Bence tamamen kesmek en iyisi bu yaş dönemine kural koymak çok zor zaten . Şimdi bizim uyku 1 saatte düştü ya bende adapte olmaya çalışıyorum bu olaya çünkü kendime gündüz oh diyeceğim zaman kalmadı gibi . Uyutayım yanından kalkıp bi rahat WC gideyim diyene kadar 15 dk geçiyor zaten kaldı 45 dk bi yemek yiyelim kaldı 30 dk derken bitti gitti işteBenim oğlan 2,5 yaşında. Oyun kuruyor ama kesintisiz bir saat sürmesi falan zaten bence yaşına göre mümkün değil. Ne bileyim itfaiyeci oluyor polis oluyor kargocu oluyor çöpçü oluyor vs. Yorulmaz miyim ve yetmiyor daha çok oynayalım diyor hep. Ama bir noktada insan oyundan da sıkılıyor. Kitap oyun yemek ev işi işte son zamanlarda çizgi film maalesef. Ben öğle uykusunu bırakınca aşırı yorulmaya başladım o zaman girdi ekran hayatımıza. Azaltiyorum sonra bir gün bı şekilde çoğalıyor. Sanırım tek çare tamamen kesmek ya da günde bir kere deyip kararlı olmak.
Çünkü her şeyi sizinle yapmaya alıştırmışsınız. Çocuğu kendi başına bırakmamışsınız ki. Bende eşinize katılıyor ve anneliği abarttığınızı düşünüyorum.Yok yaaa aralık annelerinde benimle birlikte doğum yapanlardan oyun kuran var düşün durumu . Bize denk gelmedi sadece . Onun dışında benim bebe 2 yaş döneminde çocuk psikiyatrine gitti orada doktor 3 yaşta oyun kurar demişti hani geldik oraya hala yokbırak oyun kurmayı çocuk ben yanındayken bile oynamıyor
HaklısınızÇünkü her şeyi sizinle yapmaya alıştırmışsınız. Çocuğu kendi başına bırakmamışsınız ki. Bende eşinize katılıyor ve anneliği abarttığınızı düşünüyorum.
Çocukları biraz kendi haline bırakmanın, onların hayal güçleri, bağımsızlık kazanmaları gibi konularda faydalı olduğunu düşünüyorum. Her şeyin fazlası zarar.
Bu süper annelik modası çıktığından beri yetişen çocukları görüyoruz. Bence hiç de düzgün yetişmiş bir nesil gelmiyor.
Bir de şuna emin olun. Her çocuk karakteri ile doğar. Bizim yaptıklarımızın etkisi bir yere kadar. Aksi durumda aynı ailede aynı şartlarda yetişen kardeşlerin hepsinin aynı karaktere sahip olması gerekirdi değil mi? Ama bakın etrafınıza genelde kardeşler birbirine çok zıttır.
Oğlunuz ayrı odasında uyuyor mu tek başına peki?Haklısınız
Evet 1.5 senedir uyuyor ama geceleri uyanıp beni çağırıyorOğlunuz ayrı odasında uyuyor mu tek başına peki?
Bende hiç tv vs açmadığım halde oğlum geç konuşmaya başladı zaten şuan tamamen konuşmuyor ben arada bir bağlantı olduğunu artık düşünmüyorum. Çayın içine ekmek doğrayıp yedirilerek tv karşısında büyümüş çocuklar tanıyorum ve 2 yaşında şakır şakır konuşuyorlardı . Oğlum çok sosyal onda sorunum yok çok şükürBu konudan ben de muzdaribim. Kızım neredeyse 4.5 yaşında. Oturup oyun oynamaktan artık sırt ve bel ağrılarım var. Kendi kendine kesinlikle oynamıyor. Oyuncaklarla oyun kurgulayıp 1.5 saat kalkmadan oynuyoruz. Bunun haricinde dikkat ve görsel algı geliştirici kitaplardaki etkinlikleri yapmaya çalışıyorum. Masala bayılır kızım. 70-80 tane kitabımız var. Onlari anlatmamı cok sever. Yazın 2-3 saat dışarıdayız. Tv günde 1 saat açıyorum 30-30 dk şeklinde.
Ben yeterince vakit gecirdigim halde hala gece yastığa başımı koydugumda vicdan azabı duyuyorum. Bu normal degil aslında. Cok fazla kendimden ödün verdigimi düşünüyorum. Kızımla vakit gecirmekten cok mutluyum ama inanın kendime hic vakit ayıramıyorum ve çalışıyorum aynı zamanda.
Bunun dışında kızım tv cok açmadığım icin erken konusmaya başladı gayet akıcı konusuyor. Cogu seyi oyunla öğrettim kızıma. Oyunun cok faydasını gördüm. Normalde unutacagi bir bilgiyi oyun icinde kullanarak ogrettigimde unutmadığını farkettim. Yalnız söyle bir durum da var. Kızım sürekli bana alıştığı için cok sosyal degil ve cekingen. Bunu kırmaya çalışıyorum. Babasıyla da vakit gecirmesi cok önemli.
Oyun kursa bile maksimum 10 dk oynuyor. Zaten küçüklüğünden beri boyama sevmezdi o yüzden bu sekilde oyuna alıştı. Bu sene okula başladı ama hala benimle oyun oynama derdinde. Yani siz ilgilisiniz gayet. Fazlası gerçekten cok yıpratıyor. Tavsiyem bu sekilde ilerlemeniz:)Bende hiç tv vs açmadığım halde oğlum geç konuşmaya başladı zaten şuan tamamen konuşmuyor ben arada bir bağlantı olduğunu artık düşünmüyorum. Çayın içine ekmek doğrayıp yedirilerek tv karşısında büyümüş çocuklar tanıyorum ve 2 yaşında şakır şakır konuşuyorlardı . Oğlum çok sosyal onda sorunum yok çok şüküryani 4.5 yaşında gelse artık ben bir müddet bırakırdım yoksa nasıl oyun kurmayı öğrenecek ki
Bende böyle yapmak istiyorum artık en azından günde 30 dk öğleden sonra biraz alışır belkiHani günü planlıyorsunuzya, sabah 8de kahvaltı sofrayı toplayıp bulaşıkları makinaya tıkıp çocukla kitap okuma, sonrasında müzik açıp dans etme, saat 13 et öğle yemeği sofrayı topla akşam yemeğini ocağa koyarken çocuğu oyalama sonra ara öğün birazcık tv ve çocukla oynama, sonra yine çocukla oynarken ev işi yapmaya çalışma, çocuk paçadan çekiyor işleri bırak oyuncaklarla oynat, biraz dışarı çıkar dışarıda da oynat, eve döndün eşin gelecek sofrayı kurarken çocuğu oyala, atar topar yemek yedin sofrayı topla bulaşıkları hallederken babası oynatsın, hızlı bir banyo yaptır uyutmaya çalış ve kapanış
Benzer bir düzende çocuk ne ara oyun kuracak? Hayal kurmak durumunda kalacak vakti yok ki. Zaten hep birileri onun yerine yapıyor onu eğlendiriyor. Çocuğun sıkılması kötü birşey değildir aksine hayal gücünü geliştirir, sıkıldığı için kendini eğlendirecek birşey üretmek zorunda kalır.
Günlük planlamanıza çocuğun yalnız kalacağı boşluklar ekleyin, siz odada olun ama kitap okuyun örgü yapın yada pencereden dışarıyı izleyin mesela, çekiştirdiğinde bu annenin dinlenme zamanı, anne tekrar seninle oynamak için dinlenmeli, şimdi sen kendi kendine oyna sonra ben de katılacağım. Çok güzel bir oyun oyna annede eğlensin filan gibi çocuğa yardımcı olabilirsiniz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?