Tut Gezilecek Yerler, Adıyaman Gezi Rehberi

Huriye Soyman

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
13 Eylül 2019
5
2
34
Adıyaman’ın tarihi anlamda zengin ilçelerinden biri olan Tut hakkında hazırladığımız detaylı Tut gezilecek yerler listesine geçmeden önce ilçe hakkında genel bilgiler hazırladık. Tut ilçesi 487 km2’lik yüzölçümüne sahip. 2019 yılı verilerine göre ilçe nüfusu 9 bin 905 kişiden oluşuyor. Tut ilçesinde ılıman iklim etkisini göstermektedir.

Tut Gezilecek Yerler Listesi

Adıyaman’ın küçük ilçelerinden bir tanesi olan Tut barındırdığı tarihi güzelliklerle dikkat çekiyor. Tut turistik yerler tarihi güzellikleriyle ülkemizin kültür mirasları arasında yer alıyor. Dilerseniz Tut’un en güzel yerleri konu alınarak hazırlanmış olan Tut gezilecek yerler listesine vakit kaybetmeden başlayalım.

Şeyh Ali Baba Türbesi

Tut ilçesinin merkezinde bulunmakta olan bu türbe yöre halkı için oldukça önem arz ediyor. Yöre halkının inançları nedeniyle gelen turistlerinde oldukça ilgisini çekiyor Şeyh Ali Baba Türbesi. Tut ilçesinin sakinleri tarafından Ala Baba olarak da bilinen türbeye genellikle felçli olan kişiler ya da akıl hastaları geliyor. Gelen kişiler türbede bir gece konaklıyor ve türbede pilav yaparak etraflarına dağıtıyorlar. Yöre halkı hastaların bu şekilde şifa bulacağına inanıyor.

Ulu Camii

Yapılış tarihi 1750’li yıllara dayanan Ulu Cami mimarisiyle göz dolduruyor. Kesme taştan inşa edilmiş minaresinde tek şerefe bulunuyor. Caminin çatısıysa düz dam şeklinde. Caminin dış kısmından çok iç kısmı ilgi çekiyor. Ahşap kaplama tavanı ve iç kısımdaki dörtgen ayaklar ihtişamlı bir görüntü sergiliyor. İlçenin en önemli tarihi eserleri arasında olan Ulu Camii Tut gezilecek yerler listesinin en önemli yeri denilebilir.

Kaşlıca Kalesi

Günümüze harabe halinde ulaşmış Kaşlıca Kalesi’nin diğer ismiyse Mihri Babil Kalesi’dir. Babiller döneminde inşa edildiği bilinen kale vadi içerisine inşa edilmiş olmasıyla ilgi çekiyor. Hakkında fazlaca rivayet bulunan kalenin Battalgazi tarafından fethedildiği söyleniyor. Hem vadi içinde inşa edilmiş olmasıyla hem de hakkındaki rivayetlerle ilgi çeken kale bölgeye gelen turistlerin ilgisini çeken tarihi yapılardan bir tanesi.

Malkayısı

Osmanlı döneminde bölgenin önemli ticaret yolları arasında bulunuyor Malkayısı. Trabzon ve Halep arasında bulunan kervan yolunun bu bölgeden geçtiği ve o dönemde eşkıyaların bu yol üzerinden geçenlerin önünü kestikleri biliniyor. Malkayısı yolunun ancak bir kısmı günümüze ulaşabilmiş durumda. Taştan oyularak yapılmış Malkayısı yolu Meryemuşağı köyünde bulunuyor.

Memekli Mağarası

Memekli Mağarası özellikle bahar aylarında sunduğu görüntülerle fotoğraf çekmek isteyenler için büyük fırsat. Bahar aylarında yağmur suları ve karların erimesiyle oluşan sular bu mağaranın iki yanından akmaktadır. Oluşturduğu görüntüyle kadın göğsüne benzetildiği için mağara bu ismi almıştır.