Tercih kararsızlığı.. Mühendis bayanlar?

Mühendislik için sıralaması iyi değil kesinlikle, kaliteli bi vakıf okuluna yarı burslu göndermeyi düşünürseniz durum başka olabilir ama.
İyi firmalar başlangıçta mezun olunan okula önem veriyorlar özellikle yabancı bir firmanın Türkiye ayağını düşündüğünüzde kesinlikle "from reputable universities" diye belirttiğini görürsünüz.
Ama yurtdışından kasıt Türkmenistan, Kazakistan vs. ise orasını bilemiyorum..
Birde üniversite eğitiminin %100 ingilizce olması önemli zira genel ingilizcesi ne kadar iyi olsun,uzmanlaştığı alanda daha sonra türkçeden ingilizceye telafisi zor olur diye düşünüyorum.
Türkiyede kalmayı tercih ederse başlangıçta özel sektörün ne kadar zorlayıcı olduğunu ve komik ücretlerle çalıştırdığını tahmin edebilirsiniz -ortalama anadoluda okumuş biri için..
Kamu düşünürsede son yıllarda kadrolar iyice azaldı, 85-90 la atanamayan insanlar var bölümüne göre.
Sağlık olmadığı için mühendislik tercih ettiğinize göre elzem olmadığını varsayıyorum ve
iç karartıcı yazdığımın farkındayım ama bu ülkede sırf mühendis olmak için mühendis olunmaz, değmez çabalarına

Sakaryanın mühendislikleri iyidir.
Makine ya da bilgisayar okuyup Almanyaya gidebilir. Almanyanın mühendisliklerinin ne kadar iyi olduğunu biliyoruz sonuçta

Hemşire olacaktım madem niye yolu uzattım liseden sağlık okurdum diyor

Ingilizcesi gayet iyi ona mi güveniyor anlamadım :)

Makine Mühendisliğine hiç bakmadık ama şimdi ona da bakacağız.

Teşekkürler..

muhendıslıgın ucu cok acık
esım bılgısayar muhendısı yazılım uzerıne uzman robotık sampıyonasında derecesı falan var

ama antepde oldugumuz ıcın format attırmaya calısıyorlar
baska bı ulkede ogretım gorevlısı olmak ıcın ıs gorusmeye gıttı bak ıkı bırbırıne yakın ulke arasındakı farka bak

elektrık elektronık muhendısı arkadasım var ankarada 10 bın alıyor
ucak muhendısı arkadasım 6 bın alıyor

bu hangı sehırde oldugu veya olacagı (ıs dolayısıyla ) ıle cok alakalı bı konu

Lise'de sağlık okuyup hemşire olacak ama kıdemsiz hemşire olacak, ünv okuyan hemşireler gibi değil onlar eskisi gibi. Her halükarda ünv okumak zorunda. Sağlık okudum hoop hemşire oldum gibi bişey yok.

Yani birşey diyemiyorum, ben de aynı mentalitedeydim. Türkiye'nin en iyi hemşirelik puanı benim puanımın çok altındaydı. O zaman küçümsüyordum ki hala hastanelerden nefret ederim. Ama bence artık kadın için ideal mesleklerden biri. Doktor olamıyorsan hemşire, sağlık memuru olacaksın ülkede.

Bence o zaman boşver sen de, zaten bildiğini okuyacak.

Canim muhendislikleri onermem ilerde atanmasi cok zor en iyi muhendislikte olsa atanmasi zor..saglik alanlarini mimarlik bolumlerini tercih edebilir..

Benm esim insaat muh. Coo yakin arkadaslarimiz elektronik muh ve makina muh. Uniden mezun olunca esim yurt dışında burdakinden iyi bir parada basladi ama kpss de atandi. makinaci arkadasimiz 5senedir cok az bir paraya calisio. Elektrikci arkadasimjz da atandi 2sene bekleyip . Kadınları sektörde disliyorlar tempodan dolayi bu bir gercek ama eger cok iyi uniler geliyorsa yazsin kotu uni özel sektorde is bulamıyor.

bir inşaat mühendisi olarak kadınlar mühendis olamaz fikrine katılmıyorum.
ama birine bunu kanıtlamak için de mühendislik okunmaz..
gerçekten istediği ve gönlünden geçen bölümü yazsın desem, işsizlik sorunu var.
günümüzde insanların tıp alanında eğitim görmek istemesinin nedeni işsizlik gibi bir derdin olmaması çünkü sağlık sektöründe günümüzde böyle bir risk yok
bir de artık kaç kişi okuduğu bölümle ilgili işi yapıyor ?
herkes bir şekilde sevdiği ve yapmak istediği alana yöneliyor ne okursa okusun
yeter ki okumaya hevesi olsun, öğrenmeye açık olsun..
bol şanslar, umarım kendisi için doğru kararı verir.

Ben makina mühendisiyim iyi bir işim var kendini yenileyen geliştiren kişiler muhendis olmalı. Üniversiteye girdiğim yıl para almadan mühendislik burolarinda çalıştım tüm çizim programlarını öğrendim çok emek verdim şimdi çok iyi bir işim var. Hatta yetinmeyip hukuk fakültesini kazanıp okudum. Cok yuksek maaşlı mühendisler olduğu gibi işsiz de dolu. Makina,endüstri, elektronik muhendislikleri bence düşünebilir başarılar canim

Esim de ben de nuhendisiz.ben memur olarak atandim esim ozelde malesef dusuk bir maasa calisiyor.elektrik elektronik muhendisi olarak.cok fazla is imkani yok nedense.en cok is bulma imkani olan makina ve insaat muhendislikleri.benim size tavsiyem bu iki bolum.kesinlikle daha kolay is bulur.bayan icin zor olabilir muhendislik bolumleri ama illaki yazicaksa bu iki bolumu yazsin bence.

Odtü de makine ve inşaat okuyan tanıdıklarım var bölümde kızlar da var.

Ama iyi bir okula gitmesi şart.
Dil şart

hangi üniversiteler geliyor bence Mühendislikte bu da çok önemli
bilgisayar her dil revaçta olan bir dal
elektrik de öyle
ama harita yi pek bilmiyorum etrafıMDA hiç yok
yazılım da iyi diyorlar imkan açısından
bence hangisi içine siniyorsa ben yaparım diyorsa onu seçmeli

Eğer mühendislik istiyorsa,kesinlikle yazılım müh. Şimdi bile gayet iş olanağı açık ve iyi kazanıyorlar ilerde dahada önemli hale gelecek teknoloji geliştikçe.

Merhaba canım,
ben elektrik elektronik mühendisiyim.Öncelikle mühendislik gerçekten çok değerli bir meslek. Mühendis olmayı isteyen birisine kesinlikle doktorluk, diş hekimliği yada eczacılık türevi 'sağlık sektörünü' iste tercih et demeyin bile. yazık edersiniz çünkü. ablam doktor ve hayatımda yaptığım en güzel şey mühendis olmak diyorum.
her türlü Mühendislikten arkadaşım var şu anki iş durumlarını göz önüne alırsam gıda mühendisleri şu an gerçekten çok fazla ve özelde çalışma koşulları çok zor-hakettikleri maaşı alamıyorlar. devlette atamları yok. Kimya mühendisleri de yine aynı durumda. Endüstri mühendisleri şu an devlette iş bulma yoluna yönelmişler ancak hemen hemen her fabrikada iş alanları var diyebiliriz. burada biraz kendini göstermek ve geliştirmekle alakalı bence. Metalurji ve malzeme mühendisliği bölümleri şu an gerçekten revaçta çünkü sanayide şu an yurt dışına yönelim mecut ve fabrikalar arttı. benim gördüğüm döküm sektöründe inanılmaz ihtiyaç var ama gel gelelim o ortamlarada bayan pek almıyorlar açıkçası. tekstil mühendisi var arkadaşlarım genelde bursa denizli taraflarında iş bulma imkanları var yoksa devlet kapısı yada meslek dışı iş yapıyorlar.
yazılım mühendisliği ve bigisayar mühendisliği konusunda eğer yazılım üzeerine yeteneği varsa ve atılgan özgüvenli biriyse bu sektörde bir yere gelebilir. 3 bin tl maaş alan tanıdığım var 7 bin tl alan da. tamamen kendini göstermekle ve küçük şehirde değilde büyük şehirlerde özellikle istanbulda olmak gibi faktörler var bunda.
gelelim elektrik elektronik mühendisliğine. tek başına elektrik, elektronik, elektronik haberleşme bölümlerini tercih etmesini pek tavsiye etmiyorum ben. eğer kendinden tek bir konuda uzmanlaşma yönünde eminse bilmiyorum . ama hepimiz o yollardan geçtik bende çok döndüm. fabrikalarda illaki zorlayarak iş bulur ancak çok ismini duyduğum fabrikalarda bile kadrolarını erkekten oluşturma gibi bir algı bile gördüm ben. elektronikte var olan şeyler üzerinde üretim yapıyorsunuz. programlama konusu var burdada. sıfırdan icat yapıcam hayali oluyor genelde öyle bir şey çok zor. sadece ciddi yazılımlar ile ciddi otomasyon sistemleri yapılıyor.
eleketrik ise benim okurken hiç ilgilenmediğim ama mezun olunca asıl iş elektrikmiş dediğim bir alan. genelde üniversitelerde elektronikmdaha iyiymiş gibi gösterilir ama seveni için elektrik bir derya deniz ve her zamanda bilgili kişilere ihtiyaç olunan bir alan. ev bina elektriği çizmekten bahsetmiyorum!!!
makine mühendisi kadınların daha kolay iş bulduklarını düşünüyorum. ama elektrik ve makina hem okuması zor hemde çalışması zor iki mühendislik. Allah yardımcınız olsun. eğer puanı yetiyorsa üniversite seçiminede dikkat etsin derim. odtü olsun diye kimya mühendisi olmanın da bir manasıda yok bence...

Bu yorum da çok faydalı oldu teşekkür ederim canım.

Yeğenim kararlı sanırım ısrarla elektrik elektronik ağırlıklı olacak tercihi..

Hayirlisi olsun.. :)

Mekatronik, telekomünikasyon, endüstri mühendisliği en iyi mühendislikler bence.
Bu mühendislikleri de sağlam okullarda okumuyosanız işsiz kalma ihtimali yüksek gene de.
(Türkiye'deki her sektörde olduğu gibi)
Ama benim şimdiki aklım olsa kesinlikle sağlık sektörünü seçerdim.

Merhaba. Elektronik ve haberleşme mühendisliği okuyorum. Eğer yeğeninizin ilgisi varsa kesinlikle yazmasını tavsiye ederim. Okuması çok zor bir bölüm fakat çok geniş bir çalışma alanı var. Birini beğenmezse birini yapar. Örneğin bu bölümü okursa yazılım yapabilir. Çünkü birçok programlama dersi alacak ve mezunların bir kısmı yazılıma yönelebiliyor. Ama yazılım veya bilgisayar mühendisliği okusa elektronik veya haberleşme alanına yönelme şansı olmayacak. Elektrik muhendisliğinde sahada da çalışabilir ofiste de ama daha çok erkekleri tercih ediyorlar. Zaten kızlar çok yok o bölümde. Makine inşaatta da çok az kız var. Gıda ve kimyayı kızlar daha çok tercih ediyor ama ölü meslekler açıkçası yazmasın. Metalürji malzeme de bir nebze, olabilir. Ama mühendislik yazacaksa boğaziçi odtu itu gibi uniler tutuyorsa endustri muh yazabilir. Tırt unilerde yazmadın endüstriyi. Elektronik haberleşme zaten belli başlı devlet unilerinde var. Tavsiye ederim.

Mühendislik son sınıftayım mezun oluyorum. Seçeceği okul bölümü kadar önemli. Her okulun özellikle teknik üniversitelerin uzmanlaşmış bölümleri oluyor genelde. Şu bölümü şurda oku bu bölümü burada oku gibisinden. Mühendislik için teknik üniversite seçmesi önemli imkanları açısından.

Birde ara bölümler yerine temel muhendislikleri seçmesi daha uygun çünkü sadece okulla kalmayıp kendini geliştirmesi önemli. Gelistirdikten sonra istediği alanda iş bulması daha rahat.

Hangi sehirdesiniz bilmiyorum ama tercih yapmadan iyi bi üniversiteye gidip oradakilerle konuşup fikir almasında yarar var. Okullarda tercih günleri yapılıyor onlardan yararlansin.

Birde Elektrik Elektronik demişsiniz ama mesela Bizim üniversite de Elektrik değil Elektronik Haberleşme Mühendisliği var. Iyi araştırsın bunları. Neden bu bölümü istiyor. Nasıl ilgisi var mesela? Bununla ilgili bişeyler yaptı mi daha önce?

Yazmayı unuttum okul seçerken öğrenci gruplarına bakmayı ihmal etmesin. Ne kadar aktif çalışan grup varsa üniversite zamanını dolu dolu geçirmesi ve kendini geliştirmesi o kadar rahat olur. Hem hobi spor vs açısından hem bölümü projelere katılması falan açısından.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…