• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkçe dilbilgisi-bilgilerimizi tazeleyelim

Merhaba, :3:
Bir konu okurken bu başlığı tesadüfen gördüm. Hemen TIKladım... :8:

Çünkü ben dil bilgisine önem veren, bir kelimeyi yanlış yazmamak için sürekli TDK'yi açık tutan, çocukluğundan beri okumayı seven, hatta sözlük okuyan bir insanım.

Gençlerin Türkçe'yi katlediyor olmasından nefret eden, basit bir cep telefonu mesajını ya da arkadaşıma göndereceğim maili ya da msn yazışmalarını bir doğru düzgün yaz(maya çalış)an bir insanım.
​:77::87:

Seneler önce ilk çalışma yıllarımda başımdan geçen bir şeyi anlatırsam daha iyi anlarsınız sanırım.
Müdürüm eksik listesi yaptırıyor bana (kırtasiye eksiği falan!)
Ben yazıyorum, bir ara dedim ki: "Offf! Güzel olmadı bu!" Yeniden yazmaya çalıştım.
Müdür: "Kaymakamlığa dilekçe yazmıyoruz. Basit bir eksik listesi. Düzgün olsa da olur olmasa da olur."
:1:

Dipnot: Bu arada Surrender, kon
unun senin konun olduğunu bilmeden tıkladım.:80: Şaşırdım seni görünce ama sevindim de ne kadar çok ortak yönümüz var. :16: Mesela ingilizcemi az geliştirsem ingilizce konularında yazışmak istiyordum -ki senin öyle bir konun olduğunu da gördüm. :81:

Neyse ben şimdi baştan itibaren konuyu okumaya gidiyorum. :34:

Evet, güzel bir tesadüf. Hoşgeldin. :42:

Merhaba, :3:
Bir konu okurken bu başlığı tesadüfen gördüm. Hemen TIKladım... :8:

Çünkü ben dil bilgisine önem veren, bir kelimeyi yanlış yazmamak için sürekli TDK'yi açık tutan, çocukluğundan beri okumayı seven, hatta sözlük okuyan bir insanım.

Gençlerin Türkçe'yi katlediyor olmasından nefret eden, basit bir cep telefonu mesajını ya da arkadaşıma göndereceğim maili ya da msn yazışmalarını bir doğru düzgün yaz(maya çalış)an bir insanım.
​:77: :87:

Seneler önce ilk çalışma yıllarımda başımdan geçen bir şeyi anlatırsam daha iyi anlarsınız sanırım.
Müdürüm eksik listesi yaptırıyor bana (kırtasiye eksiği falan!)
Ben yazıyorum, bir ara dedim ki: "Offf! Güzel olmadı bu!" Yeniden yazmaya çalıştım.
Müdür: "Kaymakamlığa dilekçe yazmıyoruz. Basit bir eksik listesi. Düzgün olsa da olur olmasa da olur."
:1:

Dipnot: Bu arada Surrender, kon
unun senin konun olduğunu bilmeden tıkladım.:80: Şaşırdım seni görünce ama sevindim de ne kadar çok ortak yönümüz var. :16: Mesela ingilizcemi az geliştirsem ingilizce konularında yazışmak istiyordum -ki senin öyle bir konun olduğunu da gördüm. :81:

Neyse ben şimdi baştan itibaren konuyu okumaya gidiyorum. :34:

evet canım, bende her şey mevcut:27: ingilizce konuma gelebilirsin :)
bu konu greenjade ile benim .

Son düzenleme:
Dil bilgisi ayrı yazılır, diyerek konuyu güncelleyeyim. ;-) :13:

Bu konunun bu kadar gerilerde kalması, gereken önemin verilmemesi birçoklarınız gibi beni de üzüyor. :(
:5:
Surrender, Greenjade; canlarım nerelerdesiniz? Gelin konumuzu canlandıralım. ;)
:12: :32:

Bağlaç Olan da, de'nin Yazılışı

Bağlaç Olan da / de’ninYazılışı Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa. Konuşur da konuşur. UYARI: Ayrı yazılan da / de hiçbir zaman ta / te biçiminde yazılmaz: Gidip de gelmemek var, gelip de görmemek var (Gidip te gelmemek var, gelip te görmemek var değil)
UYARI: Ya sözüyle birlikte kullanılan da ayrı yazılır: ya da
UYARI: Da / de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe’de geldi değil). Kitabın kapağına da dikkat et (Kitabın kapağına’da dikkat et değil).

En çok yanlışın yapıldığı konu. Yanlış bir şekilde birleşik yazanlar çok fazla...

Ayrı Yazılan Birleşik Kelimeler

1. Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak
yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır:
alt etmek
arz etmek
azat etmek
dans etmek
el etmek
göç etmek
ilan etmek
kabul etmek
kul etmek
kul olmak
not etmek
oyun etmek
söz etmek
terk etmek
var olmak
yok etmek
yok olmak

Son düzenleme:
2. Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğ.ramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.

a. Hayvan türlerinden birinin adıyla kurulanlar:

ada balığı, ateş balığı, dil balığı, fulya balığı, kedi balığı, kılıç balığı, köpek balığı, ton balığı, yılan balığı; acı balık, bıyıklı balık, dikenli balık vb.

ardıç kuşu, arı kuşu, çalı kuşu, deve kuşu, muhabbet kuşu, saka kuşu, tarla kuşu, yağmur kuşu; alıcı kuş, boğmaklı kuş, makaralı kuş vb.

ağustos böceği, ateş böceği, cırcır böceği, hamam böceği, ipek böceği, uçuç böceği, uğur böceği; ağılı bö.cek, çalgıcı böcek, sümüklü böcek vb.

at sineği, et sineği, meyve sineği, sığır sineği, su sineği, uyuz sineği vb.

deniz yılanı, ok yılanı, su yılanı; Ankara keçisi, dağ keçisi, yaban keçisi; fındık faresi, tarla faresi; dağ sıçanı, tarla sıçanı; Beç tavuğu, dağ tavuğu; ada tavşanı, yaban tav.şanı; kaya örümceği, şeytan örümceği; bal arısı, yaprak arısı; Pekin ördeği, deniz ördeği; Ankara kedisi, bozkır kedisi; Afrika domuzu, yer domuzu vb.

Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, aşağı, yukarı, orta, iç, yakın, uzak kelimeleri ayrı yazılır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, İç Anadolu, Yakın Doğu, Uzak Doğu vb.

Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb.

Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.

Son düzenleme:
Rengin tonunu belirtmek üzere renkten önce kullanılan sıfatlar ayrı yazılır: açık mavi, açık yeşil, kirli sarı, koyu mavi, koyu yeşil vb.

Son düzenleme:
Benzetme yoluyla insanın bir niteliğini anlatmak üzere bitki, hay.van ve nesne adlarıyla kurulan birleşik kelimeler: çetin ceviz, çöpsüz üzüm; eski kurt, sarı çıyan, sağmal inek; eski toprak, eski tüfek, kara maşa, sapsız balta, ça.kır pençe, demir yumruk, kuru kemik vb.

Gök cisimleri: Çoban Yıldızı, Kervan Yıldızı, Kutup Yıldızı, kuyruklu yıldız; gök taşı, hava taşı, meteor taşı vb.

Son düzenleme:
Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler: Arnavut kaldırımı; çevre yolu, deniz yolu, hava yolu, kara yolu, keçi yolu; köprü yol vb

UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.

Son düzenleme:
Back