama insanlarin issiz kalma tehlikeside sozkonusu bunun yanisira.

Korku filmi gibi.

İnsanlık ektiğini bicecek ve olan yine masum insanlara olacak.

Keşke yapay zekalar insanlığı değilde insan olmayan yaratıkları yok etse bir gün.

Aslında insanlığa bir dur demenin zamanı geldi bence yaktık yıktık eziyet ettik yok ettik daha nereye kadar gidecek böyle çok üZülüyorum hayvanları doğayı falan düşününce
Kıyamet robotlar yuzunden olurmuş))
Ayy aklima su meshur "Terminator"filmi geldi..ordada kurgu bu yöndeydi..insanliga son vermeye çalışan robotlar.

Ben de kısa vadede olacagini düşünüyorum. Ben görmesem de çocuğum görecek.
50 yıl :)
Gerci S sassyassyy yanlış hatırlamıyorsam mühendis o daha iyi bilir :)

Beni bir korkutan da VR lar.
Yakında her ortam bir gözlükle saglanabilecegi için, asosyal ve sağlıksız insan sayısı artacak.
Zihin yorgunluğu duyguları ve davranışları da değiştirdiği için psikolojik etkileri şimdiden merakla bekliyorum :)

Şu anda bu konuyla alakalı bir programın tekrarını seyrediyorum :)))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…