Tereyağı üzerine mutfak sırları

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.093
30.883
1.123
61
Konya
Sabah kahvaltılarında ekmek üstüne sürdüğümüz, kurabiyelere ve keklere kattığımız, yemeklerimize ayrı bir tat ve koku veren tereyağı vazgeçemediğimiz gıdalar arasındadır. Tereyağı ilk kez hayvancılıkla uğraşan köylüler tarafından bulunmuş. O dönemde özellikle köyden geçen yolcular için inek sütünü büyük bidonlara koyup, yükleyen köylüler, sütün yolculuk sırasında sürekli sallanması ve bu yüzden de yağın birikerek katı bir karışıma dönüşmesi sonucu tereyağını bulmuşlar.

Tereyağı inek sütü yanı sıra manda sütü, koyun sütü ve keçi sütünden de üretilmektedir. Ayrıca tuzlu ve tuzsuz olmak üzere de gruplara ayrılır. Tuzlu tereyağının rengi sarı olup koku verir. Tuzsuz olan daha beyazımsı bir renge sahiptir ve kokmaz. Günümüzde Türkiye'nin birçok yöresinde tereyağı üretimi yapılmaktadır. Bunların arasında en bilinenleri Trabzon, Kahramanmaraş, Karabük ve Bolu tereyağlarıdır. Ancak hayvancılıkla uğraşan kesimlerin genelinde tereyağı üretimi yapılmaktadır.

Tereyağı eski zamanlardan beri mutfaklarımızdan çıkmayan bir gıda olarak bilinir ve et kızartmalarından özel soslara kadar her tür yemeğe katılarak yemeklere ayrı bir lezzet verir.

Tereyağı üzerine mutfak sırları

Tereyağını en doğru nasıl saklayabilir, nasıl kullanabilir ve yemekleri süslerken nasıl değerlendirebilirsiniz? İşte size tereyağı sırları;

Dikkat: Sıcak!

Tereyağı özellikle sıcacık mutfakların doğal ısısında pişirilmek için uygun kıvama gelir. Özellikle farklı soslar hazırlamak ve leziz yemekler yaratmak için idealdir. Ancak tereyağını hazırlayacağınız yemeğe koymadan evvel biraz mutfak ısısında çözülmeye bırakırsanız işiniz çok kolaylaşır. Tereyağı 150 derece ısıda yanmaya başlar. Bu yüzden mutfak ısısı tereyağının erimesi için son derece idealdir. Pişirirken de eritmeye çalışmamak ve yanmasına neden olmamak için yemek yapmaya girişmeden evvel doğal yolla erimeye bırakmalısınız.

Ancak kızartma yaparken veya fritözde birşey kızartacaksanız tereyağı kullanmayın. Onun yerine sıvı yağ kullanımını tercih edin.

Pişirme sırları...

Tereyağı çırpma aletiyle çırpılınca margarine oranla daha çok köpürür ve o yüzden de pasta ve kekleri daha yumuşak yapar. Bununla birlikte farklı bir aromatik kokuya sahip olduğundan dolayı da içine konulan yemeklere değişik bir koku verir. Bu nedenledir ki fırıncılar çoğu zaman pastane ürünlerine piştikten sonra hafif tereyağı sürerler.

Nasıl saklamalı?

Tereyağı aşırı derecede sıcak olursa veya açıkta fazla kalırsa oksitlenir. Bu demektir ki tadı acımsı ve kokusu kötü olur. Bu yüzden tereyağını soğuk ve karanlık yerlerde saklamak uygundur. En uygun yer buzdolabıdır. Tereyağını fazla alıp uzun süre taze tutmak isteyenler için ise en uygun saklama yeri derin dondurucu olacaktır. Tereyağı derin dondurucuda yaklaşık olarak 6 – 8 ay kadar bozulmadan kalabilir.

Tereyağı genellikle etrafında bulunan taze kokuları algılamasıyla bilindiğinden, balık, et, peynir veya meyveli gıdaların yanına konulmamalı. Aksi takdirde tereyağını yerken etrafında bulunmuş olan gıdaların tadını almanız mümkün.

Aceleciler için...

Elinizde acilen kullanmanız gereken donmuş tereyağı varsa ve bir türlü çözülmüyorsa en kolayı patates soyucusuyla tereyağından ince ince dilimler kesmek olacaktır. Böylece kolayca istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Eğer kek yapımı için çözülmüş tereyağı lazımsa ve elinizdeki taş gibi donmuş tereyağı varsa, bir rende yarıdımıyla istediğiniz miktar tereağını rendeleyip, çok düşük ısıdaki mikrodalgaya atabilirsiniz. Böylece istediğiniz kıvama gelip, keki kolayca yoğurmanızı sağlayacaktır.

Garnitür olarak Tereyağı...

Haırladığınız yemeklerin yanına donmuş tereyağını garnitür olarak koymayı düşünüyorsanız eğer, derin dondurucudan çıkardığınız tereyağından kurabiye kalıplarıyla şekiller bastırın. Ve yemeklerde servis yaparken tabağın yanına süs olarak koyun.

Yemeklerde tatlandırıcı...

Eğer yemeklerinizi haşlama veya buğulama yöntemiyle pişiriyorsanız, tereyağını servisten hemen önce yemeğe katın. Böylece yemeğin tadı hem daha lezzetli olacak hem de tereyağı besin değerinden çok fazla şey kaybetmeyecektir. Elde yapılmış mayalı ürünlerde ise fırından çıkar çıkmaz erimiş tereyağı sürdüğünüz takdirde, pişirdiğiniz hamur çok daha lezzetli olup, mis gibi kokacaktır.
 
ahhh elifcim biz tereyağını kendimiz yapıyoruz.mis gibi yayık tereyağı ama maalesef kolestrolum yüksek olduğundan ne yemekte ne pastada kullanamıyorum eşim yerken ben kedinin ciğere baktığı gibi bakıyorum
 
kayseri mantısının üstüne teyzecimin mis gibi tereyağı olacak ki :56: ben yanınca daha çok seviyorum :17:
 
Paylaştığın bilgiler çok güzelmiş canım tereyağı dondurucuda 6-8 ay demişsin benim 1 yıl olucak neredeyse atayım bari :S
 
Back
X