Hastane ve Yeni Doğan İhtiyaçları Daha önce alınmaması gereken eşyalar ile iligli bir yazı paylaşmıştım. Şimdi yavaş yavaş doğum eşyalarını hazırladığım dönemde hastaneden ve 0-6 ay döneminde en çok işime yarayan eşyaları paylaşmak istiyorum.
S Spizella @zelalke ve @tr_lelli ve @limonlutarcinlikek ilginizi çekebilir:)
Hastane Çantası Lohusa Geceliği: Ben normal doğum yaptım. Doğum öncesi ve sonrasında hastane önlüğü giydirmişlerdi. Doğumdan çıktıktan sonra direkt lohusa geceliğimi giydirdiler. Alt kısma hasta bezi bağladılar. Dikişlerden, sürekli pansuman ve kontrolden kaynaklı, lohusa pijaması giyemezdim sanırım. Epey bir süre bacaklarımı hissetmedim zaten. Belki ikinci gün giyilebilir.
Lohusa geceliğinin çantada 2 adet olmasında fayda var. Kan vs. bulaşabiliyor. Sabahlıklı ve önden düğmeli bir model tercih etmekte fayda var. Hastanede emzirme sütyeni veya atleti giymediğim için, göğüsler geceliğin üstünden belli oluyor. Birileri ziyarete gelince sabahlığın önünü kapattım, epey rahat oldu.
Terlik: Doğum öncesi koridorda yürümemi istediler. Çantada terlik kesinlikle olmalı. Ben sabo terliklerden götürmüştüm. Koca göbekle hastane koridorlarında rahat yürüyebileceğiniz birşey seçin.
Pamuklu Çorap: Doğum sonrası ayaklar çok üşüyor. Çantada ayaklarını sıcak tutacak fakat terletmeyecek bir çift çorap olmasında fayda var.
Göğüs Pedi ve Kremi: İlk emzirme hastanede olduğu için emzirme sonrası göğüs ucunu kremleyip, ped ile kapatmak faydalı oluyor. Ben internette, göğüs ucu kreminin doğum öncesi düzenli kullanılmasının, göğüs ucu yaralarının oluşmasını engellediğini okumuştum. Doğumdan bir ay önce düzenli kullandım. Doğum sonrası da her emzirme sonrası sürüp, ped ile kapattım. Hassasiyet ve sızlama oldu ancak göğüs ucu yarası problemi yaşamadım. Kremi ve pedi Lansinoh marka almıştım. Yine aynı markanın ürünlerini tercih edeceğim.
Hasta Bezi: Benim doğum yaptığım hastanede hasta bezini kendileri verdiler. Evde kullanmak için “Depend Hasta Kulodu” almıştım. Yandan yırtılıp çıkartılabildiği için hastanede kullanıma da uygun bir ürün. Doğum sonrası yakşaık 50 gün kanamam oldu ve bunun önemli kısmında hasta bezi, sonrasında gece pedi olarak geçen uzun pedlerden kullanmıştım.
Makyaj Malzemesi: Doğum sonrası yüzüm kireç gibi olmuştu. Doğum sonrası kızımla fotoğraflarda ölü gibi çıkmamak için yanımda pudra, allık ve hafif bir dudak parlatıcısı götürmüştüm. Bir de küçük inci top küpelerden taktım. Doğal ve canlı bir görüntü olmuştu.
Hastane Çıkışı: Kızım için 2 adet hastane çıkışı almıştım. Battaniyesi, eldiven ve şapkası içinde olan ürünlerdi. Dikişsiz ve pamuklu olmalarına dikkat etmekte fayda var. Mothercare, idil baby ve aziz bebe’nin ürünlerini beğeniyorum.
0-6 Ay Yenidoğan İhtiyaçları Kıyafet: 0-3 ay eşyalara yatırım yapmayın zira bebekler o kıyafetleri 1 ay kadar giyiyor:) Hastane çıkışları dışında diğer ürünlerin 3-6 ay alınmasında fayda var. Ben genellikle çıtçıtlı atlet, üstüne tulum veya çıtçıtlı body ve alt giydirdim. Altları kendiliğinden patikli değil de patiksiz olarak almak daha uzun süre kullanımı sağlıyor. Bebek hızlı büyüyor ve patiklerden kaynaklı belirli bir süre giydirebiliyorsunuz. Ama altı patiksiz alıp ayağına çorap ya da patiksiz giydirirseniz daha uzun süre kullanılıyor. Yaz bebeği olduğu için ben şapka ve eldiven pek kullanmadım.
Ağız Bezi: Bebeği emzirme sonrası, gazını çıkarmak üzere omzumuza her aldığımızda sırtımızdan aşağı kusmuklar aktı:) Bunun çözümü omza ağız bezi ya da omuz bezi olarak satılan küçük bezlerden koyarak bu bezlere kusmasını sağlamak. Yenidoğan 2-3 saatte bir emdiği ve dolayısıyla kustuğu için bu bezlerden biraz fazla edinmekte fayda var.
Fular Önlük: Arkadaşın kusmadığı zamanlarda sürekli salyası aktığı için, tulumun yakasına bağlanan fular önlükler, habire bebeğin üstünü başını değiştirmek durumundan bizi kurtaran faydalı ürünler.
Alt Değiştime İşleri: Bu iş için alt değiştirme minderi aldım. Üzerine alt değiştirme örtüsü serdim. Halının üzerine minderi koyup örtüyü serip altını değiştirdim. Alt açma ünitelerini yüksek olduğu için tehlikeli ve gereksiz buluyorum. Aldığınız minderle her yerde alt değişitirebilirsiniz. Bir kutunun içine de ılık su, pamuk, pişik kremi ve bez koymuştum. Pratik olmuştu.
İlk bez olarak prima yenidoğan almıştım. 2 büyük paket almıştık. Birinci paketin sonunda bezler küçük geldiği için diğer paket elimizde patladı:) Bir büyük beden bezi de kızımda pişiğe neden olduğu için Huggies’e geçmiştik. Bezden kurtulana kadar Huggies kullandım.
Islak mendil olarak Unibaby Yenidoğan Islak Mendili aldım. Evde su ve pamuk kullandım ancak dışarıda bu mendil ile altını sildim. Çok fazla kullanıldığı için 12’li paket alıp, eve koymakta fayda var.
Pişik kremi olarak Bepantol kullandım.
Korbel Çöp Kovası, benim aldığım en mantıklı ürünlerden biriydi. E-bebekten almıştım. Bebek bezlerini içine atıyorsunuz. İçinde kendi poşeti var. Kapak ksımından da kokunun yayılmasını önleyen bir kilit mekanizması var. İlk altı ay kakası kokmuyor ama ek gıdaya geçtikten sonraki koku fenaJ Günlük çıkan bez miktarı da epey fazla olunca evi kokutmayan ayrı bir çöp kovası çok faydalı oluyor.
Müslin Örtü: Kullanışlı örtüler olduklarını düşünüyorum. Bebeği yıkadıktan sonra banyo havlusunun içine müslin örtü serip o şekilde sarıyordum. Hemen ıslaklığı emiyordu. Aynı şekilde puset örtüsü olarak, rahat kundak olarak da kullandım.
Banyo Filesi: Bebek küvetinin içine koyup yıkamak için kullanışlı bir ürün.
Reflü Yastığı / Yatağı: İlk zamanlardaki kusmalardan kaynaklı olarak reflü yastığı kullanmıştık. Bu sefer reflü yatağı diye bir ürün gördüm. Bebeği ortamıza bu yatak ile yatırabileceğimi düşünüyorum. Hem bizim yataktan yüksekte olduğu için dönerken bebeğin canını acıtma durumu olmaz hem de boğulmaya karşı tedbir almış oluruz.
Ev tipi ana kucağı: Bunun çok önemli bir ürün olduğunu düşünüyorum. İçinde bebek takılırken işinizi halledebiliyorsunuz. Salonda bizim yanımında hep ana kucağının içinde durmuştu.
Bebek oto koltuğu: Biz hastaneden bebekle çıkarken oto koltuğu içine koyup çıkarmıştık. Sonrasında pusete geçene kadar hep bu koltuk içerisinde taşıdık. Bebek ağırlaştıktan sonra koltukla taşımak zor oluyor ancak travel set almak istemediğim için Chicco Liteway baston puset almıştık. Oto koltuğu takılamıyordu o zaman. Biz de ilk 6 ay oto koltuğu ile limizde taşıdık.
Emzik: Bence yüzyılın en önemli icadı:) Farklı farklı bir sürü emzik aldı ve ara ara denedik. Kızım sadece Avent’in damaksız ve silikon emziğini aldı ve 2 yaşa kadar kullandı. Emzik kullanılmadığı zaman bebek ya sizin göğüslerinizi emzik niyetine kullanıyor ya da parmağını emiyor. Diş yapısında bir problem yaratmadı ve çok severek kullandığı emziği kendi kendine bıraktı. Bir de emziği kıyafetine tutturmak için yumuşak kumaştan bir emzik tutacağı almıştım. Zincirli ve boncuklu modellerin tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Sürekli emziği düşürdükleri için birkaç tane yedek emzik almakta ve bu emzikleri kaynatıp soğuttuktan sonra temiz bir emzik kutusunda muhafaza etmekte fayda var.
Anne Çantası: Aldığım ürün yandan çantaydı. Hem bebeği hem yan çantayı taşımak bir süre sonra zor gelmeye başladığı için sırt çantasına geçtim. Annenin ellerinin boşta kalması önemli. Kucakta çocuk varken ve yalnızken omuz çantası aşağı doğru kayınca epey sıkıntı oluyor:)
Oyun Halısı: 4. aydan sonra dönmeye başladığı dönemde kullandım. Kızım oyun halısında vakit geçirmeyi seviyordu, bu nedenle bizim işimize yaradı. Ben ikinci çocuğa da kullanılabilsin, her iki cinsiyete de hitap etsin diye kırmızı renkli bir oyun halısı almıştım.
Sterilizatör: Ev hanımı annelerin çok ihtyiaç duyacağını sanmıyorum. Ancak işe geri dönnecek ve iş yerinde süt sağacaksanız, cihazı steril etmek için sık kullanacağınız bir ürün. Ben iş yerinde sütü sağıp, süt saklama poşetlerine koyup eve götürüyordum. Cihazı işte sadece sudan geçiriyor, eve gelince sterilizatöre atıyordum. Bir sonraki sağma için hazır oluyordu. Aynı şekilde ara ara emzikleri ve peluş oyuncakları steril etmek için de kullandım.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Depodaki eşyaları döktükçe ilave edeceğim maddeler olabilir. Sevgiler:)