Buradaki manzara beni ürküttü. Niye ürküttü biliyor musunuz? Baktim bir yaz günü de, gencler kizli erkekli oturuyor falan. Cok sasirdim. Ben burda yoldan cikarim dedim. Benim okumam lazim, baska carem yok.
Önce aslinda videoyu izlememistim, yazilara baktim, sonra videoya döndüm. Dönünce, hersey yerine oturdu.
"Manzara beni ürküttü. Niye ürküttü biliyor musunuz?" dedikten sonra, kisi yaz günü olduguna da vurgu yaparak gencler kizli, erkekli oturuyor dedikten de sonra üstelik,
ben cok sasirdim diyor.
Normal bir insan, yani tamamen samimi olan bir insan, neden ürksün ki? Neden ürktüm ve sonunda da cok sasirdim cümlelerini kullansin ki? Genclerin kizli erkekli oturmasi sasilacak bir sey mi?
Hadi ben burada yoldan cikarim düsüncesi, canim iste ders calisamam basarili olamam anlaminda bile olsa, sonucta hepimiz gectik bu yollardan, sevgililik isin icine girince ders calisamayanlarimiz var evet, yine de bu "manzara karsinda ürktüm, kizli erkekli oturuyorlar falan, cok sasirdim" denmesine, normalde, sebebiyet vermemeli.
Ki en sonunda, benim ders calismam lazim, baska carem yok vurgusu, kisinin önyargisini daha da bir ortaya koyuyor. "Bunlar kizli erkekli ben yoldan cikarim dedim, benim ders calismam lazim", bu cümleyi bana hic tanimadigim bir insan dahi söyleyese, verecegim cevap su olur: "niye kizli erkekli olunca niye yoldan cikiyorsun? ya da onlar ders calismiyor mu ki sence?", kisi de bunun arkasindan hayir canim iste hani sevgili olunca falan ders calisilmaz o anlamda söyledim dese, "o senin kendi kisisel durumun, cok da güzel her ikisini yürüten sürdüren insanlar var" derim.
Yani eger bakan sevgili olmaktan ders calisamayacak olmaktan falan bahsediyor olsaydi, bana göre , farkli bir cümle de cok ala kurabilirdi. Mesela, ben sevgili olaylarina girersem altindan kalkamazdim, ders calisamazdim biliyorum kendimi, o yüzden Itü`yü sectim, diyebilirdi. Samimi olmaksa, böyle de samimiyeti belirtilebilir. Hem böyle bir cümleyle, sanki sevgili olundu mu, kizli erkekli oturuldu mu ders calisilmaz yargisina da insanlar varmamis olurdu.
Yani aslinda cümlenin kendisi degil de arkasindan gelen diger cümle, önyargilari cok acik ortaya seriyor.
Bu, benim videoyu izledikten sonra cikardiklarim.
Bence yaftalama durumu yok, bu tarz konular, tikanip kalmaya mahkumdur hep cünkü birisi o acidan bakar, digeri bu acidan.
Yani aslinda benim kisinin sözlerini elestirmem de, digerlerinin savunma cabasi da neticede AYNI seydir. Varsayimlar üzerinden gider, kimse kimseyi bosu bosuna suclayip, büyütmesin bence.
En basitinden KK`yi ele aliyorum ben. O kadar cok basima geldi ki örnekleri. Mesela bir konuda diger tarafi hakli buldugum noktalari yazmistim, ironi yaptigim düsünüldü. Bir kere ucu cok acik bir cümle kullanmistim, yani aslinda ne tarafa cekersen cek begenilirdi, sadece benim görüsüme yakin olan insanlar begenmisti. Diger taraftan kimse begenmedi, sonra cok sasirtici bir sekilde, uzun bir süre sonra biri begenmisti, bu kisi kim diye bakip inceledigimde aslinda karsi görüste olan birisi oldugunu anladim, kisi sadece beni henüz tanimiyordu, taniyinca bir daha hic o hataya düsmedi.
Eminim herkesin de basina gelmistir bu tarz olaylar.
Yani, insanlarin özellikle politik kimlikleri belli insanlarin söyledikleri seylerin alti hep desilir, bir grup masumane bulur, digeri altinda ne bit yenigi vardir onun bakmayin siz der. Ama bunu yapan sadece bir taraf da degildir her insan evladi yapar, yaptiginin farkinda olmayanlar da dahil.
Bu arada Aus, bölüm birincisi oldugunu ekleme sebebini cok merak ettim. Üstelik cümlen ben de diye basliyor. Halbuki oky Hacettepe`de okudum yazmis yalnizca. Sen de neden ben de Antalya`da okudum diye baslamak yerine, ben de bölüm birincisiydim diye baslama ihtiyaci hissettin? Kisisel meraktan soruyorum.