Tiroid hastalarına ağız içinden izsiz ameliyat (Tiroid hastalığı nedir?)

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.020
602.877
43
Tiroid hastaları artık ağız içinden uygulanan endoskopik bir yöntemle ameliyat edilebiliyor. Böylece hastaların boyunlarında herhangi bir iz kalmıyor...
troid-hastası-olduğunuzu-gösteren-belirtiler-667x347.jpg

Tiroid hastasının boynunda herhangi bir iz kalmadan yapılan ameliyat hakkında bilgi veren Endokrin Cerrahı Prof. Dr. Fatih Tunca, sadece ağız içinde alt dudağın iç kısmından kesi yapıldığını söyledi.

Bu kesilerin 3 adet olduğunu, 2 tanesinin 5 mm ve 1 tanesinin ise yaklaşık 1,5-2 cm civarında olduğunu belirten Prof. Dr. Fatih Tunca "Bu kesilerde dudak içi mukozadan olduğu için iz tamamen kaybolabiliyor. İkinci bir avantaj ise deneyimlerimiz ve gözlemlerimizden çıkardığımız ve ayrıca yapılan yayınlarda da belirtildiği üzere bu hastalarda ağrı açık cerrahiye oranla daha az oluyor" dedi.


8462691.jpg

HER HASTAYA UYGULANAMIYOR

Ağız içinden izsiz tiroidektomi ameliyatının sınırlamaları olduğunun altını çizen Prof. Dr. Fatih Tunca, her hastaya uygulanmadığını, burada tiroid bezinin uzunluğu ve nodüllerin çapının önemli olduğunu ifade etti.

Biyopsi sonucu iyi huylu gelen nodüllerde marjın daha geniş, daha büyük nodüllere mesela 5-6 cm’ye kadar nodüllere yapabildiğini söyleyen Prof.Dr. Fatih Tunca ancak biyopsi sonucu kanser gelen hastalarda bu durumun 2 cm ile sınırlı olduğunu belirtti.
tiroid-hastaliginda-beslenme.jpg

Ayrıca tiroid bezi uzunluğunun 10 cm’yi aşmaması gerektiğini vurgulayan Tunca, boyun yan bölgelerinde lenf bezi metastazları olan tiroid kanseri hastalarında bu yöntemin kullanılamadığını fakat bu sınırların ilerleyen dönemlerde artan deneyimle birlikte değişebileceğini dile getirdi.
SES KISIKLIĞI RİSKİNİ AZALTIYOR
"Açık cerrahideki komplikasyonlardan bir tanesi ve en istenmeyeni ses kısıklığıdır" şeklinde açıklama yapan Prof. Dr. Fatih Tunca, deneyimin her ne kadar fazla olursa olsun, bununla yetinmemek gerektiğini vurguladı. Ameliyat sırasında kullanılan sinir monitörizasyonu sistemi ile ses tellerine giden sinirlerin çalıştığını, ameliyat boyunca bir monitörden izlenebildiğini ve bu sistemin ses kısıklığı riskini azalttığını ifade etti.
TİROİD HASTALIĞI NEDİR?
Tiroid hastalıkları tiroidin az ya da çok hormon salgılaması (hipotiroidi ve hipertiroidi), büyümesi (guatr), içinde nodül adı verilen yumruların oluşması olarak özetlenebilir.

Kaynak: posta
 
şimdi bu yöntemle troiddeki nödülleri alıyorlar troid bezinin kendisini değil sanırım bir kaç yıla troid bezini de alırlar
geçç kaldılar geççç önce bulsalarmış ya bu yöntemi boğazım da kesik izi olmazdı :KK70:
şaka bir yana müthiş bir gelişme her ne kadar artık benim torid bezim olmasa da yeni ameliyat olacaklar için özellikle bayanların iz kalacak mı korkusu stresi olmazdı , ses tellerine hasar riski de azalıyormuş ya güle oynaya ameliyata girer insan
paylaşım için sağ ol nevreste emeğine sağlık gülüm :KK52:
 
X