- 17 Mayıs 2007
- 3.156
- 24
- Konu Sahibi berfinbilgen
arkadaşlar internette buldugum bir makaleyi paylaşmak istiyorum:
Yatırımcılar için forex ve vob karşılaştırması
Vadeli işlemler ve opsiyon borsası (VOB) 4 temmuz 2002 tarihinde kurulmuş ve 4 şubat 2005 yılında faaliyete geçmiştir. Türkiye’nin önde gelen kurumlarının 11’i vadeli işlemler ve opsiyon borsasını oluşturmaktadir. Forex ise ülkelerin para birimlerinin değişim piayasasıdır. Yani bir ülkenin para birimi karşılığında diğer bir ülkenin para biriminin alındığı ve satıldığı piyasadır. Bütün dünyada döviz parite fiyatları bu piyasada belirlenir. Piyasanın ana katılımcıları ise bankalar ve broker şirketlerdir. Broker şirketler müşterilerinin alım-satım işlemlerini yerine getiren şirketlerdir. Büyük mevduatları olan müşteriler için de bankalar kendileri broker hizmetini verebilirler.
Vadeli işlemler ve opsiyon borsası ise türev araçlar piyasalarında işlemler gören vadeli işlem sözleşmeleriyle taraflara bugünden belirlenen ileri bir tarihte, üzerinde anlaşılan bir fiyattan, standartlaştırılmış miktar ve kalitedeki bir malı, kıymeti veya finansal göstergeyi alma veya satma yükümlülüğü getiren sözleşmelerden oluşmaktadır. Geleceğe yönelik belirsizliklerin giderilmesinde yardımcı olmak açısından vadeli işlem piyasaları önemli rol oynamaktadır. Vadeli işlemler piyasası, fiyatların ve faiz oranlarının gelecekteki seviyelerine dair geniş bir kesimin beklentisini yansıtarak ve ekonomide planlama kolaylaştırarak ve öngörülebilir gelecek fiyat seviyeleri ile finansal piyasalarda daha istikrarlı bir döneme girmelerini sağlar. Forexte ise her şey anlıktır geleceğe yönelik bir planlama tahminini sunamaz. Çünkü forexin bulunduğu piyasa serbest piyasadır.
Forex piyasası işlem hacmi bakımından vadeli işlemler piyasasına göre dünyanın en büyük finansal piyasasıdır. Günlük işlem hacmi vadeli işlemler piyasasından daha fazladır ve günlük olarak işlem hacmi 1,5 trilyon ile 3 trilyon dolar arasında değişmektedir. Vadeli işlemler piyasasında ise sadece teminatlar vardır. Bu teminatlar üzerinde piyasa yürür. Bu piyasanın teminatlarını belirleyi olan enstrümanları ise; endeks, faiz, döviz, altın, buğday ve pamuktur.
Vadeli işlem piyasalarında işlem yapmak isteyen tüm alıcı ve satıcılar sözleşme hükümlerinin tam ve zamanında yerine getirilmesini garantilemek amacıyla aracı kurumlardaki hesaplarına belli oranda bir teminat yatırmak zorunluluğu varken, forexte ise böyle bir teminat zorunluluğu yoktur. Sadece anlık olarak döviz alım ve satımı vardır isteğe bağlı olarak.
Forex hesabı açmak son derece kolaydır. Teminat veya gereksiz profesdürlerle uğraşmadan hemen hesabınızı aktif edip yatrım yapmaya başlayabilirsiniz. Şimdi risk almadan ücretsiz olarak denemeye başlayın.
bu bir makale değil resmen reklamdır.insanları forexe yönlendirme bilinçsiz insanların parasını alma reklamıdır. bilmeyen bir insanın vob oynamaması gerekli derken birde foreks gibi bir yatırım bile diyemiyorum forekse yönlendirmek çok yanlış, forekste denetim yok tek tek bir çok site kapatıldı magdur insanlar yuzunden, bugun varlar yarın malesef yoklar bir banka yada aracı kurum gibi guvenli degil, ben hiç bir yatırımcı yada yatırım dusunen kişilere bu foreksi önermediğimi söylemek isterim, burdaki daha eski arkadaşlarımında aynı düşünce içinde olduğunu tahmin ediyorum.