ben sizin yerinizde olsam önce az da olsa gramer oturtmaya çalışırdım. her ne kadar ingilizce konuşulurken gramer hataları çok önemli olmasa da en basit haliyle bile olsa onun öğrenilmesi gerek bence.
ingilizce seviyenizi ölçen bir testten sonra bu seviyeye uygun bir kitap ya da video serisi bulmaya çalışın. (bu konuda more&more'un gramer serisi çok iyiydi, açık ve basit bir şekilde anlatıyordu ama şuan o kitap satışta var mı bilmiyorum, yayını değişti sanırım.)
bir yandan da ingilizceyi hayatınıza dahil etmeye çalışın. yabancı dizi, şarkı veya haber okumakla oluyor bu da genelde. bunu belirli bir süre içerisinde yapıp gündelik hayata dahil etmemezlik yapmayın ama, artık bir cümleyi duyduktan sonra beyniniz onu ingilizce nasıl söyleyeceğini düşünmeye çalışmalı en basitinden.
gramerden sonrasını ders çalışır gibi çalışmayın yani kısaca, aşinalık kazanabileceğiniz ingilizce içeriklere göz atın ki bu çok fazla kalıba aşina olmanızı sağlıyor farkında olmadan. iki dil arasında bağlantı kurun ama kademe kademe ingilizce düşünmeye ve ingilizceye özgü belli kalıpları kullanmaya da alışın ki beyniniz konuşurken çeviri yapmak zorunda kalmasın.(adını hatırlayamadığım bir uygulama vardı, dizileri ingilizce altyazılı izleyebiliyordunuz ve kelimelerin üzerine dokunduğunuzda türkçesini de gösteriyordu.)
dizi,film,şarkı üçlemesi kısa vadede çok ileriye götürmez ama farkında olmadan bir şeyleri öğretiyor, telaffuza alıştırıyor, kalıp ifadeler daha akılda kalıcı oluyor vs. (şarkılar için, önce çok hızlı olmayan şarkıların lyricslerine bakarak takip etmeye, anlamaya çalışarak başlayabilirsiniz. sonra da çevirisine bakıp kelime öğrenebilirsiniz.)
ben kelime öğrenmek için çok yeterli bir yöntem bulamadım. kağıda yazmak, kodlamak, tekrar etmek vs. çok işime yaramadı açıkçası. ama bir kelimeyi herhangi bir şarkıda veya dizide duyduğumda onun telaffuzu ilgimi çekiyorsa kendi kendime o kelimeyi tekrarlarım mesela, ve o kelimenin okunuşunu da anlamını da kolay kolay unutmam.
bir de ingilizce konuşurken bir kelime aklıma gelmiyorsa genelde o kelimeyi başka bir şekilde anlatmaya çalışıyorum. zararlı kelimesini bilmiyorum diyelim, sağlığım için iyi olmayan denilebilir buna. bu temel bir örnekti ama demek istediğim herhangi bir cümlenin kurulmasının tek bir yolu yok, bu yüzden konuşurken doğru kelimeyi bulmak için duraklamak yerine kendinizi ifade etmek için en kolay yolu seçmeye çalışabilirsiniz.
kolay gelsin şimdiden.