. en onemlisi " iradenize yenik dusmeyin" bnce. mesela bn eskiden cidden alisveris bagimlisiydm. hic unutmam butun gece bi cuzdanin hayalini kurup ertesi gun erkendn gidip almistm ne manyakmismBir yerde karşılaşmıştım.
-Giderlerinizi not alın
-Neyin gereksiz olduğunu görün ve onları azaltın
-İradenize yenik düşmeyin.
-Taksitli alışveriş yapmayın
-Hedef koyun
. en onemlisi " iradenize yenik dusmeyin" bnce. mesela bn eskiden cidden alisveris bagimlisiydm. hic unutmam butun gece bi cuzdanin hayalini kurup ertesi gun erkendn gidip almistm ne manyakmismsmdi begendigim bisi icin su an almicam dusunup cok begendiysem yarin alirim diyorum ki%95 almiyorum. benim gibi alisveris delisi yola geldiyse bence herkes yola gelir )
merhaba; "Öğretmenim. Okula bisikletle gidiyorum. Rezillik diyenler var, TIN" kismina takildm da saka olduunu dusunmk istiyorum(!) rezillik ne demektir yahuu! Allah'm maliyla mulkuyle hava atan insanlari benden uzak tut. ben de ayri eve cikmayi dusunuyorm ama ev arkadas istemiyorm. zaten kira + faturalar vs. su an ailemle otururkn de ayni masrafi yapiyorum. yne de tek basima zorlanmam insallah.
ben istanbuldayim 1+1 ya da 1+0 evlere bakiyorum 400tl ye falan var zaten ev arkadas bulsam max 600tl tutarim aradaki 100 tl icin de degmez. ne bilim yeri gelir yemek yapmam kahvalti ederim zatn vardiyali calisiyorm belki iste yer gelirim vs tanidigim arkadaslarda var beraber kalalim diyorlar kafa dengiyimdr giciklik cok yapmam :) ama iste ayni evde iki dost dusman bile olur valla. klasik ama gercek azicik asim agrisiz basim diyorum :))Mesajınızı yeni okuyorum. İnanın ev arkadaşı sakat iş. Evin anahtarı sizin dışınızda bir başkasında daha var. Ve o insan anahtarı kapıda unutabiliyor :S Sevgilisini veya arkadaşlarını eve getirebiliyor. Odanızı istediğiniz gibi bırakamıyorsunuz. Rahatsız oluyorsunuz. Hoş olmuyor açıkçası. Tamam kira ve faturalar ikiye bölünüyor ama elektriği israf eden biri ile kalırsanız yıpranıyorsunuz. Temizlik anlayışı bir olmuyor. Siz hafta sonu bir günün 1 saatini temizlik için ayırırken ev arkadaşınız iki ayda 30 dakikasını temizlik için ayırabiliyor. Açıkçası 300 lira için yıpranmak boş geliyor. Bu sene deneyeceğim bakalım yalnız kalmak nasıl olacak.
bence birikim konusunda gecim konusunda bilinclisinizallahim
herkesin evine parasina bereket versin. bakiyorum bazi arkadaslara asgari ucret alip dahi iyi kotu birikim yapiyorlar 5bin maas alan 1 tl olsun atamiyor.
Ben evliyim, esim de ben de calisiyoruz. Esimin maasiyla kira, elektrik, su, internet tum faturalar odenir. Gida masraflari da esimin maasindan karsilanir. Kendime kiyafet alacaksam da, restauranta gidip yemek yiyeceksek de hersey esimin maasindan karsilanir. Benim maasimi da esim ne istiyorsan oyle yap dedi, sagolsun. Ben de biriktirme yolunu sectim, maasim yattigi gibi bankada hesabimda hic dokunmuyorum. Ne ihtiyac varsa esimin banka kartindan harciyorum. Arsa aldik, ev yaptirmayi dusunuyoruz. Birikim yapmam cok iyi bizim icin.
Esimin maasindan bile her ay bir miktar parayi kendi hesabima aktariyorum. Olabildigince tutumluyum. Haftalik menu plani olusturur, alacaklarimi kagida yazarim. O kagitta yazilanin disinda hicbirsey almam supermarketten. Ayrica, ne alinacaksa raflardan en ucuzunu secerim. Ha en kalitelisi ha en ucuzu benim icin pek birsey farketmez. Yurtdisindayim, burada en ucuz markadaki gida veya kozmetik urunleri bile en pahali urunler gibidir. Bu yuzden gerek yok bir urune iki kati para vermeye. Cep telefonlarimizdan asla kimseyi aramayiz, bu yuzden 3 ayda bir kontor yukleriz kapanmasin diye. tum aramalarimizi ev telinden yapariz, bedava cunku. Kisin isinma olayinda aksamlari oturdugumuz odanin kaloriferini acariz, dus alirken banyonun, yatarken de yatak odasinin. Diger tum odalarda kalorifer kapalidir. Camasir makinasini aksam 10dan sonra calistiririm, yariya dusuyor fiyati cunku. Burada su faturasi sabittir, istersen her gun hali yika yine ayni parayi odersin. Bu yuzden bulasik makinasi kullanmiyorum, bulasiklari elde yikiyorum. boylelikle elektrikten tasarruf ediyorum. Esimle her cumartesi restauranta gideriz, sonra da sinemaya, tek luksumuz bu dur. Onun disinda hicbir harcamamiz yok. Gereksizce kiyafet, kozmetik alisverisim yok. Bulundugum ulkede yilda iki defa 2 hafta indirimler olur. Sadece o indirim zamanlarinda alacagimi alirim. Onun disinda bir corap bile almam. Herseyi indirim zamaninda liste yapip alirim. Arabamiz yok, bilerek almiyoruz. Sigortasiydi, benziniydi, tamiriydi, falaniydi filaniydi bir suru masraf. Yasadigimiz sehirde metro sistemi cok iyi. Istedigin yere arabadan daha hizli gidebiliyorsun. Ama tek sikintimiz kedilerimiz. Ucuz mama yemezler asla, en pahalisindan yerler sadece. Kumlarini bile seciyorlar, asla ucuz kuma yapmazlar, en pahalisina yaparlar. Kedilerimiz bizden luks yasiyorlar vallahi :)
Burada yasayan diger turklerle konusuyordum bir ara. Konu paradan acildi, dedilerki esim 3500 kazaniyor ama yetmiyor, zorlaniyoruzDedim yok artik, biz kiraydi faturalardi gidaydi herseye ayda 1000i gecmiyor hic. Kaldi ki her hafta restaurant ve sinema luksumuz vardir.
Para harcamak insana birsey katmiyor acikcasi, bu yuzden biriktirin paranizi bence. Para kolay kazanilmiyor bence.
yalnız yaşamaya başlıyorum bu aydan itibaren tüm giderler benden:)
ev arkadaşı konusunda katılıyorum yazılanlara siz istediğiniz kadar uyumlu olun karşı taraf sömürüyorsa sizi ve anlayışsızsa arada olan yine size olur, yıpranır gidersiniz.
o yüzden diyorum, en güzeli yalnızlık ve iktisatı öğrenmek:)
Ben evliyim, esim de ben de calisiyoruz. Esimin maasiyla kira, elektrik, su, internet tum faturalar odenir. Gida masraflari da esimin maasindan karsilanir. Kendime kiyafet alacaksam da, restauranta gidip yemek yiyeceksek de hersey esimin maasindan karsilanir. Benim maasimi da esim ne istiyorsan oyle yap dedi, sagolsun. Ben de biriktirme yolunu sectim, maasim yattigi gibi bankada hesabimda hic dokunmuyorum. Ne ihtiyac varsa esimin banka kartindan harciyorum. Arsa aldik, ev yaptirmayi dusunuyoruz. Birikim yapmam cok iyi bizim icin.
Esimin maasindan bile her ay bir miktar parayi kendi hesabima aktariyorum. Olabildigince tutumluyum. Haftalik menu plani olusturur, alacaklarimi kagida yazarim. O kagitta yazilanin disinda hicbirsey almam supermarketten. Ayrica, ne alinacaksa raflardan en ucuzunu secerim. Ha en kalitelisi ha en ucuzu benim icin pek birsey farketmez. Yurtdisindayim, burada en ucuz markadaki gida veya kozmetik urunleri bile en pahali urunler gibidir. Bu yuzden gerek yok bir urune iki kati para vermeye. Cep telefonlarimizdan asla kimseyi aramayiz, bu yuzden 3 ayda bir kontor yukleriz kapanmasin diye. tum aramalarimizi ev telinden yapariz, bedava cunku. Kisin isinma olayinda aksamlari oturdugumuz odanin kaloriferini acariz, dus alirken banyonun, yatarken de yatak odasinin. Diger tum odalarda kalorifer kapalidir. Camasir makinasini aksam 10dan sonra calistiririm, yariya dusuyor fiyati cunku. Burada su faturasi sabittir, istersen her gun hali yika yine ayni parayi odersin. Bu yuzden bulasik makinasi kullanmiyorum, bulasiklari elde yikiyorum. boylelikle elektrikten tasarruf ediyorum. Esimle her cumartesi restauranta gideriz, sonra da sinemaya, tek luksumuz bu dur. Onun disinda hicbir harcamamiz yok. Gereksizce kiyafet, kozmetik alisverisim yok. Bulundugum ulkede yilda iki defa 2 hafta indirimler olur. Sadece o indirim zamanlarinda alacagimi alirim. Onun disinda bir corap bile almam. Herseyi indirim zamaninda liste yapip alirim. Arabamiz yok, bilerek almiyoruz. Sigortasiydi, benziniydi, tamiriydi, falaniydi filaniydi bir suru masraf. Yasadigimiz sehirde metro sistemi cok iyi. Istedigin yere arabadan daha hizli gidebiliyorsun. Ama tek sikintimiz kedilerimiz. Ucuz mama yemezler asla, en pahalisindan yerler sadece. Kumlarini bile seciyorlar, asla ucuz kuma yapmazlar, en pahalisina yaparlar. Kedilerimiz bizden luks yasiyorlar vallahi :)
Burada yasayan diger turklerle konusuyordum bir ara. Konu paradan acildi, dedilerki esim 3500 kazaniyor ama yetmiyor, zorlaniyoruzDedim yok artik, biz kiraydi faturalardi gidaydi herseye ayda 1000i gecmiyor hic. Kaldi ki her hafta restaurant ve sinema luksumuz vardir.
Para harcamak insana birsey katmiyor acikcasi, bu yuzden biriktirin paranizi bence. Para kolay kazanilmiyor bence.
oncelikle hayirli olsunbugün itibariyle araba aldım. Günlük kullanımım için gereksizdi ama kışın geç saatte çıkıyorum okuldan. e bisiklette sürülmüyor soğukta. Birde ara yollardan gidiyorum çok kötü bir yol... bazen o yoldan gitmemek için başka yerlerden taksi ile gidiyordum evime. güvenlik tedbir önemlidir benim için.
Kredi çekmek yerine ailemden borç aldım, onlara ödeyeceğim sanki kredi ödüyorum gibi aylık. Yarısını onlar verdi. fiyat olarak uygununu seçtim. pahalıya gerek yok :)
Bakalım yeni sene yalnız ve arabalı nasıl geçineceğim.
oncelikle hayirli olsunaraba ihtiyac ise alinmali bnce ama araba icn kredi vs cekmek mantikli bulmuyorum biriktirip almak ya da varsa ailedn, arkadastn istemek dogru. kredi sadece ev icin cekilmeli bnce. bnde 1+1 de olsa minik bir evin hayalini kuruyorum 1 bucuk sene sonra hesaplarima gore kavusucam insallah amin :)
Öğretmenim. Okula bisikletle gidiyorum. Rezillik diyenler var, TIN! Ben sadece yolu kısaltıyorum. 1.5 km yola araba ile mi gideyim sizin gibi? (diğer hocalar böyle yapıyor bence gereksiz!) Dolmuş otobüs kullanın ama sınırlandırın.
[/FONT][/B]
oncelikle hayirli olsunaraba ihtiyac ise alinmali bnce ama araba icn kredi vs cekmek mantikli bulmuyorum biriktirip almak ya da varsa ailedn, arkadastn istemek dogru. kredi sadece ev icin cekilmeli bnce. bnde 1+1 de olsa minik bir evin hayalini kuruyorum 1 bucuk sene sonra hesaplarima gore kavusucam insallah amin :)
bende öğretmenim keşke ben de sizin gibi bir yere atanıp bisikletle gidip glsem.
müthiş bir şans
sizi tebrik ediyorum
sizin gibi meslektaşlarımız çok olmalı.