Bu kadar bulaştırıcılığı fazla olan virüs aynı evden bir kişiyi hasta ederken ailenin diğer bireylerine teğet geçiyor. Bu aşıdan önce de böyleydi. Şimdi insanlar bunu aşıya bağlıyorlar. Ya da aşı olsa da olmasa da hafif geçirecek olan kişi zaten hafif geçiriyor benim düşüncem bu yönde tamam dr değilim bilim insanı değilim ama kör de değilim sağır da değilim. Görüyoruz duyuyoruz yakın çevremizden tanık oluyoruz. Gerçi siz bunu kabul etmiyorsunuz. Aslında sizin açınızdan bakınca siz de haklısnız.
Ama insanlar aşı olunca aşı olmasam ölürmüşüm diyor ya da daha ağır geçirir mişim diyor. Tamamen reddetmiyorum koruyordur aşı ama ne kadar. (Dinlediğim bir dr. MRN A aşısının koruyuculunun %40 bile olmadığını söyledi Ümit Aktaş değil onu belirteyim )
Ve yine aynı dr. hatta başka dr. lar da sürekli mutasyona uğrayan virüsün aşısı olmaz diye basbas bağırıyor.
Burada bile kaç kişi yazdı 3 doz ya da iki doz aşılı yakınının yoğun bakımda olduğunu ya da vefat ettiğini.
Bana gelince bakın virüs yok demiyorum öyle bişey hiç düşünmedim. Böyle bir salgın döneminde fırlatalım maskeleri fellik fellik gezelim demiyorum. Mümkün mertebe dikat ediyorum . Kendime çocuklarıma. Ama toplum içinde ayrıştırmaya giden bu olaya artık birilerinin dur demesi gerekiyor. Konserlerde insanlar dipdibe ağız ağza iken bir toplu taşımada maskesiz birini görünce linç eden halkın bu noktaya getirilmesine anlam veremiyorum .
Birileri bişeylere tepki gösterecekse çifte standartlara tepki göstersin önce. Kendi vatanımızda turist kadar değerimiz kalmadı .
her yıl yapılan standart grip aşısının da ilk bulunduğu zamanki haliyle kalmadığını biliyor musunuz ? her sene yeni suşlar hazırlanır çünkü alışık olduğumuz grip virüsü de sürekli mutasyona uğramaya devam eder.
dolayısıyla var olan ve öngörülen mutasyonlar için her sene yeni aşı üretilir.
o grip virüsüne toplumsal bağışıklığımız olduğu için günümüzde gripten ölüm sayısı pandemi seviyesinde değildir. fakat özellikle kronik hastalar her yıl "yenilenmiş" bu grip aşısı olası mutasyonlardan korunmak için olur.
bu bilgi ışığında :
henüz pandemi boyutunda olmaya devam eden, varyasyonları olumlu mu olumsuz mu seyredecek yaşamadan anlaşılmayacak bir virüs için aşıların hatırlatma ve/veya yeni mutasyonlara uygun şekilde yeniden yapılması mantıksız mı oluyor ?
aşı olmamak da olmak da herkesin hür iradesi. fakat aşısı olmayanların daha yüksek risk altında kaldığı gerçek. siz çevrenizden 10 kişi duyabilirsiniz ama bu konuyla ilgili çalışmalar 100/1000 yani daha çok kişi üzerinde yapılır. demek ki etrafımızda duyduklarımızdan çok daha geniş bir kitle inceleyip sonuçları yazıyorlar değil mi ? o zaman ben neden 3-5 komşuma, 4-5 akrabama bakıp 1000lerce insan verisi üzerinde çalışmış kişilerin söylediklerini görmezden geleyim ?
şu konuda hepimiz hem fikiriz: aşı oldum diyip ağız ağıza gelmek hata. tek doz yaptım yeter demek de hata.
eğer tek doz yetecek olsa başka ilaçları da bir kere içer iyileşir bırakırdık.
ilaçları belirli dozlarda birden fazla / doktorun önerdiği gibi almalıyız ki vücudumuz uyum sağlasın ve ilacı kabullensin. burada da aynı mantık var.
bana göre aşı oldum diyip herşeyi salan da aşı olmam diyip herşeye itiraz eden de eşit derecede vebal alıyor.
aşı toplumsal bağışıklık için önemli. ve her pandemi yaygın aşılama yani toplumsal bağışıklık ile son bulmuş.
o yüzden önce aşı olmalı, aşıdan sonra da elbette hijyene, mesafeye dikkat etmeliyiz. çünkü hala pandemi bitmedi..
bir de şunu sorayım.. aşı karşıtları toplandı.. ne mesafe var ne maske. hadi aşı olmuyorlar, aşı oldum diye maskesini çıkarana da etmedikleri laf yok. peki kendileri savunmasızken neden bu şekilde toplanıp hem kendilerine hem de çevrelerine risk yarattılar ?