Tiroid, TSH, Haşimato, Nodül hakkında her şey...

Eminim olmuştur.Bende mandalina çok tüketiyorum ama sıkıyorum,içinde posası kalıyor,kullanabilirmiyim bu kabukları canım,her gün 5-6 tane kabuk çıkıyor. Günaydın bu arada.

Hakkında hayırlısı canım sıkma canını. Zaten aralığı ortaladık sayılır. 2017 bakarsın uğurlu gelir.
Günaydın bu arada
Günaydın canım, Mandalinanın dış kabuklarından temizlik amaçlı kurulur ama iç kısımlarındaki kabuklar etli olmayıp zar gibi ve tatsız olduğu için (posa kupkuru çıkıyorsa) olmayabilir gibime geliyor, ala suluysa denenebilir. Bir de doktorlar meyveyi yiyin sebzeyi için diye tavsiye ediyorlar. Şeker oranı yüksekliği bakımından enler listesinde mandalina, üzümle ilk sıraları paylaşır. Birde 6 mandalinanın şeker oranını var sen düşün.

Mandalina sirkesi kurdum, kabuklarından da temizlik sirkesi yaptım. :nazar: Mandalina da İlk denemem, İnşallah güzel olur.
İkisini de ayrı ayrı anlatır mısın derin? Ben de bir süredir limon kabuklarini topladım mandalina kabuklarını da kullansam olur mu ki?artı benim sirkeler ne durumda acaba?bugün baktım sanırım sirke anası baya kalıplaşmış ama tam sirke kokusu yok. Ben sirke anasını kullanarak limon kabuğu sirkesi kurmak istiyorum ama henüz erken almak için demi? 6 kasımda kurmuştum. Şimdi ne yapmam lazım?

Anladım canım.Gıda veya Gayrimenkul belki dekorasyonda dahil olabilir,diye düşünüyoruz ama bayadır bekliyoruz. Sanırım dahada bekleyeceğiz.Kiralar acayip uçuk burada iş yapacak yerlerde,aciliyetimiz yok,beklemeye ve birikim yapmaya devam edelim.Piyasada cidden kötü.

Hadi bakalım,iyi dinlenmeler canım.Kafana takma hiçbirşeyi,rahat ve sakin olmaya olabildiğince dinlenmeye çalış.
Ya incecik olma konusu genetik miras bence.kemigi ince.mesela çağla şikeli in annesine baksana sanki çağla nin yaşlı hali.kadin o yaşında inince. Artı deniz aklayan in falan sabah işe gidecek bir kocası arkasından bornozunu çorabını toplayacağı sonra yemek yapacağı evi temizleyeceği çocuk uyanınca ödevler vs detayları yok hayatında. İş dediği de tv 8 de sanitim saçma bi magazin programı l.hayat ne kadsr tuhaf demi bazıları ne kadwr kolay kazanıyor parayı.biz tonla kitap bitirdik bi parça diploma almak için sonrasında kazandığımız belli....Allahın bir bildiği vardır diyorum ve ben bir tek sağlık diliyorum yine...para pul san şöhret onların olsun.yine de o derece fit olmak isterdim ama kızımı okula bıraktıktan sonra bir nefes almak istiyorum şöyle kendime zaman ayırmak istiyorum. Aslında spor en güzel zaman ama mayamizda yok.

Günaydın canım, Mandalinanın dış kabuklarından temizlik amaçlı kurulur ama iç kısımlarındaki kabuklar etli olmayıp zar gibi ve tatsız olduğu için (posa kupkuru çıkıyorsa) olmayabilir gibime geliyor, ala suluysa denenebilir. Bir de doktorlar meyveyi yiyin sebzeyi için diye tavsiye ediyorlar. Şeker oranı yüksekliği bakımından enler listesinde mandalina, üzümle ilk sıraları paylaşır. Birde 6 mandalinanın şeker oranını var sen düşün.
Derin en son bakliyati da çıkardılar yemek listesinden.canan hoca bulgur yaptığınız tencereyi dahi kullanmayın artık diyormuş. Bu yaşımıza kadsr bakliyat canımız ciğerimizdi.meyve yok bakliyat yok tavuk yok paketli ürün yok.ne yiyeceğiz cidden.ben her gün ne yemek yapsam diye düşünmekten oluyorum.

Derin en son bakliyati da çıkardılar yemek listesinden.canan hoca bulgur yaptığınız tencereyi dahi kullanmayın artık diyormuş. Bu yaşımıza kadsr bakliyat canımız ciğerimizdi.meyve yok bakliyat yok tavuk yok paketli ürün yok.ne yiyeceğiz cidden.ben her gün ne yemek yapsam diye düşünmekten oluyorum.
Ya aslında bu ürünler tü-kaka olduğu için değil, Gıda terörü canavarlarının pis oyunları ve hırsları yüzünden uğradıkları değişime parelel bu hale getirildi. Resmen gıda çöplüğü oldu ortamımız. Oysa ne özel, ne güzel topraklara sahibiz. Buzul çağında bile Anadolu toprakları donmadı, bitki örtüsü diğer ülkelerinkinden çok daha ileri ve güçlü bir özelliğe sahip bu yüzden. Endemik bitkilerimizin faydaları çoğu ülkede ki bitkilerde yok. Yazık çok yazık. Hastalıklarımızın çoğuna bunlar sebep hep. Aynı kıvranmayı inan hepimiz yaşıyoruz, ne yiyeceğiz!??? Artık bahçe ya da bahçeli ev alıp kendimiz yapabildiğimizce atalık tohum bulup kendimiz yetiştireceğimiz konuma geldik. İmkanı olan da yapsın gerçekten. Atalık tohumlarımıza sahip çıkalım, paylaşalım, yayalım...

İkisini de ayrı ayrı anlatır mısın derin? Ben de bir süredir limon kabuklarini topladım mandalina kabuklarını da kullansam olur mu ki?artı benim sirkeler ne durumda acaba?bugün baktım sanırım sirke anası baya kalıplaşmış ama tam sirke kokusu yok. Ben sirke anasını kullanarak limon kabuğu sirkesi kurmak istiyorum ama henüz erken almak için demi? 6 kasımda kurmuştum. Şimdi ne yapmam lazım?
Anlatayım:

Mandalinaları soydum, tahta bıçak ve temiz ellerim yardımıyla iyice ezerek 4lt lik kavanoza, yarısını biraz geçecek kadar doldurdum. Bir, iki kaşık kadar bal ekledim. Önceden elma sirkeme koyduğum sirke anamı çıkartıp yarısını kesip mandalinalara ekledim ve üzerinde 5-6 cm boşluk kalacak kadar içme suyu doldurdum, karıştırıp ağzını tülbentle kapatıp lastikledim. Loş ve sıcak bir yere bıraktım. Her gün çok temiz bir aparatla karıştırıyorum. Naranciyelerin asit oranı yüksek olduğundan sanırım çok aşırı kabarıyor, sık sık kontrol edilmeli.

Temizlik için:

Kabukları küçük küçük parçaladım elimle. Sirke kurarken ne kadar küçük parçalar o kadar çabuk fermentasyon. Kuracak kavanoz bulamayınca sıvı deterjan kabına kurdum bu seferlik yer temizliğinde kullanırız. Bal yerine 3 yemek kaşığı kadar şeker ve biraz hazır sirke ekledim. üzerinde 5-6 cm boşluk kalacak kadar içme suyu doldurdum, karıştırıp ağzını tülbentle kapatıp lastikledim. Her gün çalkalıyorum.
Not: İki de limon kabuğu ekledim içine sen de ekle bir şey olmaz gibi görünüyor.

Senin sirkelerin son hali fotosunu paylaşsana bakalım. İçini kaşıkla karıştırmadan ara ara çalkala.

Ben de yemek yapma sıkıntısı çekiyorum. Dün hamsi aldım ama bugün yapacağım. Eşime buğulama yapayım dedim yüzünü buluşturdu. Kızartma yapacağım yine.yune de 1 avuç hamsiyle şimdi tencerede buğulama yaptım. İlk kez tencerede yaptım bakalım nasıl olacak.eger benimsetebilirsem arada yaparım. Bir soru daha balık yanında ayran kefir vs içemiyoruz biz damak tadımıza uymuyor portakal suyu sıkayım diyordum ki dün sy nin sayfasında zararlı olduğundan posasını gittiği için sadece şeker alınacağına bahsetmiş. Hatırlamış oldum.hatta diyor ki sıkacaksaniz sebze suyu sıkın ama havuç ve pancar çok kullanmayin şekerden dolayı. Şimdi benimkiler şekersiz komposto falan içmezler.icecek olarak aklınıza gelen bir şey var mı?
İnanki canım birşey gelmiyor aklıma ama demirhindi şerbeti deneyebilirsiniz,soğukta içiliyor diye biliyorum ben.
Canım ben sabah eşime tost ve mandalina suyu veriyorum,yolda yiyor,çok erken çıktığı için böyle bir yol bulduk,arabada yiyor giderken,ben hazırlamasam dışarda yiyecek,dolayısıyla böyleyiz ama 3 mandalina eşime sıkıyorum,1 küçük bardak oluyor,2 mandalinada kızıma içiriyorum arada,dolayısıyla günlük en az 3 mandalina kabuğu oluyor. Ben hala meyveye mesafeliyim ama kızıma ve eşime mesafe koydurmadım.Zaten çok nazlı ve seçici bir çocuk,meyveyi kısmayayım diyorum. Ki zaten okulda haftada 1 gün meyve günü.
Posaları ancak içinden çıkarabilirsem sirke yapabilirim gibi görünüyor o halde canım,oda zor gibi.
Ya incecik olma konusu genetik miras bence.kemigi ince.mesela çağla şikeli in annesine baksana sanki çağla nin yaşlı hali.kadin o yaşında inince. Artı deniz aklayan in falan sabah işe gidecek bir kocası arkasından bornozunu çorabını toplayacağı sonra yemek yapacağı evi temizleyeceği çocuk uyanınca ödevler vs detayları yok hayatında. İş dediği de tv 8 de sanitim saçma bi magazin programı l.hayat ne kadsr tuhaf demi bazıları ne kadwr kolay kazanıyor parayı.biz tonla kitap bitirdik bi parça diploma almak için sonrasında kazandığımız belli....Allahın bir bildiği vardır diyorum ve ben bir tek sağlık diliyorum yine...para pul san şöhret onların olsun.yine de o derece fit olmak isterdim ama kızımı okula bıraktıktan sonra bir nefes almak istiyorum şöyle kendime zaman ayırmak istiyorum. Aslında spor en güzel zaman ama mayamizda yok.
Ama bizde tembellik yapıyoruz.Muhakkak genetik ama 1 saat ayırabilmemiz lazim ikimizin günde. Tabiki Deniz Akkaya olamam ne kadar sporda yapsam ama bana şöyle bir motivasyon oldu,sabahın karanlığında incecik haliyle o ihmal etmiyorsa ben hiç etmemeliyim zira kilo almaya çok müsaitim. Bugün çıkamadım ama evde plates yada leslie yaparım dedim.

Merve en güzel zamanlar.hem artık doğsun istersin hem de doğunca elin istemsiz karnına gider bir süre. Sanki hareketlerini hissetmek ister gibi.sonrasinda uykusuz geceler ama Allah insana öyle bir duygu vermiş ki büyüdükçe daha çok seviyorsun.enteresan bir duygu.benim günlerim şu gibi akıp gidiyor. Çalıştığım zamandan daha yoğunum neredeyse.sanki hiç hayatımda o 15 yıl olmamış gibi sanki okul bittiğinden beri hep buradaymış gibi burada evlenmiş burada kızım olmuş gibi..Her şey son derece güzel. Çok şükür her şey için. Çok zor zamanlar geçirdim ben kızım doğduğundan beri hiç eve motivasyon olamamıştım.sabah 6:20 de evden çıkıp akşam 19:30 da gelmek sabah 60 km yol gidip akşam aynı yolu gelmek ömrümden ömür bitirmişti benim.Allah a çok şükür her şey istediğim gibi. İnşallah Rabbim herkesin gönlündekini versin.

Evet belki de son dinlenme zamanlarım bundan sonra ömrümün sonuna dek kendimden önce hep kızımı düşüneceğim :) Allah herkesin evladını sağlıkla sıhhatle anne babasına bağışlasın...o konuda rahat olacağım inşallah evime işim 8 km ama tabi anneanneye taşıyacağız 25 km :KK43: git gel yapacağız olsun artık fedakarlık demek değil de ne ebeveynlik...

İnanki canım birşey gelmiyor aklıma ama demirhindi şerbeti deneyebilirsiniz,soğukta içiliyor diye biliyorum ben.

Canım ben sabah eşime tost ve mandalina suyu veriyorum,yolda yiyor,çok erken çıktığı için böyle bir yol bulduk,arabada yiyor giderken,ben hazırlamasam dışarda yiyecek,dolayısıyla böyleyiz ama 3 mandalina eşime sıkıyorum,1 küçük bardak oluyor,2 mandalinada kızıma içiriyorum arada,dolayısıyla günlük en az 3 mandalina kabuğu oluyor. Ben hala meyveye mesafeliyim ama kızıma ve eşime mesafe koydurmadım.Zaten çok nazlı ve seçici bir çocuk,meyveyi kısmayayım diyorum. Ki zaten okulda haftada 1 gün meyve günü.
Posaları ancak içinden çıkarabilirsem sirke yapabilirim gibi görünüyor o halde canım,oda zor gibi.

Ama bizde tembellik yapıyoruz.Muhakkak genetik ama 1 saat ayırabilmemiz lazim ikimizin günde. Tabiki Deniz Akkaya olamam ne kadar sporda yapsam ama bana şöyle bir motivasyon oldu,sabahın karanlığında incecik haliyle o ihmal etmiyorsa ben hiç etmemeliyim zira kilo almaya çok müsaitim. Bugün çıkamadım ama evde plates yada leslie yaparım dedim.
Ya ben de aldım onlardan bir ton eliptik aldım mekik için olanlardan aldım falan ama uzun ömürlü olmadı şimdi yatak odasının bir köşesinde dekor gibi duruyor.en guz3li yürümek hem bedava hem en sağlıklı kas yapma sıkıntısı yok. Bn de uzun mesafe ali veriş yapıp yürümeye çalışıyorum.sirt çantası ve spor giyiyorum çarşı pazarda son zamanlarda tempolu yürüyebilmek için. Haklısın valla yapmak lazım. Bu arada buğulama harika olmuş. Bir çılgınlık yaptım ve hepsini buğulama yaptım en azından "ever balık yedik ve sağlıklı yedik"diyebilecegim.

Evet belki de son dinlenme zamanlarım bundan sonra ömrümün sonuna dek kendimden önce hep kızımı düşüneceğim :) Allah herkesin evladını sağlıkla sıhhatle anne babasına bağışlasın...o konuda rahat olacağım inşallah evime işim 8 km ama tabi anneanneye taşıyacağız 25 km :KK43: git gel yapacağız olsun artık fedakarlık demek değil de ne ebeveynlik...
Merve doğum anında anneye temas diye bir şey var l.dogum evraklarını da yazar anneye temas ettirildi diye işaret koyarlar bir kutucuğa. O an var ya işte o an hayatımda yaşadığım en özel en güzel andı. Minnacık kanlar içinde yeşil çarşafla yüzüme dpkundurfular öptüm içgüdüsel olarak ağlıyorsun zaten...o andan sonra hayatın ikiye ayrılıyor. Ondan öncesi ve ondan sonrası diye. Şimdi yazarak olmuyor kucağına al konusalim:)

derindenizlerden derindenizlerden resimlere bir bakar mısın?en baştan üzüm üzüm elma ayva diye sıralama. Aynı zamanda kurdum ama birinci üzüm daha çabuk fermente olmuş gibi.ayva çok yavaş. Ancak sirke kokusu alamıyorum henüz. Birinci üzüm sirkesi deki ana galiba demi küf değildir her gün karıştırdım 2 hafta boyunca.
20161208_152407.jpg
20161208_152425.jpg
20161208_152438.jpg

20161208_160437.jpg
derindenizlerden derindenizlerden
Kızlar bu da narenciye sirkesi temizlik amaçlı. Elimdeki kabuklar bu kadar olduğu için az kurdum ama akşam sıktığım mandalina kabuklarını posalari ile ekleyeceğim. Artı meyveliktg ezilmiş olan mandalinalari da ekledim içine. Senin yaptığın gibi toz şeker koydum ama hazır sirkem olmadığı için sirke koyamadim ama alırım eklerim bir ara onun yerine bulgur koydum faydası olur belki. Elime geçtikçe atsam bir şey olmaz sanırım demi?

Ya ben de aldım onlardan bir ton eliptik aldım mekik için olanlardan aldım falan ama uzun ömürlü olmadı şimdi yatak odasının bir köşesinde dekor gibi duruyor.en guz3li yürümek hem bedava hem en sağlıklı kas yapma sıkıntısı yok. Bn de uzun mesafe ali veriş yapıp yürümeye çalışıyorum.sirt çantası ve spor giyiyorum çarşı pazarda son zamanlarda tempolu yürüyebilmek için. Haklısın valla yapmak lazım. Bu arada buğulama harika olmuş. Bir çılgınlık yaptım ve hepsini buğulama yaptım en azından "ever balık yedik ve sağlıklı yedik"diyebilecegim.
Evde zor oluyor haklısın.En güzeli yagmur çamur olmadıkça temiz havada yürüyüş. Bende arabayı uzağa parkediyorum,asansör yerine merdiven kullanıyorum uzun zamandır,küçükte olsa bir farktır diyorum.
Ben buğulamayı genelde büyük balıklara yapıyorum,ama firında,tencerede denemedim hiç,evim açık mutfak,davlumbazı son derecede çalıstırmak durumunda kalıyorum,onun gürültüsü çok rahatsız ediyor beni ama fırında koku olmuyor. Buğulama gayet güzel oluyor,ben altına patates diziyorum halka halka doğrayıp,birde soğan limon ,gayet güzel oluyor.Aklında olsun fırında şöyle birşey yapabilirsin,asma yaprağına sarıp soğan ve limonla firina atınca yine buğulama tarzında pişiyor fırında,gayet lezzetli oluyor

derindenizlerden derindenizlerden
Kızlar bu da narenciye sirkesi temizlik amaçlı. Elimdeki kabuklar bu kadar olduğu için az kurdum ama akşam sıktığım mandalina kabuklarını posalari ile ekleyeceğim. Artı meyveliktg ezilmiş olan mandalinalari da ekledim içine. Senin yaptığın gibi toz şeker koydum ama hazır sirkem olmadığı için sirke koyamadim ama alırım eklerim bir ara onun yerine bulgur koydum faydası olur belki. Elime geçtikçe atsam bir şey olmaz sanırım demi?
Bende sıktıklarımı kullanmayı düşündüm ama sonra vazgeçtim posası var diye.Sen denemiş olursun,güzel olursa bende deneyeyim canım

Evde zor oluyor haklısın.En güzeli yagmur çamur olmadıkça temiz havada yürüyüş. Bende arabayı uzağa parkediyorum,asansör yerine merdiven kullanıyorum uzun zamandır,küçükte olsa bir farktır diyorum.
Ben buğulamayı genelde büyük balıklara yapıyorum,ama firında,tencerede denemedim hiç,evim açık mutfak,davlumbazı son derecede çalıstırmak durumunda kalıyorum,onun gürültüsü çok rahatsız ediyor beni ama fırında koku olmuyor. Buğulama gayet güzel oluyor,ben altına patates diziyorum halka halka doğrayıp,birde soğan limon ,gayet güzel oluyor.Aklında olsun fırında şöyle birşey yapabilirsin,asma yaprağına sarıp soğan ve limonla firina atınca yine buğulama tarzında pişiyor fırında,gayet lezzetli oluyor
AA bugün tv yi zap yaparken gördün kanalın birinde o da levrek dediğin şekilde içine halka soğanla falan marine edip fırınladi.ben kızartma amaçlı aldığım için zor oldu bilsem büyük balık alırdım ama neyse denemiş oldum.firin kokusu fobisi yensem çok şey yapacağım daaaa. Bir de tencerede bu şekilde hiç ama hiç koku olmadı normal yemek konusu kadsr belki.

AA bugün tv yi zap yaparken gördün kanalın birinde o da levrek dediğin şekilde içine halka soğanla falan marine edip fırınladi.ben kızartma amaçlı aldığım için zor oldu bilsem büyük balık alırdım ama neyse denemiş oldum.firin kokusu fobisi yensem çok şey yapacağım daaaa. Bir de tencerede bu şekilde hiç ama hiç koku olmadı normal yemek konusu kadsr belki.
Bunu küçük balıklada yapabilirsin aslında canım. Aklında olsun.Ben genelde asma yaprağım varsa öyle yapıyorum,yaprağın tadıda geçiyor güzel oluyor. Fırın kokmuyor ya,ben balık yaptıktan sonra kestane pişirdim en son,inan kokmadı.
Posası olsa daha iyi değil mi daha çabuk fermente olur sanki şekerden dolayı. En azından ben öyle düşündüm.
Bilemedim,kabuk kullanmakla eşdeğer olmaz gibi geldi bana.Derindenizlerden daha iyi bilir diye düşünüyorum ,cevap vermişti geride bana bir yerde,posayla olmaz diye sanki.

BenIpek BenIpek böyle demişti hatta,bencede mantıklı.Ama bilemedim.

derindenizlerden derindenizlerden resimlere bir bakar mısın?en baştan üzüm üzüm elma ayva diye sıralama. Aynı zamanda kurdum ama birinci üzüm daha çabuk fermente olmuş gibi.ayva çok yavaş. Ancak sirke kokusu alamıyorum henüz. Birinci üzüm sirkesi deki ana galiba demi küf değildir her gün karıştırdım 2 hafta boyunca.Eki Görüntüle 1922550 Eki Görüntüle 1922551 Eki Görüntüle 1922552

Sağdaki 2 kavanozda sirke anası oluşumuş gibi.

Diğerlerini bilemedim. Soldan 1. de nokta gibi ve 2. kavanozda kenarlarda koyu küf gibi bir şeyler mi var?
Tatlarına ve kokusuna bak bozuk zeytin gibi bir koku varsa işler yolunda gitmiyordur. Küflü tabakayi alıp at küf varsa, temizlik için kullanılır.

Hafif ekşi bir tadı varsa ( bozuk zeytin gibi kokmuyorsa) yani sirkeyi andıran bir tadı varsa beklesin.

Küf varsa eğer hele de yeşil küf ise sadece temizlik için kullanılır.

En erken 2 ay sonra süz.

Sirke anası ve ev sirkesi olmadan kurduğun için çok keskin olmayabilir sirken, süzünce ağzı dar şişelere koy, 1 kaşık bal ekleyip tekrar kesinleşmesi için ağzı kapalı bekleyebilir.

X