Tüp bebek raporu çıkarabilmek için gerekli şartlar

rafadantayfa

Sen Benim En Kıymetlimsin
Kayıtlı Üye
31 Temmuz 2011
11.100
93
Aşağıdaki koşullara uygunsanız, bünyesinde tüp bebek kliniği olan üniversite hastaneleri, ve eğitim araştırma hastanelerinden birisine başvurabilir ve devlet desteğinden faydalanabilmek için rapor çıkarmak için gereken işlemleri başlatabilirsiniz.

T.C. Vatandaşı olmalısınız
En az 3 yıllık evli olmalısınız
Daha önce doğmuş bir çocuğunuz olmamalı
Sosyal güvence sahibi olarak en az 5 yıl (900 gün) Sosyal Güvenceniz sürdürülmüş olmalı
Bayansanız ve 35 yaş ve sonrasında evlenmiş iseniz; evlilik süreniz 3 yıl yerine 1 (bir) yıl olması yeterli bulunmaktadır
Bayanın yaşı 23 yaşından küçük, 39 yaşından büyük olmamalı

2.RAPOR ÇIKARMAK İÇİN İZLENECEK ADIMLAR

a)Önce tıbben tedaviye gereksiniminiz olup olmadığı araştırılacaktır.

Bu araştırma için rapor verecek olan kurumun sizden isteyecekleri; anne adayından; Ultrason eşliğinde muayene ve hormon değerleri için kan tahlili yapılması istenecektir, bunun için adet döneminin 2 ve 3. günü ilgili kurumda olmalısınız. Baba adayından 3 adet sperm tahlili istenecektir. Sperm tahlilleri en az 15 gün ara ile yapılmış olmalı ve mutlaka en az bir tane tahlil; raporu verecek olan kurum tarafından yapılmış olmalıdır. anne adayının en fazla 6 ay içinde çekilmiş rahim filmi istenecektir. Daha eski olan rahim filmleri genel olarak kabul edilmemekte, yeniden çekilmesi için rapor verecek kurum tarafından uygun bir tarihe rahim filmi çekilmesi için randevu verilmektedir. anne adayında ait faktörler tespit edilmiş ise; tüp bebek tedavisinden önce mutlaka 3 kez aşılama yapılmış olmalıdır. Aşılama yapılan yerden; 3 kez “gonodotropin” kullanılarak aşılama yapılmış olmasına rağmen başarılı olunamadığına dair rapor alınarak tüp bebek raporu için ilgili kuruma verilmelidir. Eşlerin vukuatlı nüfus kayıt örneği istenecektir, Eşlere ait 4er adet resim istenecektir.

b)Yapılan tetkikler “heyet” tarafından incelenerek karar verilecek;

Yukarıdaki araştırmalar yapıldıktan sonra elde edilen sonuçlar; tıbben, doğal yollar ile çocuk sahibi olmanıza engel durumunuzu ortaya koyar nitelikte ise rapor heyeti bu kararı onaylar ve raporunuzu alabilirsiniz. Bu süreç 3-7 gün arasında tamamlanabileceği gibi, rapor verecek kurumun tarzına göre yada doktorun tıbbi değerlendirmesinde oluşacak bir şüphesine göre birkaç ay da sürebilir. Elde edilen sonuçların; ilgili yönetmelikler çerçevesinde rapor verilmesine uygun bulunmaması halinde ise rapor alabilmeniz mümkün olmayacaktır.

Değerlendirmeye ilişkin bazı önemli notlar;

anne adayının yaşı 38 ve üzerinde ise ya da tüpleri tıkalıysa diğer tıbbi kriterlere bakılmaksızın tüp bebek işlemine geçilebilecek, dolayısı ile rapor süreci kolay olacaktır. Baba adayında azospermi olması halinde; rapor verecek olan kurumun kanaatine göre anne adayına ait tetkikler değerlendirilebilir, değerlendirilmeyebilir. Erkeklerde hareketli sperm sayısı 5 milyonun altında bulunmalı. Eğer üzerinde ise mutlak IUI yapılmış olması koşulu aranmaktadır. apor vermeye yetkili kurumların kimisi ilaçları ve tedaviyi aynı evrak üzerinde onaylarken, kimisi ayrı ayrı evrak olarak düzenleyebilir.

3.BUNLARA DİKKAT EDİNİZ !

Değişiklik yapılan yönetmelikler ile tüp bebek tedavisinden yararlanma hakkı 01 temmuz 2008 itibarıyla; 2 ile sınırlandırılmıştır. Tıbbi olarak tüp bebek tedavisi gerekliliği belirlendikten sonra, diğer kriterlere de sahip iseniz, ilgili kurum raporunuzu vermekle yükümlüdür. anne baba adayı olarak; “hasta hakları” kapsamında tedavi olacağınız yeri ve doktoru seçme hakkınız dolayısı ile; tüp bebek tedavisi için rapor veren kurumda tedavi olma zorunluluğunuz yoktur. SGK ile anlaşmalı herhangi bir kurumda bu rapor ile tedavi yaptırabilirsiniz. tüp bebek tedavi raporu üzerinde aksi belirtilmedikçe 1 (bir) yıl geçerlidir. Raporda farklı bir tarih yazıyorsa; ikinci deneme için raporun yenilenmesi gereklidir, Raporda farklı bir tarih yazıyor ve o süre içinde tedavi uygulanmamışsa; raporun yenilenmesi gereklidir. tüp bebek tedavi raporu üzerinde ya da ayrı bir rapor ile belirtilen ilaç kullanım hakkı; rapor tarihinden itibaren 1 (bir) ay geçerlidir. Ayrı bir rapor olarak düzenlenmişse; ilaçlar alınarak tedaviye başlanmalıdır, tekrar tedavi gerektiğinde ilaç raporunun yenilenmesi gerekmektedir. tüp bebek tedavi raporu içinde düzenlenmişse; tüp bebek raporu yenilenmelidir. tüp bebek tedavi raporu ile toplam 9000 ünite ilaç hakkı verilmektedir, buna göre anne-baba adayı; tedavinin gereğine göre 3 denemede 3000’er ünite şeklinde ilaç alabilir ya da tüm hakkını bir seferde de kullanabilir. İlaçlar sadece; bu rapora göre tedavi yapılacak merkez tarafından reçete edilmelidir.

4.RAPORUNUZ İLE TEDAVİYE BAŞLARKEN

Raporunuzu aldıktan sonra SGK ile anlaşmalı olan dilediğiniz bir tedavi merkezine başvurabilir ve tedavinizi yaptırabilirsiniz. Bu merkezlere başvururken yapmanız gerekenler; Raporunun “aslı gibidir” şeklinde onaylanmış örneği, sağlık karnesinin fotokopisi, Vukuatlı nüfus kayıt örneği, Tedaviye başladığınız zaman ödeyeceğiniz fark bedelini bildiğinize dair imzalı Taahhütname tedavi yapacak sağlık kuruluşuna verilecektir. Emekli Sandığı mensuplarında uygulama farklıdır. Hasta tüm işlem bedelini; (1.240YTL devlet desteğini ve fark bedelini) tedavi yaptırdığı anlaşmalı kuruma öder, işlemleri tamamlanan hastaya aşağıdaki evraklar tedavi yapan sağlık kuruluşu tarafından işlemleri sonunda teslim edilir. Yapılan tüm işlemlerin “epikriz raporu” Sevk girişi ve çıkış kayıtları ile onayları İşlem bilgilerinin de yer aldığı detaylı tedavi faturası, Tedavi raporunun onaylı suretini de ekleyen anne-baba adayları çalıştıkları kurumun ilgili departmanına evrakları teslim eder. Çalıştıkları kurum tedavi desteğini ya anne-baba aydına direk öder, yada tedavi yapılan sağlık kuruluşuna ödeyerek, anne-baba adayına geri ödenmesini sağlar. Yeşilkartlı hastalar ise SGK ile sözleşmesi olsun ya da olmasın, özel sağlık kuruluşlarında tüp bebek tedavi yardımından faydalanamamaktadır.

5.SON YÖNETMELİKLER İLE NELER DEĞİŞTİ:

1) Yürürlükteki mevzuatta kadın 40 yaşına kadar 3 kez bu tedaviden yararlanabiliyor. Ay, gün olarak, 40 yaşını dolduran hastalar tedaviden yararlanamıyorlardı. 5510 sayılı yeni kanunda ise kadının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması gerekmektedir.

2)Yürürlükteki mevzuatta üç denemeye kadar tedavi hakkı varken, Yeni kanunla en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere yardımcı üreme yöntemi tedavileri ödenecektir.

3)Yürürlükteki mevzuatta sağlık hizmetinden faydalanma hakkı bulunanların tüp bebek tedavisi için ek bir koşul aranmazken, Yeni kanun ile en az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması şartı gelmektedir.

4)Yürürlükteki mevzuatta, devlet katkısı için hak sahiplerinden herhangi bir katkı alınmaz, 1.240.-YTL olan devlet katkısı için hastalar herhangi bir katkı ödemezken Yeni kanun ile: hastalar, ilk denemede % 30, ikinci denemede % 25 oranında katılım payı ödeyeceklerdir. tüp bebek tedavisi yöntemi ayaktan statüsüne girdiğinden, ilaçlar için katkı payı uygulaması yeni kanunda da devam etmektedir.


Alıntıdır.mayatupbebek.com
 
Son düzenleme:

çok teş.ederiz bilgilendik sayenizde bizde raporun çıkmasını bekliyoruz
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…