- http://www.hurriyet.com.tr/turkiyede-kadinin-hali-gidecek-yerimiz-yok-ki-40064336
- Türkiye'de kadının hali: Gidecek yerimiz yok ki!
Zeynep BİLGEHAN
06 Mart 2016 - 0256
keti, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde 2 bin 864 kadınla anket çalışması yaptı. Buna göre kadınların yüzde 44.7’si şiddet gördüğünü söylüyor. Çalışmama nedeni aile baskısı, ‘Mutluyum’ diyenlerin oranı yalnızca yüzde 28.1.
6-7 Şubat’ta 7 bölgede 38 ilde, 82 ilçe, bunlara bağlı 92 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü 2 bin 864 kadın katılımcıyla kadın anketörler tarafından yüz yüze görüşülerek yapıldı. Gezici Araştırma Şirketi’nin araştırmasına katılan kadınların yüzde 44.7’si şiddet gördüğünü söylüyor. Yaş yükseldikçe ‘Evet’ cevapları artıyor. ‘Ev hanımıyım’ diyen kadınların yüzde 68.4’ü şiddet gördüğünü ifade ediyor.
EĞİTİMLİ MAĞDURLAR
Eğitim düştükçe fiziksel şiddet oranı hızla yükseliyor. Üniversite mezunu kadınların yüzde 22.6’sı, lise mezunu kadınların yüzde 44’ü, ilkokul mezunu kadınların yüzde 65’i şiddet görüyor. Şehir merkezinden kıra doğru gidildikçe ‘Evet’ diyenlerin oranı artıyor. En fazla şiddet yüzde 53.2 ile Güneydoğu’da, en düşük şiddet oranı ise yüzde 8.1’le Ege bölgesinde. Fiziksel şiddet gören kadınların yüzde 30.8’i ‘Bazı durumlarda erkekler eşlerini dövebilir’ diyor. Yüzde 34.2’si eşlerinin kendilerini dayakla tehdit ettiğini söylüyor. Hakarete uğrayanların oranıysa yüzde 46.3.
‘ÇALIŞTIRILMIYORUZ’
Peki kadınlar şiddet gördüğü halde neden bir şey yapmıyor? Katılımcıların yüzde 58.4’ünün bu soruya cevabı: “Kadının gidecek yeri yok.” Onu yüzde 27.7’lik bir oranla ekonomik imkânsızlıklar takip ediyor. Yani kadınlar eğitim ve geliri olmadığı için eşlerine tahammül ediyor. Öyleyse neden çalışmıyorlar? Cevap sorunun kaynağını veriyor; yüzde 35.6’sı anne, baba veya ağabeyinin baskısında çalışamadığını söylüyor. Bunu yüzde 19.8’le eğitimsizlik takip ederken, üçüncü sırada yüzde 16.9’la eş veya sevgili baskısı geliyor.
‘MESLEĞİMİZ BİLE YOK’
Eğitim seviyesi arttıkça eş ve anne-baba baskısı cevabı artıyor; okuma-yazma bilmeyen ve ilkokul/ortaokul mezunlarıysa ‘Eğitimim yeterli olmadığı için’ cevabını veriyor. Çalışmayan kadınların yüzde 81.5’i bir mesleği olmadığını söylüyor. Batıdan doğuya gidildikçe ‘Hayır’ cevapları hızla artıyor ve oranlar katlanıyor. Çalışmayan kadınların yüzde 60.2’si SGK olmadan bir işte çalışabileceğini ifade ediyor. Üniversite mezunlarının en çok aradığı iş memurluk, lise veya ortaokul mezunlarıysa fabrika ve büro elemanlığı. İlkokul mezunu kadınlar “Ne iş olsa yaparım” diyor.
YÜZDE 71.9 MUTSUZ
BİRLEŞMİŞ Milletler’den de destek alınarak yapılan araştırmaya katılan kadınların yüzde 71.9’u genel olarak hayatından mutlu olmadığını ifade ediyor. Eğitim ve hane geliri arttıkça “Mutluyum” cevapları hızla artıyor. “Mutlu değilim” diyenlerin genelini üzerinde baskı olan kadınlar oluşturuyor. Türkiye’nin en mutlu kadınlarıysa Ege’de. Önceki gün açıklanan Kadir Has Üniversitesi’nin araştırmasında farklı bir sonuç çıkmış, katılımcıların yüzde 67.5’i genel olarak hayatlarından memnun olduğunu söylemişti.
HANE GELİRİ YÜKSELDİKÇE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ARTIYOR
Katılımcılar arasında aile içinde fikirlerini çekinmeden ifade edebilenlerin oranı yalnızca yüzde 36.7. Kadınların yüzde 63.3’ü aile içerisinde fikirlerini ifade edemediklerini söylüyor. Eğitim seviyesi daha yüksek olan ve çalışan kadınlar aile içinde fikirlerini açıkça ifade edebiliyor. Doğudan batıya doğru gittikçe bu oran artmaktadır. Aynı şekilde hane geliri arttıkça aile içinde fikirler çekinmeden ifade edilmektedir.