• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tip 1 Diyabet

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.057
30.523
1.123
61
Konya
Vücudumuzun enerji ihtiyacı yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan bu besin öğelerinin en önemlisi "glukoz" adı verilen basit şekerdir. Glukoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir enerji kaynağıdır. Hücreler ihtiyacı olan glukozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı bir hormon yardımıyla kullanır. İnsülin olarak bilinen bu hormon vücutta yapılamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır. İnsülin hormonunun mutlak eksikliğine bağlı olarak meydana gelen şeker hastalığına Tip 1 Diabetes Mellitus denir

Her yaşta görülebildiği gibi, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında başlar, bu nedenle juvenil diyabet adı da verilir. Ülkemizde 4 milyonun üzerinde olduğu sanılan şeker hastalarının %10'u, yani yaklaşık 400.000 kişi bu tip şeker hastasıdır.

Tip 1 Diyabet sebepleri nelerdir
Normal kişilerde vücudu dışarıdan gelen yabancı etkenlere karşı korumakla görevli bir bağışıklık sistemi vardır. Bu sistemin herhangi bir nedenle (virüs, ilaç, aşılanma, fizik veya pişik stres v.b) normalden sapması sonucu kendi hücrelerini yabancı olarak algılaması, onlara saldırması ve tahrip etmesiyle meydana gelen hastalıklara "otoimmun hastalıklar" denir. Tip 1 diyabet denilen şeker hastalığı da, bu otoimmun hastalıklar grubuna dahildir. Bilinmeyen bir sebeple harekete geçen bağışıklık sistemi, insülin yapımını üstlenen pankreas beta hücrelerini tahrip etmektedir. Bu tahribat %80'in üzerine ulaştığında hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

Tip 1 diyabet gelişimi açısından kimler daha yüksek risk taşır?
Yakın akrabalarında (anne, baba, kardeş, çocuk) Tip 1 diyabetli bulunan kişilerde, ailesinde 4'den fazla sayıda Tip 2 diyabetli olanlarda, gebelik sırasında diyabet ortaya çıkan kişilerde hayatlarının ileri dönemlerinde Tip 1 diyabet gelişme riski daha yüksektir

Merhaba,

tip1 diyabetli olduğum için insülin kullanıyorum. yaklaşık 10 yıldır diyabetliyim. imsülin pompası kullanıyorum.

xxxxxxxxxxadında bir blog sitesi kurdum. diyabet hastası olarak yaşadıklarımı, tedavi sürecini anlatıyorum. belki sizlere fikir verir.

sevgiler,
xx

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

tip1 diyabetli olduğum için insülin kullanıyorum. yaklaşık 10 yıldır diyabetliyim. imsülin pompası kullanıyorum.

xxxxxxxxxxadında bir blog sitesi kurdum. diyabet hastası olarak yaşadıklarımı, tedavi sürecini anlatıyorum. belki sizlere fikir verir.

sevgiler,
xx

merhaba bende 33 yaşındayım ve ailemde hiç kimsede olamasına rağmen 1 ay önce tip1 diabet olduğumu öğrendim hemen insilüne başlattılar ama tabiki sinirlerim çok bozuk çünkü bende tsh ve fsh da yüksek yardımcı olursan sevinirim

Back