Gıdısını yerler onun.
O zamanla toparlar merve. Kuzenlerimi hatırladım ilk doğduklarında hastanede, buruş kırış et yumağıydılar ben de küçüktüm tabi, ay bunlar da ne böyle diye bakarken fıstık gibi kızlar oldular.
Bebeklerde Gaz Problemi Bebeklerde gaz problemi neden olur? Bebeklerin yaklaşık yüzde 20 sinde, 3 hafta - 4 ay arasında görülen, sıklıkla akşamları, durdurulamayan ağlama nöbetleri şeklinde kendini gösteren ve kolik diye adlandırılan durumun esas nedeni çok iyi bilinmemektedir. Bazı teoriler vardır:
- Davranışsal: Bebeği beslerken doğru pozisyonda tutamamak ve böylece çok hava yutmasına sebep olmak, besledikten sonra gazını iyi çıkaramamak
- Organik: Karbonhidrat sindirimindeki yetersizlikler, barsak hareketlerini sağlayan sinir sisteminin henüz yeteri kadar gelişmemiş olması, mideden yemek borusuna kaçaklar
- Psikolojik: Anne ve babanın acemiliği ve buna bağlı huzursuzluğu, annenin doğum sonrası depresyonu, stres, bebeğin dışarıdan gelen ses, görüntü, hislerle baş etmeyi becerememesi gibi etkenler sorumlu tutulmaktadır.
- Ancak genel eğilim, bunun kendiliğinden 3–4 aylıkken geçecek bir gelişim süreci olduğunu kabullenmek yönündedir.
Anne sütü ile beslenen çocuklarda mı yoksa mama alan bebeklerde mi daha çok görülür? Gaz görülme sıklığı anne sütü veya mama alan bebekler arasında fark göstermemektedir.
Kaç aylık olana kadar bebekler gaz probleminden şikayetçidir? Bebeklerin gaz problemleri genellikle 3–4 aylıkken kendiliğinden geçer.
Anne ve babaların ilk etapta yapmaları gerekenler nelerdir? Anne ve babaların gaz için alabilecekleri bazı önlemler var, fakat gaz, bazı bebeklerde ne yaparsanız yapın oluyor ve 3–4 aylıkken kendiliğinden geçiyor. Bunu bir gelişim süreci olduğunu bilmek ve paniğe ve ümitsizliğe kapılmamak en önemli noktadır. Alınabilecek önlemlerden bazıları şunlardır:
- Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır. Bazı alerjik bünyeli ( özellikle alerjik deri döküntüsü, egzama, saman nezlesi ve astımı olan) anneler, inek sütü içeren yiyecekleri (süt, yoğurt, peynir, hatta tereyağı) aldığı takdirde bebekte hem fazla gaz, hem de ishal, deri döküntüsü, burun akıntısı, öksürük gibi alerjik belirtiler olabilir. Emziren anneler bebeklerinde aşırı gaz olduğunda, kendi diyetlerindeki bu maddeleri gözden geçirmeli ve bir süre için bunları kesmelidir (özellikle bebek 4 aylık olup, gaz problemi geçene kadar).
- Eğer bebek mama ile besleniyorsa, inek sütü bazlı mamalar gaz yapıyor olabilir. Bu durumda, bebeğin doktoru ile görüşüp, mama değişikliği tartışılabilir.
- Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur.
- Bazen emzik vermek işe yarayabilir.
- Beslenme sırasında, her 5–10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
- Gaz sancıları tuttuğunda, anne-baba sakin olmalı, bebeği kucağına alıp, ninniler mırıldanıp, kucağında gezdirmeli. Ritmik hareketler ve devamlı sesler ( elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesinin sesi gibi) sakinleştirici olabilir. Evde çılgınlar gibi bağıran bebek, doktora gitmek için arabaya biner binmez susar, yani araba ile gezdirmek de iyi bir fikirdir.
- Bebeğin karnını, sırtını ovmak, anne-baba yanındayken onu yüzüstü yatırmak (Dikkat! Uyurken mutlaka sırt üstü yatıyor olmalıdır!), veya anne-babanın bebeği kendi göğsü üzerine yatırması da işe yarayabilir.
- Bebeğin, ayakların ve karnına sıcak havlu veya havlu içinde yakmayacak sıcaklıkta su torbası konulabilir.
- Ilık bir banyo, özellikle de en çok sancının olduğu akşam saatlerinin hemen öncesinde, bebeği sakinleştirip, sancıları önleyebilir.
- Anne sütü alan ve 6 aylıktan küçük bebeklerde, anne sütü dışında bir şey verilmesi önerilmese de bazen papatya, rezene çayları işe yarar.
Gaz sancısı geçmeyen çocuklar için yapılması gerekenler nelerdir? Doktora götürmek gerekir mi? Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri ilk başladığı zaman, doktora götürüp tüm tablonun gaza bağlı olduğuna, başka bir problemi olmadığına emin olduktan sonra yukarıda sayılan yöntemler denenebilir. Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa, bunun geçici bir olay olduğunu, bebeğin iyi olduğunu düşünerek onu biraz yalnız bırakmak veya başkalarından yardım isteyip, biraz bebeğin olduğu ortamdan uzaklaşmak anne-baba için yapılabilecek en iyi iştir.
Gaza karşı ilaç vermek doğru mudur? Gaza karşı kullanılabilecek çeşitli ilaçlar vardır. Bir kısmı ciddi yan etkilere sebep olabilir. İlaç kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
Alıntı: www.medicalpark.com.tr Emziren Anneler Hangi Meyveleri Yiyecekleri Yememeli Haftada iki orta boy teneke kutu ton balığından fazla yemek doğru değildir. Çünkü bu balıklarda bulunan cıvanın bir miktarı sütünüze karışır ve yüksek miktarda cıva bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine zarar verebilir.
Emzirdiğiniz süre içinde başka her türlü yiyeceği normal miktarda yiyebilirsiniz. Ancak ailenizde alerji gibi sorunlar olmuşsa dikkat etmek gerekir.
Katkı maddeli ürünlerden kesinlikle uzak durulmalı.
Fazla baharat ve şarküteri bebeklerde gaz yaptığından sakınılması gereken besinlerdir.
Brokoli, soğan, lahana, yeşil biber gibi gaz yapan yiyeceklerden de sakınılması bebeğin gaz problemi açısından çok önemli.
Genel kuralı unutmayın: sizi etkileyen bir yiyecek, büyük olasılıkla bebeğinizi de etkiler.
Emziren Annelerde Gaz Yapan Yiyecekler
* Bakla, fasulye (özellikle kuru fasulye), soya fasulyesi, bezelye gibi baklagiller
* Erik, kayısı, elma, muz, kuru üzüm, şeftali, armut
* Kabak, turplar, soğanlar, brokoli, lahana türleri, karnabahar, salatalık, kuşkonmaz, enginar, patates, şalgam
* Kızartılmış gıdalar, yağlı yiyecekler, kremalı, soslu gıdalar
* Şekersiz sakız
* Tam tahıllı ekmek
* Yumurta
* Soda, süt, dondurma, bira
dogaldiyet.com
Emziren Annelerde Gaz Yapan Yiyecekler
Emziren anneler sizlere hangi yiyecekler gaz yapar yazımızda paylastık buyrun…
* Bakla, fasulye (özellikle kuru fasulye), soya fasulyesi, bezelye gibi baklagiller
* Erik, kayısı, elma, muz, kuru üzüm, şeftali, armut
* Kabak, turplar, soğanlar, brokoli, lahana türleri, karnabahar, salatalık, kuşkonmaz, enginar, patates, şalgam
* Kızartılmış gıdalar, yağlı yiyecekler, kremalı, soslu gıdalar
* Şekersiz sakız
* Tam tahıllı ekmek
* Yumurta
* Soda, süt, dondurma, bira
kynk:
www.nazlim.net/ Kafeinli içeceklerden uzak durun
Emziren anne, çok fazla kafein içeren çay, kahve, kola gibi içeceklerden kaçınmalı, özellikle fındık, fıstık gibi kuruyemişlerden uzak durmalıdır.
Çikolata da bebeklerde kusma eğilimini arttırır ve alerji yaparak gaz problemi oluşturur.
İnek sütü gaz yapabilir
Emziren anne inek sütü tüketmemeli. Annenin inek sütü tüketmesi bebekte gaz problemine yol açar. Bu yüzden emzirme dönemi içindeyken anneler inek sütünden uzak durmalı.
Katkı maddesi içeren yiyeceklerden kaçınmalı
Bebeği kötü yönde etkileyebilecek besinler arasında sucuk, salam, sosis, patates cipsi gibi katkı maddesi içeren besinler yeralır.
Bebeğin emzirme döneminde annenin mümkün olduğunda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınması ve bunları tüketmemesinde fayda vardır.
En çok gaz yaptığı bilinen yiyecekler
Çay, kahve, kola gibi kafeinli yiyecekler
Fındık, fıstık gibi kuruyemişler
İnek sütü
Çikolata
Sucuk, salam, sosis, patates cipsi gibi katkı maddesi içeren besinlerdir.
kynk:
www.estanbul.com KK dan alıntılar
*kuru erik yiyin bol bol kızlar. doktorum "sen kabız olursan bebek de olur ama sen ishal olursan ishal olmaz, sadece gazını ve kakasını daha rahat cıkarır demişti. ben de bol bol avuç avuç kuru erik yedim özellikle kabız oldugu zamanlarda işe yarıyor tavsiye ederim. Bunun dısında hiçbirşey etki etmemişti bizim bıdığa. kriz vakti banyo suyunu bir kovaya koyup, karnına kadar sokup yarım saat kadar bebişinizi bu suda tutarsanız biraz rahatlatıyor, en azından aglama krizi bir iki saatligine son buluyor ve gazını daha rahat cıkarıyor. bu da doktorumun tavsiyesiydi.umarım işinize yarar...
*arkadaşlar benim bebeğimde kolikti.BÜtün gaz ilaçlarını denedim .Ancak aktarlarda hindistan cevizi diye geçiyor ya da muskat .Onu iyice eziyorsunuz içine biraz pudra şekeri karıştırıyorsunuz,emzik alıyorsa ağladığında bandırıp verin.bir kaç gün sonra ağlamaları azalıyor ve kesiliyor.ben memnun kaldım. (Benim notum: bebeği işlenmiş şekere alıştırmayın)
*birde bu listeye bol dereotu ve ayva birde hurma ekleyin arkadaşlar süt fışkırıyor inanın haaa birde ısırgan otu
*2 ay 27 günlük bebeğim var ilk 15 gün çok iyiydi sonra gaz sancıları başladı ilk zamanlar çok korktum 3 4 defa doktora gittim gaz sancısı diyor sabah en geç 6 da kalkıyor akşam 10a kadar uyumuyor ağlıyordu yediklerimede çok dikkat ediyordum faydası olmadı kimyon,rezene,anason denedim doktor tavsiyesiyle olmadı.Metsil diye damla verdi fazda etmedi bir tanıdığım ZıNCO damla önerdi bitkisel onu kullandım hala devam ediyorum çok şükür iyi geldi tavsiye ederim.
*Benim üç aylık bır oglum var bu lısteyı uygulamaya ıkı aydır basladım (eve gelen saglıkcı misafırım verdı bu lısteyı) ve bır gun dayanamayıp salatalık domates yedıgımde gece ikide uyuduk (araba ıle sehır turu atarak) yoksa bebegım en gec 22:00da uyuyordu ve sadece beslenmek ıcın uyanıyor iki defa darısı sızın basınıza tabı asagıda yazacagım lısteye uyarsanız :)
yasaklarrrrrrrr
nohut
kuru fasulye
mercımek
yesıl fasulye
bulgur
lahana
yaprak sarması
bezelye
kabak
pırasa
domates
salatalık
marul
kavun
karpuz
üzüm
erik
nar
armut
portakal
mandalina
kayısı
kola,fanta
demli çay
muz
yenmesi gerekenler
kırmızı et
balık
tavuk
ıhlamur
rezene cayı
kompostalar (kayısı hariç)
yogurt
ayran
hamur işleri
pirinç pilavı
kuru incir dut
bol sıvı
bu lısteyı uygulayınca muhakkak ıncır yemenızı tavsıye ederım kabızlık problemı ıle karsılasmayın ben cok ıyı bır donem gecırdım kesınlıkle tavsıye edıyorum soguk falan almazsa bebeşiniz sıkıntınız olmaz oyle bır durumdada uygulayacagınız formul
bir fincan kaynamıs sogutulmus suyun ıcıne cay kaısıgının ucu ıle kimyon koyup karıstırın 15dk dınlenmeye bırakın sonra uzerındeki sudan kımyon dıbıne cokuyor cunku bebeşinize verın ham gazını cıkarsın hemde mışıl mışıl uyusun 2 çay kasıgı ıle baslayın sonra duruma gore artırırsınız.
https://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/bebeklerde-gaz-sancisina-kesin-cozum.303204/ Mervecim bu tip paylaşımlar var ama anne sütünün azalmaması için birçok doğal ve faydalı gıdadan ölçülü yemek gerekir. Sen deneye yanıla bakarsın artık duruma. Bunun yanında gıda dışında psikolojide etkiliyormuş. Daha sakin ve huzurlu olmaya çalışmalı. Geçmiş olsun.