anladım mune hanım teşekkürler bilgi paylaşımı ile yetinelim :)
hem bir calısan olarak hem de bireysel yatırımcı olarak edindigim acı tatlı tecrubeleri paylasmak isterim;
1. kesinlikle sistemli çalışın öncelikle demolar ile işlem yapın ama unutmayın demoda işlem yapmak ile gercek işlem yapmak arasında insanın psikolojik faktoru one çıkıyor.demodaonu rahatlıkla pozisyonu zararla kapatabilirsiniz ama gercek hayatta bu kolay olmuyor. özellikle müşterileri bu konuda cok zor ikna ediyordum fakat onları psikolojisine uydum ve hayatımın hatasını yaptım sistemden uzaklaştım. bu konuda surekli kendinizi telkin edin sistemden sapmayacagım diye pc nize post it yapıştırın (tavisyem:)
2.sistemin secimi de cok onemli oncelikle ne kadar kaybedersem üzülmem beni etkilemez yoluma devam ederim diye düşünün.
3.vade cok onemlidir.ama hisse senedindeki gibi degildir. kısa vadeli 5 dklık sistemlerdir. orta vadeli 20-60 dklık sistemlerdir.büyük yatırımcılar icin uzun vadeli yatırım vardır cunku onların yaptıgı işlemler sadece al sat degildir. merak edenler icin sonradan anlatabilirim ama simdilik temel ozellikler yeterlidir. ayrıca size dokumanlar da gonderecegim :)) surekli izliyor olmanız gerekir cunku hisse senedi gibi degildir.elimde dursun nasıl olsa birgün yukselir olayını unutun hisse senedi mantıgını silin kafanızdan. izleyemeyecekseniz işlem yapmayın cunku o kadar ilginc olaylar gordum ki izlemek gercekten cok gerekli
4. sistemde kar zarar oranları onemli bir nokta cunku ettiginiz ortalama kar ettginiz ortalama zararın min 3 katı olmalı ki sistem basarılıdır diyelim yoksa aldıgımız karı sistem eritir biz de bakakalırız. zaman zaman sistemi gozden gecirmeli ve sistemin verdigi rakamlar degismiş ise bizde rakamlarımızı degistirmeliyiz
5.sadece fiyatları izleyip karar veriyorsak mutlaka onemli yatay destek direncleri bir kenara yazmalıyız ordaki hareketleri gozlemleyip karar vermeliyiz bunun icin ucretsiz siteler var aracı kurumların sitelerinden grafik cizimi olan birinden bakabilirsiniz fiyatlar nerelerde durulmus hangi fiyatlarda zorlandıktan sonra pıyasa yukarı kopma yada asagı dogru saglam düsüsler olmus mutlaka bakmalı ama bunları izleyerek gozlem yaparak tecrube edeceksiniz
6. sistemlerin amacı trendleri yakalamak ve mumkun oldugu kadar karın uzerinde oturmak ve zarardan olabildigince kacmaktır. bu da mecburen ufak ama cok zararı kabullenmektir bu yuzden kar zararın min 3 katı olmalıdır. ornek olarak 1 kere iyi bir kar ettiniz mesela 2 bin puan ama 3 kere pespese zarar ettirdi ve bin puanınız gitti burda zarar basına ort 350 puan desek 2000 / 350 = 5 küsür bir rakam cıkar aslında cok cok iyi bir rakamdır bu ortalama ama 3 kere zarar edince insan psikolojsi tekrar işlem yapamaya izin vermiyor ve bir sonraki işlem 1500 puan kar yazıyor ve sizde kafanıza vurup duruyorsunuz
( birebir yasadım hemde cok kez
( ve yatay pıyasalar en buyuk zararı yazdırır bunu farketmek gerek en zor olanı da budur
7. haa bir de en onemli noktalardan biri sakın tv vs ordaki konusmalara bakmayın :)) cunku onlar hersey olup bittikten sonra konusur ve borsada beklenti satın alınır gercekler satılır 1 kere dogru cıkar ama 10 kere yanlıs cıkar oyuzden aman dikkat ama sabahları cnn de program var onu izleyebilrisiniz ama tavisyeler degil sadece destek direnc vs pıyasada ne olmus ne bitmiş diye bakın
simdilik aklıma gelenler bunlar yardımcı olabilir ve kadınların da bu pıyasada ne kadar guclu oldugunu kanıtlayabilrsek :) ne mutlu bizee yatırımcı rehberi vs dokumantasyonları size ulastırmak isterim word halinde ama site izin vermedigi icn rapid olarak yukleyemiyorum tabi onlar da haklı ama once onlara gonderip onay aldıktan sonra belki gonderilebilir burdan site yoneticisine duyrulur :))
size cok carpıcı bir ornek vereyim ne yarısma ne demodur gercek bir hesap işlemidir eski calıstıgım bir kurumda bir müsterimiz vardı bayan tabi pıyasa sartları ozaman cok daha farklı ve saglam bir trend vardı kadın 10 bin tlyi 1 trliyon yaptı bunu aklımızdan cıkarmayalım ve neden bizde yapmayalım :)))
su an icin pıyasada tavsiyem vade bitimine kadar uzak durum cunku pıyasa cok prim yaptı vade sonu hareketi yapacak gucu kalmadı o yuzden yatay bir bantta gidip gelmeler olur tabi beklentim dısında da olabilir surekli ekranda oldugum icin bunları gorup işlem yapabiliyorum oyuzden pıyasa sartları degisitiginde işlem yapılabilir ve buraya yazmaya calısırım bu aralar 60 dklık yani orta vadeli grafikler kullanıyorum ilgilenenlerin dikkatine :)))
bol kazanclar