Tüp Ligasyonu Nedir? Tüp Ligasyonu Sonrası Nasıl Hamile Kalınır?

Artık çocuk sahibi olma fikrine sahip değilseniz, istenmeyen gebelikleri önlemek için daha kalıcı önlemler almak isteyebilirsiniz. Tüp ligasyonu ya da erkeklerde vazektomi ameliyatı gibi cerrahi prosedürler, bu durumu çözmenize yardımcı olabilir. Peki, durum değişirse ve yeniden bir bebek sahibi olmaya karar verirseniz ne olacak? Bir kadın, tüp ligasyonu yani tüplerin bağlanması sonrası gebe kalabilir mi?
tup_ligasyonu_sonrasi_hamile_kalinir_mi.jpg
Daha önce tüp ligasyonu geçirdiyseniz, yeniden çocuk sahibi olup olamayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Aslında, tüpleriniz bağlanmış olsa bile hamile kalma şansınız vardır. Peki, süreç nasıl ilerliyor ve bilmeniz gerekenler nelerdir? Bu yazıda, tüp ligasyonu sonrasında hamile kalmak için seçeneklerinizden bahsedeceğiz…

Tüp Ligasyonu Nedir?​

İlk olarak, tüp ligasyonunu açıklayarak başlayalım… Halk arasında “tüpleri bağlatmak” olarak da bilinen tüp ligasyonu, gebeliği kalıcı olarak önleyen bir prosedürdür. Bazen, kadınlarda yumurtalık kanseri riskini azaltmak için de yapılabilir.
tup_ligasyonu_nedir.jpg
Tüp ligasyonu operasyonu sırasında, döllenen yumurtanın gebeliğin gerçekleşmesi için rahme gitmesini engellemek için fallop tüpleri bağlanır veya kesilir. Bu, son derece yaygın bir prosedürdür. Birçok gelişmiş ülkede, en yaygın doğum kontrol yöntemlerinden biridir.

Prosedür, fallop tüplerinin orta bölümünün cerrahi olarak çıkarılması ile gerçekleştirilir.

Tüplerini Bağlatan Kadın Bir Daha Hamile Kalabilir mi?​

Şansınızın normalden biraz daha azaldığını söyleyerek başlayalım. Tüp ligasyonu sonrası ilk yıldan sonra, şansınız yaklaşık 1000’de 1 ve 5 yıl sonra 1.000’de 2-10 arasındadır.

Bununla birlikte, çoğu kadın başarılı bir şekilde tüp ligasyonu yaptırabilirken, tekrar gebe kalmak için prosedürün tersine çevrilmesi garanti değildir. Fallop tüplerinin tekrar bağlanması ve düzgün çalışması için sonuna kadar açılması için tüpün her iki ucunda da yeterince sağlıklı doku gerekir.

O durumda bile, her 5 kadından 1’inde yara izi fazla olabildiğinden, tüpün akışı engellenmiş olur. Ayrıca, tüp ligasyonu sonrası dış gebelik riski de artmaktadır. Normalde, döllenen yumurta rahim duvarına yapışırken, dış gebelikte genellikle fallop tüplerine yapışır. Gebelik normal bir şekilde ilerleyemediği için derhal gebeliğin sonlandırılması gerekir. Aksi durumda, hayati tehlike bile oluşturabilir.

Tüp ligasyonunun tersine çevrilmesi sonrası dış gebelik riski ortalama %10-20 arasındadır.

Tüp Ligasyonu Sonrası Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?​

Tüp Ligasyonu sonrası dış gebelik.jpg
Dış gebelik olduğunda, acil olarak tıbbi müdahale edilmesi önemlidir. Dış gebelik, genellikle aşağıdaki belirtilerle kendini göstermektedir:
  • Pelvik bölgede ağrı
  • Karın ağrısı
  • Adet kanaması dışında vajinal kanama
  • Baygınlık hissi
  • Aşırı baş dönmesi

Tüp Ligasyonu Sonrası Nasıl Hamile Kalınır?​

Artık çocuk sahibi olmak gibi bir fikriniz yoktu ancak bir noktada buna yeniden karar verdiniz ve bu tamamen normaldir. Tüplerinizi bağlatmış olsanız bile, yeniden anne olabilirsiniz ve bunun için bazı seçenekleriniz mevcuttur. Bu durumda, tüp ligasyonunu tersine çevirebilir ya da tüp bebek tedavisini tercih edebilirsiniz.

Tüp Ligasyonu Nasıl Tersine Çevrilir?​

Tüp ligasyonunu tersine çevirmek ve tüplerin yeniden bağlanması için cerrahi müdahale gerekir. Bu operasyon ortalama birkaç saat sürmektedir ve büyük bir ameliyat gerektirir. Bununla birlikte, tüp ligasyonunu tersine çevirdikten sonra dış gebelik riskinin arttığı ve ameliyattan sonra en az 2 gün hastane istirahati gerektiğini unutmayın.
Tup_Ligasyonu.jpg
Bununla birlikte, tüp ligasyonu tersine çevirdikten sonra gebelik elde etme şansınız çeşitli faktörlere bağlı olarak değişmektedir:
  • Yaşınız
  • Kullanılan tüp ligasyonu yöntemi
  • Cerrahinin üzerinden ne kadar zaman geçti
  • Fallop tüplerinin durumu
Hamile kalıp kalamayacağınızı görmek 1-2 yıl sürebilir. Tüpler tekrar bağlandıktan sonra hamile kalmanızın garanti edilmediğini unutmayın.

Başarı Şansı Nedir?​

Tüp ligasyonunu tersine çevirmek, yumurtanın döllenmesini mümkün kılan fallop tüplerini tamir etmede başarılı olabilir. Ancak, bu işlemden sonra hamile kalma başarı şansınız ile aynı anlama gelmez. Tüp ligasyonu tersine çevrildiğinde, başarı oranı %45-85 arasında değişmektedir.

Tüp Ligasyonu Sonrası Tüp Bebek​

Tüp ligasyonundan sonra çocuk sahibi olmak için bir diğer seçenek de tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek ile, döllenen yumurta doğrudan rahme transfer edildiğinden, gebelik fallop tüplerini atlayarak oluşturulmuş olur.

Bu nedenle, tüp ligasyonu yaptırmış olsanız da prosedür aynı şekilde ilerleyecek ve fallop tüplerini atlayarak gebelik gerçekleştirilecektir. Bu tedavide, yumurtalıklarınızı birkaç olgun yumurta üretmesi için uyarmak için ilaç kullanılır ve bunlar daha sonra çıkarılır.

Tüp ligasyonu geçirdiyseniz, bu durum tüp bebek ile gebe kalma şansınızı etkilemeyecektir. Tüp bebek tedavisi olacaksanız ameliyat gerekmeyecektir.

Tüp ligasyonunu tersine çevirme ameliyatında olduğu gibi, tüp bebek tedavisinde de başarı garanti edilmez ve birden fazla kez denemeniz gerekebilir. Tüp bebek tedavisinde başarı şansı; yaşınız, embriyo durumunuz gibi bir dizi faktöre bağlıdır.

Tüp Ligasyonu Sonrası Ne Zaman Hamile Kalabilirim?​

Tup_Ligasyonu_sonrasi_hamilelik.jpeg

Tüp ligasyonunu tersine çevirme cerrahisinden sonra, bölgenin iyileşmesine izin vermek için genellikle en az birkaç ay beklemeniz tavsiye edilir. Doktorunuz, hamile kalmaya çalışmak için sizin için en iyi olduğunu düşündüğü zamanı size bildirecektir.

Tüp Ligasyonunun Riskleri Var Mı?​

Tüp ligasyonu güvenlidir, ancak tüm ameliyatlar için bazı riskler söz konusu olduğu unutulmamalıdır. Ciddi bir sorun ortaya çıkma şansınız %0.1’den az olsa da, aşağıdaki riskleri bilmeniz önemlidir:
  • Karın içinde kanama
  • Enfeksiyon
  • Karın içindeki diğer organlarda hasar
  • Dış gebelik

Tüp ligasyonu güvenli ve etkili bir doğum kontrol yöntemi olmasına rağmen, işlemden sonra yaklaşık 200 kadından 1’i hala hamile kalabilir.
 
X