Daha iki gün önce girdim son sınava. Hemen taze taze bilgilendirmemi yapayım. Sınavın ilk kısmı ygs 160 soru 160 dk. Konu bilginizden çok yorumlama mantık ve işlem yeteneğinizi ölçmeyi hedefler. Türkcenin %90 ı paragraftır, sosyal bölümünde özellikle tarih ve din paragraf ağırlıklıdır, yorumlama yapabiliyorsanız konu bilmeseniz de rahatlıkla cevaplarsınız. O yüzden ilk olarak farklı yayınların sırf paragraf üzerine soru bankaları var bunlardan edinin boş vakitlerinizde kronometre kullanarak çözün. Sırf paragraf sorularını yapsanız bile ts ve tmden baraj üstü ortalama bir puan elde edersiniz. (Baraj 140 tavan 500 puandır, mf'de 150-180, ts-tm'de 250-300 arası bir puan alırsınız) Zaten tıp ve mühendislikle ilintili olmayan çoğu bölüm bu ts-tm'den öğrenci alır.
Coğrafya, Biyoloji, Fizik, Kimya da da yorumlama soruları vardır ama biraz daha bilgi ağırlıklıdır. Yine de çok ayrıntı bilgi sormazlar. Özet fasiküllerine bir göz atarsanız (Delta ve Dahi Adam yayınlarının özet kitapçıkları iyidir tavsiye ederim), bilgi sorularının %50 sini rahatlıkla cevaplayabilirsiniz.
Matematik ise ağırlıklı mantık kurabilme ve işlem yeteneğinizle alakalı. Özellikle bu sene matematikte aşırı konu bilgisi gerektiren ygs mat formülleri gerektiren 4-5 soru vardı. O yüzden insanlar ya konu çalışmadıkları halde ortalama üstü netler yapıyor ya konu çalışsalar bile pek birşey yapamıyor. Vakit ayırabilirseniz Fem simetriden çalışmanızı öneririm ben. Antremanlarla matematik bu aralar çok popüler ancak çok çok temel soru tipleri var sadece içinde, sınavda hayal kırıklığına uğrarsınız sırf ondan çalışırsanız.
Çok yüksek bir hedefiniz olmadığı için (AÖF kayıt puanı 2 yıllıklar 140 4 yıllıklar 180dir.) Ayrı ayrı soru bankası çözmenize gerek yok. Fem'in 5 hamlede YGS'si Ygs'deki tüm derslerin tüm konularından 2-3 test içerir. Soruları aşırı zor ya da aşırı kolay değildir, sınav tipine yakındır. Bir de son 5 yılın ygs'sinin denemelerini edinip çözerseniz Ygs'den umduğunuzun çok çok üstünde puanlar alabilirsiniz.