- Konu Sahibi Mervemsi888
-
Ve bir kv daha olayı sabote eder..
"İsteme günü anıları" diye konu mu açsak ne?
yok ya benimkininki sabotaj değil
elleri titriyor biraz rahatsız
tepsi de biraz sıkışıktı galiba beceremedi almayı
belki de o arada kafasında bir eksik aradığı için dikkat etmeyipdökmüştür
Şuna tuzlu kahve vermek daha mantıklı da, insan sevdiği insana nasıl tuzlu ve acı kahve verip "Bak beni seviyor da ondan içiyor ehehe" diye eğlenebilir cidden saçma. Adam bence sevdiğinden falan değil ortam ciddi bir ortamken düzeni bozmamak için içiyordur. Kuzenimi şimdiki eşi istemeye gelirken "Nolur tuz falan koyma kahveme" diye özellikle rica etmişti bizim kızdan. :)
Neyse, isteme başlamadan önce kahveler ikram edilir, kahvelerden birkaç yudum alınınca "Sebeb-i ziyaretimiizz..." diye başlanır.
Ben de 'erkek kızı ne kadar istiyor ispat etsin diye yapılıyor' diye biliyorum..
Tabi eskiden genelde görücü usulü olduğu için erkek göze girmek için içerse kendini ispatlamış oluyor..
Tuzlu kahve, cok eskiden, kizlar zorla biriyle evlendirilmek istendiginde, eger baskasini seviyorsa ve görücü gelen erkegi istemiyorsa veriliyormus ki; 'ben seni istemiyorum' demekmis.
Günümüze kadar nasil gelmis anlamiyorum. Sacma sapan bir gelenek. Insan nasil sevdigine tuzlu kahve icirip bir de bununla eglenebilir, şaşırtıcı.
Istemeden once verilir, kahveler icilirken söze girilir.
bizim orda da tamamen bu amaçla kullanılırmış,
kız damadı istemiyorsa damada tuzlu misafirlere sade kahve yaparmış,
gönlü varsa şekerli kahve.
hala da isteme kahveleri şekerli yapılır bu yüzden,
ben de babamı şeker komasına sokacaktım :)
Fazla seker koyma kismini bilmiyordum. Keske tuzlu kahve yerine bari fazla sekerli kahve gelenegi başlasa, en azindan daha mantikli olur.
'O kahveyi icmezse asla evlenmem' lafını duydu bu kulaklar. Ciddi ciddi alaka kuruluyor, tuzlu kahve ve sevgi boyutu arasinda.
Bir de adamcagizin o kahveyi icerken girdigi sekilleri fotograflayip sosyal medyadan yayinlamiyorlar mi.
Yazarken bile icim sisti valla.
Ay bana daha çok var da bu kahvelerin veriliş sırası nasıl oluyor ortamda gelinin de damadın da anneannesi babaannesi falan da var desek önce kiminkine veriyoruz? Kesin ben hepsini birbirine karıştırırım, "Bu gelin de bir şey bilmiyor" derler.
Ya ataerkil bir toplumda oldugumuz icin önce erkeklere sonra kadinlara diyorlar ama ben tabii ki oyle yapmadım. Önce eşimin ailesine verdim; çünkü onlar misafir.
Bizde oyle büyük insanlar yoktu ama ortamda anneanne dede filan olsaydi, once onun aile büyüklerine, sonra kendiminkilere sonra da damadin ailesine verirdim sanirim. Yasli insanlar misafirden de önce gelir bence. Ben esimin ablasina da kendi babamdan once verdim kahveyi. Bence en dogrusu boyleydi.
Damada da en son veriliyor, ama ben onu da ayri getirmek istedigim icin en son getirdim. Toplu dagitacak olsam ona da ailesiyle beraber verirdim galiba.
Isteme meselesi bence cok eglenceli. Yani bu isi 'vermek-almak' kavramlarina sokmayan ailelere sahipseniz cok duygusal ve keyifli geciyor. Hatta sevdigim tek gelenek galiba.
Kiz istendikten sonra..kiz allahin izni peygamberin kavli ile verilir sonrada ustune afiyetle kahve icilirKizlar istemede kahve istendikten sonrami verilir istenmeden öncemi verilir?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?