TÜP BEBEK GÜNLÜĞÜMÜZ
TÜP BEBEKTE UZUN VE KISA PROTOKOL
Uzun Protokol
Tedaviye adetin 21. günü Yumurtalıkları Baskılayıcı İlaçlar ile başlanır.
Bu ilaçlara başladıktan yaklaşık on gün sonra göreceğiniz adetin 2. gününde bu baskılayıcı ilaçlara ek olarak yumurta geliştirici ilaçlarınıza başlanır.
Her iki ilaç birlikte 10-12 gün kullanılır.Gelişen yumurtalar istenen büyüklüğe ulaştığında Yumurta Çatlatma iğneniz verilir ve bu iğneyi takip eden 34-36. saatte Yumurta Toplama İşlemi (OPU) yapılır.
OPU işleminden sonra mikroenjeksiyon yöntemi ile elde edilen embriyoların gelişimleri izlenir ve OPUyu takip eden 2. ,3. 5. günlerden birinde Embriyo Transfer işleminiz gerçekleşir.
OPU işleminden sonra embriyoların anne rahmine tutunmasını sağlamak için Luteal Faz Desteği bir takım ilaçlarla sağlanır.Bu ilaçların kullanımını doktorunuz söylemeden kesmemelisiniz.
Bu bekleyiş Embriyo Transferinden sonraki 10.ya da 12. günde yapılan kanda gebelik testi (Beta HCG) sonucunu almanızla sona erer.
Kısa Protokol
Tedaviye adetin 2. günü yumurta geliştirici iğneler ile başlanır.Bu dönemde sık aralıklarla doktorunuz yumurtaların gelişimini gözlemek için sizi merkeze çağıracaktır.
Yumurta geliştirici ilaçlar ile gelişen yumurtaların erken çatlamalarını engellemek için tedavi başladıktan 5-7 gün sonra yumurtalarınızın çatlamalarını önleyici ilaçlar yumurta geliştirici ilaçlara ek olarak verilmeye başlanır.Yumurta geliştirici ilaçların dozunda yumurtaların gelişimi izlenerek değişiklikler yapılabilir.
Ortalama 12-15 gün süren bu ilaç tedavisinin sonunda size yumurta çatlatma iğnesi de denilen HCGniz verilir ve bu enjeksiyondan 34-36 saat sonra Yumurta Toplama İşleminiz(OPU) yapılır.
Yumurta Toplama İşleminden sonra Embriyo Transferine kadar Embriyoloji laboratuarında Embriyolog tarafından hassas bir çalışma başlar,mikroenjeksiyon yöntemi ile elde edilen embriyoların gelişimleri izlenir, bu gelişimlere göre en uygun transfer günü belirlenir ,Yumurta Toplama işlemini takip eden 2,3 ya da 5. günde embriyoların transferi gerçekleşir.
OPUdan sonra farklı ilaçlarla embriyoların anne rahmine tutunmasını sağlamak amacıyla Luteal Faz Desteği verilir.
İlk kanda gebelik testinin yapıldığı Embriyo Transferinden sonraki 10. ya da 12. günde tedavinin sonucu belli olur.
YUMURTALARIN TOPLANMASI (OPU)
Yumurta toplanması ingilizce de Oosit Pickup denilen işlem yumurta çatlatma iğnesinin yapılmasını takiben 36.saatte Ultrasonografi (USG) eşliğinde bir iğne yardımı ile vaginal yolla yapılan bir işlemdir.
Yumurtaların ne zaman toplanacağına kandaki estradiol yani e2 hormonu düzeyine ve folikül çaplarına bakılarak karar verilir. Bu işlemde genellikle genel anestezi uygulanabilir.
Hastanın bir önceki akşamdan itibaren herhangi bir şey yiyip içmemesi gerekeceğinden hastanın önceden bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Her bir folikül teker teker aspire edilip, steril tüplere alınır. Tüpler embriyoloji laboratuarına verilerek yumurta varlığı araştırılır. Yumurta toplama işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürer, hastalar tarafından tolere edilebilen ciddi ağrıya yol açmayan bir işlemdir. İşlemde karşılaşılabilecek durumlardan biri iğnenin girdiği yerde oluşabilecek küçük kanamalar, diğeri ise enfeksiyondur.
Kanama basit tamponaj işlemi ile giderilir.Enfeksiyon ise antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınır. Ancak bu oran %1 den daha düşüktür.
MİKROENJEKSİYON
Mikroenjeksiyon bu işlem sırasında kullanılan bir tekniktir. Tek bir sperm hücresi özel çubuklarla tutulur ve yumurtanın içerisine mikroskop altında izlenerek yerleştirilir.Mikroenjeksiyon uygulanacak yumurtalar önce mekanik ve enzimatik işlemlerden geçirilerek yumurtaların olgunluğu değerlendirilir. Olgun yumurtalara mikroenjeksiyon uygulanır.
EMBRİYO TRANSFER İŞLEMİ
Döllenme kontrolü yapılan embriyolarda bazı parametrelere bakılarak embriyo kalitesi değerlendirilir.Embriyo transferi 2.günden 5.güne kadar herhangi bir günde yapılabilir. Embriyo kalitesi, gelişen embriyo sayısı, hastanın yaşı, genetik tanı yapılıp yapılmaması gibi durumlar göz önünde bulundurularak transfer yapılcak güne karar verilir.Transfer işleminde hasta muayene posizyonunda yatırılır ve sonra steril kültür sıvıları ile vajina ve rahim ağzındaki mukus adı verilen salgılar temizlenir. Embriyolardan en iyi olanları seçilerek bir transfer katateri yardımı ile ultrason eşliğinde anne rahmine yerleştirilir. Bu işlem kısa süreli ağrısız bir işlemdir.
EMBRİYO DONDURMA İŞLEMİ
Günümüzde slow (yavaş) ve vitrification (hızlı) dondurma yöntemleri kullanılmaktadır.
Embriyolar kriyoprotektan adı verilen solüsyonlar içerisinde dondurulup -196 derecede sıvı nitrojen tankları içerisinde özel sistematik sıralamayla saklanırlar.
Sıvı nitrojen içerisinde embriyonun yaşamsal faliyetleri durur. İstenilen zamanda çözülüp ana rahmine transfer edilirler.
Deneyimler embriyoların uzun süre saklanabileceğini göstermiştir. Türkiye de yasal süre 5 yıl ile sınırlandırılmıştır. Daha uzun sürelerde saklanabilir.
Embriyo dondurma işlemi embriyo gelişiminin(1.- 5.gün) her aşamasın da uygulanabilir.
- Tüp bebek tedavisinde, fazla embriyo elde edildiğinde transfer edilmeyen embriyolar dondurularak saklanır. Yumurtalıkların aşırı uyarılması sonucu (OHSS) riskli olan hastalarda tüm embriyolar daha sonra kullanılmak üzere dondurulur.
- Endometrium embriyoların yerleşmesi için uygun kalınlıkta değilse embriyolar dondurularak saklanır.
- Kemateropi veya radyoterapi gerektiren kanser tedavilerinden önce embriyolar dondurulabilir.
PREİMPLANTASYON GENETİK TANI (PGT)
Tüp bebek uygulamarında PGT yöntemi ile gelişen embriyolarda yapılan genetik inceleme sonucunda normal genetik yapıya sahip embriyolar ile anormal gelişim gösteren embriyolar tesbit edilebilmektedir.Bu çalışmaya Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) adı verilmektedir. Bunun sonucunda sağlıklı embriyoların anneye transfer imkanı sağlanmaktadır.PGT ile monozomi yada tirizomi(Down Ssendromu,diğer Trizomiler) gibi sayısal kromozom bozuklukları, tek gen hastalıkları (talasemi,kistik fibrozis,hemofili A1 ve B1 ,muskuler distrofi, sickle cell anemi,neurofibromatozis,,,) artık önceden tespit edilebilmektedir. X kromozomuna bağlı geçiş gösteren hastalıklar söz konusu ve direk genetik tanı yapılamıyorsa tıbben cinsiyet tayini yapılması gerekliliği ortaya çıkmışsa PGT uygulanabilir.
PGT KİMLERE UYGULANIR
İleri yaştaki anne adaylarına(36 yaş ve üzeri)
Tekrarlayan IVF başarısızlığı olan hastalara
Tekrarlayan erken gebelik kayıpları (düşük)olan çiftlere
Tek gen hastalıkları riski taşıyan çiftlere(kistik fibrozis...)
PGT NASIL YAPILIR?
Embriyolara 3. gün 6- 8 hücre aşamasında iken her bir embriyodan 1 yada 2 hücre (blastomer)alınır .
Hücreler bir dizi genetik testlerden(FISH,PCR) geçirilir.
Normal genetik yapıya sahip embriyolar seçilerek anne adayına transfer edilir.
Son düzenleyen: Moderatör: