Merhabalar . Öncelikle Ilginiz için çok teşekkür ederim. Ben istanbul da oturuyorum. Aslında bahsettiğiniz kursa ziyarete gittim ve en ciddi kurs orası olmasına rağmen mesafe olarak bana uzak olması nedeniyle ikinci plana atmıştım ama birinci plana alsam iyi olacak. Bahsettiğiniz yer kadıköy de değil mi?
Resim benim icin hobiden de ötede bir şey artık. Çok seviyorum. Bahsettiğiniz yerle anlaşma yapacağım. Zaten oraya kadar gidip ziyaret etmiştim ve gerçekten çok ciddi bir yerdi. Mesafeye de artık resim sanatının naifliği için katlanacağım. :)
Çalıştığım yere özel ismek aslında hobi resim kursu açıyor ancak çizim tekniklerinden perspektiften bihaber çalışıyoruz vakit çok olmadığı için. Dolayısıyla ezbere çalışmaktan öte artık resme dair disiplinleri öğrenmek istiyorum. Hatta akademik anlamda eğitim dahi almayı istiyorum çünkü siz daha iyi bilirsiniz bu işin içine girildiği zaman diğer resimleri de anlamak bu işi dönem dönem öğrenmek istiyor insan. Resim benim hayatimda cok önemli bir yer kaplıyor anlayacağınız.
Evet bahsettiğim yer Kadıköy’de ve mükemmel bir kurstur. Her bölüm alanında eğitim kursları mevcuttur. Gözlemlerimi okumak isterseniz eğer, şu şekilde fikrimi belirteyim. Kurs öğrencilerinin çizimleri ve sanat okulunu okuyan öğrencilerinin çizimleri arasında kilometrelerce fark vardır. Kurs öğrencisi sınavlara hazırlık yapar veya resim çizim tekniklerini öğrenir ve kursu bitirir. Resim alanının akademik temelini bilmezler. Mesela istanbul avrupa yakasında “akademi istanbul” adında bir kurs var. Birde anadolu yakasındaki bu önerdiğim kurs “sanay-i nefise” örnek vereyim. Şöyle ki avrupadaki o kursun öğrencilerini anlamamak zor değil. Sanayininkini de. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim.
Sanayi nefisenin berlirli bir çizgisi var öğrencilerinin çizimleri teknikleri çizginin değeri, çizginin kalitesi, boyamanın tonlamaları her öğrenci aynı yapar. Yani bir öğrencinin çizim tekniğine bakarsak sanayi nefise kursundan bu diyebiliriz.
Avrupadaki kursun da bir tekniği var mesela çok koyu tonlar yapılır, koyuluk önde çizimler karışık kazanan oluyor mu? Evet oluyor bir öğretmen bakarsa bu şuranın kursundan diyebiliyor.
Yani size diyeceğim o ki, ben İstanbul’un tüm kurslarını araştırmama rağmen 12 yıllık akademik resim hayatımda gelmiş geçmiş en iyi, en mükemmel kurs olarak adlandırıyorum. Çünkü gerçekten çizim kaliteleri, kullandıkları kalemler, tonlamalar, tonlamanın içindeki çizginin dans edişi, oran orantılar harika görünüyorlar ve çok beğeniyorum.
Sadece kursa boş anımda 1 ay gittim o da Ankarada idi. Onun dışında hem lisesini, hem üniversitesini okudum şimdide alanımda gelişmek için yüksek lisans ve doktora çalışmalarıma başladım. Teknik çok önemli. Ve eminim teknik açısından o kurs size çok fayda sağlayacaktır. Akademik olarak gelişmek istiyorsanız eğer, kurs sizi çizimler için çeşit çeşit üniversitelerde gezdirip çizimler yaptırıyor ve kursun çok aktiviteleri, etkinlikleri oluyor öğrenciler için güzel bir süreç.
Fakat tabiki bazen çizim yeterli olmayabiliyor. Ösym sınavında aldığınız puan ve yetenek puanları hesaplanıyor ve sıralamanız bu şekilde belli oluyor. Ne kadar yüksek puan o kadar iyi bir sıra.
Ve gerçekten çok yetenekli olup ösym puanı düşük olan öğrenciler bazen sıralamalarda yer alamıyor.
Güzel sanatlar öyle bir bölüm ki, insanlara her ne kadar eğlenceli gelse de acı gerçeğin içindeki işkenceyi asla göremeyecekler. Uykusuz geceler, sabahlara kadar çizimler, sunumlar, ressamların hayat hikayeleri, ikonlar, disiplinler arası, sanat tarihleri binbir çeşit dersin sunumunu bir günde bile yapabilirsiniz mesela. Bunları yaparken sevmek, istemek önemli.