*
Tüp bebek tedavisindeki en önemli ip ucu kendi kendinizi şımartmaktır. Çok stresli bir tedaviye başlıyosunuz , bunu yenmek için size yararı dokunabilecek herşeyi yapabilirsiniz.
*Transferden önce bile istirahat çok önemlidir . Yumurtaların gelişimi için büyük bir enerji ve çaba gerektigini düşünerek dinlenmeyi ihmal etmeyin
*Randevularınızda yanınızda kitap yada vakit geçirecek herhangi birşey bulundurun , belki bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz.
*İşlemler hakkında , doktorunuza sürekli sorular sorun, sayılar neyi ifade ediyor öğrenin. E2 ve döllenme rapor v.s. sonuçlarının bir fotokopisini alın kendi dosyanızda saklayın.
*Sizinle aynı konumda olan (faktör, dönem v.s.) bir tüp bebek hastası ile tanışın ve hikayelerinizi paylaşın,bu size rahatlık sağlayabilir
kkk:)
*Tedvide ,doğum öncesi vitamini almaya başlayın, en azından üç ay öncesinden başlayarak günlük 400 mcg folik asid almaya başlayabilirsiniz ,bu miktar uzmanların gebelik sırasında önerdikleri 800 mcg lik miktara bakılarak uygun oldugu düşünülebilir.
*Bazı merkezler aşırı uyarılmadan korunmak için ,yüksek protein , düşük tuz potasyum ihtiva eden diyetin faydalı olacagına inanıyorlar .(aşırı uyarılma kaçınılması gereken bir durumdur)
*Tedavi sırasında aldıgınız ilaçlardan dolayı biraz kilo alabilirsiniz ve şişkinlik olabilir, gebe kaldıgınız zaman bu durumun hiç bir önemi kalmayacaktır.
*Tedavi sırasında ilaçlar ve diger uyarma işlemleri kabızlıga yol açabilir. Yumurta toplanma gününe yaklaşırken bunun için önlem alın.
*Eger birden fazla tüp bebek deneme başarısızlığı yaşadıysanız , özelliklede doktorunuz protokol değişikliği yapmayı düşünmüyorsa , siz düşünün doktorunuzu ve tedavi merkezinizi değiştirmeyi.
*Şunu hiç unutmayın; hiç bir deneme biribirinin aynısı degildir. Aynı merkezde, aynı protokol uygulansa bile sonuçlar biribirinin aynısı olmayabilir.(yumurta ,embriyo sayısı kalitesi v.s.) Bu durum sizi endişelendirmesin.
*Bazı merkezlerde başarı şansını artırmak için embriyo reddini önleyen bazı ilaçlar kullanıyorlar , bunun sizin merkezinizde kullanıp kullanılmadıgını araştırın.
*Eğer iyi kalite ve çok sayıda embriyonuz kaldıysa kesinlikle dondurtmayı düşünün.
*Bazı merkezlerde progesteronun vajinadan alınmasının daha etkili olduğunu düşünmektedirler ve öyle alınmasını önerirler.Merkeziniz izin veriyorsa, progesteronu ağızdan da alabilirsiniz
*Denemelerinizden sonraki adet döneminizde, kanamanız olsa bile hala gebe olabileceginizi unutmayınız. Protesteron destegini, kanda gebelik testi yaptırıp emin olmadan kesmeyiniz.
*İlaçlarınızı zamanında alın. Özellikle çatlatma iğnenizi doktorunuzun size söyledigi zamanda dakik vurdurun.
*İlaçlarınızı serin bir yerde saklayınız , ilaçlarınızın son kullanma tarihlerine dikkat ediniz.
*Baskılayıcı cilt altı iğne enjektörünüzün kaç ünitelik olduguna dikkat edin , söylenilen doz da ilaçın dogru miktar olup olmadıgını hemşireye teyid ettirin.
*Kendinizi belirsizliklerden uzak tutun , karamsar olmayın.
*Kendi kendinizle ve eşinizle biribirinize odaklaştıgınız kenetlendiginiz bir zamanda tedaviye başlayın.
*Karamsarlık durumlarında , başarı ithimallerinizi gözden geçirin, ruhsal iniş çıkışlarda ya nötr kalmaya yada umutlu olmaya devam edin.
*Stresi yenmenizde hangisi size yardım edecekse onu yapabilirsiniz : relax,derin nefes alma , yoga,meditasyon gibi.
*Yumutra toplama günü yanınıza birini mutlaka bulundurun. Narkozun etkisi ile ayık olmayabilirsiniz ve size doktorunuz tarafından söylenen yapmanız gereken şeyleri daha sonra hatırlamayabilirsiniz.
*Toplama ve transferden sonra sizi eve araba ile götürecek birini bulundurun (eşinizin olması tercih edilir)
*Herhangi bir şeye allerjiniz varsa bunu doktorunuza söyleyin, tedbir almalarını isteyin.
*Bazı merkezler, embriyoların kokulara karşı zayıf reaksiyon göstermeleri sebebiyle , toplama ve transfer günleri sabun ,parfüm,krem.makyaj ürünleri gibi şeylerin kullanılmamalarını önermektedirler.
*Toplama ve transfer günü oje kullanmayın.
*Toplamadan sonra , bulantınız yoksa su , meyve suyu, bisküvi çok az miktarda poğaça v.s. gibi hafif yiyecekler yiyip içebilirsiniz.
*Yumurta toplamadan sonra 1-2 gün süreyle adet ağrılarına benzer bel ve kasık ağrısı, vajinal damla damla kanama olabilir. Yumurta toplama işlemi hazneden ve iğne aracılığıyla yapıldığı için az miktarda ağrı ve/veya kanama olması doğaldır.
*Eğer ağrı şiddetli ve sürekli oluyorsa yada kanama miktarı fazla ise bulantı kusma başlar ise ve 38 dereceyi geçen ateş olursa merkezinizle hemen temas kurun.
*Her bir folikülün mutlaka bir yumurta içerdiğini düşünmeyin. Bazı foliküller boş çıkabilir bu sizi endişelendirmesin.
*Yumurta toplama işleminden 1-2 gün sonra dayanılmaz şiddetli ağrılarınız olursa bu durumu vakit gecirmeden merkeze bildirin.
*Transferden sonra yatmak zor ve sıkıcı olabilir , yanınızdasizi oyalayacak bir şeyler bulundurun.(Kitap,cd çalar gibi)
*Transferden sonra yüzme,spor,uzanma,ağır kaldırma gibi aktiviteler de bulunmayınız.
*Transferden sonra cinsel ilişki de bulunmayın.
*Doktorunuz aksi bir şey söylemediyse ağrı kesici kullanmayınız.
*Kabız olmayın,gaz yapan yiyeceklerden uzak durun.
*Bol bol sebze,meyve,taze sıkılmış meyve suyu,su için.(Ananasta faydalı deniyor)
*İlk 3-4 gün banyo yapmayın.Kesinlikle ılık suyla,ayakta duş alın
*Şehir dışına tedavi için gitmiş çiftler , transferden sonra 1-2 gün tedavi gördükleri şehirde kaldıktan sonra evlerine dönmelerinin iyi olacağı önerilmektedir.
*Yine transferden sonra 1-2 gün süreyle adet ağrısına benzer bel ve kasık ağrısı , az miktarda vajinal kanama olabilir.
*Kullandığınız ilaçlara bağlı olarak yumurtalıkların aşırı uyarılması bu tedaviler sırasında belli oranda görülebilir. Belirtileri nefes almada zorluk , karında şişlik ve ağrı , bulantı kusmadır ve şikayetler genellikle transfer işleminden bir kaç gün sonra başlamaktadır. Böyle bir riskin gerçekleşip gerçekleşmiyecegini işlemleriniz sırasında doktorunuzla konuşun. Ve bu tür şikayetiniz olursa merkezinize derhal haber verin.
*Transfer tarihin den 12 gün sonra gebelik (beta hch ) testi yaptırın.Kanamanız başlasa dahi günü geldiğinde mutlaka gebelik testi yaptırın
*Sevgili beyler;eşiniz yaklaşık 40 gün sürecek yoğun ve stresli bir tedavi programına girmektedir.100 e yakın iğne vurulacak . Size düşen görevin ne olduğunu yazmıyorum siz biliyosunuz zaten.