Herkese Merhaba, sorum biraz uzun olacak şimdiden kusura bakmayın. 23 aylık bir oğlum var. Çevremizde hiç akranı yok o yüzden normal hareketler mi değil mi artık kafamıza takılır oldu. Etrafımızda gören herkes aayy ne kadar akıllı, bunu nasıl biliyor gibi gibi şeyler söylüyor bizimde kafamıza takılmaya başladı. Tecrübesi olanlar vardır o yüzden burada sormak istedim duruma görede 2 yaşından sonra pedagog yardımı alacağız. 10.ayından beri eğitim setleri, yaşına uygun hikaye kitaplarıyla iç içe. Kitapları o zamandan beri çok seviyor. 3-4 aylıkken sırt üstünden yüz üstüne dönmeye, 5-6 aylıkken desteksiz oturmaya, alkış, bay bay yapmaya, 9 aylıkken öpücük atmaya öp dediğimizde öpmeye, 10 aylıkken emeklemeye, 12 aylıkken yürümeye başladı. 8 aylıkken anne dedi 9 aylıkken gel gel diyordu. 13.ayından itibaren ilginç bir şekilde döndürme, dönen şeylere karşı ilgi ortaya çıkmaya başladı. İlk yürüteçini ters çevirip tekerlerini çevirme ile başladı bu olay. Daha sonrasında oyucak arabanın tekerini çevirme, gerçek arabalarda da teker olduğunu keşfederek devam etti. 13 aylıktı gerçek arabanın tekerini çevirmeyi deniyordu. Elektronik olan her şeye haddinden fazla ilgili. Bilgisayar, Laptop, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, fırın, tost makinesi, mikser, saç kurutma makinesi kısaca fişli olan her şeyi aşırı merak ediyor. 13 aylıktı fişi prize takmaya çalışıyordu. Telefonun şarj kablosunu telefona takmaya çalışıyordu. Şu an bu daha farklı boyutta tabii. Yuvarlak olan her şeyi ayırt edip onları döndürmeye çalışıyor. Süpürgeyi ters çevirip tekelerini çeviriyor. Tekerlerine sticker yapıştırıp öyle çevirip uğraşıyor. Söküyor başka yapıştırıyor. O esnalarda dalma, isme tepkisizlik yok. Etraf ile iletişime geçiyor. Göz teması çok iyi. Duygu durum değişikliklerini ayırt ediyor. Kızdığımı bildiği şeylerde ne tepki vericem diye durup gözlerimin içine bakıyor. Kitaplarda ağlayan karakterleri gösterip ağzını eliyle kapatıp ayyy yapıp üzülüyor. Bu arada söylediği kelimeleri sayılı. Yani anne, baba, dede, nennenne(anneanne), pisi, hav hav, gel, al, meme, mama. En sık ihtiyaç duyduğu şeyleri kullanıyor onlarda anne, al ve meme. Onun dışında hep işaret dili parmak. Her şeyi parmağıyla gösteriyor. Bildiği nesne ismi 300e yakın. Gerçeği ve kitaptakileri ayırt edebiliyor. Sorunca bunların hepsini sekmeden gösterebiliyor. Çok soru soruyor. Bildiği halde soruyor adını söylememiz için, yanlış söylüyoruz bilerek mesela bazen. O zaman da ısrarla sorup doğru söylememizi istiyor. Bilmediği bi şey yok ama kelimeye dökmüyor. Katarakt ameliyatı olmuştu 13 aylıkken o dönem komplikasyon gelişti ve 8 ayrı damla kullanıyordu 3 kişi birden tutup ilaçlarını damlatıyorduk. Çok ağlamaması lazımdı basınç oluşmaması için bu yüzden de ingilizce çocuk şarkılarını izledi. Zaten izledikten sonrada kelimeleri kullanmamaya başladı. Şu an gözü iyi bu yüzden de artık yabancı dil çocuk şarkıları açmıyorum. Açıkcası yuvarlak nesnelere karşı olan ilgisi bizi çok şaşırtıyor. Tencere kapağını alıp içine bi şeyler koyup(mandal, balon, çorap, sticker, pipet, kurdela gibi gibi) çeviriyor sonra alkış yapıyor ve alkış yapmamızı talep ediyor ısrarla alkışlayalım istiyor. Oda da ben yoksam bi oyuncağı eğer yatağın üzerinde ve kendinden uzaktaysa çarşafı çekerek kendine doğru çekmeyi tercih ediyor ben yanındaysam işaret edip benden istiyor. Çekmecede kaseleri dağıtıyor tek tek yere indiriyor sonra tek tek toplamıyor üst üste koyup yerine kaldırmaya çalışıyor. Bensiz hiç bi şey yapmıyor hala kucağımda yemek yapıyorum. Bir yere gittiğimizde de beni göz hizasında tutuyor. Anneannesiyle veya dedesiyle bensiz durabiliyor sıkıntı çıkarmıyor. Ama yabancılar ona dokunsun istemiyor. Son 1 aydır kim ona istemediği bi şey yaparak ağlatsa yanıma gelip bana işaret edip ağlatanı gösteriyor. Mesela babası severken ısırmış canını yakmış ve ağlamasına sebeb olmuş noldu oğlum neden ağlıyosun diye sorduğumda babasını işaret ederek onun ağlattığını şikayet ediyor. Roket, Helikopter, uçak, tır, otobüs bunları çok seviyor. Bir roketin uzaya fırlatılış videosunu defalarca ve dikkatle izliyor. Hayvan belgesellerini çok seviyor. Taklit becerisi var bebeğe mama yedir dediğimde yediriyor, sar sar makara şarkısını duyunca hemen hareketlerini yapıyor. Bir şeyi saklıyor sonra bize başını sallayarak soruyor nerde diye bizde nerde nerde dediğimizde çıkarıp gösteriyor. Bu ara sayılara ve alfabeye merak sarmış durumda rakamları ve alfabeyi gösterip duruyor bana. Soruyor söyle diye. Markete gittiğimizde elektronik eşyaları gösteriyor ona vermemizi istiyor açıp kurcalamak istiyor. Bi de hep büyüklerle iletişim kurmak istiyor yani akran olan çocukları izlemeyi tercih ediyor iletişime geçmiyor ama ondan büyüklerle oturup oynuyor büyük insanlarıda seviyor. Defter kalem verdiğimde daireler çizip duruyor. 20 aylıktı 100-150 mt uzaklıktan eline evin anahtarını verip hadi bizi eve götür dediğimizde evin kapısına kadar gelebilmişti. Halbuki kapının önüne kadar araçla geliyoruz hep. Çocuk gelişimci bi arkadaş okursa bu yazımı veya üstün zekalı bebek sahibi anneler, cevaplarını esirgemesinler şimdiden teşekkürler