ben universitede basortusu serbestliginin kesinlikle olmasi gerektigini dusunuyorum. lise konusunda supheliyim. ilkokul ve ortaokulda kesinlikle olmamali. tabi bu benim fikrim. cunku cocuk gelisimi acisindan sagliksiz bir sey oldugunu dusunuyorum. cocuklar birbirlerinden cok cabuk etkilenir ve genellikle hakim olan gorusu benimserler. basortulu bir cocuk, arkadas cevresi tarafindan garip karsilanabilir. neden basin kapali diye sorarlar surekli mesela. cocuklarin saglikli buyuyebilmeleri icin ozgurluklerinin kisitlanmamalari gerekir. o yastaki cocuk kosacak, oynayacak, uzerini kirletecek, yaramazliklar yapacak, sarilacak, opecek, dans edecek, yeteneklerini veya ozelliklerini kanitlamaya calisacak insanlara. ama sen ona toplumda dikkat cekme, aman bedenin belli olmasin, bisiklete binme bacaklarin gorunur, dans ederken dikkat et bir yerin gozukur, poponu sallama, erkeklere sarilma... gibi seyleri cocuklara dayatmak cok cirkin. aslinda bana gore hicbir yas grubu icin kendini cinsel obje gibi gorerek, erkeklere de potansiyel sapik gibi davranip dikkat cekmemeye calismak saglikli degil. ama kimin ne giydigi umrumda degil. basortulu insana sonsuz saygim var, hakkidir. ama bunu kucucuk cocuklara dayatmanin sagliksiz oldugu gorusundeyim. hicbir cocuk kendisine dayatılmadan boyle bir secim yapmaz, asla inanmam. bir de cocugun ikinci yuvasi okuldur. orada da kisitlanirsa hos olmaz bence. dovme ve piercing konusunda da duzeni sabote etmemek acisindan veya cocuklarin birbirlerine ozenmemeleri acisindan yine ilkokulda olmamasi gerektigini dusunuyorum. dusunulmeden, akli ermeden alinmis bir karar gelecegini etkileyebilir. ilkokulda dovme yaptirmis bir cocuk ilerde bu yuzden istedigi meslegi secemez belki de. kendi kararlarini verebilecek olgunlukta serbestlik gelmeli bu konuda diye dusunuyorum. lise veya universitede serbest olabilir fikrimce.