Tercih kararsızlığı.. Mühendis bayanlar?

Mühendislik son sınıftayım mezun oluyorum. Seçeceği okul bölümü kadar önemli. Her okulun özellikle teknik üniversitelerin uzmanlaşmış bölümleri oluyor genelde. Şu bölümü şurda oku bu bölümü burada oku gibisinden. Mühendislik için teknik üniversite seçmesi önemli imkanları açısından.

Birde ara bölümler yerine temel muhendislikleri seçmesi daha uygun çünkü sadece okulla kalmayıp kendini geliştirmesi önemli. Gelistirdikten sonra istediği alanda iş bulması daha rahat.

Hangi sehirdesiniz bilmiyorum ama tercih yapmadan iyi bi üniversiteye gidip oradakilerle konuşup fikir almasında yarar var. Okullarda tercih günleri yapılıyor onlardan yararlansin.

Birde Elektrik Elektronik demişsiniz ama mesela Bizim üniversite de Elektrik değil Elektronik Haberleşme Mühendisliği var. Iyi araştırsın bunları. Neden bu bölümü istiyor. Nasıl ilgisi var mesela? Bununla ilgili bişeyler yaptı mi daha önce?

Bununla ilgili bir şey yapmadı.
Mühendislikte iş sahası en geniş olduğu için bunu ilk sırada tutuyor. Yabancı diline ve azmine güveniyor. :)

Bununla ilgili bir şey yapmadı.
Mühendislikte iş sahası en geniş olduğu için bunu ilk sırada tutuyor. Yabancı diline ve azmine güveniyor. :)
Iş sahası ve parası kadar bölüme duyduğu ilgi de önemli. Yoksa zorlanır mutsuz olur. Ilgisi varsa seçsin mutlaka.

Mesela ben küçüklüğümden beri deli gibi elektronik alet parçalayıp sokerdim yeni şeyler yapardim. Evdeki tamir tadilat işlerini vs yaparım ama kısmet olmadı o bölüm :)

Ha bir de insanların söylediklerine kulakları tıkasın. Dersane hocası mühendislik bitti demiş ülkenin asıl mühendise inovasyona ihtiyacı var. Herkes memur kafasında kız başınaymış bilmem neymiş.

Endüstri mühendisliğini kurumsal hayat istiyorsa okusun. Güzel mesleği olur plazalarda çalışır güzel bir çevresi olur. cogu endüstri mühendisi tanıdığım böyle benim. isterse de fabrikalarda üretimde çalışır.

Yeğenim bu yıl üniversiteye başlayacak. Bölümü sayısal iyi bir sıralaması var ama tercihlerde çok zorlanıyoruz kızlar..

Mühendisliklerin geneli tutuyor.

Aslında kendisi en başta elektrik-elektronik mühendisliği ve endüstri mühendisliği istiyorum dedi.

Diğerlerini düşünmeme nedeni de yine bir kaç öğretmeninin o mühendislikler öldü demesiydi..

Neyse ki benim yönlendirmem sonucu bilgisayar ve harita mühendisliği ekledi tercihlerine. Özellikle harita Mühendisliğine ısınmış durumda.

Dün bir arkadaşının ablası kendisi tıp okuyor. Bayan halinle nasil elektrik elektronik okuyacaksın nasıl is bulacaksın gibi bir yorum yapmış.

Bizim kız yine karmaşa yaşıyor..

Nasıl yardımcı olmalıyım bilemez oldum..

Mühendis bayanlar öneriniz var mı bizim için?

Elbette işsizlik sorunu yaşamak istemiyor. Yabancı dili de çok iyi çok yetenekli. Bunu da gelistirebilmek istiyor gözü de yükseklerde biraz :)

Simdiden teşekkürler tüm yardımlarınız için..
Kesinlikle çalışkan biriyse ve yabancı dili iyiyse bilgisayar mühendisliği okusun. Asla işsiz kalmaz türkiyedeki en iyi şirketlere teknoloji şirketlerine girebilir. Ben de yeni mezun oldum şuan yüksek lisans a başlayacağım umarım hakkında hayırlısı olur onunda :)) Ama bizim meslekte çok çalışmak şart sürekli gelişen değişen bir sektör bilişim ona göre seçim yapsın derim :)

Ben yazılım mühendisiyim. Bilişim alanında ilerlemek isteyenler için pek hangi mühendislikten diploma aldığınıza bakmıyorlar daha çok kendinizi geliştirip geliştiremediğinize bakıyorlar. Bir çok iş arkadaşım alan olarak farklı mühendisliklerden mezun. Eğer kendini geliştirmeye açıksa bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği seçebilir. Bu alan kendi içinde çok çeşide ayrılıyor güvenlik,sistem,yazılım,veri gibi. Ben ve nişanlım aynı bölüm mezunuyuz fakat ben yazılım alanında çalışırken, nişanlım bilgi güvenliği alanında çalışıyor. Önemli olan daha üniversiteye başladığı yıllardan alanını seçip o alana yoğunlaşması. Ayrıca yeğeninize öğretmenleri ne söylemiş bilmiyorum ama teknolojinin bu kadar geliştiği dönemde nasıl bu mesleklerin öldüğünü düşünürler gülünç. Ben mezun olalaı 1,5 yıl oldu. 2 yabancı dil biliyorum ve kendimi yazılım alanında üniversite yıllarımda kurs ve sertifikalarla geliştirdim en önemlisi projelerim oldu. Nişanlım da benim gibi kendi alanında kurslar aldı ve tecrübe edindi üniversite yıllarında. İlk yıl oldukça komik maaşlarla işe başladık ki ikimizinde çok iyi 2 dili var ama 1,5 yıl içinde maaşlarımız normalin çok üstünde arttı. Şuan ben alman araba üreticisi bir firmada, nişanlım ise Türkiye' nin önde gelen firmalarından birinde çalışıyor ve ikimizinde maaşı 4.000tl nin üstünde. Kişi kendini geliştirmeye açıksa bence en çok ilerleyebileceği meslek mühendislik alanları ama yok yatmayı seviyorsa bu alanda aç kalır en iyisi kesin atanacağı alan seçip memur olmasıdır. Tabii İstanbul, Ankara gibi büyüğk şehirler dışında kariyer yapmak da oldukça zor mühendisliklerde. Hükümet sağ olsun herşeyi özellikle İstanbul' da topladı. Bir şeyi de atlamadan yazayım çocuk, evlilik derken bayanlar için gerçekten zor bir hale geliyor. Ben sabah 7.30 iş başı yapıp akşam 17.00 de çıkıyorum. Çıktığımda zihinsel olarak yorgun olduğumdan bendenim de en fazla gece 12.00 ye kadar dayanabildiğinden evlilikte, özellikle çocuğum olduğunda ne olacak endişeliyim. Uzun yazdım ama yeğeninize doğru seçimi yapmasında umarım yardımcı olabilmişimdir.

Iki muhendislik diplomam var makina ve tekstil olmak uzere
Meslegin kadini erkegi yoktur diye dusunenlerdenim
Bursa gibi bir yerde bir kadin olarak muhendislik yapabildiysem herkes her yerde yapabilir. Muhendislik icin sahada calisan bedensel is yapan kisiler her zaman her yerde tercih edilir. Masa basinda oturmayi planliyorsa secmesin.
Simd her alanda birsuru mezun var muhendislikte. Diplomanin yanina koyduklarina bakiyor isveren ,yabanci dil gibi
Tekstil muhendisligini nerede okudunuz :)

Bursa uludag universitesinde okudum
Mesleginize devam ediyomusunuz yoksa makina alanina mi yoneldiniz bu sene mezuna kaldim tekstil muhendisligini dusunuyprum ama hep olumsuz laflar aldim ölü meslek puanlari dusuk baska bolum sec dediler siz okudugunuz icin daha iyi bilirsiniz secmem de sorun olur mu is alani eskisi gibi mi yardim ederseniz cpk mutlu olurum :)

Mesleginize devam ediyomusunuz yoksa makina alanina mi yoneldiniz bu sene mezuna kaldim tekstil muhendisligini dusunuyprum ama hep olumsuz laflar aldim ölü meslek puanlari dusuk baska bolum sec dediler siz okudugunuz icin daha iyi bilirsiniz secmem de sorun olur mu is alani eskisi gibi mi yardim ederseniz cpk mutlu olurum :)
İs alani eskiye gore cok parlak degil ama soyle bir durum var artik daha nitelikli insanlar is bulabiliyor. Ben uc tane yabanci dil bilerek bu isi yaptim ilk gunden beri. Makinaya yonelmedim cunku piyasa daha cok erkekleri tercih ediyordu. Kadin olarak is bulmak tekstil muhendisliginde cok daha kolay. Mesela bir musteri temsilciligine ozellikle kadin seciyor buyuk firmalar. Puanlar eskiye gore cok cok dusuk evet ama bu sorun tum bolumlerde bu sekilde. Ben mezun olali on yil oldu, o zamanlar 1500000 kisi girerdi sinava ve bunlarin sadece %8i kazanirdi. Simdi oyle degil artik herkes bir yerleri kazaniyor elbette fark olacak. Size olumsuzluklari anlatanlara bunu soyleyin:KK66: kalite her alanda dusuyor sadece tekstilde degil. Ben bursanin iki buyuk firmasinda calistim cok da memnundum.
Olu meslek diyenlere selam ederim:KK66: ultraviyole giysiler, yapay organlar, asfalt katman kaplamalari ve erozyon onleme malzemelerini de su urunleri muhendisleri uretiyor zaten :KK66:

İs alani eskiye gore cok parlak degil ama soyle bir durum var artik daha nitelikli insanlar is bulabiliyor. Ben uc tane yabanci dil bilerek bu isi yaptim ilk gunden beri. Makinaya yonelmedim cunku piyasa daha cok erkekleri tercih ediyordu. Kadin olarak is bulmak tekstil muhendisliginde cok daha kolay. Mesela bir musteri temsilciligine ozellikle kadin seciyor buyuk firmalar. Puanlar eskiye gore cok cok dusuk evet ama bu sorun tum bolumlerde bu sekilde. Ben mezun olali on yil oldu, o zamanlar 1500000 kisi girerdi sinava ve bunlarin sadece %8i kazanirdi. Simdi oyle degil artik herkes bir yerleri kazaniyor elbette fark olacak. Size olumsuzluklari anlatanlara bunu soyleyin:KK66: kalite her alanda dusuyor sadece tekstilde degil. Ben bursanin iki buyuk firmasinda calistim cok da memnundum.
Olu meslek diyenlere selam ederim:KK66: ultraviyole giysiler, yapay organlar, asfalt katman kaplamalari ve erozyon onleme malzemelerini de su urunleri muhendisleri uretiyor zaten :KK66:
Bu sene puanim ege universitesine yetti ama il disina izin vermediler olursa istanbul teknik olucak insallah ayip olmazsa cevreniz den gordugunuz kadar maaslar ne kadar oluyo :)

Bu sene puanim ege universitesine yetti ama il disina izin vermediler olursa istanbul teknik olucak insallah ayip olmazsa cevreniz den gordugunuz kadar maaslar ne kadar oluyo :)
Hakkinda hayirlisi, itu daha guzel bence.
Bursa piyasasinda maaslar istanbuldan cok daha dusuktur. Benim 5000-7000 araliginda maas alan tanidiklarim var ve bunlar 10 yillik muhendisler. Cok buyuk rakamlar alanlari da taniyorum 30 bin gibi. Ama bu kisiler ozel kisiler tabii her kula nasip olmaz diyeyim :KK66: 5 tame dil biliyorlar ve bu meslekte 15-20 yil gecirmisler dolu dolu.
İstanbul piyasasinda calisan tanidigim yok malesef

Hakkinda hayirlisi, itu daha guzel bence.
Bursa piyasasinda maaslar istanbuldan cok daha dusuktur. Benim 5000-7000 araliginda maas alan tanidiklarim var ve bunlar 10 yillik muhendisler. Cok buyuk rakamlar alanlari da taniyorum 30 bin gibi. Ama bu kisiler ozel kisiler tabii her kula nasip olmaz diyeyim :KK66: 5 tame dil biliyorlar ve bu meslekte 15-20 yil gecirmisler dolu dolu.
İstanbul piyasasinda calisan tanidigim yok malesef
Cok tesekkur ederim sprumu yanitladiginiz icin su anlik turkceden haric bir dil daha var iki ucu gelistircez artik :)

X