Tercih kararsızlığı.. Mühendis bayanlar?

hayır cnm o eskidenmiş
gayet kız var hemde erkeklerden daha fazla olmaya başladı
benim sınıfımın yarısından fazlası kızdı :)
Zaten sosyal hayat açısından yaşayacağı sıkıntı kız öğrenci azlığından değil derslerin sınavların, ödevlerin yoğunluğundan olur. Millet şenlik şenlik gezerken sen proje yaparsin. :110:
Tabi adı sanı duyulmamış bilmem ne üniversitesinde de durumlar böyle midir bilemiyorum

Zaten sosyal hayat açısından yaşayacağı sıkıntı kız öğrenci azlığından değil derslerin sınavların, ödevlerin yoğunluğundan olur. Millet şenlik şenlik gezerken sen proje yaparsin. :110:
Tabi adı sanı duyulmamış bilmem ne üniversitesinde de durumlar böyle midir bilemiyorum
ayy bilmem miii
bi kere bile şenliklere gidemedim heepp sınav haftamdı :KK70:
projeden ödevlerden sınavlardan raporlardan fenalık geçirdim :KK70:

Elektrik - Elektronik müh.zor bir bölüm.Öncelikle elektronik seçecekse (son iki senede secme var) ileri dercede ingilizce bilmesi şart.Komponentlerin (elektronik malzeme) datasheet leri hep ingilizce.Ayrıca yazılım içinde gerekiyor.
Haa derseniz ki kendini geliştirmeye çok açık,öğrenmeye çok istekli o ayrı tabi.

Zor olduğunun bilincinde, kendisi oldukça çalışkan ve azimlidir.

Daha şimdiden yabancı dili yeterli düzeyde görülüyor öğretmenleri tarafından.

Ben ne seçerse seçsin basaracagina inanıyorum ama mezun olduktan sonra iş sahası geniş olsun ki hirpalanmasin hevesleri..

Malum ülkemizin durumu belli..

Mühendislik okumuyorum ama,kaç binde yeğeniniz?

Sıralaması 68 bin..

Mühendis değilim fakat elektrik-elektronik mühendisliği mezunu kuzenim 8000 TL maaşla geçen ay işe başladı.

Maşallah çok iyi. Çevresi falan mı vardı acaba? Bir aracı olmadan yeni mezunun bu maaşla ise girmesi pek duyulan bir durum değil malum..

Mühendisliklerin hemen hepsi çok zordur
İlk yılımıydı
Bu kadar ümit vaad ediyorsa bir yıl daha çalışsın derim ben
Diş hekimliği, tıp hedefli

Tıp çok istiyordu ama maalesef çok heyecanlı bir yapısı var. Bu tarz büyük sınavlarda istenilen başarıyı gösteremiyor. Kendisi okul 2. Olarak 68 bin sıralama yaptı düşünün. Öncesinde de böyleydi bu durumu kabullendik. Durum böyleyken 1 sene daha vermek istemiyor..

Elektronik ve Haberleşme mühendisliği,
Yazılım Mühendisliği,
Bilgisayar mühendisliği yerine de Bilgisayar Bilimleri okuyabilir doğrudan.

Gerçi bu eğitimlerin yanında aldığı sertifikasyonlar ve yabancı dilde eğitim alması da önemli alanıyla alakalı.

20K'ya girenlerin çoğu endüstri ve bilgisayar gibi alanları yazıyor zaten. Sivrilmesi için çok daha fazla emek harcaması lazım.

Haberleşme mühendisi bir arkadaşım Telekom`da başlayıp Amerika'da çok büyük network firmalarından birine transfer oldu.

Gemi okuyan bir başkası şu an Norveç'te.

Mekatronik okuyan üstüne Odtü kaynak mühendisliği sertifikası koyarak yurtdışına gitti yine.

Hepsi Tr standartlarının çok üzerinde ücretlerle çalışıyor.
Eğer yurtdışı ve ekstrem bir alan düşünüp illaki mühendislik olsun istiyorsa, bu tarz bölümleri tercih edebilir. Otomotiv de bir alternatif.

Bizim kız da yurtdışı hayalleri kuruyor ama hadi inşallah :)

Teşekkürler..

bu mühendislik o kadar ucu açık ki,

ben bilişim sektöründeyim,
2 bine de çalışan var 10 bine de.

ama yeni mezunlara çok da yüksek maaşlar verilmiyor artık.

şahsen bu tıp olmadı mühendislik olayını da doğru bulmuyorum,
kişi sevdiği mesleği yapmadıktan sonra çok önemi kalmıyor.
seçeceği mesleğin kendi yeteneklerine uygun oluşunu sorgulaması gerekir.
her meslekte mesleğini iyi ve severek yapanlar iyi şartlarda çalışır ve kazanır da.
önemli olan yeteneklere uygun mesleği bulmak, yoksa çok ağlatırlar adamı...

3. sınıfta bölümü bırakan arkadaşım var, bu meslek bana uygun değil diyerek.

Severek yaparım diyor. Ilk isteği tıptı ama olmasa da olur diye alıştırdı kendini olma ihtimalinin düşük olduğunu bilerek.. :)

Bu nedenle istemem demiyor. Öğretmenliğe mimarlığa soğuk mesela.. ? Mimar Sinan Şehir ve Bölge planlama yazalım dedim ki olma ihtimali yüksek.. Istemem diye kestirip attı. Mühendislik istediğinden emin..

Kadın mühendise olumsuz yaklaşım var ne yazık ki. Bazı iş verenler kadın mühendis tercih etmiyor. Özellikle ağır ve bol kosturmali bir pozisyonsa almak istemiyorlar. Bölümünde çok çok başarılı olursa bunları aşabilir tabi ki. Ama şunu da belirtmek isterim bu ülkede çok kurumsal gözüken yerler bile aile şirketi kafasında maalesef. Bence mühendislik bu ülkede yapılacak iş değil.
Not: bir mühendis.

Ama üzüldüm şimdi bu yoruma :KK43:

Bu ülkede hangi mesleğin kıymeti var ki?
Polisi belli öğretmeni belli..

Üzülmeyin..

mühendis olmasın ya
biz oldukta noldu
cidden pişmanım
bi kere bayan olduğumuz için çok dalga geçiliyor
aaa tam bana göre iş dediğiniz yerde ''erkek'' eleman deniliyor
bilmiyorum bizim ülkemize biz fazlayız sanırım
ama tabi kendi seçimi
ben olsam,daha öncede dediğim gibi,şimdiki aklım olsa sağlık üzerine okurdum,kafam rahat olurdu
hem o kadar kendini ger kas saç baş ağarsın
hemde istediğini bulama ...

Ilk tercihlere yeni açılan beslenme ve diyatetik yazdık ama mucize olur gelmesi :KK43:
Aslında önceliği sagliktı onun da..
Ama olmuyor ve bu olsun diye 1 sene vermek istemiyor.

Ne güzel ,işinizi seviyor musunuz? :)
Benim demek istediğim,kafasında tıp falan yoksa boş yere hazırlanmasın, böyle istekliyken iyi bir mühendis olsun :))

Kafasında tıp vardı ama ille de değildi.
Kendince sıralama yapmıştı ve ilk isteklerinden biri mühendislik..

Sıralamasını bilmiyorum ama tıp kadar yaptıysa kesinlikle işletme mühendisliği yazsın. Endüstri değil işletme çok çok daha iyi.

Eğer işletme tutmuyorsa temel mühendislikleri yazmalı bence. Elektrik, kimya, inşaat, ya da makine.

Tıp kadar yapsaydi onu seçerdi :)
Isletme mühendisliği bir iki şehirde tutuyordu ama hiç sıcak bakmadı. Benim de hakkında pek fikrim yok açıkçası?

Ana mühendislik kolları daha iyi olur. Makine, elektronik gibi. Endüstri de olabilir. Bilgisayar ayrı bir sektör zaten, yatkınsa o da olabilir. Ama sonradan çıkan düttürü mühendislik dallarını yazmasın. Küçümsediğimden değil ülkemizde tutmuyor o yüzden.

Evet yıldız teknik çevre mühendisliği kesin tutuyor ama istemiyor mesela onu..

Issizlik korkutuyor.

O da geniş bir alan olsun diye düşündü elektrik elektronik daha kapsamlı geldiği için. Ayy kafa bir milyon hakkında hayırlısı olsun inşallah..

Keşke ben de biyolojiyi kaydırsaydım da tıpı kazanamasaydım diyorum şu an.
Etrafımda benim dışımda herkes istiyor.
Sanırım ağlaya ağlaya yazacağım.

Keşke ben de biyolojiyi kaydırsaydım da tıpı kazanamasaydım diyorum şu an.
Etrafımda benim dışımda herkes istiyor.
Sanırım ağlaya ağlaya yazacağım.

Kim ne derse desin sevmediğin bir bölümü yazma.

Onun yerine istediğin bölümü en iyi üniversitede oku.

Iskence olur okumak. Sakın!

Ahhh hiç sormayın
Dört işlemi yapamayan öğrenciler var bazı bölümlerde
Ama gel gör ki okulu bitirince iş sıkıntısı daha büyük olduğu için ben daha iyi bölümlere gitmesinden yanayım
İlerde ki pişmanlık daha zor
Siz de haklısınız,bu ülkede mühendis olup iş bulmak zor gerçekten

İnşaat mühendisliği falan düşünür mü acaba?
KTÜ'de okuyan arkadaşlarım var,kız nüfusu da bayağı fazla demişlerdi. İnşaat en iyi bölümlerdenmiş KTÜde mühendisliklerden.
Aslında sıralaması iyi, güzel bir mühendislik bulabilir diye düşünüyorum ama?

Bence mühendis olmak istiyorsa bir yıl daha hazırlansın ve iyi bir üniversitenin mühendislik bölümlerinden birine gitsin.
Yoksa bu sıralama ile öğretmenlik falan yazsın tutuyorsa.

Yeğenim bu yıl üniversiteye başlayacak. Bölümü sayısal iyi bir sıralaması var ama tercihlerde çok zorlanıyoruz kızlar..

Mühendisliklerin geneli tutuyor.

Aslında kendisi en başta elektrik-elektronik mühendisliği ve endüstri mühendisliği istiyorum dedi.

Diğerlerini düşünmeme nedeni de yine bir kaç öğretmeninin o mühendislikler öldü demesiydi..

Neyse ki benim yönlendirmem sonucu bilgisayar ve harita mühendisliği ekledi tercihlerine. Özellikle harita Mühendisliğine ısınmış durumda.

Dün bir arkadaşının ablası kendisi tıp okuyor. Bayan halinle nasil elektrik elektronik okuyacaksın nasıl is bulacaksın gibi bir yorum yapmış.

Bizim kız yine karmaşa yaşıyor..

Nasıl yardımcı olmalıyım bilemez oldum..

Mühendis bayanlar öneriniz var mı bizim için?

Elbette işsizlik sorunu yaşamak istemiyor. Yabancı dili de çok iyi çok yetenekli. Bunu da gelistirebilmek istiyor gözü de yükseklerde biraz :)

Simdiden teşekkürler tüm yardımlarınız için..

Cok sacma yorum yapmis ilgisi varsa neden okumasin elektrik elektronik, ilgisi olmasi lazim ama sevmezsen cekilecek bolum degil bence baya zor sonucta..
Muhendis olacaksa zaten her turlu ileri duzeyde ilgilizcesini gelistirmeli, oyle lafta iyi ingilizce degil gercek manada ileri duzeyde benim bahsettigim yoks aheryer muh fakultesi oldu artik onbinlerce mezunla arasinda bir fark olmaz onu demis bulunayim. 2. bilgisayar muh okursa her sekilde kendini gelistirip ve tabiki ilgisi olmasi lazim illaki is bulur. En basiti web tasarimi yapar , bir sirketin okulun herhangi bir ozel kurumun sisteminden sorumlu olur, programlamaya falan ilgisi olmasi lazim bana kalirsa buda cok genc yaslarda baslar tabi universitede de ogrenirsin ama inan bana sevmedigini fark ederse cok zorlanir.
Su aralar bilgisayarci yani IT ciler her yerde ise girebiliyor cunku artik tum bilginin herseyin sanal olarak islendigi ve saklandigi bir devirdeyiz aklina gelebilecek tum endustrilerin bu kisilere artik ohtiyaci var bilgi islem kisimlarinda.

Endustride fena degil lojistikciden tut bankaciliga kadar her alanda ise girebilir yine altini ciziyorum kendini gelistirmesine ve yonelecegi alana uygun yetenekler kazanmasina bagli hersey.

Su listede en az harita muhendisligini begenmedim bence asil orda surunur yipranir...

Iki muhendislik diplomam var makina ve tekstil olmak uzere
Meslegin kadini erkegi yoktur diye dusunenlerdenim
Bursa gibi bir yerde bir kadin olarak muhendislik yapabildiysem herkes her yerde yapabilir. Muhendislik icin sahada calisan bedensel is yapan kisiler her zaman her yerde tercih edilir. Masa basinda oturmayi planliyorsa secmesin.
Simd her alanda birsuru mezun var muhendislikte. Diplomanin yanina koyduklarina bakiyor isveren ,yabanci dil gibi

Kim ne derse desin sevmediğin bir bölümü yazma.

Onun yerine istediğin bölümü en iyi üniversitede oku.

Iskence olur okumak. Sakın!

Sanki ben bunu dün söylemişim gibi davranıyor birçoğu.2 sene önce hastane ortamında çalışmak istemiyorum insanları sevmiyorum benim için işkence olur demiştim aileme.Bu senenin başından beri istediğim bölümü ve okulu az buçuk biliyorlar.Şimdi hepsi çok zor olur,yorulursun,yapamazsın,hayal dünyasında yaşama demeye başladılar.Okuyan kardeşim var o bölümü o da kendince hata yapmamı istemediği için özel sektör yorucu olduğu için bana iyi düşün diyor sürekli.Kötülüğümü istemiyorlar eminim ama kendimi çok boş yaşamış hissetmeden duramıyorum.

Neyse yeğeniniz için konuşacak olursam kendine bir şey katacağına eminse kesinlikle gitsin.İstiyormuş da üstelik,mühendislik zor genel olarak sürekli ödev,proje falan oluyor diyorlar ama seven insan için onu yapmak da eğlenceli olur.Bence gitmek istediği bölümün derslerine bir baksın internette oluyor.Yani ne ağırlıklı olduğunu görsün en azından belki düşündüğü gibi bir bölüm olmayabilir iyi araştırsın.

Şu anda garanti mühendislik yok yani, işsizlik ehr daim var. Ama makina mühendisliği bonus gibi her yerde alımı var. Elektrik elektronik ve bilgisayar en yüksek bölümler ama artık onlardan da binlerce mezun var ve ortalık işsiz kaynıyor. Yani ortalama bir ünv'de elektrik elektronik okuyacağına bir tık iyi bir ünv'de makina mühendisliği okuyabilir.

Haaa ama ben İTÜ'de mühendislik okudum ve şaka gibi ama şimdiki aklım olsa bir sene daha kasar tıp okurdum ya da o puanımla en iyi ünv'de hemşirelik okurdum. Cidden artık hiçbir bölümün garantisi yok, ODTÜ, İTÜ mühendisleri açıkta kalıyor maalesef. Paşalar gibi hemşire olsaydım dönelle 5 bine kadar maaş alırdım, alan çok akrabam var.. :KK12:

Konu dağılmasın ama banada bir iki bişey söyleyin benim yeğenimde bu ikinci girişi tıp veya diş dr istiyordu ancak olmadı
Şuan yıldız teknik üniversitesi gemi mühendisliğini yazacaklarmış hocasıyla
Bu mühendislik nasıl iş imkanı var mı siz daha iyi bilirsiniz
Yeğenim erkek bu arada

İnşaat mühendisliği falan düşünür mü acaba?
KTÜ'de okuyan arkadaşlarım var,kız nüfusu da bayağı fazla demişlerdi. İnşaat en iyi bölümlerdenmiş KTÜde mühendisliklerden.
Aslında sıralaması iyi, güzel bir mühendislik bulabilir diye düşünüyorum ama?

Inşaat için de yine biri eskisi gibi değil demiş etkilenmiş. Her sözden etkileniyor..

KTÜ yazdık zaten iki mühendislik ama inşaat değil. KTÜ inşaat yazsak yüksek ihtimal gelir.

Açıkçası mühendisliklerin çoğu geliyor.
Ama hangisi ilk tercihi olmalı. Buna karar veremiyoruz.

Bence mühendis olmak istiyorsa bir yıl daha hazırlansın ve iyi bir üniversitenin mühendislik bölümlerinden birine gitsin.
Yoksa bu sıralama ile öğretmenlik falan yazsın tutuyorsa.

Öğretmenlik istemediginden emin.
Iyi bir üniversite derken Yıldız Teknik çevre Müh. Kesin oluyor. Ama bölüm sıkıntı işte.

Hem üniversitenin hem bölümün güzel olmasi ise zor biraz :)

Sakarya Kocaeli de gelecek gibi duruyor..
1 yıl daha hazırlanmak istemiyor.

Cok sacma yorum yapmis ilgisi varsa neden okumasin elektrik elektronik, ilgisi olmasi lazim ama sevmezsen cekilecek bolum degil bence baya zor sonucta..
Muhendis olacaksa zaten her turlu ileri duzeyde ilgilizcesini gelistirmeli, oyle lafta iyi ingilizce degil gercek manada ileri duzeyde benim bahsettigim yoks aheryer muh fakultesi oldu artik onbinlerce mezunla arasinda bir fark olmaz onu demis bulunayim. 2. bilgisayar muh okursa her sekilde kendini gelistirip ve tabiki ilgisi olmasi lazim illaki is bulur. En basiti web tasarimi yapar , bir sirketin okulun herhangi bir ozel kurumun sisteminden sorumlu olur, programlamaya falan ilgisi olmasi lazim bana kalirsa buda cok genc yaslarda baslar tabi universitede de ogrenirsin ama inan bana sevmedigini fark ederse cok zorlanir.
Su aralar bilgisayarci yani IT ciler her yerde ise girebiliyor cunku artik tum bilginin herseyin sanal olarak islendigi ve saklandigi bir devirdeyiz aklina gelebilecek tum endustrilerin bu kisilere artik ohtiyaci var bilgi islem kisimlarinda.

Endustride fena degil lojistikciden tut bankaciliga kadar her alanda ise girebilir yine altini ciziyorum kendini gelistirmesine ve yonelecegi alana uygun yetenekler kazanmasina bagli hersey.

Su listede en az harita muhendisligini begenmedim bence asil orda surunur yipranir...

Teşekkürler.
Kendisi en çok elektrik elektronik ve endüstri istiyor.

Harita mühendisliği benim önerim.
Mezun bir arkadaşım var bakanlıkta çalışan. Bu bölüm az üniversitede var mezunu da az. Dolayısıyla özel imkanı olmazsa devlete alımı diğerlerinden daha kolay araştırmalarım sonucu bunu öğrendim.

Şu anda garanti mühendislik yok yani, işsizlik ehr daim var. Ama makina mühendisliği bonus gibi her yerde alımı var. Elektrik elektronik ve bilgisayar en yüksek bölümler ama artık onlardan da binlerce mezun var ve ortalık işsiz kaynıyor. Yani ortalama bir ünv'de elektrik elektronik okuyacağına bir tık iyi bir ünv'de makina mühendisliği okuyabilir.

Haaa ama ben İTÜ'de mühendislik okudum ve şaka gibi ama şimdiki aklım olsa bir sene daha kasar tıp okurdum ya da o puanımla en iyi ünv'de hemşirelik okurdum. Cidden artık hiçbir bölümün garantisi yok, ODTÜ, İTÜ mühendisleri açıkta kalıyor maalesef. Paşalar gibi hemşire olsaydım dönelle 5 bine kadar maaş alırdım, alan çok akrabam var.. :KK12:

O kadar karıştı ki kafamız :)
Istanbul üniversitesinde kimya mühendisliği tutuyor mesela.

Yine itü maden mühendisliği tutuyor.

Ama bölüm iyi değil diye hiç düşünmüyoruz.

Makine için hiç bakmadık ama o da iyi üniversitelerde tutar mı bilmiyorum..

Hemşirelik ben de önerdim ama kesinlikle istemiyor..

O kadar karıştı ki kafamız :)
Istanbul üniversitesinde kimya mühendisliği tutuyor mesela.

Yine itü maden mühendisliği tutuyor.

Ama bölüm iyi değil diye hiç düşünmüyoruz.

Makine için hiç bakmadık ama o da iyi üniversitelerde tutar mı bilmiyorum..

Hemşirelik ben de önerdim ama kesinlikle istemiyor..

Söyle ona hemşirelik kadar kral meslek yok :))

Benimde puanım çok çok iyiydi aman mühendis olcam falan dedim, şimdi evli ve çocuklu olunca 3 yıl ara verdim, şimdi de istediğim gibi iş bulamıyorum. Kimya mühendisi, maden mühendisi okumasın bile. Bak en rahat iş bulan makina mühendisliği, onun harici elektrik elektronik, bilgisayar okuyacaksa çok çok iyi bir okulda okursa iyi iş bulur. Onun harici gider 1500'e çalışır mezun olunca ya da onu bile bulamaz. Yok abi iş yok, bu ülkede mühendise iş yok. Olanlar da sömürüyor.

Iğğğk hemşirelik mi diyor da şu an bir hemşire kıdemli mühendis kadar maaş alıyor. Kıdemli mühendis olmak demek de 10 yıl sektörde firesiz ve kendini geliştirerek çalışmak demek. İngilizcesi yoksa şimdiden mühendis olmasın bile. Ünv'de, kursla ingilizce öğrenilmiyor.

İyi bir okulda, iyi bir mühendislik okumayacaksa hiiiç okumasın, boşuna para harcamasın.

Annem makine mühendisi.Herkes zamanında onada karşı çıkmış erkek işi iş bulamazsın bilmemne diye. Şimdi kendisi büyük bi grup şirketinin inşaat alanında patrondan sonra gelen ilk kişi. tabiki buralara gelmesi kolay olmamış ilk çalışmaya başladığı zamanlarda bi firmada işe girmiş iyi kazanmış ama 3 araba değiştirerek 1buçuk saatte varıyormuş iş yerine. ama her daim iyi kazandığını söyleyebilirim. şimdide aynı şekilde kazancın yanında konumuda gayet iyi. o yüzden hiç insanların çok zor aman omeslek bayanlara uygun değil laflarını önemsemesin. Annem gibi olduğunu gördüğüm bir sürü arkadaşı daha var. istediği şeylerden vazgeçmesin.

X