Uçuk

NASIL BULAŞIR?
Uçuk, ön belirtileri ile açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcıdır. Uçuğu olan bir kişinin kullandığı, havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalardan ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşır. Uçuk virüsü (Herpes simpleks) ile insan genellikle ilk defa küçükken (0-5 yaş) tanışır. Uçuğu olan aile bireylerinden birinin �Sevgi dolu� öpücüğü sonucunda uçuk virüsü vücuda girer. Çoğunlukla fark edilmeyen küçük kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkar; ağız içi, diş etleri ve dudaklar enfekte olur. Ama kimi hassas bünyelerde ciddi enfeksiyon şeklinde görülebilir.

DİKKAT! UÇUK BULAŞICIDIR!

* Uçuğa dokunulmamalıdır. Dokunulursa eller çok iyi yıkanmalıdır.

* Bayanlar makyajlarını çıkarırken özellikle çok dikkat etmelidirler. Kesinlikle gözlere dokunulmamalıdır.

* Özellikle bebekler, çocuklar ve diğer insanlar öpülmemelidir.

* Uçuklu insanın kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalar ayrılmalı ve başkalarının kullanmasına izin verilmemelidir.

* Yerken, içerken kullanılan malzemeler özellikle çocuklar ile paylaşılmamalıdır.

* Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır. (Parmaklara uçuk virüsü bulaştırırken, uçuk yarasına da diğer mikroplar bulaştırılmış olur.)

NİÇİN NÜKSEDER?
Uçuk virüsü (Herpes simpleks) vücuda girip ilk enfeksiyonu yaptıktan sonra o bölgedeki isnir düğümüne girip yerleşir ve istenmeyen bu misafir, vücudun zayıf düştüğü durumlarda çoğalır ve uçuk çıkar.

* Stres

* Aşırı yorgunluk, uykusuzluk

* Aşırı güneş ışığı ve UV ışınları

* Diğer enfeksiyonlar

* Adet dönemi, hamilelik gibi durumlarda virüs aktif hale geçebilir.

KONTROL EDİLEBİLİR Mİ?
Öncelikle uçuğun nüksetmesine sebep olan durumlardan sakınmak gerekir. Örneğin strese bağlı olarak gelişir ise; stresimizi azaltacak gevşeme tekniklerini öğrenmek. Yorgunluk ve uykusuzluk sebep ise; dinlenmek ve iyi uyumak. Güneş sebep oluyor ise; dudaklar için koruyucu krem ya da yüksek koruma faktörlü güneş yağı kullanmak ve şapka ile yüzü güneşten korumak gerekir. Tüm alınan önlemlere rağmen uçuk yine de nüksedebilir.
Ön belirtiler (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) hissedildiğinde o noktaya kısa aralarla antiviral bir uçuk kremini uygulamak gerekir. Uçuk ya hiç çıkmayacaktır ya da çıksa bile hafif seyredecektir.

yukarı

EN ETKİLİ ŞEKİLDE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Önceden bazı madde ve ilaçlar uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltmak için kullanılmıştır:

* Alkol ve antiseptik ilaçlar, Uçuğun üzerindeki bakteri enfeksiyonunun gelişmesini engeller
*

Ağrı kesici ilaçlar; Uçuğun sebep olduğu ağrıyı azaltır.

* Buz uygulamak; Ağrı azaltılabilir

* Oysa günümüzde etkili tedavide kullanılan antiviral uçuk kremleri, deriden geçerek uçuk virüsüne (Herpes simpleks) etki eder ve deriye zarar vermelerini engeller.

KİMLER ÖZELLİKLE RİSK ALTINDADIR?

* Sık sık veya uzun süreli olarak uçuk çıkıyorsa (Örneğin tedaviye rağmen 10 günden daha uzun süre devam ediyorsa)

* Uçuk, bir bebekte ya da 6 yaşından küçük bir çocukta çıkmışsa

* Dudak, ağız ve burun çevrenizin dışındaki vücut bölgelerinde, özellikle de gözlerinizde, parmaklarınızda ya da cinsel organınızda uçuk çıkmışsa

* Uçuk ile birlikte baş ağrısı, ateş ve kas ağrısı gibi başka şikayetleriniz varsa

* Uçuk sarı renkte cerahatli ise

* Bağışıklık sisteminizi baskı altına alan ilaçlar, örneğin kortizonlu ilaç kullanıyorsanız

* Bağışıklık sisteminizin zayıflığı (yani bulaşıcı hastalıklarla mücadele etme gücünüzün azalmış olması) nedeniyle tıbbi kontrol altındaysanız.

alıntıdır******

kızlar hepinize sonsuz teşekkür ederim...a.s.a.s.

hmm uçuk yer ediyo diye duymuştum bi ara benim de dudağımda çıkıyodu dudak kenarı değil tam dudağın renkli kısmında ve çok iğrenç oluyodu hep aynı yerde çıkıyodu
sık sık üşütüyo musunuz? mesela ben hastalanırım ama ateşim en son çıkar gizli ateş deniyo sanırım o nedenle de vücut ateşten sürekli uçuk çıkarıyo
ya da stresten olabilir içinize atıyosanız sürekli sıkıntılarınızı o nedenle uçuk çıkabilir
bi de vitaminsizlikten olabilir isterseniz bi dermatoloğa görünün o size ilaç verebilir
bunun dışında aklovir kullanırım ben de uçuk için sürmeye devam edin o kremi, geçmiş olsun..

saol canım ya sureklı usutuyorum zaten ateşım benım de geç çıkar ama benım vucud ısım yüksektr zaten biraz sürekli ateşi var gibi hissedilir yani.
stres dert dersen herkes gibi o da vr yani.. ama daha çok birşeyden ürkünce çok kafaya takınca oluyo biliyorum yani..
vitamin işini ciddi ciddi düşünmeye başladım zaten.
benim de dudagımın renkli kısmında çıkıyo ve o kdr korkunc bir gruntu oluyo ki evden cıkmak istemiyorum. ruj lipstick hicbişi kullanmıyorum ama biliyorum virüs yerleşmiş yani çnkü en ufak bişeyde hemen pörtlüyo ve mesela ilaç süreyim biraz hafiflesin tam çıkıp yara olamasın hemen bir daha çıkıyo.. o diğerinden daha şiddetli daha actıcı olyor.
valla açıkçası bıkkınlık geldi korkmaya da başladım yayılcak diye yüzüme..
saolun çok. şimdi daha iyiyim sarımsak kesti agrısını acısını..

ayy canım inşallah sabaha bişiciğin kalmaz un buz sarımsak kremler kızcazın denemediği kalmadı valla

kizlar neler geldi basima paylasmak istedim ucuklarim agzimda bulunan bezeyi etkiledi bezem kocaman oldu ve git gide diger bezelerim de etkilendiler onlar da lenf bezlerimi etkilediler agrisindan duramiyordum o kadar kotuydu iki ayri doktora gittim bi ucuklarim icin bi de lenf bezlerim icin ucuklarim icin vitamin ve merhem onerdi bi de yemek duzenime sagligima cok dikkat edicekmisim ama lenf bezlerim beni baya korkuttu doktor da olabilir ucuklarin mikrop kapmis o da lenf bezlerini etkilemis dedi agri kesici verdi siserse mutlka gel dedi allahtan sislik olmadi ve gecti..
anlayacaginiz ucuklar boyle mahvetti beni kisa surede..
siz siz olun dikkat edin canlarim..

hayatımda ilk defa, geçenlerde dudağımda uçuk çıktı.yok böyle bişey acayip bir acı.
tam kuruyacakken tekrar tekrar sulandı.dudağım kaç kez deri değiştirdi bilmiyorum.en sonunda ruj sür dediler ruj sürünce geçti.yaranın hava ile temasını önledi ve üreyip çoğalmaması için bir tabaka oluşturdu sanırım ? ve birde aradabir kolanya sürdüm.

of yeniden tek gecede 4 ucuk cikti dudaklarimda..
bunlari engellemenin hic bir yolu yok mu ya :çok üzgünüm:

2 gün önce bende de çıktı ya bi de burnuma bulaştırdım nasıl becerdiysem Sarımsak sürdüm bi de kaşığı ısıttım sürdüm biraz kurudu gibi. Yarın doktora gideceğim krem falan sürsem ne kadar zamanda geçer sizce?

ben 3 gundur krem suruyorum baya kuruttu gibi.. sulanmadan kurudular yani biraz..
ancak cok agri yapiyolar.. gece yatarken mutlaka ilac sur..

aynı sorun bende de var kızlar
sürekli çıkar dudaklarım da ..
artık alışkanlık oldu ama bundan sonra çıkarsa tavsiye ettiğiniz ilaçları denicem..
çok garip dudağımın üstünde hafif bişi hissediyorum gün içinde,
akşamına şişip patlıyo mısır gibi

ya kizlar sizin de dudaklarinizin cizgisi degisti mi?
benim dudaklarimin cizgisi belirgin degil artik.. ucuk olan yerlerin rengi degisiyor..beyazliyor.. dudaklarin hatti deigisiyor resmen..
off biktim ama ya..

Tamamen iyiyleştikten sonra da öyle mi görünüyor? Geçti benim sonunda ama öyle bi sorun yok çok şükür..

evet canim.. dudaklarimin hat cizgisi keskin degil artik yani..
boyle biraz silik silik.. bazi yerleri beyazli bazi yerleri kirmizili..

Hadi ya.. Bak şey duydum biliyor musun bilmiyorum ama tarçın çubuğunu kaynatıp suyuna pamuğu batırıyorum sıcakken yarayı çabuk iyileştiriyor iz de kalmıyor. Umarım bi daha ihtiyacın olmaz ama bi dene istersen canım.

ya kizlar sizin de dudaklarinizin cizgisi degisti mi?
benim dudaklarimin cizgisi belirgin degil artik.. ucuk olan yerlerin rengi degisiyor..beyazliyor.. dudaklarin hatti deigisiyor resmen..
off biktim ama ya..

Bende zaman zaman bu dertten muzdaribim..Aynen dudaklarımın kontürü hafif bozuldu..ama belli belirsiz..

Eskiden daha sık çıkardı,öğrenciyken filan..Birde denize girince ertesi gün mutlaka uçuk çıkardı..evde asiviral bulunduruyorum,hafif yanma hissettiğimde(artık anlıyorum çıkacağını)
Asiviral sürüyorum..

Ama yaş ilerledikçe azaldı..Eskiden nerdeyse ayda 2 kez çıkardı..
Belki vücut direncim değişti,ondan pek sık çıkmıyor artık..

ayy ben ne cektim ucuktan aman yarabbim nasil rahatsiz edici biseydir o,nasil yanar acir KIZLAR HEMEN zowirax alin ben boyle bisey gormedim ya bir gunde inanamiyorum super otesi bisey karneyede yaziliyor normal alirsaniz 20 tl ama super otesi bisey evimde muhakkak bulunduruyorum artik hic korkmuyorum ohh beezemuszemus

bence hepiniz şükredin benim genital bölgemde çıkıyor ve ciddi sağlık sorunları yaşatıyor gebeliğinizi doğumunuzu bile etkiliyor.en kısa zamanda bu konunun uzmanı bir dr ye gitmenizi ve gerekli tedaviyi görmenizi öneririm.uçuk virüsü hepimizin bünyesinde var ve kökten bir çözümü olduğunu sanmıyorumama uçuk kremleri var gittiğiniz dr sizi yönlendirecektir.hepinize geçmiş olsun acil şifalar dilerim...

jose ye katılıyorum zowirax çok iyi bir ilaç bende anca onunla toparlandım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…