Kullanım Alanları
Tıbbi kullanımı
Yağın hazmı zor olduğu için yemeklik yağ olarak kullanılmaz. Yağ ağızdan alındığında, risinoleik asit haline dönüşür ve 3-4 saat içinde ince bağırsaklar üzerinde müshil etkisi yapar.
Molekül ağırlığından dolayı, deriye kolay nüfuz eder. Hint yağının ana maddesi olan risinoleik asit alevlenmeyi önleyici olarak etki eder. Yapılan bir çalışmaya göre Hint yağı, ekstrakorporel şok dalga uygulamalarının acılarını azaltmada, ultrason jeli ve vazelinden daha etkilidir.
Pek çok modern ilaca eklenir: Mantar önleyici olan Miconazol, kanser kemoterapisinde kullanılan Paclitaxel, organ naklinde hastaların bağışıklık sisteminin verdiği reaksiyonların azaltılmasında kullanılan Sandimmune, HIV proteaz inhibitörü olan Nelfinavir mesylate, deri yaralarının bölgesel tedavisinde kullanılan Xenaderm merhemi hint yağı ve türevlerini içerir.
Deri problemlerinde, yanıklarda, güneş yanıklarında, kesilmelerde ve sıyrıklarda; kompres olarak abdominal şikayetlerde, baş ağrılarında, kas ağrılarında, ateşli durumlarda, deri döküntülerinde, lezyonlarda ve sinüzitte iyileştirici olarak kullanılır.
Endüstriyel Kullanımı...
Hint yağının nakliye, kozmetik, eczacılık ve imalat endüstrilerinde pek çok kullanımı vardır: yapıştırıcılar, fren akışkanları, ziftler, boyalar, hidrolik akışkanlar, mürekkepler, vernikler, gresler, makine yağları, boyar maddeler, poliüretan yapıştırıcılar, soğutma yağları, lastikler, izolasyon maddeleri, tekstil ürünleri, deterjanlar ve mumlarda kullanılır.
Pek çok kimyasalın üretiminde; özellikle sebasik asit, naylon-11’de hammadde olarak kullanılır.
Hint yağı doğal lastik contalarını eritmediği için bisiklet pompalarında tercih edilen bir yağlayıcıdır.
Zor ısındığından motor yağı olarak da kullanılır.
İssiz yanması ve beyaz alev vermesi nedeniyle kandillerde de bol miktarda kullanılmıştır. Eskiden Anadolu’da da kandil yağı olarak kullanılmıştır. Yağ elde edildikten sonra geriye kalan küspe, iyi bir gübredir. İçindeki zehirli toksalbüminden kurtarıldıktan sonra hayvan yemi olarak da kullanılabilir.
Kendine özgü kokusu ile kozmetikte de kullanılır. Hint yağının polimerik karışımları şampuanlarda, sabunlarda, rujlarda ve dudak nemlendiricilerde kullanılır. Saçlara kuvvet ve parlaklık verir. Tırnak kırılmasını önler. Haricen saç kıran ve saç dökülmesi de kullanılır.
Bebekler için pişik önleyici kremlerde de katkı maddesi olarak bulunur. Sülfatlanmış Hint yağı suya karışabilen tek yağdır, bu da yağı banyo yağı ürünlerinin yapımına elverişli hale getirir. Sülfatlanmış Hint yağı sabundan sonra bilinen ilk sentetik deterjandır ve yağlayıcı, yumuşatıcı ve boya yardımcı maddelerinin formülize edilmesinde kullanılır.
Yoğun sülfat asidinin hintyağına etkisi ile Türk Kırmızı Yağı adı verilen bir bileşik elde edilir. Bu bileşik kumaş boyacılığında kullanılır.
Gıda sektöründe; katkı maddelerinde, tatlandırıcılarda ve şekerlemelerde (örneğin çikolatada) kalıp inhibitörü olarak ve paketlemede kullanılır.
Kullanım Şekli..
Günde 3 defa bir çay bardağı suya veya şekere 5-6 damla damlatılarak alınır. Haricen cilde masaj şeklinde uygulanır...
hammaddeler.com dan alıntıdır.. sizleri bilgilendirmek amaçlı opuyorumnanaktan