Tikler ve Takıntılar

MuneMune hesabı doğrulanmış üye.

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
56.303
216.622
1.223
52

Tikler; ani, istemsiz, tekrarlayıcı hareket, ifade veya jestlerdir. Dört grupta tanımlanabilirler:

--Basit motor tikler (göz kırpma, yüz buruşturma, boyun çevirme, ağız germe vs),

--Basit vokal tikler (boğaz temizleme, burun çekme, hırıltı sesi vs)

--Karmaşık motor tikler (dokunma, koklama, üzerine çeki düzen verme vs)

--Karmaşık vokal tikler (belirli ifadeleri/kelimeleri sık yineleme, işitilen en son sesleri/ifadeleri tekrarlama vs)

Sıklığı ve şiddeti aynı kişide dahi farklı bir seyir gösterebilir. Aynı tikin sıklığı ve şiddeti zaman içinde azalabilir veya artabilir, birinin yerini bazen bir başkası alabilir ve önce göz kırpma, sonra burun çekme ve boyun çevirme gibi birden fazlası peşpeşe görülebilir.

Klinik pratikte farklı görünümlerde karşımıza çıkar. Geçici Tik Bozukluğu bir veya daha fazla basit motor ve/veya motor tikten oluşur, sıklığı ve şiddeti ne olursa olsun bir aydan fazla ve bir yıldan daha az sürer. Kronik Motor Veya Vokal Tik Bozukluğu bir veya birden fazla motor ve/veya vokal tikin bir yıldan fazla görülmesidir ancak motor ve vokal tikler aynı anda bulunmaz ve tik görülmeyen üç aylık bir dönem yoktur. Tourette Bozukluğu olarak adlandırılan türünde ise bir veya birden fazla motor ve vokal tik aynı anda ve bir yıldan fazla süre görülür ve yine tiksiz geçen üç aylık bir dönem yoktur.

Nedeni tam olarak ortaya konamamıştır ancak birçok teori ileri sürülmektedir. Akrabalarında tik öyküsü olanlarda daha sık görülmesi beklenebilir, otozomal dominan geçişli genetik yatkınlık, hastalığın görülme sıklığını arttıran bir etkendir. Bazı beyin görüntüleme çalışmalarında bu hastaların hastalık ve iyileşme dönemleri arasında bazal ganglion vb beyin bölgelerinde yapısal farklılıklar görülmesi, ilgili bölgelerdeki anatomik değişimlerle tikler arasında ilişki kurulmasına yol açmıştır. Bu bulgular yanında, tedavide bazı ilaçlara olumlu yanıt alınması; beyin-davranış ilişkisinde rolü olan dopamin, serotonin vb nörotransmitterlerin biyokimyasındaki değişimlerin tik gelişimindeki rollerini desteklemektedir. Yaşla ortaya çıkan hormonal değişimler, perinatal (doğuma yakın) problemler, psikolojik (stres kaynağı) etkenler de ileri sürülen başka teorilerdir.

Erkeklerde 1.5-3 kat daha sıktır. Çocuklarla yapılan bazı araştırmalar erkek çocukların % 1-13’ünde, kız çocukların % 11’inde tik veya tik benzeri davranışların yaşamlarının bir döneminde görüldüğünü göstermiştir. Başlangıç yaşı en sık 7-11 yaşlar arasıdır.

Kısa sürelidir, nadiren bir saniyeyi geçer. ıstemsiz yapılır ancak kısa süreli de olsa baskılanabilir veya ertelenebilir. En sık yüz boyun bölgesinden başlar ve en fazla görüleni göz kırpma şeklindedir. Genellikle normal davranışı andırır görünümdedir ancak bazen tuhaf veya çirkin görünümde olabilir, çocuğun kendisine veya çevreye zarar verici bir görünüme bürünebilir. Stres altında sıklaşabilir. Kimi durumlarda başka aktivitelerin dahi önüne geçerek yaşam kalitesini bozabilir. Çocuğun özgüvenini azaltır, aile içinde ve sosyal ortamlardaki girişkenliğini bozar. Tiklere eşlik eden kaygılı durum ve klinik tablo sonucu görülen depresyon hali de önemli yaşamsal güçlükler olarak karşımıza çıkar . Başka davranış sorunları ile birlikteliği de sıktır. Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu ve Obsesif Kompülsif Bozukluk’ta tikler sık görülür. Tiklerle başvuran bir hastada detaylı bir nörolojik muayene de yapılmalıdır; çünkü tiklerin ve tik benzeri davranışların görülebileceği nörolojik hastalıklar olduğu gibi, tik ile karışabilen koreiform ve atetoid hareketler, myoklonus, hemiballismus gibi hareket bozuklukları da önemli nörolojik hastalıklara işaret edebilir.

Tiklerin tedavisine başlamadan önce detaylı bir öykü alınarak tam bir tanı konur, tiklerin sıklığı ve şiddeti değerlendirilir, eşlik eden diğer psikiyatrik sorunlar ayırdedilir. Tiklerin stres dönemlerinde arttığı bilindiği için, tedavide ilk yapılması gereken, bu stres etkenlerinin neler olduğunun ortaya konması, ortadan kaldırılmaya çalışılması veya çocuğun kaygı ile başa çıkma becerisinin arttırılmasıdır (stres yönetimi). Basit tiklerin tedavisinde bazen bu kadarı bile yeterli olabilir. Karmaşık tiklerin varlığında ve çocuğun yaşam kalitesinin bozulduğu noktada ilaç tedavileri, davranışçı tedaviler, ailenin çocuğa olumlu tutumlar sergilemesini hedefleyen aile eğitimi de diğer yaygın tedavi yöntemleridir. Ayrıca transkraniyal manyetik uyarım, bazı beyin bölgelerine odaklı cerrahi operasyonlar da son yıllarda üzerinde durulan alternatif tedavi yöntemleri olarak önem kazanmaktadır.
ALINTIDIR
 
Son düzenleme:
içimizi gıcıklayan,

vucudumuzun anlık kasılmasına etki eden,

bizlerde garip, çıkartılması zor seslerin bir anda çıkmasına yardımcı,

el-kol-bacak gibi uzuvlarımızda estetik duruşların olmasına neden olan,

"TİK"lerimizi konuşalım istedim a.s

benim tikim;
öncelikle büyük küçük farketmeyen fare.....
gördüğümde 7 oktava kadar çığlık atabildiğim tek canlı
tvdede olsa refleks olarak elimle yüzümü kapamama neden oluyo
artı,boşluk kısmıma dokunulması ve yün ipi dişle koparmak.....
iiyyy yazarken dahi dişlerim kamaştı........:bbo::1shok:

evet işte,buyrun sizinkiler.............şutarafagitti
 
naniknanik ben en çok koltuk altımın az aşağısına dokunulduğu zaman tepki veriyorum huylanıyorum
görümcemde bildiği için sürekli bulaşık falan yıkarken yemek yaparken gelip dokunuyo ve ben elimde ne varsa kafasına atıyorum:icecream:
 
canım orlondan yapılmış herhangi bir örgü helede ıslak hali.tüylerimi diken diken eder.ayy düşünürken bile kötü oldum.onundışında senin fareye olan tepkilerin bende yılan için geçerli.tv de görsem ayaklarımı toplar.mümkünse kanal değiştiririm.soğuk hayvan.öpüldün
 
benim de en uyuz oldugum sey yünlü ve orlon seylerin yanimda isirilmasi ve islak kazaklar.beni delirtmeye yetiyo.aninda yüzüm sebekimsi bir hal aliyo ve kacacak dalik ariyorum.haaaa birde yilanlardan cok irkilirim.televizyonda gördügüm an istem disi ayaklarimi yukari topluyormusum.Allah beni bir yilanla karsilastirmasin ya da karsilastirdigi an canimi alsin.:1shok::1shok:
 
bende ıslak beze dokunamıyorum helede şu mutfaktaki sarı pembe vs bezler oluyo ya allahııım deli oluyorumm çok kötü bişe ama ya mutfak temizliği hep anneme kalıyord.
 
aranızda çok takıntılı olan varmı yoksa sadece benmi bu kadar takıntılıyım takıntılarım yüzünden evden çıkamayacak hale geliyorum benim takıntım evdeki elektrikli aletlere karşı mesela fırın kullandıktan sonra kapatıyorum fişini çekiyorum ama yatağıma gittiğimde ya kapatmadıysam deyip yine bakıyorum defalarca uykularım kaçıyor saçmada geliyor ama bu durumdan kurtulamıyorum sırf bu yüzden hiç bir aleti kullanmak istemiyorum hele evden çıkarken bunun iki katı daha takıntılıyım sadece fırın olsa iyi bütün yanıcı araçlar...aranızda benim gibi olan var mı?yoksa ben numune miyim???
 
benim takıntım ne kaldırım taşları,ne simetri... ben elektrikli aletlere karşı takıntılıyım kullanıyorum kapatıyorum kapattığıma inanmıyorum defalarca bakıyorum evde ne kadar elektrikli araç varsa...bu yüzden uyuyamıyorum bakmadığım zaman rahatsız oluyorum yatağımdan kalkıp her tarafı tekrar tekrar kontrol ediyorum sonra yatıyorum bu benim için çok yorucu ve can sıkıcı oluyor aranızda böyle bir sorunu olan varmı paylaşırsanız sevinirim:
 
hehehee kizimfeyza aynı dertten muzaribiz desene:) evden çıkmadan önce kırk kere kontrol ediyorum her şeyi. sonra aklıma takılıo üşenmeden kilitleri açıp bi daa bakıyom. en fazla bu kilitleme açma olayını 3e kadar yaptım sonrasında noolcekse olur deyip gittim yaneee... Bazen bu işin sonsuza dek böyle sürüp gidebileceğini ve ben de durmadan kapı kiliteyip açcaamı düşünüyorum kafamçokkarıştı

sadece bunla kalsam ii... yolda yürürken asla ızgaralara vs lere hayatta basmam. Caddeniin birinde hop hop yürüyen birini görürseniz muhtemelen o benim işte :dance:

sonraaacımaaa şeftaliye asla dokunamammmm, bak söyleyince bile tüylerim diken diken oldu. elimde değil yaa ürperiyorum...hayali bilem mahvediyor beniiii yasakkelime

törpüden, ıslak pamuktan (özellikle dişçide), böceklerden nefret ederim(( şeftali akdar değiil tepkim ama olsun onları düşününce de içim bi fena oluyorrr.... Iyk...

Eh, daha saysam çıkar heralde ama ben dayanamiyciimmmmm....
 
walla bende her tülü tik takıntı mevcutt.. misall sürekli gözleirmi kırpıştırırım arada ağzımı burnu oynatırım.. yüzümü ekşitirim.. ama ben bunun farkında diilim.. arada yapıyormuşum annem falan söylüyor bazen arkadaşlarımda ..

sonraa biri utanç verici bişey yaparsa bende utanırım

gece her yattığımda doğa üstü güçlerin olduguna inanırım .. ruhlar gelecek dolaptan öcü çıkacakk.. hele helee banyoya gece giremem sanki biri de benimle beraber banyo yapıyor gibime geliyor..

daha önceleri yolda yürürken bir taş gözüme kesersem döner o taşa vururdum.. vurmassam rahat etmezdim döner tekme atardım taşa. Allaha şükür geçirdim bu takıntımıı..

aklıma gelen tiklerim takıntılarım bunlarr :S Allah böle huyları olanlara yardımcı olsunn walla ben bile bazen çekemiyorum kendimii ((
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…