Tiroid, TSH, Haşimato, Nodül hakkında her şey...

Unutmayınız, her şey zehirdir, hiçbir şey zehir değildir. Her şeyin fazlası zararlıdır. Örneğin, oksijenin miktarı yaşam için önemlidir, azı da çoğu da öldürücüdür. Bu anlamda ölçü (miktar) esastır.

Yaratılmış her şey kendi içerisinde bir denge üzerine kuruludur. İşte, bu nedenledir ki, bir bitkinin içeriğinde bulunan binlerce farklı maddenin birarada bulunması sadece ve sadece o bitkiye ve hatta o bitkinin türüne özgüdür.

Allah'ın yarattığı her bitki, bir amaç için yaratılmıştır. Nafile ve sebepsiz yaratılmış hiçbir şey yoktur. O, buyurmuyor mu? ?Yeryüzünde yarattığım her şey, sizin hizmetinize sunulmuştur. Allah'ın, kullarına karşı böylesine muazzam ve muhteşem cömertliğinin karşısında, bizlere araştırmak ve incelemek görevi düşmektedir.

Turp grubu
Bu grupta olan sebzelerin başlıcaları brokoli, beyaz, kırmızı ve beyaz lahana, hardal, turp, karnabahar ve brüksel lahanasıdır. Bu gruptaki sebzelerin de tiroid şikayeti olanlara önerilmediği bazı kitaplarda ve yine bazı bilim adamları tarafından savunulmaktadır. Bu görüşün savunulmasının arkasında yatan neden, belirtmiş olduğum tüm bu sebzelerin, isothiocyanate etkin maddesini içermeleridir. İsothiocyanate etkin maddesinin tiroid hormon üretimini baskılama (inhibe etme, frenleme, yavaşlatma) özelliğinin olduğudur.

Tiroid glandı yavaş çalışanların bu sebzelerin tüketiminde ölçülü olmaları gerekir. Özellikle çiğ tüketilmeleri bu hastalar için kesin olarak yanlıştır. Neden? Çünkü, bu sebzeler C-vitamini bakımından çok zengin sebzeler olup, myrosinaz adı verilen bir enzim içerirler. Myrosinaz enzimi, C-vitamini tarafından kuvvetli bir şeklide aktive edilir. Myrosinaz, bu sebzelerin içeriğinde bulunan glukoz ile reaksiyona girerek, trioid bezinin yavaş çalışmasına neden olan isothiocynate etkin maddesinin açığa çıkmasını sağlar.

Myrosinaz enziminin, bu sebzelerde bulunan glukoz ile reaksiyona girip isothiosynate oluşması için, mutlaka bu sebzelerin doğranması, dilimlenmesi veya çiğnenmesi gerekir. Çiğnenmedikleri, doğranmadıkları veya parçalanmadıkları taktirde isothiocyanate etkin maddesinin açığa çıkması (oluşması) mümkün değildir. İşte, çiğ olarak tüketildikleri veya doğrandıkları taktirde bu sebzelerin hücrelerinin içeriğinde ayrı ayrı bölmelerde bulunan myrosinaz enzimi ve glukoz birbirlerine karışarak isothiocyanate etkin maddesinin açığa çıkma reaksiyonunu başlatmış olur.

Eğer, bu sebzeler doğranmadan, parçalanmadan veya çiğ olarak tüketmemek şartıyla haşlanırsa, myrosinaz enzimi hemen inaktive olur ve reaksiyon başlatamaz ve tiroid bezinin yavaş çalışmasına neden olan isothiocyanate etkin maddesi de oluşamaz. Öyle zannediyorum ki, kitaplarımda ve tv programlarında neden beyaz lahana veya brokoli kürünü hazırlarken, parçalamadan kaynamakta olan suya atınız önerimin arkasında yatan nedeni burada bu şekilde açıklamış oluyorum.

Tiroid bezi yavaş çalışanların turp tüketiminde ölçülü olmaları gerektiğini vurgulamak isterim. Çünkü turp çiğ olarak tüketilmektedir.

Dikkat:
Eğer, turp grubundan veya soya grubundan sebzeleri severek ve sıksık çiğ olarak tüketiyorsanız, bir tutam (yaklaşık dört-beş gram) dereotunu o günkü öğünlerinizde eksik etmemenizi öneririm.

Saracoglu boyle diyor :KK56:

Selam,
Benim ilk gittiğim doktor,norologdu hatta bas ağrısı şikayetiyle gittim,aynı zamanda aile dostumuzdu,bana turp,lahana vb sebzeleri tiroitleri yavaş çalışan insanların tüketmemesi gerektiğini söylemişti.Banada tüketme demişti.Yemiyorum sıklıkla ben bu sebeple.
İçinde iyot olan nadir sebzelerden siyah turp bu bir istisna olabilir mi ki?o zamaan ümit Aktaş acaba neden kereviz siyah turp kuru önerdi. Doktora sorunda geçen hafta vardı keşke sorsaydik.

Herkese iyi haftalar :) bende çok merak ediyorum turp konusunda ki düşünceleri çünkü ben yemiyorum yıllardır belki de duyduğum asılsız bir bilgiden...bu konuda bilgisi olan cevap verebilir mi?
Valla eğer cidden zararlıysa benim tsh tavan yaptı demektir. 2 haftadır her gün yiyorum. İçinde iyot olması beni teşvik etti.sonucta troid sorunu olanlar dışarıdan iyot takviyesi alıyorlar. Bu konuya bir açıklama getirecek biri aranıyor.:duduk:

derindenizlerden derindenizlerden bir şey soracagim.gecen sen ümit Aktaş ın kereviz siyah turp kurunu yazmıştın. Tezgahlarda görüp bolca aldım. İçeriğine baktım iyot olduğu yazıyor tam da benim aradığım şey yani.lugol solüsyonun ki kullanmaya cesaret edemem doğal hali. Ancak bazı yerlerde turpgiller in troid sorunu olanların kullanmaması gerektiği yazıyordu. Senin topikinde falan var mı buna benzer bir şey? Yani siyah turp faydalı mi zararlı mı bize?her akşam yer oldum.

Günaydın herkese,
Evet bazı gıdalar önerilmiyor guatrojenik besinler deniyor bunlara (troit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekler) ama bunları çok sık ve kilolarca yersek ancak o etkiyi gösterebildiğine dair görüşler var. Bunun yanında Dr Ümit Aktaş bir fitoterapist. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelir. Konusunun uzmanı olduğu göz önüne alınmalı diyorum, karar kişiye kalmış.

Şu yazıyı da bir okuyalım;

PROF DR METİN ÖZATA

GUATRDA BESLENME , TUZ KULLANIMI VE SİGARA

Tiroid bezinin iyi çalışması için sebze ve meyve daha fazla yenmeli, yeteri kadar proteinli gıda alınmalıdır. Proteinin yeteri kadar alınması tiroid bezinin iyi çalışmasını sağlar. Özellikle haftada iki defa yağlı balık yiyerek omega 3 yağ asitlerinden yeteri kadar alınmalıdır.

Karbonhidratlı gıdalarla fazla beslenmek ve yağlı yemekler tiroid bezine zarar verir. Unlu ve nişastalı gıdaları azaltmak gerekir.

Sebze ve meyve ile yeteri kadar A, C ve E vitamini gibi antioksidan vitaminleri alanlarda tiroid kanseri daha az görüldüğünden bol sebze ve meyve yenmelidir.

Kara lahana, kabak, turp, şalgam ve karnabahar gibi sebzeler guatr yapmaz. Bu nedenle güvenle yenilebilir. Soya fasulyesinin guatr yapıcı etkisi olmamakla birlikte iyot yetmezliği durumunda guatra neden olabilir. Ülkemiz, iyot yetmezliği olan bir ülke olduğundan tiroid sağlığı için soya ve ürünlerini fazla tüketmeyiniz. Yine soyadan elde edilen isoflovan isimli ilaç menopoz sıkıntılarını azaltmak için sık kullanılmaktadır. İyot eksikliğiniz yoksa bu ilacı güvenle kullanabilirsiniz. Ancak iyot eksikliğiniz varsa isoflovan ilacının guatr ve tiroid hormonlarında bozukluk yapabileceğini unutmayınız.

Tiroid bezimiz için önemli bir gıda içeriği çeşitli sebze ve meyvelere renk veren flovanoit isimli kimyasal maddelerdir. Bunlar bizi kanser ve kalp hastalıklarından korurlar. Bu maddeler normal sebze ve meyve ile alınan oranlarda tiroid bezine zarar vermezken destek ilaçları olarak fazla miktarda alınırsa (genistein, quarcetin gibi) iyotun tiroid bezi tarafından tutulumunu önleyerek guatr oluşumuna neden olabilirler. Herbal (bitki) ilaçları kullanırken içerisinde genistein ve quarcetin olup olmadığına dikkat ediniz.

**Hindistan cevizi, balık ve keten tohumu tiroid bezinizin daha iyi çalışmasını sağlar.

Kafein, alkol, sigara ve şeker tiroid bezi için zararlıdır. Bunların az tüketilmesi gerekir.

Sulardaki klor ve florun fazla olması tiroid bezine zarar verdiğinden içilen suda bu minerallerin fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle fosfatlı gübrelerle bulaşmış sularda klor daha fazladır ve guatra neden olur.

Diş tedavisi sırasında amalgamdan ve civadan kaçınmak da tiroid sağlığı için önem taşır.

T4 hormonunun T3’e çevrilmesinde faydalı olan selenyum, çinko, E vitamini ve B6 vitamini içeren gıdaların yeteri kadar yenmesi tiroid sağlığı için büyük önem taşır.

Ülkemizde iyot ve selenyum yetmezliği vardır. Tiroid hastalığından korunmak için iyotlu tuz yemeli ve selenyumdan zengin gıdalarla beslenmelidir.

Selenyumun Önemi:

Erkekler günde 75 mikrogram, kadınlar ise 60 mikrogram selenyum almalıdır.Selenyum kan düzeyinin normalde 85 mg/L olması gerekir. Bir dilim tam buğday ekmeğinde 10 mikrogram selenyum vardır. Ceviz, et, sakatatlar, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kepekli unlar, süt ürünleri, sebze ve meyveler ve yumurta gibi besinlerde bol miktarda selenyum vardır.

Proteinden fakir beslenenlerde selenyum yetmezliği sık görülür ve tiroid bezinin salgıladığı hormonlar vücutta yeterince etki edemezler. Bir dilim tam buğday ekmeğinde 10 mikrogram selenyum vardır. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yenmelidir. Ceviz, kırmızı et, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kepekli unlar, süt ürünleri, sebze ve meyveler ve yumurta gibi besinlerde bol miktarda selenyum vardır. Selenyumun fazla alınması ise zararlı olmaktadır. Günlük 400 mikrogramdan fazlası zararlıdır. Yüksek dozda selenyum alınırsa T3 hormonu azalır ve TSH hormonu artarak hafif tiroid yetmezliği gelişir ve kilo alınır. Selenyum eksikliğinde vücutta E vitamini azalır ve tiroid bezi iltihabı daha sık görülür. Bu nedenle selenyum ve E vitamini birlikte vermek daha faydalıdır

Çinko Eksikliği:

Çinko eksikliğinde de tiroid hormon metabolizması bozulur ve kandaki T3 ve T4 hormonu % 30 oranında azalır. Bu arada T4 hormonunun T3 hormonuna dönüşümünü sağlayan enzim (deiyodinaz enzimi) çinko eksikliğinde % 67 oranında azaldığından T3 hormon azlığı meydana gelir. Bu nedenle çinkodan zengin olan peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı,süt ve süt ürünleri, balık, patates,ceviz, badem, tam tahıllar, kuru fasulye, lahana, ay çekirdeği ve kuzu eti gibi gıdalarla beslenmek tiroid sağlığımız için gereklidir.

Tuz Kullanımı:

Türkiye'de bölgelere göre değişmek üzere % 5-56 oranında guatr vardır. Guatr oluşmasında en büyük etken toprak ve suda yetersiz iyot olmasıdır. Guatr hastalığını önlemek amacıyla piyasada satılan bütün tuzlar 1999 yılı Ağustos ayından bu yana iyotlanmaktadır. Tuzların iyotlanması guatr hastalığının ortaya çıkışını engellemekte ancak bazı kişilerde aşırı iyot alınması nedeniyle zararlı yan etkilere veya hastalıklara neden olmaktadır. Piyasadaki tuzların iyotlanmasından sonraki sürede kliniğimize veya polikliniklerimize başvuran hastalarda hipertiroidi dediğimiz tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla karakterize olan hastalık (Halk arasında buna zehirli guatr da denmektedir) giderek artan sıklıkla karşımıza çıkmaya başlamıştır. Tiroid bezi az çalışan hastalarda da (Hipotiroidisi olanlarda) iyotlu tuz bu hastalığın daha da şiddetlenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle yemeklerimizde kullanılan tuzun iyotlu veya iyotsuz olması bazı hastalar veya kişiler için büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: Prof Dr Metin Ozata, 99 Sayfada Tiroid Hastaliklari, İş Bankası Yayını, 2008

Alıntı: http://www.tiroid.cc/GUATRDA-BESLENME.php

Merhaba kızlar nasılsınız bende iş arıyorum eşimle malum dükkanımı kapattım şimdilik sezon bitti müşteri bulursam Satıcam of iş bulmakta çok zor kızlar

Kızlar nerelerdesiniz sesiniz çıkmıyor.
Selam canım,buralardayım ama nedense pek nette takılmak istemedim bugün,şimdi girdim.Sen nasılsın?
İpekcim mrb benim bu hafta son günlerim okulda onun yoğunluğunu yaşıyorum ara ara sancılar oluyor yalancı Doğum kasılmaları...hazırlıkları bitirdik şükür artık kızımı bekliyorum...sen nasılsın? Ankara'ya alışabildin mi?
Merhaba canım,
Hadi bakalım biraz dinlenirsin sonra fıstık kızına kavuşursun hayırlısıyla inşallah. Kolay gelsin.
Merhaba kızlar nasılsınız bende iş arıyorum eşimle malum dükkanımı kapattım şimdilik sezon bitti müşteri bulursam Satıcam of iş bulmakta çok zor kızlar
Hakkınızda hayırlısı olsun. Ne üzerineydi işin ?Bizde iş kuracağız benim için ama piyasa bir durulmadı cesaret edemiyoruz. İnşallah en kısa zamanda gönlüne göre bir iş bulursun.

Kızlar bu arada korse alacağım demiştim ya geçen perşembe geldi korsem,kullanmaya başladım,sadece haftasonu kullanmadim,iyi geldi sanki,ölçüm yapmadım ama daha rahat kapatabiliyorum kopçalarını.Sabahta taktım korseyi yürüyüş yaptım,baya terletti karın kısmımı. Bu aralar hiç yürüyesim yok,2 gün çıkmamıştım sonra ig'da deniz akkaya'yı gördüm,kadın incecik,fit gayet ama sabahın karanlığında çıkmış yürüyor,oradanda işe gidecek,kendi kendime dedim ki "sen kim köpeksinde yürümüyorsun tembel :-)Taş gibi kadinlar ihmal etmiyor sen neyine güveniyorsun"o gazla gittim ::-)

Selam canım,buralardayım ama nedense pek nette takılmak istemedim bugün,şimdi girdim.Sen nasılsın?

Merhaba canım,
Hadi bakalım biraz dinlenirsin sonra fıstık kızına kavuşursun hayırlısıyla inşallah. Kolay gelsin.

Hakkınızda hayırlısı olsun. Ne üzerineydi işin ?Bizde iş kuracağız benim için ama piyasa bir durulmadı cesaret edemiyoruz. İnşallah en kısa zamanda gönlüne göre bir iş bulursun.

Kızlar bu arada korse alacağım demiştim ya geçen perşembe geldi korsem,kullanmaya başladım,sadece haftasonu kullanmadim,iyi geldi sanki,ölçüm yapmadım ama daha rahat kapatabiliyorum kopçalarını.Sabahta taktım korseyi yürüyüş yaptım,baya terletti karın kısmımı. Bu aralar hiç yürüyesim yok,2 gün çıkmamıştım sonra ig'da deniz akkaya'yı gördüm,kadın incecik,fit gayet ama sabahın karanlığında çıkmış yürüyor,oradanda işe gidecek,kendi kendime dedim ki "sen kim köpeksinde yürümüyorsun tembel :-)Taş gibi kadinlar ihmal etmiyor sen neyine güveniyorsun"o gazla gittim ::-)
Canım şuan sakın dükkan açmayın biraz daha bekleyin ne üstüne açıcaksınız dükkanı benim dükkan turistik hediyelik canım Pamukkale'de

Çok teşekkür ederim canım :) dinlenmeye çalışıyorum artık...

Merhaba canım,

Canım şuan sakın dükkan açmayın biraz daha bekleyin ne üstüne açıcaksınız dükkanı benim dükkan turistik hediyelik canım Pamukkale'de
Anladım canım.Gıda veya Gayrimenkul belki dekorasyonda dahil olabilir,diye düşünüyoruz ama bayadır bekliyoruz. Sanırım dahada bekleyeceğiz.Kiralar acayip uçuk burada iş yapacak yerlerde,aciliyetimiz yok,beklemeye ve birikim yapmaya devam edelim.Piyasada cidden kötü.
Çok teşekkür ederim canım :) dinlenmeye çalışıyorum artık...
Hadi bakalım,iyi dinlenmeler canım.Kafana takma hiçbirşeyi,rahat ve sakin olmaya olabildiğince dinlenmeye çalış.

Anladım canım.Gıda veya Gayrimenkul belki dekorasyonda dahil olabilir,diye düşünüyoruz ama bayadır bekliyoruz. Sanırım dahada bekleyeceğiz.Kiralar acayip uçuk burada iş yapacak yerlerde,aciliyetimiz yok,beklemeye ve birikim yapmaya devam edelim.Piyasada cidden kötü.

Hadi bakalım,iyi dinlenmeler canım.Kafana takma hiçbirşeyi,rahat ve sakin olmaya olabildiğince dinlenmeye çalış.
Bencede bekleyin iş kura gittim 2017 kadar işçi alımı yokmuş hakkımızda hayırlısı

Mandalina sirkesi kurdum, kabuklarından da temizlik sirkesi yaptım. :nazar: Mandalina da İlk denemem, İnşallah güzel olur.
Eminim olmuştur.Bende mandalina çok tüketiyorum ama sıkıyorum,içinde posası kalıyor,kullanabilirmiyim bu kabukları canım,her gün 5-6 tane kabuk çıkıyor. Günaydın bu arada.
Bencede bekleyin iş kura gittim 2017 kadar işçi alımı yokmuş hakkımızda hayırlısı
Hakkında hayırlısı canım sıkma canını. Zaten aralığı ortaladık sayılır. 2017 bakarsın uğurlu gelir.
Günaydın bu arada

İpekcim mrb benim bu hafta son günlerim okulda onun yoğunluğunu yaşıyorum ara ara sancılar oluyor yalancı Doğum kasılmaları...hazırlıkları bitirdik şükür artık kızımı bekliyorum...sen nasılsın? Ankara'ya alışabildin mi?
Merve en güzel zamanlar.hem artık doğsun istersin hem de doğunca elin istemsiz karnına gider bir süre. Sanki hareketlerini hissetmek ister gibi.sonrasinda uykusuz geceler ama Allah insana öyle bir duygu vermiş ki büyüdükçe daha çok seviyorsun.enteresan bir duygu.benim günlerim şu gibi akıp gidiyor. Çalıştığım zamandan daha yoğunum neredeyse.sanki hiç hayatımda o 15 yıl olmamış gibi sanki okul bittiğinden beri hep buradaymış gibi burada evlenmiş burada kızım olmuş gibi..Her şey son derece güzel. Çok şükür her şey için. Çok zor zamanlar geçirdim ben kızım doğduğundan beri hiç eve motivasyon olamamıştım.sabah 6:20 de evden çıkıp akşam 19:30 da gelmek sabah 60 km yol gidip akşam aynı yolu gelmek ömrümden ömür bitirmişti benim.Allah a çok şükür her şey istediğim gibi. İnşallah Rabbim herkesin gönlündekini versin.

Ne iş yapıyordunuz siz? Gerçekten piyasa çok amaa çok kötü. Aslında ülkede para kazanmak cok kolay kafayı çalıştırana l.mesela bizim apartmanda yöneticisi sorunu oldu geçen haftalarda 8 daireli bir apt. Ve insanlar dışarıdan bir şirkete verelim dediler yöneticilik işini. 8 daireli bir apt için 250 TL. Ne yapacak ki aidat toplanacak elek şu vs yatacak. Baksana bir kaç apt alsa böyle oturduğu yerden köşe.

Güzel olmuştur canım bende alıçı kurdum bakalım olucak mı
Hatunun biri denedim pek güzel olmadı demişti o yüzden tereddütte kaldım ama hormonsuz doğal ürün bulma konusunda sıkıntı yaşadığımızdan doğallığından %100 emin olduğum ürünü bulunca bir deneyim dedim. Sonuçta mandalinanın tam zamanı ve çok tatlı. Sirke içinde tatlı meyve olmalı bilirsin.

Merhaba canım,

Ben de yemek yapma sıkıntısı çekiyorum. Dün hamsi aldım ama bugün yapacağım. Eşime buğulama yapayım dedim yüzünü buluşturdu. Kızartma yapacağım yine.yune de 1 avuç hamsiyle şimdi tencerede buğulama yaptım. İlk kez tencerede yaptım bakalım nasıl olacak.eger benimsetebilirsem arada yaparım. Bir soru daha balık yanında ayran kefir vs içemiyoruz biz damak tadımıza uymuyor portakal suyu sıkayım diyordum ki dün sy nin sayfasında zararlı olduğundan posasını gittiği için sadece şeker alınacağına bahsetmiş. Hatırlamış oldum.hatta diyor ki sıkacaksaniz sebze suyu sıkın ama havuç ve pancar çok kullanmayin şekerden dolayı. Şimdi benimkiler şekersiz komposto falan içmezler.icecek olarak aklınıza gelen bir şey var mı?

X