çok iyi tespitler özellikle çömlekçi hakkında olanlar:)özlemişim yazdıklarınızı okuyunca daha da bi özledim trabzon a sevgiler..22 senelik istanbul maceramdan sonra 4 aydır trabzon'dayım. herkes bana orada nasıl yapacaksın dedi ama inanın aradığın her şeyi bir yerde uzun sokak'ta bulabilmek harika bir şey. misal istanbul'da saatlerce yves rocheri ararken şimdi her gün önünden geçiyorum ve daha nicesi. bu arada ben ortahisar'dayım gözlemlerimi bu yönde paylaşıcam. 4 ay boyunca buradaki yağmurlu gün sayısı istanbul'dakinden daha azdı. yukarlarda oturacaksanız şanslısınız akşamları püfür püfür eser, tabi sonra aşağı merkeze inince fırına girmiş gibi hissedersiniz. istanbul'da tiyatroya gidecek olsam 1 saatim yolda geçerdi şimdi 10 dk. bir çoguna tuhaf gelecek ama burada daha sosyalim. son zamanlarda trafikte artış var çünkü yeni yerleşim planlaması var ve eski yerleri yıkıyorlar.
buradaki insanlar daha bakımlı, alımlı ve mütevazi. istanbulda her çeşit insanı görmek mümkün, kişisel bakımından yoksun ter kokanı mı dersin ağzında sakız cak cak kavga edeni mi dersin. merkezde bunları göremezsin. dört gözle çömlekçi'nin yıkılmasını bekliyorum, başka ilçelere gitmek için çoğu kez oradan geçmek zorunda kalıyorum. yaşlı emicelere sarkıntılık yapan rus gacıları görmek hoş değil, hele bir de onlara prim veren emiceler var.. gözümden kan geliyor onları görünce
şehir seni çok mu yordu, 20 dk sonra Maçka'dasın. yeşilin her tonu, büyüleyici dağlar taşlar seninle
çok iyi tespitler özellikle çömlekçi hakkında olanlar:)özlemişim yazdıklarınızı okuyunca daha da bi özledim trabzon a sevgiler..
merhaba trabzon hakkında şimdide ben bilgi alabilrmiyim sizdenTrabzon'da yaşam nasıl anlatabilecekler varsa sevinirim. İnsanları, sosyal hayatı, iklimi nasıl, günlük neler yapılabilir, alışveriş merkezleri var mı, kiralar, evler vs. gibi...
merhaba bizde trabzona yerleşmeyi düşünüyoruz biraz yardımcı olursan sevinirim kiralar nasıl ailece oturmak için hngi semtler daha iyi iş imkanları nasıl iş bulabilirmiyiz sonuçta uzakdan hayran oldugum fakat hiç birşey bilmedigim içinBir Trabzonlu olarak şehri anlatma konusunda yardımcı olabilirim.Hemen söyleyeyim yaklaşık 12 yıl Ankarada kaldığım için objektif olabiliyorum.
1.Şehir planlaması konusunda tarihi bir şehir olduğu için ,maalesef şehir planlaması konusunda sıkıntılar vardır.Tarihle ne ilgisi var derseniz,mesela şehrin tam göbeğinde zamanında padişah yolu olarak kullanılan tarihi bir köprü halen daha kullanılmaktadır.Tek şerit arabaların bile zor sığdığı bir köprü ,trafiği kitleme noktasına geldiği için yeni köprü ile bu sorun aşılmıştır.
2. Şu sıralar 61. proje ile (Malum Herşeyimiz 61 ya :) ) şehrin bir çok noktasında çalışma vardır.Amaç çok eski yerleşim noktalarındaki evleri şehir planlamasına uygun olarak kaldırıp,yeni yerleşimler açmak.
3. Yağmur konusuna gelince,maalesef ekolojik denge ile bize yıllar öncesinde öğretilen Karadeniz iklimi bile tamamen değişmiştir.Önceleri bitip tükenmeyen yağmur artık neredeyse uğramaz olmuştur.Kuraklık hissedilmeye başlamıştır.Nerden biliyorum aynı zamanda bahçelerimiz de var :)
4.Arkadaşlarımdan biliyorum,sanılanın aksine bizde sörf dalgalarının olduğu bir deniz yoktur.Yaz aylarında Haziran 15 ile Temmuz sonuna kadar denizin harika olduğu zamanlardır.Ağustos zamana göre değişir.
5.Şehir merkezinde gerek çarşı da gerekse civar semtlerde her an bir tarihi motif ile karşılaşmanız mümkündürÖrneğin şehrin tam göbeğinde bayağı bir yer kaplayan ,surlarında deformenin bile olmadığı kalemiz vardır.Yada yine şehir merkezinde Gülbahar Hatun Cami ve Türbesi.
6.Kültür mirasımız olarak şehir merkezinde Ayasofya müzesi,şimdiki adı ile Ayasofya camii vardır.(Geçtiğimiz yaz,karar ile camiye çevrilmiştir,mozaikler örtü ile kapatılarak namaz kılınmaktadır.Başta gidenler olmuşsa da artık kimse oraya namaz için gitmemektedir.Nedeni basit her mahallede nereden baksanız 3 camii var :)) Bu ayasofya müzesinin bahçesinde deniz manzarası eşliğinde harika yöresel kahvaltı yapabilirsiniz.
Ya da Boztepe denilen yerde (Ordu daki ile benzerdir.) şehire karşı semaver keyfi yapıp,hemen alt kısmında kızlar manastırını gezebilirsiniz.Ama çevre ilçelere gitmek isterseniz Sümela Manastırı,Uzungöl,Zigana Dağı ,Ayder Yaylası,Sera Gölü gibi bir çok doğa harikasını da gezebilme imkanınız olur.
7.Evet şehir tamamen Trabzonsporludur.Fenerbahçe takımını sevmedikleri de doğrudur.Bu şimdilik değişmemiştir.
8.Bakır ,telkari ve Trabzon hasırı bizim el işi ve takı olarak şehirle bütünleşmiştir.Trabzon Hasırı ,düğünlerde gelinlere takılan olmaz ise olmaz takı setidir.
9.Sanıldığının ve görüldüğünün aksine hamsinin tatlısı,ne bilim baklavası falan bizde yoktur.Laz böreği vardır,börek düşünülür ama börek değil tatlıdır.Kuymak,hamsili pilav ve hamsili ekmek vardır.Lahana çorbası ve lahana sarması ,mısır ekmeği,turşu kavurması,kayganave bir çok köfteen tadı ile ayrılan Akçaabat Köftesi bunlara eklenebilir.
10.Bünyesinde 2 adet üniversite barındırır.Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Özel üniversite olan Avrasya üniversitesi.Şehrin havalimanı da bulunmaktadır..
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.Çok büyük bir şehir olmadığı için rahatça vasıtasız gezebileceğiniz,sevimli bir Karadeniz şehridir.
Not: Trabzon konusunda yardımcı olabilceğim bir konu olursa seve seve yardımcı olurum.
merhaba bizde trabzona yerleşmeyi düşünüyoruz biraz yardımcı olursan sevinirim kiralar nasıl ailece oturmak için hngi semtler daha iyi iş imkanları nasıl iş bulabilirmiyiz sonuçta uzakdan hayran oldugum fakat hiç birşey bilmedigim içinBir Trabzonlu olarak şehri anlatma konusunda yardımcı olabilirim.Hemen söyleyeyim yaklaşık 12 yıl Ankarada kaldığım için objektif olabiliyorum.
1.Şehir planlaması konusunda tarihi bir şehir olduğu için ,maalesef şehir planlaması konusunda sıkıntılar vardır.Tarihle ne ilgisi var derseniz,mesela şehrin tam göbeğinde zamanında padişah yolu olarak kullanılan tarihi bir köprü halen daha kullanılmaktadır.Tek şerit arabaların bile zor sığdığı bir köprü ,trafiği kitleme noktasına geldiği için yeni köprü ile bu sorun aşılmıştır.
2. Şu sıralar 61. proje ile (Malum Herşeyimiz 61 ya :) ) şehrin bir çok noktasında çalışma vardır.Amaç çok eski yerleşim noktalarındaki evleri şehir planlamasına uygun olarak kaldırıp,yeni yerleşimler açmak.
3. Yağmur konusuna gelince,maalesef ekolojik denge ile bize yıllar öncesinde öğretilen Karadeniz iklimi bile tamamen değişmiştir.Önceleri bitip tükenmeyen yağmur artık neredeyse uğramaz olmuştur.Kuraklık hissedilmeye başlamıştır.Nerden biliyorum aynı zamanda bahçelerimiz de var :)
4.Arkadaşlarımdan biliyorum,sanılanın aksine bizde sörf dalgalarının olduğu bir deniz yoktur.Yaz aylarında Haziran 15 ile Temmuz sonuna kadar denizin harika olduğu zamanlardır.Ağustos zamana göre değişir.
5.Şehir merkezinde gerek çarşı da gerekse civar semtlerde her an bir tarihi motif ile karşılaşmanız mümkündürÖrneğin şehrin tam göbeğinde bayağı bir yer kaplayan ,surlarında deformenin bile olmadığı kalemiz vardır.Yada yine şehir merkezinde Gülbahar Hatun Cami ve Türbesi.
6.Kültür mirasımız olarak şehir merkezinde Ayasofya müzesi,şimdiki adı ile Ayasofya camii vardır.(Geçtiğimiz yaz,karar ile camiye çevrilmiştir,mozaikler örtü ile kapatılarak namaz kılınmaktadır.Başta gidenler olmuşsa da artık kimse oraya namaz için gitmemektedir.Nedeni basit her mahallede nereden baksanız 3 camii var :)) Bu ayasofya müzesinin bahçesinde deniz manzarası eşliğinde harika yöresel kahvaltı yapabilirsiniz.
Ya da Boztepe denilen yerde (Ordu daki ile benzerdir.) şehire karşı semaver keyfi yapıp,hemen alt kısmında kızlar manastırını gezebilirsiniz.Ama çevre ilçelere gitmek isterseniz Sümela Manastırı,Uzungöl,Zigana Dağı ,Ayder Yaylası,Sera Gölü gibi bir çok doğa harikasını da gezebilme imkanınız olur.
7.Evet şehir tamamen Trabzonsporludur.Fenerbahçe takımını sevmedikleri de doğrudur.Bu şimdilik değişmemiştir.
8.Bakır ,telkari ve Trabzon hasırı bizim el işi ve takı olarak şehirle bütünleşmiştir.Trabzon Hasırı ,düğünlerde gelinlere takılan olmaz ise olmaz takı setidir.
9.Sanıldığının ve görüldüğünün aksine hamsinin tatlısı,ne bilim baklavası falan bizde yoktur.Laz böreği vardır,börek düşünülür ama börek değil tatlıdır.Kuymak,hamsili pilav ve hamsili ekmek vardır.Lahana çorbası ve lahana sarması ,mısır ekmeği,turşu kavurması,kayganave bir çok köfteen tadı ile ayrılan Akçaabat Köftesi bunlara eklenebilir.
10.Bünyesinde 2 adet üniversite barındırır.Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Özel üniversite olan Avrasya üniversitesi.Şehrin havalimanı da bulunmaktadır..
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.Çok büyük bir şehir olmadığı için rahatça vasıtasız gezebileceğiniz,sevimli bir Karadeniz şehridir.
Not: Trabzon konusunda yardımcı olabilceğim bir konu olursa seve seve yardımcı olurum.
merhaba bizde trabzona yerleşmeyi düşünüyoruz biraz yardımcı olursan sevinirim kiralar nasıl ailece oturmak için hngi semtler daha iyi iş imkanları nasıl iş bulabilirmiyiz sonuçta uzakdan hayran oldugum fakat hiç birşey bilmedigim için
Iki yabancı dikim var inşallah allah hyırlı iyi insanlarla karşılaştırır ısınma konusunda dogalgaz faturaları ne kdar geliyo çok mu birde şehirde sizce işsizlik çok mu ayrıca sorularımı yanıtladığınız için çok teşekkür ederimMerhabalar ,
Elimden geldikçe yardımcı olurum size . Kiralar evin yaşına göre 450 tl den başlıyor ve devam ediyor . Tahmin edersiniz ki ısınmaya , şehire yakınlığı konumuna göre değişmektedir.
Öte yandan oturtulabilecek semtler arasında halen daha ailemin yaşadığı 3 nolu Erdoğdu mahallesine bağlı Kuruçeşme sizlere önerebileceğim semtlerin başında gelir . Halen daha güzelliğini , güvenirliliğini , komşuluğunu korumaktadır . Ama tabi bunun civarında Soğuksu Mah , Çamlık mah gibi yerleri de bu listeye ekleyebilirim .
Denize daha yakın olan kısımlarda ise beşirli yi (1 nolu 2 nolu 3 nolu diye söylenir ) önerebilirim .
İş imkanı sizin mesleğinize göre değişir , eğitim sektörü ve özel sektörün bazı kısımlarında iş bulmak kolay iken bazı noktalarda zor olabilir . Aklınıza gelen soru olur ise mesaj gönderebilirsiniz
Iki yabancı dikim var inşallah allah hyırlı iyi insanlarla karşılaştırır ısınma konusunda dogalgaz faturaları ne kdar geliyo çok mu birde şehirde sizce işsizlik çok mu ayrıca sorularımı yanıtladığınız için çok teşekkür ederim
Ben de ekleyeyim birkac sey esimin trabzonlu olmasindan ve orda akrabalarimizin olmasindan dolayi yilda bikac gez gittigimiz icin az cok biliyorum. Trabzonda Araplar cok fazla yasamaya basladi ve cok fazla ev aliyorlar ve kiraliyorlar o yuzden ev fiyatlari normal bir Anadolu sehrine gore fazla. Avm olarak cevahir alisveris merkezi var. uzun sokak var bi de orda da belli basli markalar bulunabilir. ben rizeliyim tabiki rizeyi daha cok seviyorum ama trabzon da guzel bir sehir sevdim. geceleri de ışıl ışıl caddeleri. köy hayatini yasamak icin de sehirden cok uzaklasmaniza gerek kalmiyor. ayrica tereyaginin peynirin misirin lahananin en guzelini trabzonda bulabiliyorsunuz. bizim gibi trabzondan gelenlere siparis vermenize gerek kalmiyor. organik hayata da yakinsiniz yani bu buyuk bir avantaj bence. kışın gittigimizde iliman bir havasi vardi soguk kesmiyordu. yazin da birkac gun disinda sicagi cok bunaltmadi. tabi nem fazladir biraz derecenin yuksek oldugu gunler bunaltir insani. Laz boregini biz rizeliler de yapiyoruz. velhasil guzel ve yasanilabilir bir sehir. hem sehir hem köy hayatini yasayabilirsiniz.Bir Trabzonlu olarak şehri anlatma konusunda yardımcı olabilirim.Hemen söyleyeyim yaklaşık 12 yıl Ankarada kaldığım için objektif olabiliyorum.
teşekkür ederim kafma takılan şeyler olursa tekrar rahatsız ederim :)rica ederim ne demek dogalgaz faturasini söyle diyebilirim, iliman bir iklim olduğu için çok aşiri bir durum söz konusu olmaz . iki dil ile tabiki de bos kalmazsiniz en az 7 tane benim bildiğim kolej var , ki benden sonra neler açilmiştir allah yardimciniz olsun.
Bu arada geç cvp için kusura bakmayin telim bozuldu , işler gucler derken ancak yetisebildim
bakalım inşallah hayırlısı olur kısmette ne varsa oBen de ekleyeyim birkac sey esimin trabzonlu olmasindan ve orda akrabalarimizin olmasindan dolayi yilda bikac gez gittigimiz icin az cok biliyorum. Trabzonda Araplar cok fazla yasamaya basladi ve cok fazla ev aliyorlar ve kiraliyorlar o yuzden ev fiyatlari normal bir Anadolu sehrine gore fazla. Avm olarak cevahir alisveris merkezi var. uzun sokak var bi de orda da belli basli markalar bulunabilir. ben rizeliyim tabiki rizeyi daha cok seviyorum ama trabzon da guzel bir sehir sevdim. geceleri de ışıl ışıl caddeleri. köy hayatini yasamak icin de sehirden cok uzaklasmaniza gerek kalmiyor. ayrica tereyaginin peynirin misirin lahananin en guzelini trabzonda bulabiliyorsunuz. bizim gibi trabzondan gelenlere siparis vermenize gerek kalmiyor. organik hayata da yakinsiniz yani bu buyuk bir avantaj bence. kışın gittigimizde iliman bir havasi vardi soguk kesmiyordu. yazin da birkac gun disinda sicagi cok bunaltmadi. tabi nem fazladir biraz derecenin yuksek oldugu gunler bunaltir insani. Laz boregini biz rizeliler de yapiyoruz. velhasil guzel ve yasanilabilir bir sehir. hem sehir hem köy hayatini yasayabilirsiniz.