- 27 Haziran 2015
- 6.294
- 19.475
- 248
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
İşte bu yüzden öğretmenliği bıraktım,Allah bir daha muhtaç etmesin. Öğrencileri özlüyorum çok da başarılı bir öğretmendim ama veli mi??? Evlerden ırak. Yıllarca eğitim almış insanlardan daha iyi biliyorsunuz işimizi. Bir gün öğretmensiz doktorsuz kalıcak bu millet. İnanın bütün öğretmenler velilerden yılgın. O öğretmen ben müfredatı takip ederim ama müfredatın dışına da çıkarım,çocuklara daha çok şey vermek için deseydi, buraya gelip çocukları çok mu zorlayacak?bunlar daha birinci sınıf okuldan soğusun istemiyorum diye konu açacaktınız.
O halde sizin çocuğunuz da kazara sayıları,agacin gunesin rengini öğrenmesin,şekilleri ogretmeyin veya kendi kendine de öğrenmesin ki okulda sıkılmasın. Okul sadece bunun için var. Eğitimci olsaydım müdahale edebilseydim suankinden daha iyi olurdu çünkü siz yanlışlığı bile kabul etmiyorsunuz.Akademik konuları kastetmiyorum,onların yaşına göre oyunla öğrenebilecekleri bir yığın şeyden bahsediyorum.Bunlar özel okulda varsa devlette de olabilirdiAslında şey yapabilirsiniz eğitim fakülteleri herkese açık ya sınava girip 4 yıl okuyup ondan sonra da hayvan gibi kpssye çalışıp öğretmen olabilirsiniz ondan sonra da çocuğunuzu kendiniz yetiştirirsiniz evde hicbir şey bilmiyor bu öğretmenler baksana yok oyunla öğretecekmiş bilmem ne yaz tahtaya defterlerine geçirsinler ne ugrasiyorsun
Kendi adıma kızımın ilkokula başlamadan önce; merhameti, kendine güvenmeyi, öğrenme sevgisi ve merakını, hayvanlarla ve insanlarla sağlıklı iletişim kurmayı öğrenmesini ve en önemlisi eğitim için baskılanmadan mutlu bir çocukluk geçirmesini istiyorum. Şekiller, harfler, sayılar ve çok daha fazlasını öğrenmek için oldukça çok zamanı olacak.
Müfredattan küçük bir örnek vermiş öğretmeniniz. Anasınıfı müfredatı genel olarak rakamlar,renkler, şekiller başta olmak uzere tüm kavramları kapsar. Ayrıca anasınıfında önem verilen çocukların manevi değerleri ve okul kurallarını öğrenip sosyal becerileri geliştirmesidir. Öğretmeniniz daha önce zümresiyle(diğer sınıf öğretmeniyle) kıyaslanmakla ilgili problem yaşamıştır bu yüzden bu şekilde konuşmuştur. Her okul öncesi öğretmeninin tarzı farklıdır. Verilecek olan kavramlar çevreye, çocukların düzeyine, şartlara uygun olarak her sene yeniden hazırlayacağı planlarla belirlenir.Merhaba,
Insallah bu konudan dolayı ban yemem. Sistemi eleştirmeden derdimi anlatmaya calisacagim.
Benim durumumda olanlar bilir,bu hafta ilkokul ve anaokulu öğrencileri için uyum haftası. Önceki konularımda bahsetmiştim,geçen sene özel kreşe giden ve bu sene gitmek istemediği ağladığı için pedagoga danışarak devlet okuluna kaydettiğim kızım var. Bu uyum haftasında büyük ihtimalle yarım gün olduğu için kolaylıkla uyum sagladi ama benim uyum saglayamadigim bir durum söz konusu.
Ilk izlenimlerim; iki sınıf var A ve B diye ayırmışlar. A sınıfındaki öğretmen daha sıcak kanlı geldi bana,öğrencilerin isimlerini söyleyip tek tek tokalaştı sınıflarına uğurladı. Bizim öğretmenimiz isimleri söyleyip herkes tam olunca sınıfına aldı,sevecen yaklasmadi. Bu kısma üzüldüm ama çok takılmadım sonuçta yanılıyor da olabilirim belki sınıf ortamında farklidir,zaten kızımın anlatımından tanıyacağım diye düşündüm.
Bugunku olaya geleyim. Toplantı yapıldı, annelere ısındım öğretmene ve anlattiklarina ısındım.Taki bombayı patlatana kadar.Aynen şunları soyledi:
'Ben oyun cağında oldukları için onları sıkmamak adına oyuna ağırlık veriyorum. Müfredat neyse örneğin 1,2,3 sayıları öğretip,kare yuvarlak vb şekilleri öğretip renkleri öğretip müfredat dışına çıkmam. Sonra gelip diğer sınıf bunu da öğrenmiş,onlar dah onde gibi kıyaslama yapmayin' dedi... Yemin ederim size hayal kırıklığını anlatamam... Tamam sen oyun ağırlıklı ilerle ama 2- 3 yaşındaki çocuğun bildiği şeyleri mi öğrenecek şimdi bu çocuklar? Benim 20 aylik kizim biliyor sayilari,mavi topu isteyince ayirt ediyor. Devlet anaokulunun müfredatı bu mudur? Cuma günü kayıt yapıp pazartesi başladık, aceleyle bile olsa keşke bu çocuklar yıl boyunca neler öğrenecek diye sorsaydım...
Şimdi yarın öğretmene düşüncelerimi soylemeli,neler öğrenilecek diye sormalı miyim? Cunku cok gerileyecek cok cok fzlasini biliyor.Okuma yazma ogrenmesin ama herseyi sunger gibi emen bir yaşa sahipken güzel bir temeli olsun istiyorum her anne gibi.
Diğer sinifta kontenjan kalmış mi diye de yönetime sorsam mı? Her devlet okulu böyle mi? Yoksa bisey demeden sildirip direk geçen senekine mi göndereyim?
Bir yığın soru sordum kusura bakmayın.
1. Sınıf dememiş konu sahibi anasınıfı demiş. Belirtilen konular da örnek verilmiş ama doğru1. sınıf müfredatını bilen biri bizimle paylaşabilir mi? Merak ettim şimdi. Acaba sadece o konuları örnek mi verdi yoksa başka şeyler de var mı?
Öğrenmese ne olacaktı?Anasinifinda zaten birşey ogretmiyorlar oyun oynayıp boya yapıyorlar. O konuda devlet okulundan bir beklentiniz olmasın. Diğer sınıfa geçmeye gelince o da imkansız. İsterse öğretmen gün boyu yatıp oyun bile oynatmasın. Ben bu konuda çok mücadele verdim. Cimer e falan yazdım. Hiç birşey olmadi. Hatta büyük kızımın sınıfında okuma yazma bilmeyenler çoğunlukta olarak birinci sınıfı bitirdiler . Allah tan ikinci sınıf öğretmeni biraz da olsun topladı. Ne sınıf değiştirebilirsiniz ne başka birşey. Geç kalmadan uygun bir özel yer bulursanız daha iyi olur bence. 3 yaşında kreşe giden kızım 5 yaşında ana sınıfına gidenden çok çok daha fazla şey öğrendi diyim de anlatmış olayım durumu
Neden bu acele? Bundan sonrası için çocuğunuza nasıl bir eğitim planladınız ki size sunulan eğitimi yetersiz buluyorsunuz? Eğitim bilimci bir akademisyenim, aynı zamanda bir anneyim. Kızımın öğrenecekleri konusunda hiçbir acelem yok. Yakın arkadaş olduğum meslektaşlarımda da benzer telâşları gördükçe gerçekten şaşırıyorum. Okul öncesi çağda merakı beslenmeden sürekli öğrenmeye zorlanan çocukların okul yaşantısında başarılı olacağını düşünmüyorum. Bu şekilde yalnızca okuldan ve en önemlisi "ögrenme" eyleminden soğutursunuz çocuklarınızı. Dersiniz ki "benim çocuğum üstün yetenekli, geleceği için de tüm eğitim adımlarını planladım, mevcut müfredat bu planların gerisinde" o zaman size çocuğunuza uygun bir okul ve öğretmen bulmanızı tavsiye ederim. Ancak akranlarından bazı bilgi ve becerileri erken edindiğini düşündüğünüz ancak illa ki bazı konularda da gerisinde kalan ortalama bir çocuk için herhangi bir değişiklik yapmanızı önermem.
Kendi adıma kızımın ilkokula başlamadan önce; merhameti, kendine güvenmeyi, öğrenme sevgisi ve merakını, hayvanlarla ve insanlarla sağlıklı iletişim kurmayı öğrenmesini ve en önemlisi eğitim için baskılanmadan mutlu bir çocukluk geçirmesini istiyorum. Şekiller, harfler, sayılar ve çok daha fazlasını öğrenmek için oldukça çok zamanı olacak.
Yoğun eğitim programı dediğiniz şey günde 4 saat( yemek saati dahil) gittiği yerde şarkılarla türkiyenin bölgelerinden aylara günlere kadar herşeyin öğretilmesi ise evet tercih ederim. Kaldı ki bundan rahatsız olan bir çocuğum da yok. Aksine öğrendiklerini mutlulukla bana anlatıyor. Diğer tarafta ana sınıfına gittiğimde çocuklar annelerini tuvalet kağıdından mumya yapıyor sonra da bütün o kağıtları çöpe atıyorlardı. Kaldı ki ben onların anneleriyim. Bırakın da kapasitelerini ben bileyim.Öğrenmese ne olacaktı?
3 yaşındaki bir çocuğun 5 yaşındakinden daha çok şey öğrenmesi övünülecek bir şey mi?
Kavramları ve hatta yabancı dili bilmek çocuğu ileri yapmadığı gibi bilmemek ya da erken öğrenmemek geri bırakmaz. Bu yaş grubu için hedef davranış bunlar değildir. Acaba çocuklarımızı yoğun eğitim(!) programlarının uygulandığı kurumlara vererek onlara ne yaptığımızın gerçekten farkında mıyız?
Konu sahibinin çocuğu anaokuluna gidiyor diye anladım ben ama sizin için bahsedeyim.1. sınıf müfredatını bilen biri bizimle paylaşabilir mi? Merak ettim şimdi. Acaba sadece o konuları örnek mi verdi yoksa başka şeyler de var mı?
Eğitimci olsaydınız da müdehale edemezsiniz her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır herkes sizin çocuğunuz gibi degil ortaokula geldiği halde okuma yazma bilmeyen çocuklar var ha bu kadar memnun değilseniz paraciklariniza kıyıp beğendiğiniz özel okullara yazdırabilirsinizO halde sizin çocuğunuz da kazara sayıları,agacin gunesin rengini öğrenmesin,şekilleri ogretmeyin veya kendi kendine de öğrenmesin ki okulda sıkılmasın. Okul sadece bunun için var. Eğitimci olsaydım müdahale edebilseydim suankinden daha iyi olurdu çünkü siz yanlışlığı bile kabul etmiyorsunuz.Akademik konuları kastetmiyorum,onların yaşına göre oyunla öğrenebilecekleri bir yığın şeyden bahsediyorum.Bunlar özel okulda varsa devlette de olabilirdi
Elbette. Buyurun.Yoğun eğitim programı dediğiniz şey günde 4 saat( yemek saati dahil) gittiği yerde şarkılarla türkiyenin bölgelerinden aylara günlere kadar herşeyin öğretilmesi ise evet tercih ederim. Kaldı ki bundan rahatsız olan bir çocuğum da yok. Aksine öğrendiklerini mutlulukla bana anlatıyor. Diğer tarafta ana sınıfına gittiğimde çocuklar annelerini tuvalet kağıdından mumya yapıyor sonra da bütün o kağıtları çöpe atıyorlardı. Kaldı ki ben onların anneleriyim. Bırakın da kapasitelerini ben bileyim.