Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Soma Holding'e ait maden ocağındaki patlamadan yaralı olarak kurtulan işçilerden 23 yaşındaki Orhan Özgür, BirGün'e konuştu
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Soma Holding'e ait maden ocağındaki patlamadan yaralı olarak kurtulan işçilerden 23 yaşındaki Orhan Özgür, BirGün'e konuştu. Madende hava girişine yakın bir alanda çalıştıklarını söyleyen Özgür, patlamanın hemen ardından yaklaşık 150-200 kişinin sağ olarak çıkabildiğini, içeride ise 1000 kadar işçinin mahsur kaldığını söyledi. Patlamanın saat 14.50 sıralarında gerçekleştiğini söyleyen Özgür, amirlerin ise patlamadan yaklaşık 30 dakika sonra müdahale girişiminde bulunduklarını bildirdi.
'HAYATTA KALMALARI MUCİZE'
Maden ocağında 5 bin küsür işçinin 3 vardiya halinde çalıştığını belirten Özgür, madende mahsur kalanların 1 saat içinde çıkarılamadıkları için yaşama şanslarının mucize olduğunu söyledi. Özgür, "45 kişiyi çıkardım ama çoğunun yüzüne bakamadım" dedi.
GÜNLÜĞÜ 47 TL, BRÜT!
Maden ocağındaki çalışma koşulları hakkında da bilgi veren Özgür, amirlerin fazla üretimden prim aldıkları için kendilerine sürekli daha fazla kömür çıkartmaları için baskı yaptığını söyledi. Günlük brüt 47 liraya çalıştıkları bilgisini veren Özgür, aylık ellerine 1100 TL geçtiğini, ayrıca günde 4 saat fazla mesaiyle çalıştırılmalarına rağmen ek mesai ücretlerinin hiçbir zaman ödenmediğini söyledi. Özgür, Bakanlık'ın denetimlerinden işyeri sahiplerinin çok önceden haberleri olduğunu ve denetimlerden önce ocağın 'tertemiz yapıldığını' da sözlerine ekledi.
'PATLAMA OLACAĞI BELLİYDİ'
Patlamadan sağ olarak kurtulan ve madende 10 yıldır çalıştığını söyleyen Sefa Köken adlı işçi ise işçilerin emniyetini sağlayan bölümde çalıştığını belirterek, "Çalışma koşullarımız çok kötüydü. Patlayan trafo 24 saat çalışıyordu. Her gün daha çok üretimle az işçiyle çalıştırılıyordu. Gidişat iyi değildi. Patlak vereceği belliydi.10 bin TL maaşla çalışan mühendis 1000 TL alan işçiyi denetliyordu. İşçilere her gün daha fazla çalışmasını emreden mühendis de oradan ölü çıktı" dedi. Bölgede tarımın yok edilmesinden dolayı madenlerde çalışmak zorunda bırakıldıklarını söyleyen Köken, "Çiftçiyi bitirdiler, tarımı bitirdiler, bizi madende çalışmak zorunda bıraktılar. Zonguldak'tan bile gelen işçier vardı bu madene. Bu ölümler için başbakan kader dedi ama bu kader değil, tamamen taşeron sistemin dayattığı bir çalışma şeklidir" dedi.
ESKİ MUHTAR: SEBEP AŞIRI ÜRETİM
Patlamanın olduğu yere en yakın köy olan Cumalı Köyü eski muhtarı Hüseyin Karakaya ise madendeki en büyük trafonun, patlamanın gerçekleştiği yeraltı trafosu olduğu bilgisini verdi. İşçilerle konuştuğunu bildiren Karakaya, işçilerin kendisine trafodaki patlamanın aşırı üretimden dolayı oluşan yüklenmeden dolayı gerçekleştiğini düşündüklerini söyledi. Madende taşeron çalıştırmanın yoğun olarak gerçekleştiğini belirten Karakaya, patlamanın olduğu saatten 20 dakika önce taşeron çalışan 200 işçinin madenden çıktığını, patlama sırasında içeride 600 işçinin bulunduğunu söyledi.
YARALI ÇIKARILAN İŞÇİLER UMUT OLDU
Patlamanın yaşandığı Soma Maden'in çevresinde yoğun bir koku hissediliyor. Çevik Kuvvet polisleri patlayan madenin çıkış kapısını bariyerlerle kapatmış durumda. İşçilerin çoğunun vücutları aldıkları gazdan dolayı şiş vaziyette olduğu görüldü. Gece yarısından itibaren ise dakikada 5-6 işçinin çıkarılmaya başlandığı gözleniyor. Ağızlarında oksijen maskeleri bulunan işçilerin sağ olarak çıkarıldıkları umudu oluşmuş durumda.