BenIpek,
çok doğal bir durum yaşıyor kızın, bende ilk aşkımı 2 yaşlarında mahallenin delikanlısıyla yaşadım, öyle bir aşık olmuşum ki 2 yaşımda yaptıklarımın çoğunu hatırlamazken hayatımın ilk aşkı için ben aşık oldum anne diye ağladığımı hatırlıyorum, bana aroma kayısı suyu ısmarladığında aşkını ilan edişi zannedip göz süzdüğüm günler dün gibi:)
Kızının bu yaşadıklarını çok abartmana gerek yok, üstünde uzun uzadıya düşünme hiç, el ele tutuşmayın demek olmaz, çocuğa nasıl açıklayacaksın ki bunu? O erkek desen kadın erkek ayrımı, erkeklerle arkadaş olunmaz fikri oluşur çocuğunda, arkadaşların yanlış anlar desen kötü birşey yapmıyorlar ki masumca el ele tutuşan 2 melek onlar, aşkın en saf haliler.
Benim fikrimi sordun madem kızına el ele tutuşma, o çocukla gezme gibi şeyler söyleme hiç, aksine bırak gezsin, bu yaşlarda başlıyor kız-erkek arkadaş olabilir, birbirini arkadaşça sevebilir, arkadaşlığın cinsiyeti yoktur kavramlarını algılama.
Çocuklar eğip bükmeden söyleyeceklerini olduğu gibi dillendirdiklerinden acımasızdırlar, bazen çocukça saf duygularla, bazende yetiştirildikleri kültürlerin etkisiyle kötü eleştirip üzebilirler, bunu en aza indirip kızının etkilenmemesi için yapabileceğin en güzel şey, birbirlerine olan ilgilerinin arkadaşlık duygusu olduğunu, arkadaşların birbiriyle vakit geçirmelerinin doğal olduğunu anlatmak, diğer arkadaşları psikolojik baskı yaparsa eğer yaptığının kötü birşey olmadığını bilirse içe kapanıp okuldan soğumaz, bunu karşına alıp uzun bir konuşma şeklinde yapmamalısın, kızın okulda, sınıfta yaptıklarını anlatırken çocuktan bahsederken aa ne güzel X arkadaşınla kantine gittiniz demek, ne güzel arkadaş olmuşsunuz, arkadaşlık güzeldir, benimde bir sürü arkadaşım vardı, bak okul fotoğraflarımı göstereyim, şu arkadaşım çok çalışkandı, şu arkadaşım çok şakacıydı gibi kendi arkadaşlarından örnekler vermen sonrasında başka hangi arkadaşını seviyorsun, sevdiğin diğer arkadaşını da aranıza alıp arkadaş grubu olsanıza, teneffüslerde hep beraber gezersiniz gibi günlük konuşmalar yaparsın, o seninle konuştukça arkadaşlık duygusuna vurgu yapan pekiştirici konuşmalar iyi olacaktır.
O arada o küçük masum aşkını yaşasın, engellenmesi gereken bir durum değil, engellemek ters teper zaten, çocukların düşünce yapıları bizden çok farklı, arkadaşını kendine yasaklı olarak algılarsa erkek arkadaşların sadece aşk için olduğu algısı oluşur. Ki böyle bir algı olmasını istemeyiz, arkadaşlıkların cinsiyeti olmadığını, kızlarla erkeklerinde rahatça arkadaş olabileceklerini, erkek =mutlak aşk olmadığını kavraması mühim.
Hayatı boyunca çevresinde kız erkek arkadaşlar olacak, kimileri bunu sert dille eleştirecek, aşk, arkadaşlık, dostluk vb kavramları ne kadar doğru öğrenir ve farkındalığı artarsa gelecek eleştirileri o kadar kolay göğüsler.