• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Vertigo hastası olan var mı?

slm arkadaşlar bende 20 gündür baş dönmesi ve halsizlik yüzünden ayaga kalkamıyodum 2 gün önce banada vertigo dediler ama benim vertigomun ne oldugu tesbit edilmedi doktorum kanallardaki olabilecek vertigo için kafa hareketlerini yaptırdı bir tanede hap verdi 1 ay kullan geçmesse kbb göndericem dedi ne çeşit vertigosu oldugunu bilen ark bana negibi sorunlar yaşadıklarını yazarlarsa çok sevinirim

bu hastalık stres kaynaklı bir hastalık mı ?

kayınvalidem de benzer sorunlar yaşıyor,baş dönmesi,kusma,tansiyon düşüklüğü

henüz teşhis koyulmadı,bugün tomografi çekilecek

hiç geçmiyor mu bu hastalık yaa ???

herkese geçmiş olsun arkadaşlar.
bu hastalık bende de var ama genelde ara ara 1-2 daklık baş dönmesi atakları şeklinde olup geçiyordu. bugunkü atak 10 dakyı geçti o kadar kötü oldum ki. bırakın ayağa kalkmayı, gözümü açamadım. mide bulantısı bi yandan. 1 hafta 1 ay çektim diyen arkadaşlar gece gündüz bu atak halinde olmuyorlardır sanırım? bilmediğimden soruyorum. yani dönme halinin çok şiddetli olarak 20 dak bile sürmes,n, düşenemiyorum:S:S:S
arkadaşlar doğal gıdalar, otlar vs var mı bu hastalığa iyi gelen?
bir de uçak yani uçuş etkiler mi? kulağa basınç vs gibisinden. bilgisi olan paylaşsın lütfen??? çok kötü bir şey!!!

babam vertigo hastası 22 yıl önce çıktı bu hastalık ayakta duramıyodu baş dönmesi kusma çok kötüydü hastanede yattı ama ilacı var sürekli onu kullanıo şuan iyi çok şükür tedavi edilebilen bir hastalık neyseki herkese acil şifalar

herkese geçmiş olsun arkadaşlar.
bu hastalık bende de var ama genelde ara ara 1-2 daklık baş dönmesi atakları şeklinde olup geçiyordu. bugunkü atak 10 dakyı geçti o kadar kötü oldum ki. bırakın ayağa kalkmayı, gözümü açamadım. mide bulantısı bi yandan. 1 hafta 1 ay çektim diyen arkadaşlar gece gündüz bu atak halinde olmuyorlardır sanırım? bilmediğimden soruyorum. yani dönme halinin çok şiddetli olarak 20 dak bile sürmes,n, düşenemiyorum:S:S:S
arkadaşlar doğal gıdalar, otlar vs var mı bu hastalığa iyi gelen?
bir de uçak yani uçuş etkiler mi? kulağa basınç vs gibisinden. bilgisi olan paylaşsın lütfen??? çok kötü bir şey!!!

merhaba, bu hastalık annemde de var acaba sizin de bildiğiniz herhangi bir tedavi yöntemi, iyi bir doktor vs var mı? izmirde yaşıyoruz biz. sarıballı baba bitkisini çay gibi demleyip içme bir de ısırgan otu iyi geliyormuş sanırım. internetten araştırdığım kadarıyla. tuzu azaltmak önemliymiş. başka da bir şey yok. hastayken bi manevra yaptırılıyor kulak taşına bağlıysa vertigo, ama annem onun daha çok midesini bulandırıp başını döndürdüğünü söylüyor. bu hastalığa çare bulan biri varsa yazsın lütfen..

merhaba, bu hastalık annemde de var acaba sizin de bildiğiniz herhangi bir tedavi yöntemi, iyi bir doktor vs var mı? izmirde yaşıyoruz biz. sarıballı baba bitkisini çay gibi demleyip içme bir de ısırgan otu iyi geliyormuş sanırım. internetten araştırdığım kadarıyla. tuzu azaltmak önemliymiş. başka da bir şey yok. hastayken bi manevra yaptırılıyor kulak taşına bağlıysa vertigo, ama annem onun daha çok midesini bulandırıp başını döndürdüğünü söylüyor. bu hastalığa çare bulan biri varsa yazsın lütfen..

Ben vertigo hastasıyım.
Ara ara nükseder.
İlaçlarını kullanacak anneniz nüksettiğinde.
Yapılacak başka bir şey yok diye biliyorum ben.:26:

merhaba arkadaslar. Maalesef ben de bu hastaliga yakalanmis bulunuyorum. Bundan iki hafta once gece yatagimda aglarken basim donmeye basladi ama kisa kisa. Hareket ettigimde oluyordu. Sonraki birkac gun daha oldu.

En siddetlisi de bundan uc gun once uyandigima gerceklesti.
Evde yalnizdim ve yattigim yerden kalkamadim bile. Asiri mide bulantisi oldu. Biraz hafifleyince taksi cagirip acile gittim. Doktorum bana birkac hareket yaptirdi ve birkac da oneride bulundu.

Benimkinin cesidi BPPV imis. Ilac vermedi. Ara ara cok hafif bas donmeleri oluyor hala. Umarim herkesinki gecer. Grip bile insani nasil etkiliyorken hu tur hastaliklar cok zor geliyor.

Yaklaşık 2 ay öncesinde baş dönmesi ve mide bulantısı kısa süreli bayılma sebebiyle doktora gittik.Eeg çekildi birçok kan testi yapıldı herhangi bir sorun görülmedi.2 adet ilaç yazıldı ve düzenli olarak kullanmama rağmen ilk başlardaki kadar olmasada baş dönmelerim devam etmekte bunun üzerine binbir güçlükle Cerrahpaşa tıp fakültesinde tekrar muayene oldum ve 2 adet mr çektirmemi istediler.Biri normal mr diğeri ise ilaçlı mr .Dün yine zorluklarla çektirdik mr ları.Sonuçları cuma günü alacağız.

Allah tüm hastalara şifa versin

Tembuz 2012 de turkuyedeydim 5 yil sonra tatil icin gittim.3 gun taxiden inince aniden sol kulagima basinc oldu.tikandi telle konusurken sesin giderek azaldigini fark ettim.sabaha dogru siddetli bulanti bas donmesi basladi.kimildasam kusuyordum.dr gittik test yapti ani isitme kaybi var dedi.bir ton ilac yazip eve gonderdi.evde durmak ne mumkun ikindi vaktine kadar bir bas donmesi.gozunu kapasanda gecmiyor surekli donuyor.hareket etsen kusuyorsun.ambulasla hastaneye kaldirdilar.tomografi,emar cekildi sinuc temiz cikti.hastaneye yatip kortizon tedavisi yaptilar bir hafta ve okjijen tedavisi yapildi isitne kaybi geri gelsin diye.: ayda 10 gitti bursey yiyip icemedim.ilac icmek icin iki zeytin bur dilim ekmekden baska yiyemiyordum.bur bucuk ay sinra isvicreye dondum.burda isitme kaybinin yaninda kulagimdaki ktistalin dustugunu soylediler.onun icin tedaviye basladilar.8 ay oldu.burdada devam edixor hala bas dinmem var ve tam yerine orurmadi.iki ay daha dr gitmeden bekliycem.gecmezse geri gel dendi.ilac yok hic bir tedavi yok.8 aydir 24 saat iki kulagimda cinlama var.kulagimdaki isitme kaybi icin kulalkik deneniyor 3 aydir.d vitamini ve demir eksikligi cikti.d vitanimi kullaniyorum 4 aydir iki aylik daha var.basimda uyusma agirlik sirtinsa agurlik.yirgunluk uykusuzluk hat safada.hic birsey bulamadilar carede bulamadilar.:((((onrumun geri kalanini bu sekildemi yasiycam yoksa derdimin dermani varmi bilmixorum:(

Merhaba arkadaşlar bundan 1 yıl önce kadar bende vertigo rahatsızlıgı gecirdim benim baş dönmelerim ilk 1 hafta ayaktayken ya da yürüken anlık içimin bi an boşalması gibi tarif edemeyeceğim bi his yaşıyordum ya da başımı yastığa koyduğum ve sağa sola dönerken anlık baş dönmeleri başlıyordu yatakta hareket etmye korkuyordum ama o kadar önemsemedim bir gece gene yastığa başımı koyduğum zaman da baş dönmesi çok şiddetli ve uzun sürdü herşey dönüyrdu sanki cok korktum ve ertesi günü devlet hastanesine gittim noroloji ye gönderdiler bana ayakta bazı hareketler yaptırdı kendi etrafımda döndürdü v.s vertigo olabileceğini söyledi ve mr cekildi temiz çıktı bana 2 ilaç yazdı 1 hafta da istirahat verdi ve mümkün oldugunca istirahat edip yatmamı söyledi ilaçları içtkce ben hep uyuyordum yataktan zaten çıkamıyordum hep uyuduğum için mi bilmiyorum ama baş dönmelerini hissetmedim ama bu kadar halsizlik olması da beni rahatsız etti biri bana kbb doktoru önerdi oraya gittim durumu izah ettim muayene masasın da bazı hareketler yaptırdı vertigo rahatsızlıgı kafanın arka kısmında olan dengeyi sağlayan kristallerin kaymasıymış doktordan cıktıktan sonra kendimi çok rahat hissettim kafam da rahatlamıstı sanki ve ilaç kullanmaya gerek yok dedi
doktorun söylemesine göre vertigo ani hareketlerden, yıllar öncesi de başının bi şekil de darbe alması sonucu gibi sebelerden kristallerin kayması demekmiş doktor bunu söyleyince başımın ilk döndüğü gün ben bir sabah işe geç kalıyorum die aniden yataktan fırlamıştım ve o sabah baş dönmem başlamıstı sebebini anlamamıstım o günden sonra baş dönmesi yaşamadım 2 gün sonra tekrar cagırdı tekrar hareketlerle muayene etti bi problem yok dedi eger olursa tekrar gel dedi ve o günden beri baş dönmeleri yaşamadım allah düşmanımın başına vermesin şimdi iyiyim ama şunu söylemeliyim gergin ve stresli günler de geçiriyordum artık norolojinin verdiği ilaçlarla gerginliğimi atıp ve doktorun da yaptıgı harekerler de kendime geldim sanırım ama sonucta hangisi yi geldi bilmiyorum belki de 2 side allah hepinize şifalar versin

bu yazıyı okumanız da fayda görüyorum arkadaşlar

Vertigo, (Latince dönmek) hareket duygusunun yitirilmesi ve baş dönmesi demektir.

Ancak tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri bu kapsamda değildir. Vertigodan kastedilen labirentit, iç kulak iltihabı, meniere hastalığı gibi durumlarda olan baş dönmesidir. Korkuya bağlı baş dönmesi de vertigo kapsamında yer alır. Baş dönmesi her hasta tarafından farklı anlatılır. Her taraf dönüyor, başımı tutamıyorum, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Bunların hepsine birden baş dönmesi denir.

Siz de kendinizde vertigo olup olmadığını basit bir test yaparak anlayabilirsiniz. Ayakta kendi etrafınızda 2-3 dk dönün ya da belinizle eğilerek kafanızla yuvarlak çiziniz. Kısa bir süre sonra etrafınızdaki her şey dönmeye başlıyorsa, kendinizi berbat hissediyorsanız sizde de vertigo var demektir. Vertigosu olan kişiler etrafında dönülen hareketler dışındaki diğer hareketleri yapabilirler. Dikkat etmezlerse bir kere tam olarak vertigo yaşarsa kendilerine gelmeleri en az 2-3 saat sürer. Örneğin kafayı yukarı aşağıya sallamak vertigoyu etkilemez, sadece dönme hareketleri kafayla yuvarlak çizme gibi hareketler vertigo için etkili olur.

Baş Dönmesi Nedir

Baş dönmesi deyince hastanın dengesini sağlamadaki her türlü problem anlaşılır. Bu durum hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamayacağı şiddetten, sadece zaman zaman bir kayma hissine kadar değişebilir. Hatta sadece bir göz kararması şeklinde ortaya çıkabilir. Tıp dilinde genel olarak vertigo adı verilir.
Denge Nasıl Sağlanır

Dengenin sağlanması hala tam olarak çözülememiş çok karmaşık ve çok fazla organın rol oynadığı bir durumdur. Bu konuda rol oynayan organ ve sistemler arasında beyin, omurilik, iç kulak (labirent), gözler, eklem ve kaslar sayılabilir. Bu organları etkileyen herhangi bir hastalık baş dönmesi ile birlikte o organa ait diğer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu kadar çok organın rol oynadığı bir belirti olan baş dönmesi doğal olarak sadece bir branş uzmanı tarafından değerlendirilemez. Genellikle başlangıçta KBB ve Nöroloji doktorları muayene etsede göz, dahiliye veya fizik tedavi branşlarında da muayene olmak gerekebilir.
Ne Gibi Şikayetler Hissedilir

Baş dönmesi her hasta tarafından farklı anlatılır. Her taraf dönüyor, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Bunların hepsine birden baş dönmesi denir. Baş dönmesi olan hastalarda, sebebin ne olduğuna göre başka belirtilerde olur. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerinde bereberinde kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı-kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler ( nistagmus ) saptanabilir. Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinde ise baş ağrısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler olabilir. Baş dönmesi ile bulunabilecek diğer şikayetler çok değişken olabilir. Ancak birçok hastada da sadece baş dönmesi mevcuttur.
Sebepleri Ne Olabilir

Yukarıda anlatıldığı gibi baş dönmesi birçok organa bağlı olabilir. Ancak burada daha çok iç kulaktaki baş dönmesi yapan hastalıklardan bahsedilecektir. İç kulaktaki herhangi bir hastalık diğer kulak şikayetleri ile beraber baş dönmesi yapabilir. Ancak sadece baş dönmeside oluşabilir. Baş dönmesi yapan kulak hastalıkları arasında şunlar sayılabilir:

ÜSYE (üst solunum yolu infeksiyonları) sonrası iç kulak tutulumu
Pozisyona bağlı baş dönmesi (BPPV olarak kısaltılır ve iç kulakta dengemizi sağlayan toza benzer bazı maddelerin fizyolojisinin bozulması)
Meniere Hastalığı (İç kulaktaki sıvıların kimyasal durumlarının değişerek basınç artışı yapması)
Vestibüler Nörinit (İç kulaktaki denge ile ilgili sinyalleri beyine ulaştıran sinirin iltihaplanması)
Kronik orta kulak iltihaplarının iç kulağa yayılması (labirentit)
Menenjit veya diğer ateşli hastalıkların içkulağı etkilemesi
İç kulakta veya iç kulak sinirindeki tümöral hastalıklar

Muayenede Ne Görülür

Baş dönmesi eğer iç kulaktaki bir hastalığa bağlı ise genellikle kulak muayenesinde bir problem görülmez. Sadece orta kulak iltihaplarının iç kulağı etkilemesine bağlı baş dönmesi varsa kulak zarında delik ve orta kulakta iltihaplanma görülür. Hastada anormal göz hareketleri saptanabilir. Bu göz hareketlerinin yönü hangi kulağın hasta olduğuna dair bazı bilgiler verebilir. Baş dönmesi gözle görülen bir problem olmadığı için mümkün olduğunca çok bilgi edinilmelidir. Bu amaçla doktorunuz ayakta ya da yatarken hatta yürürken bazı testlere tabi tutacaktır.
Ne Gibi Tetkikler Yapılır

Baş dönmesi için ne gibi tetkiklerin yapılacağı muayene sonunda elde edilen bilgilere göre yapılır. Eğer muayene sonucunda kulakla ilgili bir hastalık olmadığı kararına varılırsa doktorunuz sizi diğer branşlara sevkedecektir. Ancak buna karar verirken muayene sonrası bazı tetkikler genellikle yapılır. Bu tetkikler arasında en sık başvurulan odiometri adı verilen ve hem işitme hem de iç kulak fonksiyonları hakkında bize bilgi veren test uygulanır. Ayrıca yine kulakla ilgili normal filmler, bilgisayarlı tomografi veya manyetik resonans (MR) tetkiki yapılabilir. Bu testlere bazı kan tahlilleri de eklenebilir. Ancak birçok kulak hastalığında dahi odiometri, bilgisayarlı tomografi ya da MR' ile bile bir şey görülmemektedir. Bu gibi testler genellikle tümör gibi daha ciddi problemleri ekarte etmek için uygulanır.
Nasıl Tedavi Edilir

Baş dönmesi kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalığın belirtisi olduğu için öncelikle asıl sebebin tedavisi gerekir. Ancak birçok başdönmesi hastasında ortaya net bir sebep konamamaktadır. Bu nedenle asıl amaç baş dönmesini ortadan kaldırmak haline dönmektedir. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmeleri (tümörler hariç) genellikle kısa ya da uzun zamanda kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Çünkü diğer kulak zaman içinde hasta kulağın problemini kompanse etmektedir. Bu bazen 6 ay ya da 1 yıla kadar uzayabilir. Baş dönmesi eğer pozisyonel baş dönmesi (BPPV) ise bunun tedavis Epley manevrası denen ve doktorunuzun size muayene masasında uygulayacağı bazı hareketlerle olmaktadır. Bu hareketler iç kulaktaki bazı partiküllerin yerine oturmasını sağlamaktadır. Diğer sebeplerde ilaç tedavisi kullanmak gerekir. Bu amaçla değişik ilaçlar kullanılsada hemem hemen hepsi belli oranda baş dönmesini azaltırlar. Baş dönmesi şiddetli olan hastalar bazen serum takılıp hastaneye yatırmak gerekebilir. Tümörlere bağlı baş dönmelerinin tedavisi tümörün çıkarılmasıdır yani ameliyattır. İlaç tedavisine cevap vermeyen Meniere hastalığı nda da bazen ameliyat yapılır.

arkadaslar baska bir forumda yazmistim. bir de buraya yazmak istedim cunku bunu ceken bilir. tam 2 yillik meniere hastasiyim. 48 saat araliksiz bas donmeleri yasadim. bu durum haftada 3-4 kez oluyordu. 1-2 gun sadece donmezdi ki o zamanlarda halsizlikle gecerdi. sonunda isimi biraktim. neyse.

detaylari daha sonra yazarim. sunu bilin ki bu gecmeyen bir hastalik degil ben uzman oldum artik. cokkk cektim. tam 7.5 aydir hicccc ilac almiyorum. atak da gecirmiyorum ki beni 3 kisi tasiyarak tuvalete gotururdu. sifir hareketti. yarin cok onemli bir meniere uzmanina gidecegim. burada sizlere de yazacagim ki faydasi olsun. acil sifalar dilerim.

not: yaptigim arastirmalara gore ilaclara %70 meniere hastasi iyilesiyor yani hizimle mezara gitmiyor unutmayin.
%30 hasta kendiliginden iyilesiyor.
cok cok az bir kisim da ameliyatla iyilesiyor.

once moral. soyle bir okudum forumu sanirim en agir ben gecirmisim. bakin gecirmisim diyorum. umutsuz olmayin.

bundan 10 gün önce sabaha karşı başdönmesiyle uyandım ve ondan beri hareketlerime bağlı olarak şiddeti değişen kısa süreli baş dönmeleri yaşıyorum
gitmiş olduğum kbb uzmanı meniere hastalığı tedavisinde kullanılan bir ilaç ve sanırım psikolojik başdönmesi için bi ilaç verdi yaklaşık 1 haftadır kullanıyorum ama baş dönmelerim hala devam ediyor :(
cuma kontrole gidicem bakalım hayırlısı

merhabalar tekrar. allahıma çok şükür 22 aylık maratonun ve sıkıntının sonuna geldim. darısı sizlere olsun inşallah.

dün en son meniere uzmanına gittim. ilgilendiği alan tamamen bu doktorun. bana daha test yapmadan dediği "sen meniere olmazsın. yanlış teşhis koymuşlar ve yanlış tedavi uygulmışlar". offff. o an ki duygularımı anlatamam. içimden geçenleri bilemezsiniz. ben bu yüzden hayatımda neleri feda etmedim ki. neyse dr işitme testi yapalım kötüyse denge testi yaparız dedi. işitme testim mükemmel çıktı. dr: hiç birşeyin yok. hiçbir diyete yada ilaca ihtiyacın yok. 3 ay sonra kontrole gel dedi. isteyenler için Ankara Gazi Üni. KBB Pro. Dr. Hakan Tutar. ek bir ücret ödemiyordunuz muayene ve test için.

bendeki hastalık: vestibüler nörit. yani türkçesi iç kulak nezlesi. denge siniri üzerine yerleşen virüs bu dönmelere neden olmuş ve şuan hastalık geçmiş. her insanda olabileceği kadar bende de tekrar olabilirmiş. yeniden doğdum arkadaşlar. herkese acil şifalar dilerim.

Back