Valla İngilizce öğrenmek kolay günümüzde, yaz Youtube'a learn English diye, bin tane video çıkar. Ama ne tür İngilizce? Terminoloji, iş jargonu vs lazım. Koca gün neler yaptığını herkes anlatır İngilizce olarak ama hadi bir ekonomik krizi ya da görünümü yorumlayalım bakalım İngilizce olarak. Ya da bölümün neyse onunla ilgili şeyler. Zor olan bu. Ben Türkçe okudum çünkü benim okulumda İngilizcesi yoktu, üstelik İngilizce temeli olan biriydim. Şimdi jargonla falan uğraşıyorum, Business English ama biraz pasif kalıyor çünkü kullanamıyorum. Anca kendi kendime konuşabiliyorum ama okulda öyle görmüş olsaydım kullanacak, konuşacak, geliştirecek ortamım vs. olurdu. Ben istemez miydim 2008 krizini en sevdiğim hocalarımdan hikaye dinler gibi İngilizce dinlemek, gerektiğinde sorular sormak, pekiştirmek falan... İsterdim. Yani şunu unutma ki İngilizce kullandıkça pekişen bir şey ve onu öğrenmek bir süreç. Eğer biraz İngilizce temelin varsa Türkçe'yi düşünme bile. Ama temeli olmayanlar çok zorlanıyorlar ki zorluklar da aşılamayacak şeyler değil.