Uyum haftasi...

İşte bu yüzden öğretmenliği bıraktım,Allah bir daha muhtaç etmesin. Öğrencileri özlüyorum çok da başarılı bir öğretmendim ama veli mi??? Evlerden ırak. Yıllarca eğitim almış insanlardan daha iyi biliyorsunuz işimizi. Bir gün öğretmensiz doktorsuz kalıcak bu millet. İnanın bütün öğretmenler velilerden yılgın. O öğretmen ben müfredatı takip ederim ama müfredatın dışına da çıkarım,çocuklara daha çok şey vermek için deseydi, buraya gelip çocukları çok mu zorlayacak?bunlar daha birinci sınıf okuldan soğusun istemiyorum diye konu açacaktınız.

konuyla alakalı değil ama bende öğretmenlerden yılgınım. durun size bir anımı anlatayım :)

ortaokulda dersteydik, dersin hocası erkeklerin eline kalem batıran, kulaklarına tırnaklarını geçiren bir psikopattı! derste not tutarken kalemimi düşürüp arkadaşıma alırmısın dedim ve kadın bana saldırdı, kafamı askılığa mı vurmadı tokatlar mı atmadı, avuç avuç saç topladım. sonra şikayetler üzerine lütfedip özür diledi.

lise de eteğimi kıvırmazdım ama o okulu annem istediği için etek boyuma karışmasına müsade etmeyerek hemen dizimin üstünde bir forma aldırdım. her gün o sırada beni ayırırlardı oysa ki benim etek boyumdan çok çok daha kısa etekli kızlar geçerdi. makyaj yapmazdım makyajlısın derlerdi...

keşke öyle insanlarda bu mesleği bıraksa..

Neden bu acele? Bundan sonrası için çocuğunuza nasıl bir eğitim planladınız ki size sunulan eğitimi yetersiz buluyorsunuz? Eğitim bilimci bir akademisyenim, aynı zamanda bir anneyim. Kızımın öğrenecekleri konusunda hiçbir acelem yok. Yakın arkadaş olduğum meslektaşlarımda da benzer telâşları gördükçe gerçekten şaşırıyorum. Okul öncesi çağda merakı beslenmeden sürekli öğrenmeye zorlanan çocukların okul yaşantısında başarılı olacağını düşünmüyorum. Bu şekilde yalnızca okuldan ve en önemlisi "ögrenme" eyleminden soğutursunuz çocuklarınızı. Dersiniz ki "benim çocuğum üstün yetenekli, geleceği için de tüm eğitim adımlarını planladım, mevcut müfredat bu planların gerisinde" o zaman size çocuğunuza uygun bir okul ve öğretmen bulmanızı tavsiye ederim. Ancak akranlarından bazı bilgi ve becerileri erken edindiğini düşündüğünüz ancak illa ki bazı konularda da gerisinde kalan ortalama bir çocuk için herhangi bir değişiklik yapmanızı önermem.

Kendi adıma kızımın ilkokula başlamadan önce; merhameti, kendine güvenmeyi, öğrenme sevgisi ve merakını, hayvanlarla ve insanlarla sağlıklı iletişim kurmayı öğrenmesini ve en önemlisi eğitim için baskılanmadan mutlu bir çocukluk geçirmesini istiyorum. Şekiller, harfler, sayılar ve çok daha fazlasını öğrenmek için oldukça çok zamanı olacak.

Aslında şey yapabilirsiniz eğitim fakülteleri herkese açık ya sınava girip 4 yıl okuyup ondan sonra da hayvan gibi kpssye çalışıp öğretmen olabilirsiniz ondan sonra da çocuğunuzu kendiniz yetiştirirsiniz evde hicbir şey bilmiyor bu öğretmenler baksana yok oyunla öğretecekmiş bilmem ne yaz tahtaya defterlerine geçirsinler ne ugrasiyorsun
O halde sizin çocuğunuz da kazara sayıları,agacin gunesin rengini öğrenmesin,şekilleri ogretmeyin veya kendi kendine de öğrenmesin ki okulda sıkılmasın. Okul sadece bunun için var. Eğitimci olsaydım müdahale edebilseydim suankinden daha iyi olurdu çünkü siz yanlışlığı bile kabul etmiyorsunuz.Akademik konuları kastetmiyorum,onların yaşına göre oyunla öğrenebilecekleri bir yığın şeyden bahsediyorum.Bunlar özel okulda varsa devlette de olabilirdi

Kendi adıma kızımın ilkokula başlamadan önce; merhameti, kendine güvenmeyi, öğrenme sevgisi ve merakını, hayvanlarla ve insanlarla sağlıklı iletişim kurmayı öğrenmesini ve en önemlisi eğitim için baskılanmadan mutlu bir çocukluk geçirmesini istiyorum. Şekiller, harfler, sayılar ve çok daha fazlasını öğrenmek için oldukça çok zamanı olacak.

:KK68: oyyy ya tebrik ederim sizi:KK68:

Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır demişler.

Aynı şekilde her öğretmenin müfredatı işleyişi de farklıdır. İnsanlar yıllarca çeşitli eğitimlerden geçiyor bu meslek için.Bırakalım da veliden iyi bilsinler işlerini.

Ben de bu yıl mezun olup öğretmen olacağım ve şimdiden gözümü bu velilerin kıyas meselesi korkutuyor.

Bir doktora bu ameliyatı şöyle yapsan daha iyi olur diyemiyorsak öğretmene de dememeliyiz.

Ki bahsettiğiniz anaokuluymuş, yurt dışında da (avrupa özellikle ) anaokullarında daha çok oyunla ders öğretimi durumu var ve baktığımız zaman rakamlara bizden çok daha iyi durumdalar.
Öğretmen belki bu anlayışı benimsemiştir açıkcası ilerde ben de İngilizce öğretirken bu anlayışla işimi yapmayı isterim.

Merhaba,
Insallah bu konudan dolayı ban yemem. Sistemi eleştirmeden derdimi anlatmaya calisacagim.

Benim durumumda olanlar bilir,bu hafta ilkokul ve anaokulu öğrencileri için uyum haftası. Önceki konularımda bahsetmiştim,geçen sene özel kreşe giden ve bu sene gitmek istemediği ağladığı için pedagoga danışarak devlet okuluna kaydettiğim kızım var. Bu uyum haftasında büyük ihtimalle yarım gün olduğu için kolaylıkla uyum sagladi ama benim uyum saglayamadigim bir durum söz konusu.
Ilk izlenimlerim; iki sınıf var A ve B diye ayırmışlar. A sınıfındaki öğretmen daha sıcak kanlı geldi bana,öğrencilerin isimlerini söyleyip tek tek tokalaştı sınıflarına uğurladı. Bizim öğretmenimiz isimleri söyleyip herkes tam olunca sınıfına aldı,sevecen yaklasmadi. Bu kısma üzüldüm ama çok takılmadım sonuçta yanılıyor da olabilirim belki sınıf ortamında farklidir,zaten kızımın anlatımından tanıyacağım diye düşündüm.

Bugunku olaya geleyim. Toplantı yapıldı, annelere ısındım öğretmene ve anlattiklarina ısındım.Taki bombayı patlatana kadar.Aynen şunları soyledi:
'Ben oyun cağında oldukları için onları sıkmamak adına oyuna ağırlık veriyorum. Müfredat neyse örneğin 1,2,3 sayıları öğretip,kare yuvarlak vb şekilleri öğretip renkleri öğretip müfredat dışına çıkmam. Sonra gelip diğer sınıf bunu da öğrenmiş,onlar dah onde gibi kıyaslama yapmayin' dedi... Yemin ederim size hayal kırıklığını anlatamam... Tamam sen oyun ağırlıklı ilerle ama 2- 3 yaşındaki çocuğun bildiği şeyleri mi öğrenecek şimdi bu çocuklar? Benim 20 aylik kizim biliyor sayilari,mavi topu isteyince ayirt ediyor. Devlet anaokulunun müfredatı bu mudur? Cuma günü kayıt yapıp pazartesi başladık, aceleyle bile olsa keşke bu çocuklar yıl boyunca neler öğrenecek diye sorsaydım...
Şimdi yarın öğretmene düşüncelerimi soylemeli,neler öğrenilecek diye sormalı miyim? Cunku cok gerileyecek cok cok fzlasini biliyor.Okuma yazma ogrenmesin ama herseyi sunger gibi emen bir yaşa sahipken güzel bir temeli olsun istiyorum her anne gibi.
Diğer sinifta kontenjan kalmış mi diye de yönetime sorsam mı? Her devlet okulu böyle mi? Yoksa bisey demeden sildirip direk geçen senekine mi göndereyim?
Bir yığın soru sordum kusura bakmayın.
Müfredattan küçük bir örnek vermiş öğretmeniniz. Anasınıfı müfredatı genel olarak rakamlar,renkler, şekiller başta olmak uzere tüm kavramları kapsar. Ayrıca anasınıfında önem verilen çocukların manevi değerleri ve okul kurallarını öğrenip sosyal becerileri geliştirmesidir. Öğretmeniniz daha önce zümresiyle(diğer sınıf öğretmeniyle) kıyaslanmakla ilgili problem yaşamıştır bu yüzden bu şekilde konuşmuştur. Her okul öncesi öğretmeninin tarzı farklıdır. Verilecek olan kavramlar çevreye, çocukların düzeyine, şartlara uygun olarak her sene yeniden hazırlayacağı planlarla belirlenir.
Biraz uzun oldu umarım açıklayıcı olmuştur.
Size tavsiyem strese girmeyin, çocuğunuzun yanında öğretmenini eleştirici sekilde konuşmayın ki öğretmenini sevsin ona bağlansın. Ondan sonra öğretmeni ne verse alacaktır kimseden de geri kalmayacaktır kolaylıklar dilerim...

Anasinifinda zaten birşey ogretmiyorlar oyun oynayıp boya yapıyorlar. O konuda devlet okulundan bir beklentiniz olmasın. Diğer sınıfa geçmeye gelince o da imkansız. İsterse öğretmen gün boyu yatıp oyun bile oynatmasın. Ben bu konuda çok mücadele verdim. Cimer e falan yazdım. Hiç birşey olmadi. Hatta büyük kızımın sınıfında okuma yazma bilmeyenler çoğunlukta olarak birinci sınıfı bitirdiler . Allah tan ikinci sınıf öğretmeni biraz da olsun topladı. Ne sınıf değiştirebilirsiniz ne başka birşey. Geç kalmadan uygun bir özel yer bulursanız daha iyi olur bence. 3 yaşında kreşe giden kızım 5 yaşında ana sınıfına gidenden çok çok daha fazla şey öğrendi diyim de anlatmış olayım durumu

Anasinifinda zaten birşey ogretmiyorlar oyun oynayıp boya yapıyorlar. O konuda devlet okulundan bir beklentiniz olmasın. Diğer sınıfa geçmeye gelince o da imkansız. İsterse öğretmen gün boyu yatıp oyun bile oynatmasın. Ben bu konuda çok mücadele verdim. Cimer e falan yazdım. Hiç birşey olmadi. Hatta büyük kızımın sınıfında okuma yazma bilmeyenler çoğunlukta olarak birinci sınıfı bitirdiler . Allah tan ikinci sınıf öğretmeni biraz da olsun topladı. Ne sınıf değiştirebilirsiniz ne başka birşey. Geç kalmadan uygun bir özel yer bulursanız daha iyi olur bence. 3 yaşında kreşe giden kızım 5 yaşında ana sınıfına gidenden çok çok daha fazla şey öğrendi diyim de anlatmış olayım durumu
Öğrenmese ne olacaktı?
3 yaşındaki bir çocuğun 5 yaşındakinden daha çok şey öğrenmesi övünülecek bir şey mi?
Kavramları ve hatta yabancı dili bilmek çocuğu ileri yapmadığı gibi bilmemek ya da erken öğrenmemek geri bırakmaz. Bu yaş grubu için hedef davranış bunlar değildir. Acaba çocuklarımızı yoğun eğitim(!) programlarının uygulandığı kurumlara vererek onlara ne yaptığımızın gerçekten farkında mıyız?

HER ÖĞRETMEN farklıdır bırının ıyı yanı diğerinin kotu yanı hayatımızın hepsi bunları seçmekle geçmez geçmemeli çocuğunuza verebıldığınız eğitimi kendınız verın bırakın oğretmen nasıl yapmak ıstıyorsa onu yapsın ...buarada oğretmene katılmamak ıçten deıl oyun çocuklarına neredeyse okuma yazma oğretın dıyen veliler var sonra çocuk nıye sıkıldı nıye ders yapmadı neden duyarsız neden sınırlı neden tembel dıye doktora goturuyoruz çocuk çocukluğunu yaşamadan odev ders kıtaplar ... onları kumanda etmekten vazgeçmeliyiz...

Neden bu acele? Bundan sonrası için çocuğunuza nasıl bir eğitim planladınız ki size sunulan eğitimi yetersiz buluyorsunuz? Eğitim bilimci bir akademisyenim, aynı zamanda bir anneyim. Kızımın öğrenecekleri konusunda hiçbir acelem yok. Yakın arkadaş olduğum meslektaşlarımda da benzer telâşları gördükçe gerçekten şaşırıyorum. Okul öncesi çağda merakı beslenmeden sürekli öğrenmeye zorlanan çocukların okul yaşantısında başarılı olacağını düşünmüyorum. Bu şekilde yalnızca okuldan ve en önemlisi "ögrenme" eyleminden soğutursunuz çocuklarınızı. Dersiniz ki "benim çocuğum üstün yetenekli, geleceği için de tüm eğitim adımlarını planladım, mevcut müfredat bu planların gerisinde" o zaman size çocuğunuza uygun bir okul ve öğretmen bulmanızı tavsiye ederim. Ancak akranlarından bazı bilgi ve becerileri erken edindiğini düşündüğünüz ancak illa ki bazı konularda da gerisinde kalan ortalama bir çocuk için herhangi bir değişiklik yapmanızı önermem.

Yorumunuza bayildim , size ozelden birsey danistim :olamaz:

Öğrenmese ne olacaktı?
3 yaşındaki bir çocuğun 5 yaşındakinden daha çok şey öğrenmesi övünülecek bir şey mi?
Kavramları ve hatta yabancı dili bilmek çocuğu ileri yapmadığı gibi bilmemek ya da erken öğrenmemek geri bırakmaz. Bu yaş grubu için hedef davranış bunlar değildir. Acaba çocuklarımızı yoğun eğitim(!) programlarının uygulandığı kurumlara vererek onlara ne yaptığımızın gerçekten farkında mıyız?
Yoğun eğitim programı dediğiniz şey günde 4 saat( yemek saati dahil) gittiği yerde şarkılarla türkiyenin bölgelerinden aylara günlere kadar herşeyin öğretilmesi ise evet tercih ederim. Kaldı ki bundan rahatsız olan bir çocuğum da yok. Aksine öğrendiklerini mutlulukla bana anlatıyor. Diğer tarafta ana sınıfına gittiğimde çocuklar annelerini tuvalet kağıdından mumya yapıyor sonra da bütün o kağıtları çöpe atıyorlardı. Kaldı ki ben onların anneleriyim. Bırakın da kapasitelerini ben bileyim.

Oyun bu çağdaki çocukların en önemli uğraşı ve en iyi öğrenme yöntemidir. Bunu ben değil eğitim alanında adı sayılır eğitimciler söyler. Ve bize ilk öğretilen şey de budur. Eğer sizin öğretmeniniz de oyunla öğretme yöntemini uygulayacaksa ne mutlu dize ve o sınıftaki çocuklara.Zaten o yaştaki bir çocuğu birşeyler öğretmek adına sıkmak kadar yanlış ve kabuledilemez bir durum yok bence.
Maalesef bazen kimi öğretmenler asıl işlerini unutup tribünlere oynamayı çok seviyor. Maalesef eğitim konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan tribünlerde bundan çok hoşlanıyor. Ama ne yazık ki olan çocuklara oluyor.
Benim size tavsiyem çocuğunuz mutlu mu gelişimsel açıdan ilerliyor mu onu takip edin. Gidip şuanda öğretmenle konuşmanız çok yersiz ve etkisiz olur.

1. sınıf müfredatını bilen biri bizimle paylaşabilir mi? Merak ettim şimdi. Acaba sadece o konuları örnek mi verdi yoksa başka şeyler de var mı?
Konu sahibinin çocuğu anaokuluna gidiyor diye anladım ben ama sizin için bahsedeyim.
1.sınıfın ilk dönemi okuma yazmayı öğrenmeye ağırlık veriliyor.yani matematik filan çok gösteremiyor.sadece sayılar 1 er 5 er 10 ar sayma şeklinde gösteriliyor.bol bol ödev verilmişti bize geçen sene devlet okulunda ilk dönem.ikinci dönem öğretmen sıkıntısı yüzünden koleje yolladım.ders saatleri daha uzun ödev daha azdı.ikinci dönemde de seri okuma matematik hayat bilgisi Türkçe dersleri ağırlıklı olarak testler şeklinde işlendi konular.öğretmen konusunda yüzümüz gülmedi kolejdeki öğretmeni de gitti bizde tekrar alıp başka bi devlet okuluna verdik.inşallah bir daha sıkıntı yaşmayız.

O halde sizin çocuğunuz da kazara sayıları,agacin gunesin rengini öğrenmesin,şekilleri ogretmeyin veya kendi kendine de öğrenmesin ki okulda sıkılmasın. Okul sadece bunun için var. Eğitimci olsaydım müdahale edebilseydim suankinden daha iyi olurdu çünkü siz yanlışlığı bile kabul etmiyorsunuz.Akademik konuları kastetmiyorum,onların yaşına göre oyunla öğrenebilecekleri bir yığın şeyden bahsediyorum.Bunlar özel okulda varsa devlette de olabilirdi
Eğitimci olsaydınız da müdehale edemezsiniz her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır herkes sizin çocuğunuz gibi degil ortaokula geldiği halde okuma yazma bilmeyen çocuklar var ha bu kadar memnun değilseniz paraciklariniza kıyıp beğendiğiniz özel okullara yazdırabilirsiniz

Öğretmen genel olarak özetlemeye çalışmış ve örnek vermiş. Ne bilsin her dediği kelimenin didikleneceğini. Ayrıca sınıfın düzeyine göre gitmek zorunda. Çocukları bari okul öncesi eğitimde rahat bıraksanız olmaz mı?
Öğretmen geçen sene nasıl bezmişse kıyaslanmaktan baştan anlaşın istemiş ama zavallım daha dakika bir gol bir öteki öğretmenle çocuklara hitabı bile karşılaştırılmaya başlanmış. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır. Oraya her düzeyden çocuk geliyor. Hangi birinin düzeyine göre sınıfı götürecek? Tabii ki müfredata göre ve gerek olursa "sınıfın" düzeyine göre eklemeler yapar.
Bence de kızınızı eğer yer varsa öteki sınıfa aldırın rahat etsin öğretmen :işsiz:

Şunu da söylemeden edemedim.... diğer sınıflarla yarış içinde olan öğretmenler de var.... sırf bu yüzden okuma bayramı yapacağım diye, deli gibi kostura kostura okuma konusunda acele eden de var 23 nisan ve diger bayramlarda zaman kaybi olmasin diye çocukların bayramini çocuklara kutlatmayan öğretmenler de var.

Bizzat şahit oldum diğer sınıflar 23 nisan kutlarken bazı sınıflar kutlamadı bu nedenden ve çocukların yüzündeki hüznü anlatamam

Yoğun eğitim programı dediğiniz şey günde 4 saat( yemek saati dahil) gittiği yerde şarkılarla türkiyenin bölgelerinden aylara günlere kadar herşeyin öğretilmesi ise evet tercih ederim. Kaldı ki bundan rahatsız olan bir çocuğum da yok. Aksine öğrendiklerini mutlulukla bana anlatıyor. Diğer tarafta ana sınıfına gittiğimde çocuklar annelerini tuvalet kağıdından mumya yapıyor sonra da bütün o kağıtları çöpe atıyorlardı. Kaldı ki ben onların anneleriyim. Bırakın da kapasitelerini ben bileyim.
Elbette. Buyurun.

Cocuklara isimlerinin yazili oldugu suslu bir isimlik yapmis ogretmenleri, boyunlarina asiyorlar.
Biz B subesiyiz, bugun bizim siniftan bir veli A subesinin isimligi daha guzel olmus ogretmeni baya ugrasmis dedi homurdanarak.
Yani bizim ogretmenin yaptigini begenmedi :)

Soylemeden gecemedim. Isimlik ya alti ustu bu bile bir kiyaslamaya sebepse ogretmenlere cani gonulden sabir ve basari diliyorum.

Back