• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tiroid, TSH, Haşimato, Nodül hakkında her şey...

BenIpek BenIpek

Hamilelikte grip hakkında bilinmesi gerekenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Kağan Kocatepe’den öğrendik.

Anne adaylarının hamilelik dönemlerinde en çok sakındıkları durumlardan biridir hasta olmak. Özellikle içinde bulunduğumuz kuş gribi salgınından ötürü, gribin adını bile anmak istemeyen birçok anne adayı vardır muhakkak. Atacağı her adımın bebeğini de etkilediğini bilen hamileler için ilaç içmek de eskisi kadar tercih edilmiyor. Bu durumda akla gelen ilk şey, ne kadar dikkatli olunsa da, gribe yakalanıldığında neler yapılması gerektiği. Bunun cevabını vermeden önce de, gribi daha yakından tanımak gerekiyor.

Gribi hafife almamak lazım

Influenza virüslerinin neden olduğu grip, her yıl yaygın salgınlara neden olan ciddi bir hastalık. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi’nin verilerine göre her yıl nüfusun yüzde 10-20’si gribe yakalanıyor ve ortalama 114 bin kişi grip nedeni ile hastanede tedavi görüyor. 20 binden fazla kişi de grip yüzünden hayatını kaybediyor. Hastalığa neden olan virüs çok sık aralıklarla form değiştirdiği için yaygın salgınlara neden olabiliyor. Bu nedenle gribi basit bir kış hastalığı olarak tanımlamak pek doğru değil.

Damlacık enfeksiyonu ile solunum yollarından geçen virüslerin neden olduğu grip; ani ateş yükselmesi, titreme, baş ve kas ağrıları, vücut kırgınlığı, gözlerin yaşarması ve yanması, kuru öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklık gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ateş genelde 2-3 gün devam ederken nadiren 5 güne kadar uzayabiliyor. Ateşten sonra genel vücut yakınmaları başlıyor ve solunum sistemi yakınmaları artıyor. En önemli bulgulardan biri de kuru öksürük.

Gribin en tehlikeli boyutu ise zatürre gibi çok daha ağır hastalıklara neden olma riski. Bu nedenle hamilelik döneminde anne adayının bağışıklık sisteminin yanı sıra dolaşım ve solunum sisteminde de değişiklere neden olarak komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altında olduğu asla unutulmamalı. Çünkü hamilelik döneminde gribin çeşitli komplikasyonlarla seyredebilmesi, bebeğin sağlığını tehdit edebildiği gibi anne adayının huzursuz olmasına neden oluyor.

Araştırmalara göre hamileler risk altında

Gribin hamile kadınlar üzerindeki etkisini araştıran bir çalışmaya göre, hamileliğinin 6. ayını bitirmiş olan hamilelerin kalp veya akciğer problemleri nedeniyle hastaneye yatma oranı, hamile olmayan ancak ciddi, altta yatan hastalığı olan kadınlarla eş durumda. Hamileliğin ileri dönemlerinde bu risk daha da artıyor. 37-42 haftalık hamile kadınların yine kalp ve akciğer problemleri nedeniyle hastaneye yatma riskleri, doğum sonrası ilk 6 ayı geçirmiş kadınlara oranla 5 kat daha fazla. Hamile ve aynı zamanda astımı olan kadınlar grip sezonunda özellikle hastaneye yatma açısından yüksek risk altında.

Grip ya bebeğime zarar verirse!

Bunun yanı sıra grip virüsü normal koşullarda bebeğe geçmesi beklenen ve bebekte istenmeyen durumlar yaratan bir hastalık değil. Ancak gribin ağır seyrettiği hallerde ateş 39 dereceyi geçerse bebek bundan olumsuz etkilenebiliyor. Hatta hamileliğin son aylarında olunması doğum sancılarının başlamasına bile neden olabiliyor. Bunun için yüksek ateşin kontrol altına alınması şart. Tabi bu müdahale doktor tarafından gerçekleştirilmeli. Ayrıca nezlenin sinüzite, öksürüğün bronşite dönüştüğü durumlarda, doktor önerisiyle antibiyotik kullanmak gerekebiliyor. Ancak doktora danışmadan hiçbir ilaç alınmamalı.

13424307995003de4ff2e71.jpg
Hamileyken grip aşısı yapılabilir mi?

Grip aşısı inkative virüs aşısı olduğundan yani canlı virüs içermediğinden hamilelikte kullanımının herhangi bir sakıncası yok. Ancak hamilelik döneminde ilaç alımında olduğu gibi aşı konusunda da doktora danışmakta fayda var. Çünkü böyle bir durumda hangi tedavinin hamilelikte uygun olacağını ve sizin durumunuzda en iyi sonucu vereceğini, ancak doktorunuz söyleyebilir. Doktorundan onay alan anne adaylarının aşı yaptırabilmeleri için bebeklerinin gelişim süreçlerini dikkate almaları gerekiyor. Bundaki en büyük etken ise ilk üç ayın bebeğin gelişimi açısından önemli bir dönem olması. Ayrıca ilk üç ay düşük olma olasılığı fazla bir dönem. Bu nedenle ilk üç ayın sonunda bebeğin gelişimi tamamlanmış olduğu için anne adayı aşı yaptırabilir. Böylelikle anne adayında gelişen antikorların bir miktarı bebeğe de geçerek yaşamının ilk aylarında onun da gribe karşı korunmasında etkili oluyor. Aşı sonrasında antikor üretilmesi ve koruyuculuğun başlaması için 1-2 haftaya gerek var. Grip aşısının koruyuculuğu ise yüzde 70-90 arasında değişiyor. Öte yandan aşı hazırlanırken yumurta kullanıldığı için yumurta alerjisi olanlarda grip aşısı uygulanmaması gerekiyor. Bununla birlikte emziren anneler de güvenle grip aşısı yaptırabiliyor.

Tedavi için doktorunuza danışın

Alınan her türlü önleme rağmen anne adayları bu hastalığa yakalanabilirler. Normal insanların bile günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyen grip hamileler için çok daha zorlu geçer. İlaç almanın bebeğe zarar vereceğini düşünen anne adayları ilaç kullanmayı reddettikleri için grip sürecini atlatmakta zorlanabilirler. Bu nedenle grip belirtileri oluşursa ilk yapılması gereken hemen doktora başvurmak. Genel bir muayene sonrasında doktor belirtileri hafifletmek için çeşitli ilaçlar verebilir. Diğer grip geçiren insanlarda olduğu gibi anne adaylarının da istirahat etmeleri, beslenmelerine ve uyku düzenlerine özen göstermeleri gerekir.


İlaç yerine doğal yöntemleri deneyin

Hamilesiniz ve aynı zamanda gripsiniz. İlaç almıyorsunuz ve yapabildiğiniz tek şey dinlenmek. İstirahat gribin en büyük ilacı olsa da evde yapabileceğiniz doğal yöntemlerle gribin olumsuz etkilerini hafifletmeniz mümkün.

Örneğin burnunuz tıkanıyorsa, burun damlası kullanamayacağınız için evde bir tatlı kaşığı tuzun yarım litre suda çözülmesi şeklinde bir serum fizyolojik hazırlamanız daha sağlıklı olur. Bu karışımı bir pipet aracılığıyla burna çekmek, burun tıkanıklığını giderebilir.

Öksürüğünüzü ise ballı ılık süt ile yatıştırabilirsiniz.
Bunun dışında ılık limon ya da elma suyu içerek de öksürüğünüzü azaltabilirsiniz.


Boğaz ağrınız için doktorunuzun önerdiği tabletlerin yanı sıra ada çayı ile yapılan gargaralar da ağrınıza iyi gelebilir.

Gribin belirtileri

  • Kas ağrısı,
  • Kuru öksürük,
  • Burun tıkanıklığı ve soluk almada güçlük,
  • Burun akıntısı,
  • Ateş,
  • Titreme,
  • Şiddetli olabilen baş ağrısı,
  • İştahsızlık,
  • Halsizlik,
  • Yorgunluk.
Peki gripten korunmak için neler yapmalısınız?

Bir hastalığa yakalanmadan alınan tedbirler daha sonrasında iyileşmek için harcayacağınız çabadan çok daha fazla yarar sağlar. Bunun için özellikle hamileyken gribe yakalanmamak için çok dikkatli olmanız gerekir. Bunun için aşağıdaki önlemleri almanız sizin için oldukça faydalı olabilir.

  • Grip mevsimlerinde yani kasım ve mart ayları arasında gribe yakalanma riskini azaltmak için mümkün olduğunca kalabalık yerlerden uzak durun. Öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temaslardan kaçının.
  • Vücut direncinizi artırmak için C vitamini içeren besinlerden bol bol tüketin.
  • Bol miktarda sıvı almaya çalışın. Ateş, aksırıklar, sürekli akan bir burun vücudunuzda sıvı kaybına yol açar. Yatağınızın yanında bir termos dolusu sıcak greyfurt veya portakal suyu bulundurun ve bunlardan hiç olmazsa saatte bir, 1 fincan için.
  • Bulunduğunuz ortamın ya da evinizin iyi havalandırılmasına ve yeteri kadar sıcak olmasına dikkat edin.
  • Eğer hamileliğinizin ilk üç ayını bitirdiyseniz grip aşısı olun.
Doktora baş vurmanız gereken durumlar ise şunlar:

  • Yüksek risk grubundaysanız,
  • Ateşiniz 38.5 derecenin üzerine çıkarsa ve birkaç gün içinde düşmezse,
  • Soluk alıp vermede güçlük olursa,
  • Göğüs ağrısı ortaya çıkarsa,
  • Şiddetli kulak ağısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa,
  • Döküntü ve kızarıklık ortaya çıkarsa,
  • Ense sertliği ortaya çıkarsa,
  • Birkaç gün içinde düzelemediğinizi ve ciddi derecede hasta olduğunuzu düşünüyorsanız.
Kaynak: www.annebebek.com
.................................................................................................................................................

Jin. op. dr. Yesim Yerçok' un yazısını okuyalım.

Hamilelikte grip için ilaç kullanmak gerekir mi?

Grip, genellikle ateş ve yorgunluk ile başlar, soğuk algınlığı belirtilerini takiben hapşırma, burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, titreme, kas ve vücut ağrısı ile devam eder. Beraberinde kusma veya ishal olabilir.

Hamile olduğunuzda grip hızlıca kötüleşebilir ve pnömoni gibi daha ciddi durumlara ilerleyebilir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen acil tıbbi yardım almalısınız:


· Nefes almakta zorluk, nefes darlığı

· Kanlı ya da renkli balgam

· Göğüs veya karında ağrı ya da basınç

· Ani baş dönmesi, konfüzyon

· Şiddetli ya da sürekli kusma

· Bebeğiniz yeteri kadar hareket etmiyorsa

· Yüksek ateş Parasetamol tedavisine yanıt vermiyorsa


Eğer ateş, vücut ağrıları veya baş ağrısı çekiyorsanız genellikle asetaminofen (aparasetamol) içerikli ürünleri kullanmanız güvenlidir. Hamileyken asetaminofen kullanmak ateş düşürmek için önerilen tedavi yöntemidir.

Antiviral ilaçlara ihtiyacınız olup olmadığına ise doktorunuz karar verecektir. Antiviral ilaçların kullanılması belirtilerin başladığı 2 gün içinde çok işe yarar ancak çok hasta ve yüksek riskli kişilerde 48 saat sonrasında da verilebilir. Antiviral ilaçların hamile kadınlara veya bebeklerine etkisi hakkında çok az bildiri vardır ancak hiçbirinde ciddi yan etki bildirilmemiştir.

Özellikle gebeliğin ilk 3 ayı olan 1. Trmestrda bebeğinizin organlarının oluşum döneminde dekonjestan kullanımından kaçınmalı, doğal yöntemlerle semptomları azaltmaya çalışmalısınız.

İbuprofen veya Naproxen içerikli ürünler gebelikte tavsiye edilmez. Bunlar erken aylarda bebeğinizin organ gelişimini, gebeliğin geç aylarında ise bebeğinizin kardiovaskuler sistemini etkileyebilir. Herhangi bir ilaç almadan önce her zaman doktorunuza danışın.

Hamilelikte grip için evde neler yapabiliriz?

Siz de hafif ateşinizi doğal yollardan düşürmeyi deneyebilirsiniz, ılık banyo veya duş almak, soğuk içecek tüketilmesi, hafif kıyafetler giyilmesi işe yarayabilir. Gebe olduğunuz için gribin ciddi komplikasyonlarına, özellikle pnömoniye karşı risk altında olduğunuzu unutmayın.. Eğer grip semptomları yaşıyorsanız doktorunuzu aramanız önemlidir.

· Grip kolayca insanlar arasında yayılabilir. Gripli biri öksürürken, hapşırırken, konuşurken bile virüs hava yoluyla yayılabilir. Grip benzeri belirtiler hissediyorsanız evde kalıp, başkalarıyla iletişiminizi sınırlayıp doktorunuzu arayın. Doktorunuz herhangi bir teste (burun akıntısı veya boğaz akıntısından kültür almak gibi) veya tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını karar verecektir.

· Eğer yalnızsanız birisinden sizi sık sık kontrol etmesini isteyin.

· Bolca dinlenin

· Bolca su için

· Kafein içermeyen sıvıları tercih edin.

· Portakal suyu ve diğer C vitamini içeren sıvıları tüketin

· Gebelik öncesi önerilen vitamin alımına devam edin. İçeriğindeki C vitamini immun sisteminizi güçlendirir, Çinko ise mikroplarla savaşmanıza yardımcı olur. Ve doğal yollardan yani vitamin ve mineralden zengin gıdaları tüketmeyi ihmal etmeyin. C vitaminini, limon, çilek, kavun, kiwi, mango, papaya, brokoli, kırmızı lahana, domates, biber, ıspanak ve pek çok lezzetli yiyeceklerde bolca bulabilirsiniz. Çinkoyu ise hindi ve sığır etinde, istiritye, yoğurt, buğday tohumu, yulaf ezmesi ve yumurtadan elde edebilirsiniz.

· Taze sarımsak yemek virüslerle savaşmanıza yardımcı olur. Kakule, tarçın ve karanfil de antiviral baharatlardır.

· İştahınız azalmış olabilir, ancak vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için küçük miktarlarda da olsa birşeyler yemeğe gayret edin.

· Odanızda sıcak hava nemlendiricileri kullanabilirsiniz.

· Tuzlu su gargaraları boğaz ağrınızı rahatlatır. (hızlıca rahatlamak için yarım bardak sıcak suya 1 çaykaşığı tuz ekleyebilirsiniz.)

· Buhar inhalasyonu veya burun lavajı nasal ödemi veya sinüslerde tıkanıklığa bağlı baş ağrısını rahatlatır. Tuzlu su spreyleri de burun kanallarınızı nemlendirir.


Hamilelikte gripten korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

· Sonbaharda grip aşısı piyasaya çıktığında en kısa zamanda aşınızı olun. Aşının gripe karşı bağışıklığınızı arttırması birkaç hafta alabilir.

· Ellerinizi sık sık yıkamanız, özellikle yemekten önce, hapşırdıktan hemen sonra önerilir. En az 15 saniye boyunca her iki elinizi sabunla ovuşturarak yıkamanız ve bol su ile durulamalısınız. Sabun ve su bulamadığınızda en az yüzde 60 alkol içeren el yıkama jellerini veya tek kullanımlık mendilleri kullanmalısınız.

· Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın. Ellerinizin temiz olduğunu düşünebilirsiniz daha önce dokunduğunuz kapı tokmağı, bardak, buzdolabı kapağına veya başka eşyalara başkaları dokunmuş ve elleriyle virüs bulaştırmış olabilir ve sizi enfekte edebilir.

· Virüs ve bakteriler sert yüzeylerde 2-8 saat yaşayabilir. Özellikle oyuncaklar, başucu masaları, kapı kolları, telefon gibi eşyaları, banyo ve mutfak yüzeylerini uygun bir dezenfektanla düzenli olarak silmelisiniz.

· Evinizde hasta insanlara mümkün olduğunca fazla yakınlaşmamalısınız.


Grip nasıl tedavi edilir?

Grip olduğunuzu düşünüyorsanız hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuz sizi ve bebeğinizi olabilecek komlikasyonlardan korumak için tedavi verecektir. Bazı ilaçlar griple mücadelede yardımcı olabilir ancak doktorunuzun reçete etmesi gerekir. Bu ilaçlara hemen başlamak önemlidir.

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) grip için 2 ilaç önermektedir. Ancak bu ilaçların gebelik kategosi C’dir. Size uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz:

1. Oseltamivir (Tamiflu)

2. Zanamivir (Relenza)

Ateş ve diğer semptomlar 1 hafta veya daha uzun sürebilir. Eğer ateş devam ediyorsa asetaminofen (Tylenol) almalısınız.

Kaynak: dryesimyercok.com

kk dan alıntılar;

*Ben iki kez grip atlattım dr uma sordum ateş olmadığı sürece hiçbir sorun olmaz dedi. Bol bol sıvı almalısınız özellikle su. Ihlamur da günde 3- 4 bardak içebilirsin dedi yine de bir iki bardakta kaldım ben bebekleriniz etkilenmeyecktir.

*ben 2 buçuk aylıkkn olmuştum doktor minoset verdi ama yinede içmedim eczane bol bol ıhlamur iç dedi bende öyle yaptım bide çok mandalina portakal falan yedim allahıma şükür hap içmeden atlattım

*bende çok kötü grip oldum. ilaç yazıldı kullanmadım. öksürükde vardı. zencefil ile bal yedim. fakat zencefil düşüğe neden oluıyormuş. Allah 'tan bişy olmadı. limon,bal,sıcak su ve bol bol portakal suyu geçirir. tecrubeyle sabittir.

*Ben ilk 3 ayda 2 kez grip oldum, ikisinde de birer kez minoset kullanmak zorunda kaldim cunku atesim 38'i gecti. Atesinin 38'i gecmesine izin verme, gecerse ates dusurucu kullan cunku ates daha zararli. Ben 38 olana kadar surekli dus alip soguk kompres uyguladim ama yine de bir yerde 38'i gecti. Fakat ikinci defa almama gerek kalmadan atesim 37 kusurlere dustu ve yukselmedi.

Dedigim gibi, gripte en onemli sey atesin cikmamasi, gerisi o kadar da onemli degil.

*Ihlamur çok iyi geliyor. ama sakın nane limon içme nane ilk aylarda düşüğe sebep oluyormuş dikkatli ol ıhlamur limon bana çok iyi geliyor her zaman geçmiş olsun.

*Ben de 3,5 aylık hamileyken kötü bir grip geçirdim.Ateşin varsa eğer mutlaka dr una danış ilaç yazar ateş bebeğe çok zarar veriyormuş onun dışında ıhlamur iç, portakal, greyfurt, limon sık iç. Ben öyle yaptım ilaçsız atlattım çok şükür.Tabii bunların hepsi dr umun tavsiyesi.
 
BenIpek BenIpek

Hamilelikte grip hakkında bilinmesi gerekenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Kağan Kocatepe’den öğrendik.

Anne adaylarının hamilelik dönemlerinde en çok sakındıkları durumlardan biridir hasta olmak. Özellikle içinde bulunduğumuz kuş gribi salgınından ötürü, gribin adını bile anmak istemeyen birçok anne adayı vardır muhakkak. Atacağı her adımın bebeğini de etkilediğini bilen hamileler için ilaç içmek de eskisi kadar tercih edilmiyor. Bu durumda akla gelen ilk şey, ne kadar dikkatli olunsa da, gribe yakalanıldığında neler yapılması gerektiği. Bunun cevabını vermeden önce de, gribi daha yakından tanımak gerekiyor.

Gribi hafife almamak lazım

Influenza virüslerinin neden olduğu grip, her yıl yaygın salgınlara neden olan ciddi bir hastalık. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi’nin verilerine göre her yıl nüfusun yüzde 10-20’si gribe yakalanıyor ve ortalama 114 bin kişi grip nedeni ile hastanede tedavi görüyor. 20 binden fazla kişi de grip yüzünden hayatını kaybediyor. Hastalığa neden olan virüs çok sık aralıklarla form değiştirdiği için yaygın salgınlara neden olabiliyor. Bu nedenle gribi basit bir kış hastalığı olarak tanımlamak pek doğru değil.

Damlacık enfeksiyonu ile solunum yollarından geçen virüslerin neden olduğu grip; ani ateş yükselmesi, titreme, baş ve kas ağrıları, vücut kırgınlığı, gözlerin yaşarması ve yanması, kuru öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklık gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ateş genelde 2-3 gün devam ederken nadiren 5 güne kadar uzayabiliyor. Ateşten sonra genel vücut yakınmaları başlıyor ve solunum sistemi yakınmaları artıyor. En önemli bulgulardan biri de kuru öksürük.

Gribin en tehlikeli boyutu ise zatürre gibi çok daha ağır hastalıklara neden olma riski. Bu nedenle hamilelik döneminde anne adayının bağışıklık sisteminin yanı sıra dolaşım ve solunum sisteminde de değişiklere neden olarak komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altında olduğu asla unutulmamalı. Çünkü hamilelik döneminde gribin çeşitli komplikasyonlarla seyredebilmesi, bebeğin sağlığını tehdit edebildiği gibi anne adayının huzursuz olmasına neden oluyor.

Araştırmalara göre hamileler risk altında

Gribin hamile kadınlar üzerindeki etkisini araştıran bir çalışmaya göre, hamileliğinin 6. ayını bitirmiş olan hamilelerin kalp veya akciğer problemleri nedeniyle hastaneye yatma oranı, hamile olmayan ancak ciddi, altta yatan hastalığı olan kadınlarla eş durumda. Hamileliğin ileri dönemlerinde bu risk daha da artıyor. 37-42 haftalık hamile kadınların yine kalp ve akciğer problemleri nedeniyle hastaneye yatma riskleri, doğum sonrası ilk 6 ayı geçirmiş kadınlara oranla 5 kat daha fazla. Hamile ve aynı zamanda astımı olan kadınlar grip sezonunda özellikle hastaneye yatma açısından yüksek risk altında.

Grip ya bebeğime zarar verirse!

Bunun yanı sıra grip virüsü normal koşullarda bebeğe geçmesi beklenen ve bebekte istenmeyen durumlar yaratan bir hastalık değil. Ancak gribin ağır seyrettiği hallerde ateş 39 dereceyi geçerse bebek bundan olumsuz etkilenebiliyor. Hatta hamileliğin son aylarında olunması doğum sancılarının başlamasına bile neden olabiliyor. Bunun için yüksek ateşin kontrol altına alınması şart. Tabi bu müdahale doktor tarafından gerçekleştirilmeli. Ayrıca nezlenin sinüzite, öksürüğün bronşite dönüştüğü durumlarda, doktor önerisiyle antibiyotik kullanmak gerekebiliyor. Ancak doktora danışmadan hiçbir ilaç alınmamalı.

13424307995003de4ff2e71.jpg
Hamileyken grip aşısı yapılabilir mi?

Grip aşısı inkative virüs aşısı olduğundan yani canlı virüs içermediğinden hamilelikte kullanımının herhangi bir sakıncası yok. Ancak hamilelik döneminde ilaç alımında olduğu gibi aşı konusunda da doktora danışmakta fayda var. Çünkü böyle bir durumda hangi tedavinin hamilelikte uygun olacağını ve sizin durumunuzda en iyi sonucu vereceğini, ancak doktorunuz söyleyebilir. Doktorundan onay alan anne adaylarının aşı yaptırabilmeleri için bebeklerinin gelişim süreçlerini dikkate almaları gerekiyor. Bundaki en büyük etken ise ilk üç ayın bebeğin gelişimi açısından önemli bir dönem olması. Ayrıca ilk üç ay düşük olma olasılığı fazla bir dönem. Bu nedenle ilk üç ayın sonunda bebeğin gelişimi tamamlanmış olduğu için anne adayı aşı yaptırabilir. Böylelikle anne adayında gelişen antikorların bir miktarı bebeğe de geçerek yaşamının ilk aylarında onun da gribe karşı korunmasında etkili oluyor. Aşı sonrasında antikor üretilmesi ve koruyuculuğun başlaması için 1-2 haftaya gerek var. Grip aşısının koruyuculuğu ise yüzde 70-90 arasında değişiyor. Öte yandan aşı hazırlanırken yumurta kullanıldığı için yumurta alerjisi olanlarda grip aşısı uygulanmaması gerekiyor. Bununla birlikte emziren anneler de güvenle grip aşısı yaptırabiliyor.

Tedavi için doktorunuza danışın

Alınan her türlü önleme rağmen anne adayları bu hastalığa yakalanabilirler. Normal insanların bile günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyen grip hamileler için çok daha zorlu geçer. İlaç almanın bebeğe zarar vereceğini düşünen anne adayları ilaç kullanmayı reddettikleri için grip sürecini atlatmakta zorlanabilirler. Bu nedenle grip belirtileri oluşursa ilk yapılması gereken hemen doktora başvurmak. Genel bir muayene sonrasında doktor belirtileri hafifletmek için çeşitli ilaçlar verebilir. Diğer grip geçiren insanlarda olduğu gibi anne adaylarının da istirahat etmeleri, beslenmelerine ve uyku düzenlerine özen göstermeleri gerekir.


İlaç yerine doğal yöntemleri deneyin

Hamilesiniz ve aynı zamanda gripsiniz. İlaç almıyorsunuz ve yapabildiğiniz tek şey dinlenmek. İstirahat gribin en büyük ilacı olsa da evde yapabileceğiniz doğal yöntemlerle gribin olumsuz etkilerini hafifletmeniz mümkün.

Örneğin burnunuz tıkanıyorsa, burun damlası kullanamayacağınız için evde bir tatlı kaşığı tuzun yarım litre suda çözülmesi şeklinde bir serum fizyolojik hazırlamanız daha sağlıklı olur. Bu karışımı bir pipet aracılığıyla burna çekmek, burun tıkanıklığını giderebilir.

Öksürüğünüzü ise ballı ılık süt ile yatıştırabilirsiniz.
Bunun dışında ılık limon ya da elma suyu içerek de öksürüğünüzü azaltabilirsiniz.


Boğaz ağrınız için doktorunuzun önerdiği tabletlerin yanı sıra ada çayı ile yapılan gargaralar da ağrınıza iyi gelebilir.

Gribin belirtileri

  • Kas ağrısı,
  • Kuru öksürük,
  • Burun tıkanıklığı ve soluk almada güçlük,
  • Burun akıntısı,
  • Ateş,
  • Titreme,
  • Şiddetli olabilen baş ağrısı,
  • İştahsızlık,
  • Halsizlik,
  • Yorgunluk.
Peki gripten korunmak için neler yapmalısınız?

Bir hastalığa yakalanmadan alınan tedbirler daha sonrasında iyileşmek için harcayacağınız çabadan çok daha fazla yarar sağlar. Bunun için özellikle hamileyken gribe yakalanmamak için çok dikkatli olmanız gerekir. Bunun için aşağıdaki önlemleri almanız sizin için oldukça faydalı olabilir.

  • Grip mevsimlerinde yani kasım ve mart ayları arasında gribe yakalanma riskini azaltmak için mümkün olduğunca kalabalık yerlerden uzak durun. Öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temaslardan kaçının.
  • Vücut direncinizi artırmak için C vitamini içeren besinlerden bol bol tüketin.
  • Bol miktarda sıvı almaya çalışın. Ateş, aksırıklar, sürekli akan bir burun vücudunuzda sıvı kaybına yol açar. Yatağınızın yanında bir termos dolusu sıcak greyfurt veya portakal suyu bulundurun ve bunlardan hiç olmazsa saatte bir, 1 fincan için.
  • Bulunduğunuz ortamın ya da evinizin iyi havalandırılmasına ve yeteri kadar sıcak olmasına dikkat edin.
  • Eğer hamileliğinizin ilk üç ayını bitirdiyseniz grip aşısı olun.
Doktora baş vurmanız gereken durumlar ise şunlar:

  • Yüksek risk grubundaysanız,
  • Ateşiniz 38.5 derecenin üzerine çıkarsa ve birkaç gün içinde düşmezse,
  • Soluk alıp vermede güçlük olursa,
  • Göğüs ağrısı ortaya çıkarsa,
  • Şiddetli kulak ağısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa,
  • Döküntü ve kızarıklık ortaya çıkarsa,
  • Ense sertliği ortaya çıkarsa,
  • Birkaç gün içinde düzelemediğinizi ve ciddi derecede hasta olduğunuzu düşünüyorsanız.
Kaynak: www.annebebek.com
.................................................................................................................................................

Jin. op. dr. Yesim Yerçok' un yazısını okuyalım.

Hamilelikte grip için ilaç kullanmak gerekir mi?

Grip, genellikle ateş ve yorgunluk ile başlar, soğuk algınlığı belirtilerini takiben hapşırma, burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, titreme, kas ve vücut ağrısı ile devam eder. Beraberinde kusma veya ishal olabilir.

Hamile olduğunuzda grip hızlıca kötüleşebilir ve pnömoni gibi daha ciddi durumlara ilerleyebilir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen acil tıbbi yardım almalısınız:


· Nefes almakta zorluk, nefes darlığı

· Kanlı ya da renkli balgam

· Göğüs veya karında ağrı ya da basınç

· Ani baş dönmesi, konfüzyon

· Şiddetli ya da sürekli kusma

· Bebeğiniz yeteri kadar hareket etmiyorsa

· Yüksek ateş Parasetamol tedavisine yanıt vermiyorsa


Eğer ateş, vücut ağrıları veya baş ağrısı çekiyorsanız genellikle asetaminofen (aparasetamol) içerikli ürünleri kullanmanız güvenlidir. Hamileyken asetaminofen kullanmak ateş düşürmek için önerilen tedavi yöntemidir.

Antiviral ilaçlara ihtiyacınız olup olmadığına ise doktorunuz karar verecektir. Antiviral ilaçların kullanılması belirtilerin başladığı 2 gün içinde çok işe yarar ancak çok hasta ve yüksek riskli kişilerde 48 saat sonrasında da verilebilir. Antiviral ilaçların hamile kadınlara veya bebeklerine etkisi hakkında çok az bildiri vardır ancak hiçbirinde ciddi yan etki bildirilmemiştir.

Özellikle gebeliğin ilk 3 ayı olan 1. Trmestrda bebeğinizin organlarının oluşum döneminde dekonjestan kullanımından kaçınmalı, doğal yöntemlerle semptomları azaltmaya çalışmalısınız.

İbuprofen veya Naproxen içerikli ürünler gebelikte tavsiye edilmez. Bunlar erken aylarda bebeğinizin organ gelişimini, gebeliğin geç aylarında ise bebeğinizin kardiovaskuler sistemini etkileyebilir. Herhangi bir ilaç almadan önce her zaman doktorunuza danışın.

Hamilelikte grip için evde neler yapabiliriz?

Siz de hafif ateşinizi doğal yollardan düşürmeyi deneyebilirsiniz, ılık banyo veya duş almak, soğuk içecek tüketilmesi, hafif kıyafetler giyilmesi işe yarayabilir. Gebe olduğunuz için gribin ciddi komplikasyonlarına, özellikle pnömoniye karşı risk altında olduğunuzu unutmayın.. Eğer grip semptomları yaşıyorsanız doktorunuzu aramanız önemlidir.

· Grip kolayca insanlar arasında yayılabilir. Gripli biri öksürürken, hapşırırken, konuşurken bile virüs hava yoluyla yayılabilir. Grip benzeri belirtiler hissediyorsanız evde kalıp, başkalarıyla iletişiminizi sınırlayıp doktorunuzu arayın. Doktorunuz herhangi bir teste (burun akıntısı veya boğaz akıntısından kültür almak gibi) veya tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını karar verecektir.

· Eğer yalnızsanız birisinden sizi sık sık kontrol etmesini isteyin.

· Bolca dinlenin

· Bolca su için

· Kafein içermeyen sıvıları tercih edin.

· Portakal suyu ve diğer C vitamini içeren sıvıları tüketin

· Gebelik öncesi önerilen vitamin alımına devam edin. İçeriğindeki C vitamini immun sisteminizi güçlendirir, Çinko ise mikroplarla savaşmanıza yardımcı olur. Ve doğal yollardan yani vitamin ve mineralden zengin gıdaları tüketmeyi ihmal etmeyin. C vitaminini, limon, çilek, kavun, kiwi, mango, papaya, brokoli, kırmızı lahana, domates, biber, ıspanak ve pek çok lezzetli yiyeceklerde bolca bulabilirsiniz. Çinkoyu ise hindi ve sığır etinde, istiritye, yoğurt, buğday tohumu, yulaf ezmesi ve yumurtadan elde edebilirsiniz.

· Taze sarımsak yemek virüslerle savaşmanıza yardımcı olur. Kakule, tarçın ve karanfil de antiviral baharatlardır.

· İştahınız azalmış olabilir, ancak vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için küçük miktarlarda da olsa birşeyler yemeğe gayret edin.

· Odanızda sıcak hava nemlendiricileri kullanabilirsiniz.

· Tuzlu su gargaraları boğaz ağrınızı rahatlatır. (hızlıca rahatlamak için yarım bardak sıcak suya 1 çaykaşığı tuz ekleyebilirsiniz.)

· Buhar inhalasyonu veya burun lavajı nasal ödemi veya sinüslerde tıkanıklığa bağlı baş ağrısını rahatlatır. Tuzlu su spreyleri de burun kanallarınızı nemlendirir.


Hamilelikte gripten korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

· Sonbaharda grip aşısı piyasaya çıktığında en kısa zamanda aşınızı olun. Aşının gripe karşı bağışıklığınızı arttırması birkaç hafta alabilir.

· Ellerinizi sık sık yıkamanız, özellikle yemekten önce, hapşırdıktan hemen sonra önerilir. En az 15 saniye boyunca her iki elinizi sabunla ovuşturarak yıkamanız ve bol su ile durulamalısınız. Sabun ve su bulamadığınızda en az yüzde 60 alkol içeren el yıkama jellerini veya tek kullanımlık mendilleri kullanmalısınız.

· Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın. Ellerinizin temiz olduğunu düşünebilirsiniz daha önce dokunduğunuz kapı tokmağı, bardak, buzdolabı kapağına veya başka eşyalara başkaları dokunmuş ve elleriyle virüs bulaştırmış olabilir ve sizi enfekte edebilir.

· Virüs ve bakteriler sert yüzeylerde 2-8 saat yaşayabilir. Özellikle oyuncaklar, başucu masaları, kapı kolları, telefon gibi eşyaları, banyo ve mutfak yüzeylerini uygun bir dezenfektanla düzenli olarak silmelisiniz.

· Evinizde hasta insanlara mümkün olduğunca fazla yakınlaşmamalısınız.


Grip nasıl tedavi edilir?

Grip olduğunuzu düşünüyorsanız hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuz sizi ve bebeğinizi olabilecek komlikasyonlardan korumak için tedavi verecektir. Bazı ilaçlar griple mücadelede yardımcı olabilir ancak doktorunuzun reçete etmesi gerekir. Bu ilaçlara hemen başlamak önemlidir.

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) grip için 2 ilaç önermektedir. Ancak bu ilaçların gebelik kategosi C’dir. Size uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz:

1. Oseltamivir (Tamiflu)

2. Zanamivir (Relenza)

Ateş ve diğer semptomlar 1 hafta veya daha uzun sürebilir. Eğer ateş devam ediyorsa asetaminofen (Tylenol) almalısınız.

Kaynak: dryesimyercok.com

kk dan alıntılar;

*Ben iki kez grip atlattım dr uma sordum ateş olmadığı sürece hiçbir sorun olmaz dedi. Bol bol sıvı almalısınız özellikle su. Ihlamur da günde 3- 4 bardak içebilirsin dedi yine de bir iki bardakta kaldım ben bebekleriniz etkilenmeyecktir.

*ben 2 buçuk aylıkkn olmuştum doktor minoset verdi ama yinede içmedim eczane bol bol ıhlamur iç dedi bende öyle yaptım bide çok mandalina portakal falan yedim allahıma şükür hap içmeden atlattım

*bende çok kötü grip oldum. ilaç yazıldı kullanmadım. öksürükde vardı. zencefil ile bal yedim. fakat zencefil düşüğe neden oluıyormuş. Allah 'tan bişy olmadı. limon,bal,sıcak su ve bol bol portakal suyu geçirir. tecrubeyle sabittir.

*Ben ilk 3 ayda 2 kez grip oldum, ikisinde de birer kez minoset kullanmak zorunda kaldim cunku atesim 38'i gecti. Atesinin 38'i gecmesine izin verme, gecerse ates dusurucu kullan cunku ates daha zararli. Ben 38 olana kadar surekli dus alip soguk kompres uyguladim ama yine de bir yerde 38'i gecti. Fakat ikinci defa almama gerek kalmadan atesim 37 kusurlere dustu ve yukselmedi.

Dedigim gibi, gripte en onemli sey atesin cikmamasi, gerisi o kadar da onemli degil.

*Ihlamur çok iyi geliyor. ama sakın nane limon içme nane ilk aylarda düşüğe sebep oluyormuş dikkatli ol ıhlamur limon bana çok iyi geliyor her zaman geçmiş olsun.

*Ben de 3,5 aylık hamileyken kötü bir grip geçirdim.Ateşin varsa eğer mutlaka dr una danış ilaç yazar ateş bebeğe çok zarar veriyormuş onun dışında ıhlamur iç, portakal, greyfurt, limon sık iç. Ben öyle yaptım ilaçsız atlattım çok şükür.Tabii bunların hepsi dr umun tavsiyesi.
Süpersin valla.ben de uyuyordum oksurmekten uyandım yatamadim bir daha.sesim de kısıldı. Ciğerlerim çıkacak sanki. Zatürre mi oluyorum ki ödüm kopuyor.normalde ben kolay hasta olmam beni fena yakaladı bu illet. Bütün doğal yolları deniyorum bana mısın demiyor.ben de bugün dr ye sordum bebeğe geçip geçmeme durumunu da aynen buradaki gibi dedi 39 derece ateş olmazsa geçme z diye.ona bişey olmasın da...
 
Yeni yıl umut ettiğiniz tüm güzellikleri size getirsin inşallah...evet ve sigara kokulu kokulu geliyorlar dayanamadım patladım en sonunda kayınvalideme...Yeni Doğum yapmışım 10 dakikamomuş odama çıktım 30 kişi abartmıyorum hepsi eşimin ailesinden kadın erkek dolmuşlar...tabi benim sinir katsayım yükseldi bırakında bebeğimi rahat rahat emzireyim değil mi bi ona doyayım bizimkiler koridorda bekliyor kızım sen rahat ol dediler...ve sonuç ben emziremedim yavrumu sütüm kesildi daha bugün gelmeye başladı az az...dün de kayınvalideme dan dan herşeyi söyledim...ay yaranamadık derken yakaladım oğluna...ne zor süreçmiş şu lohusalık...artık kızımla ve eşimle baş başa kalayım istiyorum...ben bu kadar dikkat ediyorken insanların bu kadar umursamaz olması çileden çıkarıyor beni...söz konusu insanın yavrusuysa gözü birşeye görmüyormuş anladım...

Canım sütünün artması için araştırdım;

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRICI BİTKİSEL KÜRLER

19.11.2013

Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


1) Hamile bayanların, bebeklerini emziren annelerin mevsiminin dışında yetişen hormonlu ve ebter tohumlu sebzeleri tüketmemelerini özellikle belirtmek isterim.

2) Aynı anda birden fazla kürün uygulanmaması gerekmektedir.

3) Aşağıda birbirlerinden farklı birkaç tane kür önermiş bulunuyorum. Bu kürlerin tamamı anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir. Özellikle, incir-havuç kürü ve taze beyaz dut oldukça güçlü bir galactogoguedur (anne sütünü artırıcı). Bebeklerini emziren annelere öncelikle incir-havuç kürünü uygulamalarını öneririm.


· Taze beyaz üzüm

· Dereotu

· İncir (taze veya kurutulmuş)

· İncir-havuç

· Taze beyaz dut

· Haşlanmış taze beyaz dut kurusu

Bunların dışında diğer yardımcı kürlerse şunlardır:

· Anason

· Kereviz

· Taze kereviz yaprakları

· Bal kabağı

· Çilek

· Kıvırcık salata

· Sumak

· Rezene çayı

· Tere

Kür 1: Günde iki porsiyon taze beyaz üzüm tüketmek anne sütünü artırıcıdır.

Kür 2: Sabah-akşam yemeklerden önce tüketeceğiniz dereotu sütünüzün artmasını sağlayacaktır.

Kür 3: Anne sütünü artırmak için haşlanmış kuru incir suyu da içebilirsiniz. Sekiz-dokuz adet kuru inciri yarım litre klorsuz suda en fazla on dakika haşlayınız. İkiye böldüğünüz suyu sabah-akşam olmak üzere günde iki kere tüketiniz.

Kür 4:Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine sekiz - dokuz adet kuru inciri ikiye bölüp atınız. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte beş dakika kaynatınız.. Beşinci dakikadan sonra içerisine bir adet havucu dilimleyip ağzı kapalı olarak kısık ateşte üç dakika daha kaynatınız. Ilıyınca süzünüz. Yirmibir gün boyunca öğleden önce ve öğleden sonra aç veya tok karnına birer su bardağı içiniz.


Bu kürler aynı anda uygulanmaz. İncir-havuç kürü hariç, uygulama süresi bir haftadır. Bir haftanın sonunda uygulama bırakılır. Bir hafta uyguladığınız herhangi bir kürden sonra tekrarlama ihtiyacı duyarsanız bu defa başka bir kürü uygulamanızda bir sakınca yoktur. Örneğin, bir hafta taze beyaz üzüm kürü uygulayıp bıraktınız. Daha sonraki bir dönemde yine bir hafta olmak üzere dereotu veya kuru incir kürünü uygulayabilirsiniz.



Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle, bilmeniz gereken kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikâyetiniz ne olursa olsun, burada ki bilgilerle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız.

Kimyager Prof dr. İ. Saraçoğlu
 
İpeeek, çok geçmiş olsun canım. Doktora bi danışsana, eğer mahsuru yoksa bir tatlı kaşığı kestane balına, zerdeçal ve zencefil katarak ye.

Bir de yok mu düdüklün? kaynat organik tavuk (orvital) biraz şehriye, bol limon...az karabiber kat, didikle tavuğu iç. Şifa olur inşallah.
Samsonn düdüklü sorun değil de pişmiş bir şey yiyemiyorum şu sıra. Hastalığın etkisinden sanırım. Ekmek peynirle falan ayakta duruyorum resmen. Dudak alanı içinde ki daha önce hiç başıma gelmemişti çok acı veren uçuklar çıktı. Dışarıda rujla kamufle ediyorum da vitamin eksikliğinden mi çıktı ki?
 
Süpersin valla.ben de uyuyordum oksurmekten uyandım yatamadim bir daha.sesim de kısıldı. Ciğerlerim çıkacak sanki. Zatürre mi oluyorum ki ödüm kopuyor.normalde ben kolay hasta olmam beni fena yakaladı bu illet. Bütün doğal yolları deniyorum bana mısın demiyor.ben de bugün dr ye sordum bebeğe geçip geçmeme durumunu da aynen buradaki gibi dedi 39 derece ateş olmazsa geçme z diye.ona bişey olmasın da...
İpek bebişde olunca içime dert oldu hastalığına üzüldüm, faydam olsun dedim araştırdım soruşturdum. Nasıl oldun bir şeyler yiyebildin mi?
 
Canım sütünün artması için araştırdım;

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRICI BİTKİSEL KÜRLER

19.11.2013

Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


1) Hamile bayanların, bebeklerini emziren annelerin mevsiminin dışında yetişen hormonlu ve ebter tohumlu sebzeleri tüketmemelerini özellikle belirtmek isterim.

2) Aynı anda birden fazla kürün uygulanmaması gerekmektedir.

3) Aşağıda birbirlerinden farklı birkaç tane kür önermiş bulunuyorum. Bu kürlerin tamamı anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir. Özellikle, incir-havuç kürü ve taze beyaz dut oldukça güçlü bir galactogoguedur (anne sütünü artırıcı). Bebeklerini emziren annelere öncelikle incir-havuç kürünü uygulamalarını öneririm.


· Taze beyaz üzüm

· Dereotu

· İncir (taze veya kurutulmuş)

· İncir-havuç

· Taze beyaz dut

· Haşlanmış taze beyaz dut kurusu

Bunların dışında diğer yardımcı kürlerse şunlardır:

· Anason

· Kereviz

· Taze kereviz yaprakları

· Bal kabağı

· Çilek

· Kıvırcık salata

· Sumak

· Rezene çayı

· Tere

Kür 1: Günde iki porsiyon taze beyaz üzüm tüketmek anne sütünü artırıcıdır.

Kür 2: Sabah-akşam yemeklerden önce tüketeceğiniz dereotu sütünüzün artmasını sağlayacaktır.

Kür 3: Anne sütünü artırmak için haşlanmış kuru incir suyu da içebilirsiniz. Sekiz-dokuz adet kuru inciri yarım litre klorsuz suda en fazla on dakika haşlayınız. İkiye böldüğünüz suyu sabah-akşam olmak üzere günde iki kere tüketiniz.

Kür 4:Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine sekiz - dokuz adet kuru inciri ikiye bölüp atınız. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte beş dakika kaynatınız.. Beşinci dakikadan sonra içerisine bir adet havucu dilimleyip ağzı kapalı olarak kısık ateşte üç dakika daha kaynatınız. Ilıyınca süzünüz. Yirmibir gün boyunca öğleden önce ve öğleden sonra aç veya tok karnına birer su bardağı içiniz.


Bu kürler aynı anda uygulanmaz. İncir-havuç kürü hariç, uygulama süresi bir haftadır. Bir haftanın sonunda uygulama bırakılır. Bir hafta uyguladığınız herhangi bir kürden sonra tekrarlama ihtiyacı duyarsanız bu defa başka bir kürü uygulamanızda bir sakınca yoktur. Örneğin, bir hafta taze beyaz üzüm kürü uygulayıp bıraktınız. Daha sonraki bir dönemde yine bir hafta olmak üzere dereotu veya kuru incir kürünü uygulayabilirsiniz.



Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle, bilmeniz gereken kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikâyetiniz ne olursa olsun, burada ki bilgilerle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız.

Kimyager Prof dr. İ. Saraçoğlu
Derin gelmeyince ne yapsan gelmiyor ben neler denedim kızımda gelmiyordu.zaten başlangıçta iyi gelen hep geliyor gelmeyen hiç gelmiyor. Eskişehirde bir gün ise gidiyorum. Çingene bir aile otogarin çimenlerin yaşıyordu yazdı. Hep görüyorum yani. İki yaşında bebek vardı. Annesi sırt üstü uyuyor o da onun memesini çıkarmış emiyordu lopur lopur baya da yol üstü bir yerdi.yani demek istediğim sanki o kadın özel bir şey mi yapıyor sütü artsın diye.yeni nesil çok stresli her şeyini etkiliyor.
 
Samsonn düdüklü sorun değil de pişmiş bir şey yiyemiyorum şu sıra. Hastalığın etkisinden sanırım. Ekmek peynirle falan ayakta duruyorum resmen. Dudak alanı içinde ki daha önce hiç başıma gelmemişti çok acı veren uçuklar çıktı. Dışarıda rujla kamufle ediyorum da vitamin eksikliğinden mi çıktı ki?
Vitamin eksikliğinden çok olurmuş o uçuklar, özellikle demir ve b12 baktır. Uçuklara sodyum bi karnonatı hafif ıslat lapa yap ve sür.
 
İpek bebişde olunca içime dert oldu hastalığına üzüldüm, faydam olsun dedim araştırdım soruşturdum. Nasıl oldun bir şeyler yiyebildin mi?
Kısmen çiğ olarak daha çok yiyorum. Pişmiş yiyemiyorum hala. Kendimi hamile gibi hissedemedim şu illet yüzünden.
 
Derin gelmeyince ne yapsan gelmiyor ben neler denedim kızımda gelmiyordu.zaten başlangıçta iyi gelen hep geliyor gelmeyen hiç gelmiyor. Eskişehirde bir gün ise gidiyorum. Çingene bir aile otogarin çimenlerin yaşıyordu yazdı. Hep görüyorum yani. İki yaşında bebek vardı. Annesi sırt üstü uyuyor o da onun memesini çıkarmış emiyordu lopur lopur baya da yol üstü bir yerdi.yani demek istediğim sanki o kadın özel bir şey mi yapıyor sütü artsın diye.yeni nesil çok stresli her şeyini etkiliyor.
Olsun İpek öyle deme. Olumlu düşünelim, kasmayalım, geleceğine şartlanalım.
 
Canım sütünün artması için araştırdım;

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRICI BİTKİSEL KÜRLER

19.11.2013

Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


1) Hamile bayanların, bebeklerini emziren annelerin mevsiminin dışında yetişen hormonlu ve ebter tohumlu sebzeleri tüketmemelerini özellikle belirtmek isterim.

2) Aynı anda birden fazla kürün uygulanmaması gerekmektedir.

3) Aşağıda birbirlerinden farklı birkaç tane kür önermiş bulunuyorum. Bu kürlerin tamamı anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir. Özellikle, incir-havuç kürü ve taze beyaz dut oldukça güçlü bir galactogoguedur (anne sütünü artırıcı). Bebeklerini emziren annelere öncelikle incir-havuç kürünü uygulamalarını öneririm.


· Taze beyaz üzüm

· Dereotu

· İncir (taze veya kurutulmuş)

· İncir-havuç

· Taze beyaz dut

· Haşlanmış taze beyaz dut kurusu

Bunların dışında diğer yardımcı kürlerse şunlardır:

· Anason

· Kereviz

· Taze kereviz yaprakları

· Bal kabağı

· Çilek

· Kıvırcık salata

· Sumak

· Rezene çayı

· Tere

Kür 1: Günde iki porsiyon taze beyaz üzüm tüketmek anne sütünü artırıcıdır.

Kür 2: Sabah-akşam yemeklerden önce tüketeceğiniz dereotu sütünüzün artmasını sağlayacaktır.

Kür 3: Anne sütünü artırmak için haşlanmış kuru incir suyu da içebilirsiniz. Sekiz-dokuz adet kuru inciri yarım litre klorsuz suda en fazla on dakika haşlayınız. İkiye böldüğünüz suyu sabah-akşam olmak üzere günde iki kere tüketiniz.

Kür 4:Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine sekiz - dokuz adet kuru inciri ikiye bölüp atınız. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte beş dakika kaynatınız.. Beşinci dakikadan sonra içerisine bir adet havucu dilimleyip ağzı kapalı olarak kısık ateşte üç dakika daha kaynatınız. Ilıyınca süzünüz. Yirmibir gün boyunca öğleden önce ve öğleden sonra aç veya tok karnına birer su bardağı içiniz.


Bu kürler aynı anda uygulanmaz. İncir-havuç kürü hariç, uygulama süresi bir haftadır. Bir haftanın sonunda uygulama bırakılır. Bir hafta uyguladığınız herhangi bir kürden sonra tekrarlama ihtiyacı duyarsanız bu defa başka bir kürü uygulamanızda bir sakınca yoktur. Örneğin, bir hafta taze beyaz üzüm kürü uygulayıp bıraktınız. Daha sonraki bir dönemde yine bir hafta olmak üzere dereotu veya kuru incir kürünü uygulayabilirsiniz.



Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle, bilmeniz gereken kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikâyetiniz ne olursa olsun, burada ki bilgilerle kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız.

Kimyager Prof dr. İ. Saraçoğlu

Canım çok teşekkür ederim dereotunu o kadar özlemişim ki hamilelikte çok tüketmemeye çalışıyordum...şimdi yiyorum diğerlerini de deneyeceğim gaz sıkıntısı var yiyebileceklerim o kadar sınırlı ki kerevizi de öğrendiğim iyi oldu sebze yemek istiyorum ama kış sebzelerinin ıspanak dışında hepsi gaz yapıyormuş :(
 
Canım çok teşekkür ederim dereotunu o kadar özlemişim ki hamilelikte çok tüketmemeye çalışıyordum...şimdi yiyorum diğerlerini de deneyeceğim gaz sıkıntısı var yiyebileceklerim o kadar sınırlı ki kerevizi de öğrendiğim iyi oldu sebze yemek istiyorum ama kış sebzelerinin ıspanak dışında hepsi gaz yapıyormuş :KK43:
Kararında yersen sıkıntı olmaz canım. Azar azar dene,Rihem'de rahatsızlık hissedersen tüketme. Birde kimyon ekleyebilirsin gaz yapması muhtemel yemeklerine,gaz konusunu çözersin.
Bu arada günaydın hepinize mutlu sabahlar
 
Samsonn düdüklü sorun değil de pişmiş bir şey yiyemiyorum şu sıra. Hastalığın etkisinden sanırım. Ekmek peynirle falan ayakta duruyorum resmen. Dudak alanı içinde ki daha önce hiç başıma gelmemişti çok acı veren uçuklar çıktı. Dışarıda rujla kamufle ediyorum da vitamin eksikliğinden mi çıktı ki?
off canım ya, üzüldüm. Bari vitamini bol olan şeyler yesen, hurma, avakado, badem vs. O uçuklar virus sanırım, vücudumuzda oluyor, en halsiz düştüğümüzde gün yüzüne çıkıyor.

Sana bakmaya gelecek kimse yok mu? Kızınla kim ilgileniyor? Acil şifalar inşallah. Güzel haberlerini bekliyoruz.
 
Kararında yersen sıkıntı olmaz canım. Azar azar dene,Rihem'de rahatsızlık hissedersen tüketme. Birde kimyon ekleyebilirsin gaz yapması muhtemel yemeklerine,gaz konusunu çözersin.
Bu arada günaydın hepinize mutlu sabahlar
Günaydıın Choccy. ;) Ben de çok pis şifayı kapmışım yaw, harcadı bizi bu soğuk havalar.
 
Canım çok teşekkür ederim dereotunu o kadar özlemişim ki hamilelikte çok tüketmemeye çalışıyordum...şimdi yiyorum diğerlerini de deneyeceğim gaz sıkıntısı var yiyebileceklerim o kadar sınırlı ki kerevizi de öğrendiğim iyi oldu sebze yemek istiyorum ama kış sebzelerinin ıspanak dışında hepsi gaz yapıyormuş :KK43:
Rica ederim canım. Kimyon gazı önlermiş. Yemeklerine yerken serpersen faydası olabilir. Rezene çayı ve muskatta gaza iyi gelir diye biliyorum. Bebiş nasıl, en son acile götürmüştün ne çıktı?
 
Günaydıın Choccy. :KK66: Ben de çok pis şifayı kapmışım yaw, harcadı bizi bu soğuk havalar.
Günaydın,geçmiş olsun canım acil şifalar diliyorum. Bu sene berbat ya,hastalık kol geziyor. Kızımın okulunda iki aydır tüm sınıf bir arada ders yapamıyor düşün.En az 3 kişi eksik oluyor haftada.
 
Günaydın,geçmiş olsun canım acil şifalar diliyorum. Bu sene berbat ya,hastalık kol geziyor. Kızımın okulunda iki aydır tüm sınıf bir arada ders yapamıyor düşün.En az 3 kişi eksik oluyor haftada.
Günaydın,
En azından bağışıklık kazanıyorlar diye avunmak lazım. Senin temizlik sirken ne alemde choccy?
 
Günaydın,geçmiş olsun canım acil şifalar diliyorum. Bu sene berbat ya,hastalık kol geziyor. Kızımın okulunda iki aydır tüm sınıf bir arada ders yapamıyor düşün.En az 3 kişi eksik oluyor haftada.
oyy yavrucaklara daha fazla üzülüyor insan; çok çaresiz ve masum gözüküyorlar... Benim kadar da mızmızlanmıyorlardır eminim :KK48:
 
Günaydın,
En azından bağışıklık kazanıyorlar diye avunmak lazım. Senin temizlik sirken ne alemde choccy?
Günaydın canım.
Bana 2016 son kazığını attı,evde petek patladı,halılar,perdeler vs battı tam tatil gününde,kaç gündür onlarla uğraşıyorum,henüz yapmadım sirke ama 2 gündür kızıma soyduğum sulu olmayan kabukları biriktiriyorum,sıktıklarımı yapmayayım dedim içinde posa kalıyor ya.şu tesisatçi temizlik işlerini toparlayayım yapacağım ama gelip bol bol soru sorarım size kesin yaparken :-)
 
Back