Yabancı bir erkekle ilişki?

Teyzem evlenmişti 20 yıl önce görücü usulüyle iş arkadaşlarını çağırıp hizmet edilmesini çok severdi birde kendi gibi Afgan gruplarla bir araya geliyorlardı. Anlayacağın misafiri fazlaca seviyorlar. Onun dışında bir araya geldiklerinde zaten kendi dillerini kullanıyorlar onların yanında sen yabancı kalıyorsun. Teyzem onların ortamına uyum sağlayamadığı için boşandı. Türk vatandaşlığına gectigi için oda kendi memleketinden birini getirdi evlendi olan çocuklara oldu.

Türk vatandasligina geçmek için seni kullanıyor olabilir. Ve internetten tanışmışsin insanlar yıllarca birlikte geçirdiği kişiyi zor tanıyor. Bu düşündürücü bir durum. Dikkatli davranmakta fayda var.

Benim esim Pakistanli.iyi giden bir evliligimiz ve birde evladimiz var. Avrupada tanistik ve orada yasiyoruz. Tanistigimizda ikimizde ogrenciydik.

Ben su an yabanci biriyle evli oldugum halde ilk basta duygularimi kabul etmekte cok zorlanmistim, aylarimi aldi kabul etmek. Ilk konusmaya basladigimizda daha yirmili yaslarin ortalarina yaklasiyorduk. Ailelere biraz bahsettigimizde benim babam "Türk olmayan biriyle ben ölmeden evlenemezsin" demisti ve onun annesiyle evli ablasi dünya savasi cikmis gibi Pakistanli olmayan birine ne kadar karsi olduklarini soylemisti. Peki ne mi oldu.... 2-3 sene cok kopuk kopuk gorustuk. Yaslar 30a yaklasti ve ailelere o konuyu tekrar actigimizda kimseden ses cikmadi. Avrupada iki basimiza evlendik.

Onunla Turkiyeye bir kac defa ailemi ziyarete gittik ama ben hic Pakistana gitmedim ve hicbir guc ne beni nede cocugumu oraya goturemez, bunu evlenmeden oncede sart kostum zaten.

Kultur farkliligina gelince.... Hissetmedim ve bazi seylere tamamen gozumu kulagimi kapadim. Genelde o toplumda annelerinin onunde agzini acamaz erkekler ve evlenecekleri kizi anneler secer. Esimin heralde hala en sinir oldugum huyu bu sanirim annesinin onunde konusamamasi. Onun disinda annesi hep esime karina yardim et ona iyi bak der, dogum yaptim kimse yoktu yanimizda ve butun yemek temizlik islerini o yapti. Sunuda ekleyeyim hijyen sifir bir toplum ama esime ogrettim, evde hersey benim kurallarima gore. Ilk baslarda yegenleri yengesi didisinin didisi telde konusmak isteyip dururdu tabiiki esim ceviri yapiyor. Bir iki konustum sonra bir atarlandim simdi esim ayda bir defa sadece annesiyle hal hatir sormaya tele cagiriyor. Sorun yasadigim diger konuda ulasamayinca arka arkaya aramalari ama annedir iki evladini kaybetmis merak ediyordur deyip susuyorum. Iste ve toplantida oldugum zamanlarda araninca esimin buyuk yegenine (genelde o arar) basiyorum azari. Benimde sinirim var. Esim ses cikarmiyor sadece kirma uygun bir dille ben onlari ziyaret ettigimde soylerim telefonda kirilmasinlar diyor. Bu bahsettigim iki sorunu gormezsem gulluk gulistanlik giden bir evliligim var.

Benim gibi ailesindan uzakta yasayacaksiniz, ailesinin hatasini soylediginizde savunmaya gecmeden sizide dinleyecek ve anlamaya calisacak biriyse sans verin.

Şimdi olayın ırkçılıkla hiç alakası yok ama birde gerçekler ve insanın yetiştiği ortama, aileye uyum sağlaması o kültürü alması olayı var.
Afganistan çok karışık bir yer, taliban çok güçlü,şeriat yaygın erkeklerin 4 kadınla evlilik yapma hakkı var. Recm edilip öldürülen kadınlar çok fazla. Düşünün siz bu ortamda büyüdüğünüzü? Babanızın dedenizin amcanızın veya her hangi bir yakınınızın evinde 3-4 kadın olduğunu, dövüldüğünü, söz söyleme haklarının olmadığını kadınların taşlandığını vs. görerek büyüseniz, kadınlara karşı genel düşünceniz ne olur? Değer verir misiniz? Bence bu bir yerde kültürleri. Hatta evlilik yaşlarıda düşük ülkesinde bir karısı olmadığını veya sonra olmayacağını nerden bileceksiniz bu bile bir ihtimal. Afganistana gidip evlense ruhunuz duymaz.

Üstelik Afganistan sokakta kalaşnikofların satıldığı toz toprak içinde bir ülke ve sokakta kadın yok.
YouTube'dan rotasız seyyah Afganistan gezisini izleyin bir fikir edinin o coğrafyada yetişen bir insan ve o insanın ailesi ne derece hoşgörülü olur bilemiyorum.

Bu ingiltere'ye doktoraya gitme olaylarına falan da çok fazla inanmayın tanışmadan ve bizzat şahit olmadan. Buraya özel öğrenci olarak gelip 2- ders alarak yüksek lisans yapıyorum diye gezen özellikle bu coğrafyalardan insanlar var.
(Umarım en azından öyledir çünkü o bile bişey.)

Bu arada Pakistan buradan çok çok daha iyi en azından belirgin bir devlet otoritesi var, islamabad'da finans merkezi var, dünyada ilk 1.000'de üni.leri var. Yurtdışına da çok göç eder pakiler. Özellikle yazılım teknoloji ve mühendislikte yurtdışında sayıları çoktur, ama Avrupa şirketlerinde veya Arap sermayesinin yatırımlarında yönetici pozisyonlara hemen hemen hiç tercih edilmediklerini bu sektörlerde olanlardan, expatlardan çok duydum.

Pakiler bile yöneticiliğe kolay kolay tercih edilmezken afganların pek şansı olacağını sanmıyorum. Bu tercih edilmemenin bir sebebi vardır değil mi? Artı şu an sizden başka biriyle konuşmadığını nerden biliyorsunuz? Belki de evlenip buraya yerleşmek için kız arıyor internette? Ki bu güçlü bir ihtimal bence.

Mühendisim bilmiyorum ya, insan etnik kökenini, ailesini falan seçemiyor/ değiştiremiyor. Bundan dolayı insanların bu tarz ,seçme şansının olmadığı konularda ben hemen önyargılı davranmak istemiyorum. Belki de gerçekten etnik kökenindeki kültür ve örflerden çok ama çok farklı biridir, öyle insanlar , nadir de olsa çıkabiliyor biliyorsun. Bazen çıktığı yere hiç benzemeyen insanlar da olabiliyor. Belki de öyledir ( umarım )

Ama genel anlamda haklısın, maalesef armut dibine düşüyor çoğu kez …

Eşim bana babasi gibi veya kaynimin eltime davrandigi gibi davransa boşanirdik cok net. Ailesinin adetlerini de istemedigim surece hicbir zaman uygulamadim.
Evet kimse ailesini secmiyor haklisin bu konuda ama adam gercekten farkli midir acaba? İnternetten konusarak, arada bir buluşarak mumkun degil anlaşilmaz boyle seyler
Okul okumak kulturu silip atmaz.

Adam sevgiliyken modern takilip evlenince farkli cikarsa...
Konu sahibi adamin ailesiyle anlaşamadiginda adam" tamam ozaman siz gorusmeyin ya da ayda yilda bir goruşun benim icin sorun yok" diyecek mi? Turkiyede bile surukleye surukleye aile evine goturuluyor kadinlar, ailemi neden aramadin kavgalari oluyor. 🙄 Bublar en hafif şeyelr tabi

Bir istisnaya denk gelirim belki diye riske girilecek şey degil gibi..

Benim Afgan is arkadaşım ve Kanadali başka bir iş arkadaşım isyerinde tanışıp evlendi şu an Ankarada yaşıyorlar mutlular bebekleri oldu. Afgan kültürünü çok bıkmıyorum ama birkaç iş arkadaşım oldu hepsi iyi insanlardı. Elbette Afganistan'da korkunç şeyler oluyor orası ayrı ama bir kültürü bir insanı çok iyi tanımadan Afganlar söyle böyle diyemeyiz kanımca. Bana kalırsa evleneceğin kişiyi çok çok çok iyi tanımak lazım her halükarda.

Ya ırkçılık gibi olmasın bunu yapacak en son kişiyim neredeyse ama Afganistanlılara karşı sıcak değilim malesef. Gerek üniversitede gerekse iş hayatında çok aynı ortamda bulunmuşluğum var. Hiçbir türlü fikrim değişmiyor.
Ben de ırkçılık yapacak en son kişiyim diye düşünürdüm hep. İnsanların hele ki çocukların eşit olduğu bir dünya en büyük arzum.
Ama geçenlerde parkta oğlumun elinde bir oyuncak vardı , beş, altı tane suriyeli çocuk oğlumun elinden alıp oynamaya başladılar ama oynamak derken parçalıyorlar bildiğin.
Gittim "çocuklar bırakın o sizin değil" dedim, beni takmadılar bile.
Bildiğiniz çete gibi, düşünün ben başedemedim, etraftan adamlar geldi.
Açıkçası çocuklarımın geleceği için çok endişelendim o an. Kendi ülkelerinde artık güvende olmadıklarını gördüm.
O çocuklar büyüyecek ve bizim çocukların başına bela olacaklar 😕

Konu sahibi, ingiliz, alman, italyan vs.olsa yorumum farklı olurdu. Ama afkanlar ve suriyeliler ülkenin kanayan yarası.
İyi düşünmek lazım.

Evet ilk sosyal medya üzerinden tanıştık farklı illerde olduğumuz içinde mesajlaşmaktan çok görüntülü konuşuyoruz:KK43: Nasıl taniyacagim bilmiyorum:KK43:
Yolda , tatilde vs tanışıp sevgili olsanız 'ne güzel bir hikaye- demek ki elektriğiniz tuttu' falan diyeceğim de internetten tanısilan ,sadece mesajlasilan bir ilişkiye güzel sözler söylemek istemiyorum. Bence boşa bir çaba harciyorsun...
Benim de yabancı sevgililerim oldu (hala daha devam ediyor) ... Yani iyi insan cidden iyi insan oluyor,doğduğu yerden bağımsız. O yüzden piyangonun ne cikacagi bilinmez...
Benim dünyanin çok yerinden arkadaşım var
Gözlemlerime göre böyle kötü yönetilen yerlerde iki çeşit genç yaşıyor. Bu düzeni sevenler ve daha özgür daha mutlu bir yaşam için ülkeden kaçıs yolu arayanlar . Ülkeden kaçma niyetinde olanlar genelde daha küçük yaşta eğitimlerine ve dillerine çok önem veriyorlar çünkü bu bir çeşit çıkış bileti. O yüzden iyi kazandıkları işlerde, daha gelismis ülkelerde yasiyorlar. Ve kendi topumlarini begenmedikleri için biraz aşağılık kompleksine sahip oluyorlar, avrupalidan da Avrupalı olmaya çalışıyorlar. Ha,özleri bu mu? Bilemeyeceğim. Ama benim tanıdıklarım böyle (daha kötü olanları vardır ama iyi enerji almadiklarimla arkadaşlık etmediğim için ben görmemiş olabilirim)
Yabancı biriyle ilişkiye gelince , bence bir türkle olan ilişkiden daha kolay :) kavgalar genelde 'aaa öyle demek istemedim,sanırım yanlış ifade ettim' ile bitiyor 🤪
Ama senin konunda 'ingilterede yasariz,Afganistan'a gitmeyiz' düşüncen bile olaydan uzak olduğunu gösteriyor. Adamın orada vardır kaç tane kardeşi. Yani hiç birinin mi düğününe gitmek istemeyecek? Hiç mi cocuklari kuzenleriyle tanışsin istemez,öz yegenlerini merak etmez? Anne babasını görmeden mi gecirecek ömrünü? Tabii ki uygun sıklıklarla aileisnin yanına gidecek ,gitme hayalinde olacak her göçmen gibi... Aksini düşünmen bile çok bencilce. Adamın aksini iddia etmesi de bence avini ürkütmek istemediğinden...
Ve son olarak ; Instagram'da şu sayfada yüzlerce yabancı damat var, anonim olarak soru vs sorabiliyorsun. Bence sana yardımcı olacaktir

Yolda , tatilde vs tanışıp sevgili olsanız 'ne güzel bir hikaye- demek ki elektriğiniz tuttu' falan diyeceğim de internetten tanısilan ,sadece mesajlasilan bir ilişkiye güzel sözler söylemek istemiyorum. Bence boşa bir çaba harciyorsun...
Benim de yabancı sevgililerim oldu (hala daha devam ediyor) ... Yani iyi insan cidden iyi insan oluyor,doğduğu yerden bağımsız. O yüzden piyangonun ne cikacagi bilinmez...
Gözlemlerime göre böyle kötü yönetilen yerlerde iki çeşit genç yaşıyor. Bu düzeni sevenler ve daha özgür daha mutlu bir yaşam için ülkeden kaçıs yolu arayanlar . Ülkeden kaçma niyetinde olanlar genelde daha küçük yaşta eğitimlerine ve dillerine çok önem veriyorlar çünkü bu bir çeşit çıkış bileti. O yüzden iyi kazandıkları işlerde, daha gelismis ülkelerde yasiyorlar. Ve kendi topumlarini begenmedikleri için biraz aşağılık kompleksine sahip oluyorlar, avrupalidan da Avrupalı olmaya çalışıyorlar. Ha,özleri bu mu? Bilemeyeceğim. Ama benim tanıdıklarım böyle (daha kötü olanları vardır ama iyi enerji almadiklarimla arkadaşlık etmediğim için ben görmemiş olabilirim)
Yabancı biriyle ilişkiye gelince , bence bir türkle olan ilişkiden daha kolay :) kavgalar genelde 'aaa öyle demek istemedim,sanırım yanlış ifade ettim' ile bitiyor 🤪
Ama senin konunda 'ingilterede yasariz,Afganistan'a gitmeyiz' düşüncen bile olaydan uzak olduğunu gösteriyor. Adamın orada vardır kaç tane kardeşi. Yani hiç birinin mi düğününe gitmek istemeyecek? Hiç mi cocuklari kuzenleriyle tanışsin istemez,öz yegenlerini merak etmez? Anne babasını görmeden mi gecirecek ömrünü? Tabii ki uygun sıklıklarla aileisnin yanına gidecek ,gitme hayalinde olacak her göçmen gibi... Aksini düşünmen bile çok bencilce. Adamın aksini iddia etmesi de bence avini ürkütmek istemediğinden...
Ve son olarak ; Instagram'da şu sayfada yüzlerce yabancı damat var, anonim olarak soru vs sorabiliyorsun. Bence sana yardımcı olacaktir
+1
Ya bir de okumuş kendini geliştirmiş kurtarmış bu kardeşin kalan 10 kadar kardeşe yardım etmesi beklenecek, keşke onunla sınırlı kalsa, keşke abi el atsa da devamında kendi başlarını devşirir hale gelseler; bu en iyi ihtimal. Burda bir konu vardı, kadının eşi Tunuslu idi, Almanya 'da yaşıyorlardı sanırsam. Kaynı ömrünce çalışmamış, ailesi de atmış abinin yengenin başına, ye iç yan gel yat yapmış yıllarca. Kadın şikayetçi, çocuk olsa neyse ne, kazık kadar herife bakıyorlar.

Azınlık bilinci diye birşey var, bu insanlar azınlık oldukları yerde iç içe yaşarlar mümkün mertebe, bizim binada Özbek ve Türkmenler var, bir evde tonla kişi bunlar tabi gelen gideni de eksik olmuyor. Suriyeliler zaten bir evin içinde koloni gibi maşallah. Tabi ki hor bakmıyorum, herkesin şartları farklı, ama böyle bir yaşam tarzı konu sahibine uygun değilse hiç girmesin bu toplara. Memleketindeki aileci erkek+kayın aile kombinasyonunu mumla arar hale gelir.

"Ama senin konunda 'ingilterede yasariz,Afganistan'a gitmeyiz' düşüncen bile olaydan uzak olduğunu gösteriyor. Adamın orada vardır kaç tane kardeşi. Yani hiç birinin mi düğününe gitmek istemeyecek? Hiç mi cocuklari kuzenleriyle tanışsin istemez,öz yegenlerini merak etmez? Anne babasını görmeden mi gecirecek ömrünü? Tabii ki uygun sıklıklarla aileisnin yanına gidecek ,gitme hayalinde olacak her göçmen gibi... Aksini düşünmen bile çok bencilce. Adamın aksini iddia etmesi de bence avini ürkütmek istemediğinden..."bu konuda tamamen sizin gibi düşünüyorum..çok haklısınız

Benim esim Pakistanli.iyi giden bir evliligimiz ve birde evladimiz var. Avrupada tanistik ve orada yasiyoruz. Tanistigimizda ikimizde ogrenciydik.

Ben su an yabanci biriyle evli oldugum halde ilk basta duygularimi kabul etmekte cok zorlanmistim, aylarimi aldi kabul etmek. Ilk konusmaya basladigimizda daha yirmili yaslarin ortalarina yaklasiyorduk. Ailelere biraz bahsettigimizde benim babam "Türk olmayan biriyle ben ölmeden evlenemezsin" demisti ve onun annesiyle evli ablasi dünya savasi cikmis gibi Pakistanli olmayan birine ne kadar karsi olduklarini soylemisti. Peki ne mi oldu.... 2-3 sene cok kopuk kopuk gorustuk. Yaslar 30a yaklasti ve ailelere o konuyu tekrar actigimizda kimseden ses cikmadi. Avrupada iki basimiza evlendik.

Onunla Turkiyeye bir kac defa ailemi ziyarete gittik ama ben hic Pakistana gitmedim ve hicbir guc ne beni nede cocugumu oraya goturemez, bunu evlenmeden oncede sart kostum zaten.

Kultur farkliligina gelince.... Hissetmedim ve bazi seylere tamamen gozumu kulagimi kapadim. Genelde o toplumda annelerinin onunde agzini acamaz erkekler ve evlenecekleri kizi anneler secer. Esimin heralde hala en sinir oldugum huyu bu sanirim annesinin onunde konusamamasi. Onun disinda annesi hep esime karina yardim et ona iyi bak der, dogum yaptim kimse yoktu yanimizda ve butun yemek temizlik islerini o yapti. Sunuda ekleyeyim hijyen sifir bir toplum ama esime ogrettim, evde hersey benim kurallarima gore. Ilk baslarda yegenleri yengesi didisinin didisi telde konusmak isteyip dururdu tabiiki esim ceviri yapiyor. Bir iki konustum sonra bir atarlandim simdi esim ayda bir defa sadece annesiyle hal hatir sormaya tele cagiriyor. Sorun yasadigim diger konuda ulasamayinca arka arkaya aramalari ama annedir iki evladini kaybetmis merak ediyordur deyip susuyorum. Iste ve toplantida oldugum zamanlarda araninca esimin buyuk yegenine (genelde o arar) basiyorum azari. Benimde sinirim var. Esim ses cikarmiyor sadece kirma uygun bir dille ben onlari ziyaret ettigimde soylerim telefonda kirilmasinlar diyor. Bu bahsettigim iki sorunu gormezsem gulluk gulistanlik giden bir evliligim var.

Benim gibi ailesindan uzakta yasayacaksiniz, ailesinin hatasini soylediginizde savunmaya gecmeden sizide dinleyecek ve anlamaya calisacak biriyse sans verin.
Sebverda ne okudum ben öyle..fazlaca müdahil ve eşinizin sanki annesi gibi buldum sizi.eşinizin adına üzüldüm bu ne böyle,azarlarim ederim..adam sizin esiriniz mi bir sakin ol bence.

Ben de ırkçılık yapacak en son kişiyim diye düşünürdüm hep. İnsanların hele ki çocukların eşit olduğu bir dünya en büyük arzum.
Ama geçenlerde parkta oğlumun elinde bir oyuncak vardı , beş, altı tane suriyeli çocuk oğlumun elinden alıp oynamaya başladılar ama oynamak derken parçalıyorlar bildiğin.
Gittim "çocuklar bırakın o sizin değil" dedim, beni takmadılar bile.
Bildiğiniz çete gibi, düşünün ben başedemedim, etraftan adamlar geldi.
Açıkçası çocuklarımın geleceği için çok endişelendim o an. Kendi ülkelerinde artık güvende olmadıklarını gördüm.
O çocuklar büyüyecek ve bizim çocukların başına bela olacaklar 😕

Konu sahibi, ingiliz, alman, italyan vs.olsa yorumum farklı olurdu. Ama afkanlar ve suriyeliler ülkenin kanayan yarası.
İyi düşünmek lazım.
Her cümlenize katılıyorum

Back
X