Vejetaryenlerin öğün planlaması
Vejetaryenlerin öğün planlamasında dikkat etmeleri gereken en önemli noktalardan biri de, bitkisel proteinlerin bir hayvansal proteinle birleştirilmesidir. Bu konuda hazırladığımız yazının sizlere yardımcı olacağına inanıyoruz.
Vejetaryen beslenmede; bir öğünde bitkisel proteinlerin süt, yumurta, yoğurt gibi bir hayvansal proteinle, veya eksik elzem aminoasitleri karşılayan diğer bir bitkisel protein kaynağı ile birleştirilmesi gerekir.
Baklagillerde, başta metionin olmak üzere triptofan ve sistein gibi aminoasitlerin miktarı düşüktür. Tahıllar ve kuruyemişlerde ise lizin miktarı düşüktür. Öğün planlaması yaparak bu aminoasitleri birleştirebilir ve onların birbirlerini tamamlamasını sağlayabilirsiniz. Sağlıklı bir öğün planlamasında vücut dokusunun onarımı ve vücut gelişmesi için gerekli sekiz hayati aminoasitin tamamı alınmış olur.
Aminoasit dengesi
Buğday, çavdar, pirinç, yulaf, mısır gibi besinlerde lizin ve treonin miktarı yetersiz olduğundan, kuru fasulye, soya fasulyesi veya bezelye, fıstık gibi besinler eşliğinde tüketilmelidir.
Kuru fasulye, mercimek, fıstık gibi besinlerde, sistein metionin ve triptofan miktarı yetersizdir. Bu yiyeceklerin yanında pirinç, ekmek, yulaf, mısır, ceviz ve fındık gibi besinlerden en az biri tüketilmelidir.
Patates, lahana, bezelye gibi besinler ise metionin ve sisteinden yana yetersiz olduğundan, bu besinler tüketilirken yanlarında pirinç, ekmek, yulaf, mısır, ceviz gibi besinlerden biri yer almalıdır.
Ceviz, badem, fındık, ay çekirdeği, mısır gibi besinlerde lizin ve triptofan miktarı yetersizdir. Bu tip besinlerin yanında kuru fasulye, soya fasulyesi, bezelye, fıstık ve mercimek gibi besinlerden birinin alınması gerekir.
alıntıdır