Ya şirketimiz batıcak ya bir yol bulacağız, yardıma ihtiyacımız var

cemrealbayrak

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Eylül 2013
29
11
34
Değerli arkadaşlar size bizim için önemli bir sorunu danışmak istiyorum.
İnternet üzerinde kıyafet ürünleri satıyorum. Satış karının neredeyse yarısını pazaryeri alıyor. Ve büyük bir bela ile başbaşayız. Kadın müşterilerimiz devamlı olarak ürünü geri iade ediyor. Çünkü evde denemek istiyorlar, aynı üründen her bedenden satın alıyorlar. Geçen gün tek kişiden 29 ürün iade aldık. Ve şu an batmak üzereyim. İade işleminde parça başı zararımız 20 Tl. Buna katlanacak gücümüz kalmadı.

NE YAPALIM, NASIL BİR YÖNTEM BULALIM, NE OLSUN DA alıcı bize ürün iade etmesin ve özellikle de aynı ürünün tüm bedenlerini alıp olmayanları geri iade etmesin. Tüm sektör bu nedenle batmak üzere. Çünkü gerçekten abartmaya başladı herkes ve pazaryeri iadeyi kesinlikle almamızı emrediyor.

Aklınıza neler geliyor ? Nasıl bir teşvik sistemi bulabiliriz? Nasıl bir ikna edici yol bulabiliriz. Hem müşterimizi kaybetmeyelim, hem onun deneme sorununu çözelim, hem de müşterimiz bizden birden fazla ürün alıp geri iade etmesin. NE OLABİLİR, NASIL OLABİLİR. (Biz şuan terzide tadilat yapsın ücretini biz ödeyelim mantığındayız. Çünkü terzi ücreti iade kargonun yarısı bedelinde)

HAYDİ YORUM YAPALIM, HAYDİ BU SORUNA ÇARE BULALIM.

Bu bahsettigin büyük sorun, benim de alışveriş yapmayi çok seven arkadaşlarım var..bedenden emin olamadığını iki tane söylüyor,birini iade ediyor. Bunu da çok normal karşılıyorlar. Çözüm için terzi parası nasıl olur bilmiyorum, sonuçta terziler fiş kesmiyor. Nasıl emin olacaksiniz ki?

Ürün zammı, iadeyi kabul etmeme vs. bunlar çözüm değil. Zam yapınca direkt olarak elli sayfa geriye gidiyor ürünümüz fiyattan dolayı. İadeyi kabul etmezsek kötü yorum yapılıyor satışımız düşüyor.

Biz bir yol arıyoruz. Nasıl teşvik ederiz, nasıl ikna ederiz yol. Veya başka ucuz bir alternatif nasıl yaratırız?

Karar veremedik, en son aklımıza terzi hizmeti geldi. En azından bir kısım ürünün iadesini engelleriz dedik. Ancak tabii bu yöntem bir kaç ürün alıp iade edenleri yine çözmüyor. İnsanlarımız çok anlayışsız. Hem aynı üründen çok fazla sayıda alıyor hem de parça parça geri gönderip birden fazla kargo ücreti yansıtıyor.

Terzi hizmeti bana mantıksız geldi.
Her bedenden alan birisi terziye ihtiyaç duymaz yine bedenini alır kalanı iade eder.
Müşterilerin tek ürün alması lazım yada 2-3 ürün sınırlaması olması lazım.
Her şehirde Terzi hizmeti olması o daha zor değil mi ?
Birde benim başıma online alışverişte bişey geldi belki sizde böyle yaparsınız her beden alan müşterilere.
Size sipariş geliyor baktınız bir üründen 6 tane başka beden isteniyor.
Siparişi onaylamama durumunuz var stokta yok,bu beden yok,tek beden seçiniz diye geri dönüş yapsanız.

Oturup düşünsem aklıma her bedenden almak gelmez.
Bir kez yanlış beden aldığımı fark ettim hemen iptal ettim siparişi ama odedigim fiyattan eksik tutar yatırıldı hesaba.
Aynı şekilde iade edince müşteriden 5-10 lira tam bilmiyorum ama kargo ücreti kesip para iadesi oluyor.
10 lira eksik iade alacağıma tam ölçü de kıyafet al,kargoyla,ifadeyle uğraşmam.
Gerçekten çok saçma işler yapıyor bu insanlar.

Son düzenleme:
Yorumlarınız için teşekkürler.
Pazaryerlerinde müşteriye şartlar koymak çok zor ve özellikle fiyatla terbiye etmek imkansız. 1 Tl fiyat farkı sizi onlarca sayfa geriye itiyor. Bir ürünün farklı bedenin olmaması, sepette ürün ekletmemek vb. şeyler müşteriyi anında başka ürüne bakmaya yönlendiriyor. Bu konuda profösyönel destek alıyoruz. Örneğin bir ürünün düğmesi ilikli fotoğraf çekmekle düğmesi kapalı fotoğraf çekmek gibi insanın hiç aklına gelmeyecek ince detaylar o ürünün satış oranını yüzde yirmiye kadar etkileyebiliyor.

Yorumlarınızı eleştirmiyorum yanlış anlamayın, nelerle uğraştığımızı görmeniz açısından. Belki siz de zamanla böyle işler yaparsınız. Malum ticaretin geleceği e-ticarette. Pazaryerleri satış karının neredeyse yarısını alıyor ve asla hiç bir masrafı karşılamıyor. Biz de kuruşlarla, yol yöntemlerle ayakta durmaya çalışıyoruz. Çok paralar yatırdık ve şu an kargo iadeleri nedeniyle batmak üzereyiz. Abartmak için yazmıyorum şuan dayanacak gücümüz kalmadı.

Eğer şu iade sorunu çözersek her şey yoluna girecek arkadaşlar. Biz şunu istiyoruz; müşteriyi teşvik edelim, yönlendirelim. Ama asla zorlamayalım. Devamlı olarak terzi hizmetini yazıyorum ama aklımız devamlı oraya gidiyor. Sonuçta giyisi, terzi, tadilat bir bağ kurabiliyoruz. Terzi maliyeti bizim bir ürünümüzün iadesinden edeceğimiz zararın üçte biri bile değil. Bu alanda, bu yollarda bir çözüm arıyoruz. SİZİN AKLINIZA GELEN BÖYLE ÇÖZÜMLER VAR MI? Bir müşteri olalarak, NE OLSA İADE ETMEZSİNİZ? NE OLSA AYNI ÜRÜNDEN 3 FARKLI BEDEN SİPARİŞ ETMEZSİNİZ... Biz teşvik etmek, yönlendirmek, müşteriyle el birliği yapmak, onları kazanmak, sonraki alışverişte beraber olmak için uğraşıyoruz. Mesela şöyle müşteri sipariş verdi pantolon, bel, baldır tamam ama paça geniş. Bunu iade etmesin, terzide tadilat yaptırsın, fişini ve ürünün son resmini bize göndersin terci ücretini ödeyelim. Sonuçta bunun küçük bedenini alsa bu sefer de bel ve baldır dar gelecek, boy kısa gelecek vs. Aklımızdan geçeni tam anlatabildim mi bilmiyorum ama böyle yollar peşindeyiz. Müşteriyi kazanmak, mutlu etmek istiyoruz.

Kendi adıma söyleyeyim bir pantolon aldım.
Bel iyi ama paça uzun ve bol.
Ben evimden cikip terziye gidip ölçü verip yapmasını beklemem.
Zaten terzi uzak hadi oraya gidicem eee o zaman mağazadan istediğim modeli alırım.
İnternet sitesinden alışveriş yapıyorum.
Benim ilgimi çeken oncelikle modeli,fiyatı ve yorumlar.
Özellikle fotoğraflı yorumlar çok işime yarıyor.
2-3 ayrı beden sipariş vermem ama 1 pantalon aldım,paçası olmadı.
Satıcı bana terzi önerse de kabul etmem
İadenin 15 gün süresi var o süre zarfında kargo yolumun üzerine denk gelir iade ederim.
Normal bir müşteri olarak düz böyle düşünüyorum.

Son düzenleme:
Bizde esnaflık yapıyoruz çok fazla iademiz olmuyor çünkü internet satışı yapmıyoruz.
Ben daha önce a.m.z.n yurtdışı sitesinde satış yaptım.
Öncelikle trend olan ürünleri satmaya çalıştım
Puan aldıkça ürün daha fazla satılmaya başladı.
Ama malum o sitede bir t-shirt satacaksa en az 10 bin benzeri var.
Fiyatta indirim yapılır öne çıksın diye.
Ama bu durumda bile iade oluyordu ve benim kazancimdan düşüyordu.
Ama o köklü firma kargo ücretini satıcıdan kesmiyor.
O yüzden sadece kârdan zarar ediliyor.
Sizin önceliğiniz şuan batmamak olmalı ki iyice zarar etmeyin.
Öncelikle fiyatta indirim yaparak müşteri çekmek ama aynı zaman da stok durumunu güncellemek.
5 aynı siparişi onaylamamak.
Gerçekten uygun fiyata almak isteyen kişi kendi bedenini alır,beğendiğini ürüne sahip olmak ister.

Terzi olayını kendimden yola çıkarak söyliyim. Çok istediğim, beğendiğim bir ürünün terzi olayını kendim hallediyorum zaten yeter ki uzun zamandır beklediğim ya da gördüğümde '' oha çok güzelmiş kalmaz bu almalıyım '' dediğim bi ürünün terzi kısmını ben karşı taraftan bile beklemiyorum. Normalde beden sorunu yaşamam 36 %90 olur. Ama bazen satıcıların da kendi dikim şeklindne kaynaklı bedenlerde farklılıklar olabiliyor bu sorunu bir mağazada yaşadım 36 aldım çok geniş geldi 34 aldım dar geldi ilk defa böyle bi sorunla karşılaştım :KK70: Karşı tarafla iletişime geçtim o sırada da iade etmek istemedim zira indirimli almıştım fiyat çıktı ben aldıktan sonra karşı tarafta siz trendyol üzerinden gönderim sağlamayın ücretsiz kargo ile bize gönderin biz 34 bedenini gönderelim demişlerdi sağolsunlar ilgilendiler lakin yinede terziye göndermek zorunda kaldım. İade etsem olur muydu olurdu ama istemedim. Bu uzun paragraftan şunu çıkarmak istiyorum :KK70: Beni yanlış anlamayın lütfen ama demek ki müşterilerinizin bu kadar iadesine sebep olacak ya şık bir tasarım değil ya resimler yanıltıcı göründüğü gibi değil ya da bedende ciddi sorunlar yaşıyorlar. Ben 600 tl lik pantolonun stokta kalmayışına şaşırırken insanların beğendiği bir ürünü iade edeceğini sanmıyorum açıkçası. Bu noktada resim+video da paylaşabilirsiniz belki canlı görseler manken üzerinde fikirleri biraz daha değişebilir. Pull&Bear, Koton gibi sayfalarda çok sık rastladığım ve benimde tercihimde daha ön planda olan bir durum. Siz neden iade ettiklerini düşünüyorsunuz mesela?

M
Terzi olayını kendimden yola çıkarak söyliyim. Çok istediğim, beğendiğim bir ürünün terzi olayını kendim hallediyorum zaten yeter ki uzun zamandır beklediğim ya da gördüğümde '' oha çok güzelmiş kalmaz bu almalıyım '' dediğim bi ürünün terzi kısmını ben karşı taraftan bile beklemiyorum. Normalde beden sorunu yaşamam 36 %90 olur. Ama bazen satıcıların da kendi dikim şeklindne kaynaklı bedenlerde farklılıklar olabiliyor bu sorunu bir mağazada yaşadım 36 aldım çok geniş geldi 34 aldım dar geldi ilk defa böyle bi sorunla karşılaştım :KK70: Karşı tarafla iletişime geçtim o sırada da iade etmek istemedim zira indirimli almıştım fiyat çıktı ben aldıktan sonra karşı tarafta siz trendyol üzerinden gönderim sağlamayın ücretsiz kargo ile bize gönderin biz 34 bedenini gönderelim demişlerdi sağolsunlar ilgilendiler lakin yinede terziye göndermek zorunda kaldım. İade etsem olur muydu olurdu ama istemedim. Bu uzun paragraftan şunu çıkarmak istiyorum :KK70: Beni yanlış anlamayın lütfen ama demek ki müşterilerinizin bu kadar iadesine sebep olacak ya şık bir tasarım değil ya resimler yanıltıcı göründüğü gibi değil ya da bedende ciddi sorunlar yaşıyorlar. Ben 600 tl lik pantolonun stokta kalmayışına şaşırırken insanların beğendiği bir ürünü iade edeceğini sanmıyorum açıkçası. Bu noktada resim+video da paylaşabilirsiniz belki canlı görseler manken üzerinde fikirleri biraz daha değişebilir. Pull&Bear, Koton gibi sayfalarda çok sık rastladığım ve benimde tercihimde daha ön planda olan bir durum. Siz neden iade ettiklerini düşünüyorsunuz mesela?
Merhaba. Bizim sattığımız ürünlerin kalitesi yada görüntüsü ile ilgili bir sorun yok. Öyle olsa zaten yorumlara ve puanlara yansır, şikayet alır ve anında orda çözeriz. Keşke böyle basit olsa.

Sorun tüketici kültürü. Bir ürünün bir kaç bedenini alıp deneme yapmak istiyorlar veya örneğin bir etek alıcaksa 10 farklı model etek alıp üstünde deneyip beğendiğini tutup diğerlerini iade ediyor. Sizin örnek anlattığınız deneyiminizde bugünkü masraf yaklasık 60 tl satıcı için. Bilmiyorum aldığınız ürün ne kadar.

Bu nedenle bu kültürün değişmesi gerekiyor. Bir yol arıyoruz, düşünüp taşınıyoruz. Ne olurda müşteri sırf üstünde deneyip görmek amacıyla birden fazla ürün almaz? Fiyatla falan olmuyor. Onu mutlu edecek bir yol olmalı. Ama ne, nasıl ? Mutlaka bulucaz bişey

O değil de millet kargoya gitmeye üşenmiyor mu ya 😅 ben korgoyla uğraşmamak için çok da içime sinmeyen şeyleri bile aman hele dursun belki işime yarar diye tutuyorum. Yine aynı dertten dolayı farklı beden falan almam. Kaç beden giydiğimi biliyorum sonuçta. Terzi işi de bilemiyorum ben üsenirim terziye gitmeye sanırım. Defalarca kargoya gidip ürün gönderecek kadar gözü kara kitleyi bununla motive edemezsiniz diye düşünüyorum. Kargo bedeli bir şekilde fiyata yansirsa belki biraz etkiler. Ama bu sefer de kargo yansıtmayandan alışveriş yaparlar sanki

M

Merhaba. Bizim sattığımız ürünlerin kalitesi yada görüntüsü ile ilgili bir sorun yok. Öyle olsa zaten yorumlara ve puanlara yansır, şikayet alır ve anında orda çözeriz. Keşke böyle basit olsa.

Sorun tüketici kültürü. Bir ürünün bir kaç bedenini alıp deneme yapmak istiyorlar veya örneğin bir etek alıcaksa 10 farklı model etek alıp üstünde deneyip beğendiğini tutup diğerlerini iade ediyor. Sizin örnek anlattığınız deneyiminizde bugünkü masraf yaklasık 60 tl satıcı için. Bilmiyorum aldığınız ürün ne kadar.

Bu nedenle bu kültürün değişmesi gerekiyor. Bir yol arıyoruz, düşünüp taşınıyoruz. Ne olurda müşteri sırf üstünde deneyip görmek amacıyla birden fazla ürün almaz? Fiyatla falan olmuyor. Onu mutlu edecek bir yol olmalı. Ama ne, nasıl ? Mutlaka bulucaz bişey
Cok çok bilindik, tanınmış ve fiyatları cep yakan markalar da bu durumu yaşıyor.
Teknolojik ekipmanlarda iade ediliyor.
Züccaciye ürünleri özellikle çok iade ediliyor,kırılma ve begenilmeme çok oluyor.
O firmaların hiç biri tüketici kültürünü değiştirmeye kalkamiyor,girişiminde bulunamıyor.
O yüzden satış stratejisi geliştiriyorlar.
Sizi şuan zorlayan iade masrafları.
Öncelikle iade,kargo ve masrafları düşünmeniz gerekiyor.
Daha sonra tüketiciye yonelirseniz daha doğru çözümler bulursunuz kanaatindeyim.
Evet satıcı olarak haklısınız ve zor durumdasınız ama tüketici ne yazık ki bununla ilgilenmez.

M

Her ürünün açıklama kısmına kıyafetin göğüs , bel ve uzunluk bilgilerini net olarak yazabilirsiniz. Standart ölçü denilen çoğu mağazanın ürününde , gelen ürün ilgili tabloya uymayabiliyor.

Fotoğraflı görselde mankenli çekim yaptıysanız mankenin boy ve ölçülerini de muhakkak yazın. Kumaşta esneme payı var mı , astarı var mı vb detaylar da iade işlemini azaltabilir.

Satıcıya sor kısmında boy ve kilosunu söyleyerek doğru ürün tercih etmeye çalışan kullanıcılar da mevcut. Siz de satıcıya sor kısmını şayet kullanmıyorsanız daha aktif kullanabilirsiniz.

X