Arkadaşlar ben Op. Dr. Şahin Nami'ye tırnak batığı şikayetiyle gittim ve geçirdiğim operasyon sürecini sizlerle detaylı paylaşmak isterim. Çünkü bu rahatsızlığı gerçekten çeken bilir. O sancılı süreç, o ağrılar, ayakkabı giyememek çok kötü gerçekten. Allah düşmanımın başına vermesin deriz ya öyle bir şey.
Ayağımda sürekli olarak tırnak batması sorunu yaşayan biriydim. Sürekli olarak pediküre gidiyordum. Onlar da ayağımı yararak, bazen keserek alıyorlardı batık kısımları. En son pedikürü geciktirdiğimde artık ayağımın kenarı şişmeye başladı. Ben kendim antibiyotik filan alarak geçirmeye çalıştım ama geçer gibi olup sonradan iltihap oluşmaya başladı. Kendim iltihabı patlattım, antibotik alıyorum ağrı kesici filan. Resmen doktora gitmemek için kendimle savaştım. Korkuyorum çekecekler filan diye, çünkü el değmiyor ayağıma. Annemin çizmeleriyle dolaşıyorum.
Neyse en sonunda ayağımın yanından minik bi et fırladı. Buna "granül" doku diyorlar. Bu doku çıktığında artık 3. aşama oluyormuş ve cerrahi müdahale gerekiyor. Sonra Allah korusun, iltihap kemiğe sıçrayıp kangrene bile çevirebiliyor. Böyle küçük bir sorun gibi ama ilerlemeden doktora gitmekte fayda var. Bende ne yapsam ne etsem diye araştırırken Şahin Bey'in sitesini gördüm. Herkes, en kesin çözümün bu ameliyat (tırnak yatağı revizyonu) olduğunu söylemiş. Ameliyatı olanlar memnun vs..
Öncelikle lokal anestezi olduğumu söyleyeyim. İğne yaptılar parmak diplerinden. Ne kadar uyuşursa uyuşsun ayağınızı oyduklarını anlıyorsunuz =) 15 dklık bir müdahaleyle ameliyat gerçekleşti. Şahin Bey gerçekten çok iyi bir doktor, bunu reklam olsun diye demiyorum. Tırnağın batan kısımları alındı kök kısmına kadar. O matriks dedikleri doku tahrip edildi ve dip kısımlara dikiş atıldı 4 tane -2 sol dip 2 sağ dip- (en azından benim böyleydi bazen tırnağın durumuna göre dikiş sayısı değişebilir belki)
Ameliyat sonrasında, uyuşturucu iğnenin etkisi geçince, hiç yalan söylemeye gerek yok çok kötü bir ağrınız oluyor. Sadece her şeyin son olarak yaşandığını düşünerek sabretmeye çalışıyorsunuz. Fakat o acı nasıl bişeydir yaşayan bilir heralde. Çok afedersiniz ama tuvalete bile anne babam taşıdı. Ayağınızı oynatamıyorsunuz el değmiyor. Ağrı kesici kar etmiyor. Neticede, 20-22 gün ayakkabı filan giymeyi unutmanız lazım. Bunu söylemekte fayda var. Benim gibi karda kışta ameliyat olursanız ayağınıza poşet bağlayıp çıkarsınız sokağa yağmurlu havada.. =)
Ameliyat sonrası dikiş alımı, abartıldığı gibi ağrılı olmadı. Pansuman yapılırken sızlıyor ayak çünkü çok şiş ve açık yara neticede.. Belli bir şeyden sonra zaten evde kendiniz gazlı bez ve batticon'la pansumanınıza devam ediyorsunuz yara kuruyana kadar. Benim acı eşiğim düşük olduğu için 24. günde ayakkabı giyebildim ki o da dar bir ayakkabı değil. Ayağımın yanda kemikli olan -dıştaki kısım- hala acıyor. O da zamanla geçecek. Şişlikler iniyor ama pek dolaşmamak en iyisi. Ayağı ilk 15-16 gün yerle temas ettirmeyin kalp hizasında tutmaya çalışın.
Çorap giyebilmek, ayakkabı giyebilmek ne lüksmüş ne güzelmiş diyorsunuz. Bugün ameliyat sonrası 32. gün oldu ve parmağımı çok bükemiyorum. Şişlik sadece parmak çevresinde kaldı. O şişlik de geçince parmağımı büküp adımlarımı daha düzgün atabilirim. İşte böyle. Parmağımın aşama aşama resimleri de aşağıdaki gibi.
Ve bir tavsiye.. Kesinlikle iki ayağınızdan birden bu ameliyatı olmayın derim. Ben tek sol ayak başparmağımdan olduğum halde çok zorluk çektim. 2 ayaktan birden olursanız gerçekten zor olur.
Herkese çok geçmiş olsun.
Eki Görüntüle 623360