Bakan Ergün'den Çin'e ambargo iması:Saruboceq::Saruboceq::Saruboceq: (inşallah inşallah) Bakan Ergün, Uygur katliamı sonrası hedef ülke haline gelen Çin'in mallarını boykot konusunda konuştu. Ergün, ''malını tükettiğimiz ülkelerin (insanlığa saygısı var mı?) diye bakalım." dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''malını tükettiğimiz ülkelerin (insanlığa saygısı var mı?) diye bakalım. Kalite arayalım, uygun fiyat arayalım ama o ülkelerin insani değerlere olan saygısına da bakalım'' dedi.
Yozgat'ta Ticaret ve Sanayi Fuarının açılışına katılan Bakan Ergün, burada yaptığı konuşmada, bugünkü dünyada, serbest bir ticaretin bulunduğunu, bizim ülkemizin malları başka ülkelere giderken, başka ülkelerin mallarının da Türkiye'ye geldiğini hatırlattı. Ergün, ''Bazen bu mallar ucuz, bazen pahalı, bazen kalitesiz, bazen kaliteli oluyor ama hem kaliteliyi hem de ucuz olanını bizim seçmemiz gerekiyor. Ucuz mal diye kötü malı almak mecburiyetinde değiliz. Nasıl hem fiyat hem kalite arıyorsak, buna devam edelim'' diye konuştu.
Bunu yaparken başka bir şeye daha bakılması gerektiğinin altını çizen Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Malını tükettiğimiz ülkelerin insanlığa saygısı var mı? diye bakalım. ınsan haklarına saygı duyuyorlar mı? Başkasının hukukunu gözetiyorlar mı? Eğer malını tükettiğimiz ülkelerde, insana, insanlığa saygı yoksa, o zaman bizim bu tüketimi gözden geçirmemiz, bu ürünlere karşı da tavrımızı, tutumumuzu açıkça ortaya koymamız lazım. Hangi ülke olursa olsun. Biz haksızlık yaparsak yarın bir başkasına, dünya yaptığımız haksızlıktan dolayı bize tepki göstersin. Ama başkası haksızlık yapıyorsa da biz millet olarak, sadece yöneticiler olarak uluslararası platformlarda sesimizi yükseltmek değil; elbette bunları yapalım, daha fazlasını yaparız. Dünyaya haykırırız, dünyada olan biten haksızlığı, onun da önüne geçmek için elimizde hangi argüman varsa elbette onları da kullanırız. Protesto gösterileri dışında milletçe yapacağımız başka işlerde olmalı. O ülkelerin mallarına karşı bir tutum sergilememiz lazım. Bu tutumun bizim milletimiz tarafından zaman zaman gösterildiğini, bugün de gösterileceğini, gösterilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Kalite arayalım, uygun fiyat arayalım. Ama o ülkelerin insani değerlere olan saygısına da bakalım. Bütün dünya buna bakmalıdır diyorum.''
Sanayi ve Ticaret Bakan Ergün, Yozgat Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'nde sanayicilerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapacağı toplantı öncesinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olaylara karşı herkesin duyarlı olduğunu, halkın bu duyarlılığını dile getirdiğini ifade etti. Ergün, ''Türkiye'nin, hükümet düzeyinde, devlet düzeyinde almış olduğumuz böyle bir karar yok. Ancak toplumda bir takım tepkiler var. Dolasıyla bu tepkilerin sivil toplum örgütleri, tüketici örgütleri, tüketicinin bizatihi kendisi tarafından karar verilmesi gereken konular bunlar'' dedi.
Nihat Ergün, bu olayların toplumumuzda meydana getirdiği tepkileri kimsenin görmezden gelemeyeceğini ifade etti. Ergün, ''Çin yönetiminin de bunları görmezden gelmemesi gerekir. Türk toplumunda, dünya kamuoyunda çok ciddi tepkiler var. Bu tepkilerin devletler düzeyinde farklı platformlarda, uluslararası örgütler nezdinde dile getirilmesi mümkün olabilir. Ama Türkiye'de toplumun bir tepkisi olduğunun görülmesi lazım'' diye konuştu.
Ergün, şunları kaydetti:
''Bu tepki toplumun tüm kesimleri tarafından dikkate alınması gereken bir tepkidir. Yoksa Dünya Ticaret Örgütü üyesi ticari anlaşmalarla bağlı olan ülkelerin doğrudan doğruya yönetimlerin bu tür kararlar alması ve uygulaması söz konusu olmaz. Ancak tüketiciler elbette ki tüketim kararlarını gözden geçirirler. Buna benzer olaylar geçmişte de oldu. Bizim kendi iç kamuoyumuzda da buna benzer gelişmeler oldu. Mesela vergi indirimleri yaptığımızda bazı otomobil fabrikaları zam yapmayı tercih ettiler, bizden hükümet olarak müdahale etmemiz istendi. Hükümet olarak bunlara, bu fiyatlara müdahale etme imkanımız olmadığını ancak tüketicilerin kendi tercihlerini gözden geçirebileceklerini, zam yapan firmalarla, zam yapmayan firmaları birbirinden ayırabileceklerini, tamamen tüketicilerin kendine kalmış bir konudur. Dolayısıyla kamuoyundaki Urumçi'deki olaylara karşı kamuoyundaki tepkilerin Çin yönetimi tarafından da gözlenmesi ve duyarlılık gösterilmesi gerekmektedir.''
AA
...................................................
" 869 " ve "made in Turkey" ürünlerini alacağızturkbayragi
arkadaşlar tek başına " 869 " yeterli değil... üretim yerine de mutlaka bakmalıyız...
"MADE IN TURKEY"turkbayragi
"869"turkbayragi
Çin ürünlerinin barkod numaraları (690-691-692) ile başlıyor , ya da etiketlerinde (Made in China) (Made in P.R.C)veya (Product of China) yazıyor.