- 11 Ocak 2010
- 1.854
- 41
- Konu Sahibi marjinalfaydali
Eski bir konu ama yinede yazmak istedim. Üniversite mezunuyum, evliyim, çalışıyorum ama acaba işi bırakıp evde otursam nasıl olur diye düşünüyorum. Ailemin memleketinde olsam, evim kendi evim olsa heralde bukadar çalışma meraklısı olmazdım. Üniversite okumuş olmam, çalışmak zorunda olduğumu göstermez. Sadece bilinçli olarak bana seçme hakkı tanır. Kocam zengin olsaydı, evimiz arabamız olsaydı belki yine çalışırdım ama çok sıkıntı olduunda alır başımı giderdim. Evimin kadını çocuklarımın anası olurdum.
Ve bende çalışıyorum ama evim çoğu ev hanımında daha temiz laflarına hiçbi şekilde inanmıyorum. Yapan varsa bravo valla. Akşam 6ya 7ye kadar çalışıyorum. Eve gidince pestilim çıkmış oluyor, bazen sadece yatıyorum. Bir haftasonum var o bile bazen yetişmiyor. Kaldıki daha çocuğum yok. Belkide ben yetiştiremiyorumdur onuda kabul ediyorum ama hem çalışıp hem anne olup hemde evim tertemiz olacak buarada kocama da kendime de yeterince vakit ayırabilecem. Yok böyle bişi. Ama temizliği ütüyü yemeği evde çalışan gündelikçilere yaptırıyorsam belki ozaman yetişir. Gerisinde kendimizi kandırırız. Mükemmel olmanın anlamı yok. Yaptığın seçime bağlı, sonuçta herkes evde oturmak istemeyebilir, ev hanımı olarak küçük düştüğünü düşünebilir. Ama bence okadar sene okuyup, çalışmayıp ev hanımı olan insan eşi için, çocukları için çok büyük fedakarlık yapıyor demektir. Ben bu seçimi yapan insanlara büyük saygı duyarım.
Ayrıca benim için çok geç oldu bunu anlamak, derlerdi güler geçerdim, bir kadın için illa çalışacaksa en iyi meslek öğretmenliktir. Her meslekten daha kutsal ve belkide daha zor ama en azından yarım gün evde olabiliyorsun ve Mutlak surette yaz tatilin 2 ay. Daha ötesi yok bence.
Çalışmayan ve yeni evli çocuksuz kadınlar, ev yaşamı nasıl geçiyor sıkılmıyormusunuz? Bende biara işten çıkmayı düşündüm, iş hayatı çokda bana göre değilmiş onu anladım ama zorlanırız birde sıkılırım diye bırakamadım. Şu aşamadan sonrada borç altına girdiğimizden bisüre düşünemicem işi bırakmayı maalesef
Bir zamanlar kendim işsizdim, o yüzden nispeten bu sorunuza cevap verebilirim.
Sıkıntı ne kelime...Depresifleşiyorsunuz gitgide. Sonuçta iş hayatı demek sadece bir gelir elde etme değil aynı zamanda bir sosyal çevre demek. Bir amacınız oluyor çalışırken.
Evde olduğunuzda herşey rutinleşiyor. Herşey rölantide gidiyor. İnanılması güç ama ev işlerini bile daha fazla aksatıyorsunuz. "Sonra yaparım"ların sonu hiç gelmiyor...
Özellikle çalışan insanlar boşluğa düşüyor birşekilde.
Tabi ki dengeyi kurmak önemli; bir takım sosyal faaliyetlere katılınca elbette nispeten daha rahat geçer.
Ama ne bileyim;bana göre değildi. Depresif geçirdim o dönemlerimi. İnsan çalışırken daha bir zinde oluyor sanki.